ΕΡΧΕΤΑΙ Η ''ΙΡΑΝΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ'' -ΠΙΘΑΝΗ H ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ

<< Ενδεχόμενη ανάμειξη των φρουρών της επανάστασης για την διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος προς όφελος τους θα δημιουργήσει κλίμα αντίδρασης από τον λαό του Ιράν το οποίο η Δύση φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί για την ανατροπή του καθεστώτος >>


Οι συνεχόμενες επιτυχίες του Συριακού στρατού που δρα από κοινού με μαχητές της Χεζμπολά στην πόλη  Qusayr, της ευρύτερης περιοχής την πόλης Homs είναι οι πρώτες αυτού του μεγέθους απο τηναρχή του πολέμου.
Στις συγκρούσεις αυτές η Χεζμπόλα συνέδραμε τον Συριακό στρατό με 500 μαχητές και είχε 50 νεκρούς. Η Χεζμπολά εκτός από παραστρατιωτική οργάνωση είναι και κοινοβουλευτικό πολιτικό κόμμα του κοινοβούλιου του  Λιβάνου , επικεφαλής ενός συνασπισμού  κομμάτων τα οποία υπό την ονομασία ''συμμαχία της 8 Μαρτίου ''έχουν δημιουργήσει ένα νέο πολιτικό φορέα που έχει 29 βουλευτικές έδρες ο οποίος συμμετέχει στην κυβέρνηση.
 Η εμπλοκή  της Χεζμπόλα στην Συριακή κρίση  μέχρι τώρα είχε την σιωπηρή παραδοχή των Λιβανέζων αλλά η αναβάθμιση και η μαζικότητα της συμμετοχής της στην μάχη της Qusayr αρχίζει να τους φοβίζει για την πιθανότητα ο Λίβανος να εμπλακεί σε νέες περιπέτειες.
Τον παραπάνω  συνειρμό στην σκέψη των Λιβανέζων   βοηθά και το γεγονός ότι  η Χεζμπόλα το 2006 με την απαγωγή του Ισραηλινού στρατιώτη Gilad Shalit προκάλεσε πόλεμο με το Ισραήλ.
Η δράση της Χεζμπόλα  τις τελευταίες ημέρες υπόκειται σε σκληρή κριτική από τον Λιβανέζικο λαό ο οποίος βλέπει την Συριακή κρίση ως το Βιετνάμ της Μ Ανατολής και αντιτίθεται πλέον στην ανάμειξη της Χεζμπολά σε μία ενδοαραβική σύγκρουση μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών. Εξάλλου οι βαρύτατες απώλειες των μαχητών της Χεζμπολά οι οποίοι κηδεύονται με τιμές ηρώων  πληθαίνουν καθημερινά  κάνει τους Λιβανέζους  ακόμα πιο επιφυλακτικούς στην συμμετοχή νέων Λιβανέζων στις εχθροπραξίες. 
Ali Akbar Hashemi Rafsanjani
Τον ερχόμενο Ιούνιο στον Λίβανο πρόκειται να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές . Η ακριβής ημερομηνία δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα λόγω των εξελίξεων και της αστάθειας στην περιοχή . Διαμορφώνεται η πιθανότητα η αντίθεση ενάντια στην εμπλοκή στην Συριακή κρίση να εκφραστεί με πτώση των ποσοστών του κόμματος της Χεζμπόλα και του  ηγέτη της Χασάν Νασράλα . Ενδεχόμενη πολιτική αποδυνάμωση της Χεζμπολά θα σημάνει και την διάνοιξη  νέου πολιτικού μετώπου για την Χεζμπολά στο εσωτερικό του Λιβάνου το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στο στρατιωτικό στην Συρία.
Ωστόσο για προεδρικές εκλογές την 14 Ιουνίου ετοιμάζεται και το Ιράν το οποίο είναι ο κύριος χορηγός της Χεζμπόλα και του καθεστώτος  Άσαντ . Το Ιράν έχει διαθέσει εκατομμύρια δολάρια για την δημιουργία και στήριξη της Χεζμπόλα αλλά και για την βοήθεια του Άσαντ εναντίον των ανταρτών.
Η βοήθεια του Ιράν προς την Συρία  περιλαμβάνει οπλικά συστήματα , στρατιωτική εκπαίδευση  όπως και διάθεση μονάδων των ''φρουρών της επανάστασης '' στον Συριακό στρατό. 
Η εμμονή των Μουλάδων του Σιιτικού ιερατείου που ελέγχει την χώρα με τους ''φρουρούς της επανάστασης ''  στην  δημιουργία Σιιτικού άξονα μεταξύ Ιράν -Συρίας- Χεζμπολά όπως και στο πυρηνικό πρόγραμμα έχει προκαλέσει την εφαρμογή οικονομικών και διπλωματικών κυρώσεων στο Ιράν που έχουν κουράσει τον λαό του. To 50% του πληθυσμού του Ιράν είναι κάτω των 35 ετών και αποτελεί μια πληθυσμιακή ομάδα η οποία απαιτεί αλλαγές και αντιτίθεται στα σχέδια των Αγιατολάχ για την ηγεμονία στην Μ Ανατολή . Οι νέοι του Ιράν μαζί με την μεσαία  τάξη θέλουν να βγει το Ιράν από ην διεθνή απομόνωση και να σταματήσει η αντιπαράθεση του Ιράν με την Δύση. Οι νέοι άνθρωποι του Ιράν έχουν εκφράσει ανοιχτά την αντίθεση τους στο καθεστώς των Αγιατολάχ αλλά οι αντίδραση τους καταπνίγηκε στο παρελθόν με βίαιο τρόπο. Ωστόσο παραμένουν ο μεγαλύτερος φόβος του Ιρανικού καθεστώτος . Η Ιρανική μεσαία αστική τάξη των επιστημόνων , των επιχειρηματιών , των πανεπιστημιακών ασφυκτιά και ψάχνει για διέξοδο. Τις προσδοκίες και ελπίδες των παραπάνω κοινωνικών ομάδων ανέλαβε να εκπροσωπήσει ο Ali Akbar Hashemi Rafsanjani .
Ο Rafsanjani διατέλεσε πρόεδρος του Ιράν από το 1989 έως το 1997 αφού διαδέχτηκε τον Αγιατολάχ Χομεινί  και χαρακτηρίζεται ως συντηρητικός πολιτικός ο οποίος όμως πιστεύει  στην μείωση του κρατικού παρεμβατισμού στην ελεύθερη οικονομία και την μετριοπαθή εξωτερική πολιτική  χωρίς συγκρούσεις με τις ΗΠΑ και την Δύση .Ο Rafsanjani μπορεί να χαρακτηρισθεί και ως μεταρυθμιστής οπόιος έιναι αντίθετος με το θεοκρατικό καθεστώς. Η προεδρία του  Rafsanjani από το 1989  έως το 1997 θεωρείται επιτυχημένη εφόσον κατάφερε πολλές οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην κατεστραμμένη  οικονομία από τον δεκαετή  πόλεμο Ιράν -Ιράκ .Το όραμα του ήταν η ανάταξη της βιομηχανικής παραγωγής του Ιράν και η σύνδεση με τις διεθνείς αγορές . Σε ότι αφορά την εξωτερική πολιτική του παρόλο που προσπάθησε να κρατήσει τα προσχήματα μέσα στην χώρα του καταδικάζοντας τις επεμβάσεις  των ΗΠΑ στον Ιράκ πάντοτε προσπαθούσε να διατηρήσει καλές διπλωματικές σχέσεις με την Δύση.
Ο Ali Akbar Hashemi Rafsanjani  αποτελεί κίνδυνο για το καθεστώς των Αγιατολάχ το οποίο μόλις εχθές απέρριψε την υποψηφιότητα του για την προεδρεία με την δικαιολογία της προχωρημένης ηλικίας του και των προβλημάτων υγείας του. Η απόρριψη του απογοήτευσε και εξόργισε τους Ιρανούς οι οποίοι προσβλέπουν στον Rafsanjani τον ηγέτη που θα τους βγάλει από το ολοκληρωτικό θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν.
Η απόρριψη της υποψηφιότητας του Rafsanjani έγινε από το συμβούλιο των φρουρών της επανάστασης και ίσως σημάνει μια σειρά αυθαίρετων ενεργειών για την διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος υπέρ του θεοκρατικού καθεστώτος στο Ιράν η οποίες θα έχουν αλυσιδωτές αντιδράσεις. Η διεθνής κοινότητα προς το παρών  δεν θέλει αλλά και δεν μπορεί να αναλάβει στρατιωτική δράση ενάντια στο καθεστώς Άσαντ  και θα προσπαθήσει να το αποδυναμώσει με την συνέχιση της υποστήριξης των ανταρτών. Την ίδια στιγμή η προσοχή της Δύσης είναι στραμμένη στις Ιρανικές εκλογές . Ενδεχόμενη ανάμειξη των φρουρών της επανάστασης για την διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος προς όφελος τους θα δημιουργήσει κλίμα αντίδρασης από τον λαό του Ιράν το οποίο η Δύση φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί για την ανατροπή του καθεστώτος . Ίσως ο Rafsanjani χρησιμοποιηθεί  ως ο ηγέτης της αντίστασης του Ιρανικού λαού σε μια ενδεχόμενη Ιρανική ΄΄ανοιξη'' .Αν το θεοκρατικό καθεστώς καταρρεύσει τότε η Συρία θα βρεθεί χωρίς την βοήθεια των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης . Επίσης σημαντική συνέπεια θα είναι και η κατάρρευση της Χεζμπολά στον Λίβανο η οποία στηρίζεται στην Ιρανική βοήθεια. Με μια Ιρανική ΄΄άνοιξη΄΄ όλοι βγαίνουν κερδισμένοι , ο Ιρανικός λαός αποδεσμεύεται από ένα θεοκρατικό καθεστώς , το Ισραήλ απαλλάσσεται από τον κίνδυνο της Χεζμπολά και τα Σουνιτικά Αραβικά κράτη βλέπουν επιτέλους να διαλύεται ο Σιιτικός Συροιρανικός άξονας .
Greek Spirit

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων