ΖΩΝΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΠΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΩΝ ΗΠΑ-Ε.Ε- ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΜΕ ΑΣΦΑΙΡΑ


Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Αμερικάνος πρόεδρος ζήτησε από το πεντάγωνο την επεξεργασία σχεδίου επιβολής ''ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ''- NO FLY ZONE πάνω  από την Συρία. Η επιβολή της NO FLY ZONE ακούγεται ως κάτι εντυπωσιακό αλλά στην ουσία λίγα προσφέρει στην αλλαγή των δεδομένων του πεδίου της μάχης .Περισσότερο λειτουργεί ως παράγοντας διπλωματικής και ψυχολογικής πίεσης.
Με την επιβολή της NO FLY ZONE θα απαγορευτεί στην Συρία το δικαίωμα να χρησιμοποιεί εναέρια μέσα εναντίον των ανταρτών  όπως επίσης και τον ανεφοδιασμό από αέρος του Συριακού στρατού. Ο Συριακός στρατός χρησιμοποιεί πολεμικά αεροπλάνα εναντίον των ανταρτών αλλά και λαμβάνει βοήθεια από την Ρωσία με τα τεράστια αεροσκάφη Antonov . Επίσης με την επιβολή απαγόρευσης πτήσεων θα απαγορευτεί και κάθε πολιτική πτήση και έτσι η Συρία θα απομονωθεί από τον υπόλοιπο κόσμο. 
Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η επιβολή του σχεδίου απαιτεί την έγκριση του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ . Στο συμβούλιο αυτό τα πέντε μόνιμα μέλη του -  (Κίνα -Αγγλία-ΗΠΑ-Ρωσία-Γαλλία ) έχουν δικαίωμα ασκήσεως Βέτο .Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς την τύχη που θα έχει το σχέδιο της NO FLY ZONE με το Βέτο της Ρωσίας και συμμαχικής Κίνας. 
Η επιβολή NO FLY ZONE επιβλήθηκε πριν την επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ αλλά και στην Λιβύη.Η επιβολή του μέτρου αυτού πάντα σήμαινε ότι η στρατιωτική επέμβαση είναι κοντά και αποτελούσε τον προάγγελο της πτώσης των καθεστώτων των χωρών στις οποίες επιβάλλονταν. Ωστόσο στην Συριακή κρίση κανείς δεν βλέπει μέχρι τώρα κάποια κίνηση για σχηματισμό στρατιωτικής δύναμης , έστω εναέριας και ναυτικής , η οποία θα μπορούσε να επέμβει στην χώρα όπως έγινε πχ με την Λιβύη του Καντάφι. Εκτός από την αυτού καθε αυτού επέμβαση μόνο η επιτήρηση της NO FLY ZONE θα απαιτούσε εναέρια μέσα σε περιπολία όλο το 24ώρο , κάτι που απαιτεί την συνεργασία πολλών χωρών και όπως έγινε και στην Λιβύη. Το Ισραήλ το οποίο είναι ο άμεσα ενδιαφερόμενος για την επιβολή της NO FLY ZONE δεν μπορεί από μόνο του να αναλάβει την επιτήρηση της.Η επιτήρηση θα πρέπει να γίνει και με την βοήθεια των αεροδρομίων της Τουρκίας και της Ελλάδας αλλά και των εναέριων μέσων των χωρών του ΝΑΤΟ . Ωστόσο η ενεργή εμπλοκή του ΝΑΤΟ θα σήμαινε εγκατάλειψη του δόγματος των ΗΠΑ αναφορικά με την Συριακή κρίση , δόγμα που υπαγορεύει την μη απευθείας  ανάμειξη των ΗΠΑ και την χρησιμοποίηση των ανταρτών και της Τουρκίας ως καταφυγίου τους.
 Ακόμα και αν επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων η Συρία εύκολα θα ανεφοδιάζεται από το Ιράν , κάτι το οποίο κάνει και σήμερα.
Οσο για την αεροπορική υποστήριξη του Συριακού στρατού από μαχητικά αεροσκάφη ίσως να καταστεί προβληματική αλλά προχθές ισλαμιστής αντάρτης έλεγε σε δυτικό δημοσιογράφο ότι ''αν είχαν περισσότερα πυρομαχικά θα κρατούσαν τηνAl-Qusayr''' κάτι που δείχνει ότι η κατάσταση των ανταρτών είναι τόσο δραματική που η έλλειψη αεροποριας λίγο θα βλάψει τον Συριακό στρατό και τους 5,000 μαχητές της Χεζμπολάχ
Οι πολιτικές πτήσεις ακόμα και σήμερα είναι προβληματικές και μόνο μέσω Ρωσίας μπορούν οι Συριοι πολίτες να ταξιδέψουν προς τον υπόλοιπο κόσμο .
Το σχέδιο επιβολής NO FLY ZONE αποτελεί περισσότερο ένα πυροτέχνημα ασκήσεως ψυχολογικής πίεσης και αντίμετρο στις δηλώσεις των Ρώσων για παράδοση των S300 στην Συρία παρά ουσιαστική κίνηση που θα αλλάξει κάτι στο μέτωπο του πολέμου .
Greek Spirit

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων