Το σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ επιφέρει ανακατατάξεις στην Μ.Ανατολή (Αναδημοσίευση)

petrol fracking
Αναδημοσιεύεται άρθρο από του hellenic sunrise από το 2013. Το hellenic sunrise είχε πρώτο εντοπίσει τις επιπλοκές που θα δημιουργούσε η ενεργειακή αυτάρκεια των ΗΠΑ και η μείωση των τιμών των υδρογονανθράκων. Δύο χρόνια μετά η επαλήθευση..

28-5-2013
Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Βήμα και τα όσα αναφέρει είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την κρίση στην Συρία και την Μ. Ανατολή. Αν πράγματι η εξόρυξη σχιστολιθικού πετρελαίου επεκταθεί στον κόσμο πολλές χώρες οι οποίες μέχρι σήμερα θεωρούνται χωρίς αποθέματα πετρελαίου θα καταστούν τουλάχιστον αυτάρκεις .
Παράδειγμα αποτελεί η γειτονική Βουλγαρία στην οποία υπάρχουν αξιόλογα αποθέματα σχιστολιθικού πετρελαίου τα οποία όμως δεν εκμεταλλεύονται μετά από τις διαδηλώσεις -διαμαρτυρίες πέρυσι των πολιτών με οικολογική συνείδηση . Σύμφωνα με τους διαμαρτυρόμενους η εξόρυξη του σχιστολιθικού πετρελαίου επιφέρει περιβαντολογική καταστροφή ειδικά στον υδροφόρο ορίζοντα ( Βέβαια οι ίδιοι πολίτες βλέπουν τους συνταξιούχους γέροντες  της Βουλγαρίας των 75 ευρώ μηνιαίως να κυκλοφορούν πεινασμένοι και να ζητιανεύουν . Αλλά τουλάχιστον το κάνουν σε  καθαρό περιβάλλον ).
Αν τα έσοδα από το πετρέλαιο των Μεσανατολικών Αραβικών κρατών αλλά και του Ιράν μειωθούν τότε και η χρηματοδότηση των ανταρτών από σουνιτικές χώρες (Σ. Αραβία-Κατάρ-Κουβέιτ ήδη χρηματοδοτούν τους αντάρτες)   θα μειωθεί αλλά η κύρια επίπτωση θα αφορά τον άξονα Συρίας -Ιράν. Το Ιράν χρηματοδοτεί την Συρία -εκτός από τις στρατιωτικές δυνάμεις που έχει στείλει- αλλά και την Χεζμπολά στον Λίβανο. Το Ιράν λόγω εμπάργκο και διεθνών κυρώσεων δεν έχει αναπτύξει παραγωγική υποδομή πέραν της εξόρυξης και πώλησης πετρελαίου . Αν η χρηματοδότηση προς την Συρία και Χεζμπολά  πάψει τότε διαλύεται και ο άξονας . 
Επιπλέον αυτού η μείωση της τιμής του πετρελαίου θα πλήξει  και την Ρωσία.O μόνος μεγάλος αγοραστής που μπορεί να βοηθήσει το Ιράν και την Ρωσία να διατηρήσουν τα έσοδα τους από το πετρέλαιο είναι η Κίνα η οποία θα αυξήσει την επιρροή της  στην Μ Ανατολή αλλά και στην Β Αφρική και από ήδη προμηθεύεται μεγάλες ποσότητες πετρελαίου . Η ενεργειακή αυτάρκεια των ΗΠΑ μέσω σχιστολιθικού πετρελαίου θα ισχυροποιήσει την πόλωση Κίνας- Αμερικής . Μην ξεχνάμε ότι η Κίνα αποτελεί σύμμαχο της Ρωσίας και στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ έχει συνδράμει την Ρωσική πολιτική με την ψήφο της.
Όλα αυτά μπορεί να φαίνονται ως κάτι που αφορά το μέλλον αλλά η ανησυχία του ΟΠΕΚ άλλα δείχνει . Το μέλλον σε αυτές τις περιπτώσεις δεν αφορά σε πάνω από μερικούς μήνες .
 Greek Spirit

Διαμάχη στον ΟΠΕΚ για το σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ

Κίνδυνος για το παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου λένε ορισμένα μέλη
<<Έριδες μεταξύ των κρατών- μελών του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC-ΟΠΕΚ) προκαλεί η έκρηξη στην αμερικανική αγορά ενέργειας από την παραγωγή πετρελαίου από σχιστόλιθο. Το θέμα αναμένεται να μονοπωλήσει τη συζήτηση στη συνάντηση του ΟΠΕΚ που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 31 Μαΐου στη Βιέννη σχετικά με το μέλλον του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου.
Συγκεκριμένα, από το 2008 η αμερικανική παραγωγή έχει αυξηθεί κατακόρυφα λόγω της τεχνικής της υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking) που επιτρέπει την εξαγωγή κοιτασμάτων πετρελαίου τα οποία βρίσκονταν προηγουμένως παγιδευμένα σε σχιστολιθικά πετρώματα. Η επίδραση της αύξησης της αμερικανικής παραγωγής ήταν τέτοια, ώστε άλλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες να υποστηρίζουν τις περικοπές στην παραγωγή σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η πτώση των τιμών.

Τα Αφρικανικά κράτη- μέλη του ΟΠΕΚ, όπως η Αλγερία, η Νιγηρία και η Αγκόλα, υφίστανται τις χειρότερες επιπτώσεις καθώς μεγάλο μέρος της παραγωγής τους προορίζεται για εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ). Το 2012 τα κράτη αυτά είδαν τις εξαγωγές τους να μειώνονται κατά 41% σε σχέση με το 2011 ενώ η υπουργός πετρελαίου της Νιγηρίας δήλωσε ότι «οι παραγωγοί θα μπορούσαν να χάσουν το 25% των εσόδων τους» αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Ωστόσο, ακόμα και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ που δεν αλληλεπιδρούν εμπορικά σε σημαντικό βαθμό με τις ΗΠΑ εκφράζουν ανησυχίες για την αύξηση της αμερικανικής παραγωγής. Ο απεσταλμένος του Ιράν στον ΟΠΕΚ σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Wall Street Journal ανέφερε ότι ο συνδυασμός της αύξησης της αμερικανικής παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου και η χλιαρή ζήτηση φέρνει «την τιμή προς τα κάτω». Κράτη, όμως, όπως το Ιράν, η Βενεζουέλα και η Αλγερία χρειάζονται τις υψηλές τιμές για να καλύψουν τις εγχώριες δαπάνες και να αντισταθμιστεί η μείωση της παραγωγής.

Αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ πάντως δηλώνουν ότι ο Οργανισμός ετοιμάζει μελέτες για την αξιολόγηση των επιπτώσεων του σχιστολιθικού πετρελαίου  στη ζήτηση του αργού πετρελαίου.>>
BHMA
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=515048

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων