Η ΚΙΝΑ ΣΥΝΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΗΝ AFRICOM ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΜΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ 600 ΚΥΑΝΟΚΡΑΝΩΝ

                                                                                                        29-3-2013

Το 2008 οι ΗΠΑ δημιούργησαν την AFRICOM δηλαδή ένα ανεξάρτητο στρατηγείο με έδρα στην Γερμανία και με αντικείμενο την  στρατιωτική παρουσία  των ΗΠΑ στην Αφρική . Η δημιουργία του νέου στρατηγείου επίσημα έγινε για τον συντονισμό των 5000 Αμερικάνων στρατιωτικών που εδρεύουν σε 53 χώρες της Αφρικής και δρουν ως στρατιωτικοί σύμβουλοι και εκπαιδευτές , σύμβουλοι ασφαλείας και εκτελούν επιχειρήσεις που έχουν ως στόχο την σταθερότητα και την ασφάλεια όπως πχ στην Σομαλία.

Ωστόσο τα βαθύτερα αίτια είναι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της Αφρικής και η διεκδίκηση τους από την Κίνα η οποία έχει τα πρωτεία στην παρουσία της στην Αφρική . Η Κίνα χρειάζεται καθημερινά δύο εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και η Αφρική αποτελεί από τους κύριους προμηθευτές της. Η παρουσία της Κίνας στην Αφρική δεν είναι στρατιωτική . Η Κίνα έχει διεισδύσει στην Αφρική με οικονομικούς όρους εδώ και μία δεκαετία . Εκτός από τις τεράστιες αγορές πετρελαίου παρέχει δάνεια και οικονομικές διευκολύνσεις στα Αφρικανικά κράτη  με όρους πολύ ευνοϊκότερους από αυτούς της διεθνούς τράπεζας και του ΔΝΤ. Επίσης διαθέτει ανθρωπιστική βοήθεια και τεχνογνωσία όπως και επενδύσεις σε υποδομές και αποτελεί το μεγαλύτερο εισαγωγέα Αφρικανικών προϊόντων . 

Η προσέγγιση των ΗΠΑ στην Αφρική έχει μορφή στρατιωτικής βοήθειας και την σύναψη  διακρατικών συμφώνων συνεργασίας με τις Αφρικανικές χώρες . Κάθε χρόνο από το 2005 εκτελούνται  ασκήσεις με συμμετοχή στρατιωτικών  πολλών Αφρικανικών κρατών και τώρα ετοιμάζεται ειρηνευτική αποστολή στο Μάλι με την συγκρότηση τμήματος από δεκαπέντε  χώρες της Δυτικής Αφρικής  το οποίο θα εκπαιδεύσουν και θα οργανώσουν εκατό Αμερικάνοι στρατιωτικοί.Η δύναμη του τμήματος θα είναι της τάξης των 12000 ανδρών . 
Η Κίνα σύμφωνα με αναφορές του διεθνούς τύπου προσφέρθηκε να διαθέσει 600 ένοπλους άνδρες για το Μάλι αλλά οι μέχρι τώρα δηλώσεις των Κινέζων αξιωματούχων είναι ασαφείς . Δεν διέψευσαν την είδηση αλλά δεν την επιβεβαίωσαν . Η ασάφεια αυτή οφείλεται στην επιθυμία της Κίνας να δράσει αυτόνομα και σίγουρα όχι ως μέλος της ειρηνευτικής δύναμης των 12000 ανδρών που θα διοικείται από τις ΗΠΑ.
Αν η Κίνα αποστείλει 600 ένοπλους στην Αφρική για την ειρηνευτική δύναμη στο Μάλι τότε θα είναι η πρώτη φορά που η βοήθεια της προς την Αφρική θα έχει στρατιωτική μορφή και θα αποτελέσει μια απάντηση προς την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ.


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων