Η ΑΤΥΠΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΙΣΡΑΗΛ - Σ.ΑΡΑΒΙΑΣ-ΚΑΤΑΡ-ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΑΡΑΒΙΚΩΝ ΕΜΙΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΙΤ . Ο ΚΡΥΦΟΣ ΣΥΜΜΑΧΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΤΗΣ Μ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΙΡΑΝ

23 Μαίου 2013

Υπάρχει η διάχυτη αντίληψη ότι οι Άραβες μισούν το Ισραήλ και ότι οποιαδήποτε συνεννόηση μεταξύ τους είναι αδύνατη.Η άποψη αυτή δεν είναι εντελώς εσφαλμένη αλλά ούτε και εντελώςσωστή. Αν εξετάσει κανείς τις σχέσεις του Ισραήλ με τις όμορες Αραβικές χώρες όπως η Συρία η Αίγυπτος και η Ιορδανία τότε πράγματι διαπιστώνει μια δυσλειτουργική σχέση . Ωστόσο τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά με τις χώρες της Σαουδικής χερσονήσου .
Η Σαουδική Αραβία ,το Κατάρ , τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ έχουν πιο πολλά να μοιραστούν με το Ισραήλ από αυτά που έχουν να χωρίσουν.
Τα  τέσσερα αυτά Σουνιτικά Αραβικά κράτη του Κόλπου μοιράζονται τον ίδιο εχθρό με το Ισραήλ ,το Σιιτικό Ιράν.Επίσης μοιράζονται και τον ίδιο σύμμαχο και εταίρο , τις ΗΠΑ .
  Η μόνη διαφορά που έχουν τα τέσσερα Αραβικά κράτη με το Ισραήλ είναι το παλαιστιανικό θέμα. Το ενδιαφέρον των τεσσάρων Αραβικών χωρών για τους Παλαιστίνιους δεν πηγάζει από την ανάγκη για διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους εφόσον η Παλαιστίνη και το Ισραήλ δεν συνορεύουν απευθείας με κανένα από αυτά . Το ενδιαφέρον τους και οι διαφωνίες που προκύπτουν έχει σχέση  κυρίως με  την ειρήνευση της περιοχής και την αποφυγή της διάχυσης του προβλήματος και  δευτερευόντως με μια  συγκεχυμένη άποψη περί κηδεμονίας και προστασίας των αδερφών τους Παλαιστινίων .
Ωστόσο τα παραπάνω προβλήματα είναι αμελητέα για τα τέσσερα Αραβικά κράτη σε σύγκριση με την απειλή του Σιιτικού Ιράν το οποίο αποτελεί αποσταθεροποιητικό και απρόβλεπτο παράγοντα με το θεοκρατικό καθεστώς στην εξουσία. Για λόγους που δεν είναι του παρόντος οι Σουνίτες και οι Σιίτες έχουν αποδειχθεί πιο εχθρικοί μεταξύ τους από όσο έχουν φανεί απέναντι σε αλλόθρησκους εισβολείς στον Αραβικό κόσμο .
Η κρίση στην Συρία ανέδειξε και πάλι την πόλωση και εχθρότητα μεταξύ των Σιιτών  ( Ιράν -Συρία -Χεζμπολά ) και των υπόλοιπων Σουνιτικών χωρών της Μ.Ανατολής . Οι Αραβικές χώρες του Κόλπου είδαν την κρίση στην Συρία ως χρυσή ευκαιρία για να καταφέρουν ένα πλήγμα στους Σιίτες με την χρηματοδότηση και υποστήριξη των ανταρτών . Την ίδια επιθυμία έχει και το Ισραήλ το οποίο βλέπει το Σιιτικό άξονα των ογδόντα και πλέον εκατομμυρίων πληθυσμού να το κυκλώνει επικίνδυνα.
Ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου και με αυτό το σκεπτικό το Ισραήλ έχει συσφίξει τις σχέσεις του με τα Αραβικά κράτη του Κόλπου εδώ και αρκετά χρόνια .
Η συμφωνία του Όσλο το 1993  , υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και του Μπίλ Κλίντον  άνοιξε τον δρόμο για την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ  και Παλαιστινίων . Οι ΗΠΑ μόλις πριν απο δύο χρόνια είχαν σώσει την Αραβική χερσόνησο από την εισβολή του Ιράκ γεγονός που τις κατέστησε απολύτως δημοφιλείς στην περιοχή. 
 Με την συμφωνία αυτή αναγνωρίσθηκε η αυτοδιοίκηση των Παλαιστινίων με την θεσμοθέτηση της  Παλαιστιανικής Αρχής και συμφωνήθηκε η αποχώρηση του Ισραηλινού στρατού από την λωρίδα της Γάζας . Η συμφωνία του Όσλο έτυχε της αποδοχής της Σαουδικής Αραβίας της οποίας ο βασιλιάς  χαιρέτησε δημόσια το 2002 . Το 2005με την ολοκλήρωση της αποχώρησησης του Ισραηλινού στρατού από την Γάζα  οι υπουργοί εξωτερικών του Κατάρ και του Ισραήλ συναντήθηκαν στην έδρα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη και εγκαινίασαν μια νέα εποχή διπλωματικών σχέσεων μεταξύ τους . Ωστόσο οι σχέσεις του Ισραήλ δεν έμειναν μόνο στο επίπεδο των δηλώσεων αλλά προχώρησαν και στην ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τον κοινό εχθρό , το Ιράν . 
Η Σαουδική Αραβία -Κατάρ -Κουβέιτ-και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιθυμούν σφόδρα και πιέζουν για την διευθέτηση των σχέσεων των Παλαιστινίων με το Ισραήλ και την ολοκλήρωση  των ειρηνευτικών συνομιλιών για να μπορέσουν απελευθερωμένοι από το παρελθόν να χτίσουν μια φανερή συμμαχία με το Ισραήλ η οποία θα περιλαμβάνει και την Τουρκία . Ο Σουνιτικός αυτός άξονας  θα έχει ως στόχο τον Σιιτικό άξονα Συρίας -Ιράν . Τελευταία παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα από την Τουρκία στο θέμα της ειρηνευτικής διαδικασίας Παλαιστινίων -Ισραηλινών . Ο χρόνος πιέζει ειδικά μετά τις επιτυχίες του Συριακού στρατού εναντίον των υποκινούμενων απο τις Αραβικές χώρες του κόλπου ανταρτών . Στη υπό διαμόρφωση συμμαχία των Αραβων του Κόλπου και των Ισραηλινών η επίσης  Τουρκία θα παίξει τον εκτελεστικό ρόλο στην υποστήριξη των ανταρτών στη  Συρία και θα καταστεί το επιχειρησιακό κέντρο τους το οποίο θα μετατρέπει την οικονομική και διπλωματική βοήθεια του  άξονα Αράβων -Ισραήλ -ΗΠΑ σε χειροπιαστή βοήθεια στο πεδίο των μαχών.
Η φαινομενικά αργή και σταδιακή αποκατάσταση των σχέσεων  μεταξύ των Αράβων του Κόλπου και του Ισραήλ οφείλεται στο βάρος των στερεότυπων και ιδεοληψιών που κυριαρχούν στην κοινή Αραβική γνώμη που δαιμονοποιούν το Ισραήλ . Οι ηγεσίες των χωρών αυτών δεν μπορούνε να κινηθούν όσο γρήγορα επιθυμούν αφού πρώτα πρέπει να απαλύνουν τις όποιες αντιδράσεις για την προσέγγιση τους με το Ισραήλ αλλά και την Τουρκία η οποία έχει ταλαιπωρήσει τους Άραβες με την Οθωμανική κατοχή. Ωστόσο οι ηγεσίες των Αράβων του Κόλπου είναι πεπεισμένες για την αναγκαιότητα της σύναψης του Αραβο-Ισραηλινού άξονα . Η συμφωνία του Όσλο είναι αμφίβολο αν έφερε όσα προσδοκούσαν τα εμπλεκόμενα μέρη , κυρίως λόγω σαμποταρίσματος της απο τα ίδια τα εμπλεκόμενα μέρη . Ωστόσο αποτελεί άλλοθι για τις χώρες του Κόλπου για τις καλές προθέσεις του Ισραήλ και αποτελεί το επιχείρημα  προς την Αραβική κοινή γνώμη για την στήριξη της προσπάθειας προσέγγισης με το Ισραήλ.
Greek Spirit

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων