Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ

27-5-2013
Η σύνταξη της Τουρκίας μαζί με τις ΗΠΑ και την διεθνή κοινότητα εναντίον του άξονα Συρίας -Ιράν  υπαγορεύει και την διακοπή των εμπορικών σχέσεων με αυτές τις χώρες. Επίσης η βοήθεια της Ρωσίας στον Σύρο ιρανικό άξονα κάνει τις εμπορικές σχέσεις της Τουρκίας με την Ρωσία αντικείμενο υπό εξέταση από τις ΗΠΑ. Ωστόσο Η Ρωσία και το Ιράν αποτελούσαν παραδοσιακά χώρες από τις οποίες η Τουρκία εξαρτάται ενεργειακά . Η νέα εξωτερική  της πολιτική υπαγορεύει στην Τουρκία των 80 εκατομμυρίων να αναζητήσει αλλού προμηθευτή πετρελαίου . Η μόνη όμορη χώρα ικανή για εξαγωγή πετρελαίου είναι το αυτόνομο πλέον Ιρακινό Κουρδιστάν . Το Ιρακινό Κουρδιστάν έχει εξελιχθεί -πάντα σε καθεστώς αυτονομίας από το Ιράκ- σε ένα σύγχρονο κράτος με 30 πανεπιστήμια για τα τρία εκατομμύρια πληθυσμού και ετήσια αύξηση του κατακεφαλήν εισοδήματος κατά 10% . Η αύξηση αυτή του εισοδήματος θα διατηρηθεί για τουλάχιστον άλλα δέκα χρόνια και οφείλεται στις εξαγωγές πετρελαίου . Ωστόσο κάθε εμπορική και οικονομική πρωτοβουλία τυπικά ελέγχεται από την κυβέρνηση του Ιράκ για την αποφυγή της απαξίωσης της κεντρικής Ιρακινής κυβέρνησης την οποία θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί η σιιτική μειονότητα για την ανακήρυξη της αυτονομίας της. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να στηρίξουν την Ιρακινή κυβέρνηση για να μην τριχοτομηθεί η χώρα.
Παρόλα αυτά οι εξαγωγές πετρελαίου του αυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν συνεχίζονται μέσω της EXXON . 
Οι ΗΠΑ αρνούνται στην Τουρκία να εισάγει πετρέλαιο από το Ιρακινό Κουρδιστάν και συγκεκριμένα την σύναψη συμφωνίας Τουρκίας - EXXON  για αγορά πετρελαίου το οποίο θα παράγει η Αμερικάνικη εταιρία από το Ιρακινό Κουρδιστάν. Η επίσημη δικαιολογία των ΗΠΑ είναι ότι η εξαγωγή και εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων του Ιρακινού Κουρδιστάν πρέπει να ελέγχεται εξ ολοκλήρου από τις ΗΠΑ για να αποφευχθεί η μετατροπή του Ιρακινού Κουρδιστάν σε εντελώς αυτόνομο παραγωγό , γεγονός που θα ενίσχυε τις αποσχιστικές τάσεις από το Ιράκ. Οι ΗΠΑ στηρίζουν με αυτό τον τρόπο την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ εφόσον δεν επιθυμούν την διάλυση του . 
Η Τουρκία συνειδητοποιεί ότι η ένταξη της στο πλευρό των εχθρών της Συρίας προς το παρών δεν επιφέρει κάποια πρόοδο στα σχέδια για την ηγεμονία στην περιοχή αλλά αντιθέτως την απομονώνει .
Η Τουρκία θα πρέπει να αναζητήσει πετρέλαιο απο την διεθνή αγορά κάτι το οποίο θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία της  και διαμαρτύρεται στις ΗΠΑ χωρίς να εισακούεται.
Και αυτό είναι μόνο η αρχή..
Greek Spirit

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων