Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΕΦΤΕΙ ΣΕ ΠΑΓΙΔΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΘΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΡΩΝ ΑΝΤΙΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΩΝΤην στιγμή που οι ΗΠΑ -Ρωσία και η διεθνής κοινότητα προετοιμάζουν συνδιάσκεψη στην Γενεύη με πιθανή την συμμετοχή της Συρίας , για την εξεύρεση πολιτικής λύσης , ο Τούρκος ΥΠΕΞ προέβη σε δηλώσεις που δείχνουν ξεκάθαρα το μέλλον . 
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ την 24 Μαΐου 2013 δήλωσε στον Τουρκικό τύπο ότι σε περίπτωση που η σχεδιαζόμενη για τον Ιούνιο συνδιάσκεψη της Γενεύης δεν φέρει την λύση στην Συριακή κρίση η Τουρκία από κοινού με τις ΗΠΑ έχουν ΄΄σχέδιο Β΄'. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ για μια ακόμα φορά κατηγόρησε ότι η διεθνής κοινότητα έκλεισε τα μάτια της στην αιματοχυσία του Συριακού λαού και επέτρεψε χώρες με ολοκληρωτικά καθεστώτα να βοηθήσουν το καθεστώς Άσαντ .
 Ο Τούρκος ΥΠΕΞ με τις δηλώσεις αυτές κατηγορεί το Ιράν και την υπό αυτό ελεγχόμενη οργάνωση Χεζμπόλα  ( Περισσότερα για την υποστήριξη του Ιράν στην Συρία εδώ ) και προετοιμάζει την κοινή γνώμη για την προσυμφωνημένη αποστολή της Τουρκίας στην Συριακή κρίση (περισσότερα εδώ
Η αποστολή της Τουρκίας θα είναι η ανοιχτή πλέον υποστήριξη των αντικαθεστωτικών στην Συρία . Μέχρι σήμερα οι  σουνιτικές Αραβικές χώρες του Κόλπου υποστήριζαν κρυφά με οπλισμό και κεφάλαια τους αντάρτες στην Συρία είτε μέσω διόδων στα νότια σύνορα της χώρας είτε μέσω τον συνόρων της με την Τουρκία . Ωστόσο η βοήθεια αυτή προορίζονταν για τους τζιχαντιστές σουνίτες αντάρτες οι οποίοι είχαν δεσμούς με την Αλ Κάιντα , σχέση που στην παρούσα συγκυρία οι χρηματοδότες τους προτιμούν να παραβλέπουν.Αν ωστόσο η Τουρκία αναλάβει επίσημο και  φανερό ρόλο της υποστήριξης των ανταρτών και καταστεί με τις ευλογίες της διεθνής κοινότητας το κέντρο των επιχειρήσεων τους , τότε θα πρέπει να βρεθεί άλλος αποδέκτης της βοήθειας από τους αντάρτες με δεσμούς με την Αλ Κάιντα. 
Μέχρι σήμερα η εισαγωγή σαλαφιστών τζιχαντιστών στην Συρία και η υπόγεια υποστήριξη τους ήταν ακήρυχτη και οι χορηγοί τους στην αφάνεια ή τουλάχιστον μπορούσαν επίσημα να διαψεύσουν την υποστήριξη τους . Γιαυτό και δεν είχε σημασία αν οι αντάρτες αυτοί προέρχονταν από τρομοκρατικές οργανώσεις. 
Αν η διεθνής κοινότητα λόγω αδυναμίας να επέμβει στρατιωτικά (περισσότερα εδώ και εδώ ) πρέπει να επισημοποιήσει την βοήθεια στους Σύρους αντικαθεστωτικούς τότε θα πρέπει να στρέψει την παροχή βοήθειας στην μετριοπαθή αντιπολίτευση του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου (SNC) . To SNC μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει την βοήθεια που έλαβαν οι εξτρεμιστές μουσουλμάνοι αντικαθεστωτικοί και η συγκρότηση τους σε αξιόμαχη δύναμη θα απαιτήσει επιπλέον μέσα και προσπάθεια. 
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξέφρασε την ελπίδα του να βρεθεί πολιτική λύση για την κρίση της Συρίας  στην διάσκεψη της Γενεύης η οποία πρέπει να περιλαμβάνει και την απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία ως προϋπόθεση και την παράδοση της εξουσίας σε όσους ''δεν έχουν λερώσει τα χέρια τους με αίμα''
Η Τουρκία μπαίνει σε περιπέτειες αφού θα γίνει η μόνη χώρα η οποία θα φιλοξενήσει στο έδαφος της την υποδομή για την υποστήριξη ενός νέου είδους πολέμου , την ανοιχτή επίσημη και διακηρυγμένη επέμβαση της διεθνής κοινότητας μέσω ανοιχτής υποστήριξης  αντικαθεστωτικών δυνάμεων.Η στάση της αυτή θα την εκθέσει στην κοινή γνώμη του Αραβικού κόσμου με τον ίδιο τρόπο που εκτέθηκε η Αμερική στο Ιράκ . Το Ιράκ εισέβαλε πρώτο σε Αραβική χώρα -το Κουβέιτ - και η Αραβική κοινή γνώμη επικρότησε την επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων . Ωστόσο με την πάροδο του χρόνου η Αραβική κοινή γνώμη στράφηκε εναντίον των ΗΠΑ και η ανάμειξη στο Ιράκ κόστισε χιλιάδες απώλειες αλλά και την στοχοποίηση των ΗΠΑ από μουσουλμάνους τρομοκράτες.
Η Τουρκία θα υποστεί το ίδιο παρόλο που ''πλασάρεται '' ως μια Σουνιτική χώρα η οποία θα αναλάβει να πολεμήσει εναντίον του σιιτικού  άξονα  Ιράν -Συρίας και φιλοδοξεί ότι θα κερδίσει την Αραβική κοινή γνώμη των σουνιτικων κρατών όπως η Ιορδανία -Αίγυπτος-Λίβανος. 
Το Ισραήλ θα ωφεληθεί και αυτό από την εμπλοκή της Τουρκίας με την Συρία . Ο μόνιμος και υπαρκτός κίνδυνος και  φόβος του Ισραήλ αποτελεί η σιιτική Χεζμπόλα του Λιβάνου , πολιτικό κόμμα αλλά και παραστρατιωτική οργάνωση την οποία χρηματοδοτεί ο σιιτικός άξονας Ιράν -Συρίας .Το 2006 η Χεζμπόλα προκάλεσε την εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο μετά την απαγωγή Ισραηλινού στρατιώτη. Επίσης η Χεζμπόλα με ρουκέτες που προμηθεύεται από το Ιράν βάλλει τακτικά κατά των πόλεων του Ισραήλ και το αναγκάζει να ξοδεύει τεράστια ποσά για την αεράμυνα του.
Η Τουρκία θα χρησιμοποιηθεί από όλους τους συμμάχους της ως ''χωροφύλακας'' αλλά μόνο αυτή θα υποστεί τις συνέπειες της δράσης της .
Η απροθυμία της διεθνής κοινότητας για συμβατική στρατιωτική επέμβαση οφείλεται  αφενός στην κούραση της Αμερικάνικης πολεμικής μηχανής στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν  και αφετέρου  στην μαχητική ικανότητα του Συριακού στρατού και φιλοκυβερνητικής πολιτοφυλακής οι οποίοι έχουν καταφέρει σημαντικότατα πλήγματα στους αντάρτες.
Ένας ακόμα σημαντικότατος λόγος που η διεθνής κοινότητα αποφεύγει την στρατιωτική επέμβαση είναι ότι η κήρυξη πολέμου στην Συρία θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου και στο Ιράν εφόσον οι δύο χώρες αποτελούν συμμαχικό άξονα. Το Ιράν των 70 εκατομμυρίων κατοίκων είναι πολύ υπολογίσιμη δύναμη και η  ανεπίσημη δράση των στρατιωτικών τμημάτων των ΄΄φρουρών της επανάστασης ΄΄ εναντίον των ανταρτών στη Συρία αποδεικνύει και το υψηλό μαχητικό επίπεδο των Ε.Δ.της.
Απρόβλεπτη θα είναι και η στάση της Ρωσίας σε πιθανή συμβατική επέμβαση στην Συρία η οποία αποτελεί το σημαντικότερο έρεισμα της Ρωσίας στην περιοχή.
Η Τουρκία με την ανάληψη του ρόλου του ως ηγέτη των Σύρων αντικαθεστωτικών αναλαμβάνει όλους τους παραπάνω κινδύνους και πέφτει σε μεγάλη παγίδα εξαιτίας της υπερφίαλης νεοωθομανικής πολιτικής της
Greek Spirit

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων