ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 20 ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΛΕΓΑΝΕ ΟΤΙ Ο ΛΑΟΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

8 Ιουν 2013
Σε σύγκριση της κρίσης στην Αργεντινή το 2001 και αυτής στην Ελλάδα του σήμερα αναφέρεται άρθρο της WSJ . Σύμφωνα με την εφημερίδα όσοι τεχνοκράτες πιστεύουν ότι η μέχρι τώρα υποστήριξη των Ελλήνων στο Ευρώ είναι δεδομένη , τότε πρέπει να επανεξετάσουν τις απόψεις τους. Η Αργεντινή παραιτήθηκε από το δικαίωμα να ελέγχει  το νόμισμα της και το συνέδεσε  με το Αμερικάνικο δολάριο με ισοτιμία 1-1την δεκαετία του 90 . Όπως  έγινε και με την Ελλάδα , η σύνδεση αυτή έκανε πιο εύκολο τον  δανεισμό  της  ο οποίος σύντομα εξελίχθηκε σε υπερδανεισμό που ανέβασε τους μισθούς αλλά και το κόστος εργασίας . Σύντομα η οικονομία έγινε μη ανταγωνιστική αλλά λόγω σύνδεσης με το δολάριο  δεν μπορούσε να γίνει υποτίμηση του νομίσματος , η οποία θα μείωνε τις τιμές των εξαγόμενων αγαθών και θα τα έκανε πιο ανταγωνιστικά.
Όπως ακριβώς και οι Έλληνες σήμερα , οι Αργεντίνοι παρόλο την κρίση που δημιουργήθηκε δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν το δολάριο και για τρία χρόνια υπέφεραν τις μειώσεις εισοδήματος και την εσωτερική υποτίμηση . Ώσπου ένα Δεκεμβριάτικο βράδυ -καλοκαιρινό βράδυ στο νότιο ημισφαίριο- η μεσαία τάξη σε όλη την χώρα  ξεχύθηκε με ορμή στους δρόμους διαψεύδοντας όσους θεωρούσαν ότι επιθυμία για το δολάριο ήταν μεγαλύτερη από την υπομονή τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ύφεση στην Αργεντινή ήταν της τάξης του 8% ενώ στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει το 23%.
Επίσης σημαντικό είναι ότι λίγες  μέρες πριν την έκρηξη τους οι Αργεντίνοι είχαν απαντήσει σε δημοσκόπηση ότι ήθελαν να κρατήσουν το δολάριο σε ποσοστό 62% και μόνο 14% είχαν εκφράσει την αντίθεση τους . Τα παραπάνω ποσοστά είναι ίδια με τα ποσοστά αποδοχής του Ευρώ στον δοκιμαζόμενο Ευρωπαϊκό νότο σήμερα . Άλλη ομοιότητα είναι η υποστήριξη του υπουργού οικονομίας της Αργεντινής λίγο πριν την λαϊκή έκρηξη , ότι η έξοδος από τη νομισματική σύνδεση πέσο-δολαρίου θα έφερνε κοινωνικό  και οικονομικό χάος . Ένα μήνα μετά από αυτές τις δηλώσεις του έπαψε να είναι υπουργός υπό την πίεση της λαϊκής εξέγερσης.
Η Wall Street Journal  είναι η ναυαρχίδα του καπιταλιστικού οικονομικού κόσμου και το άρθρο αυτό έχει βαθύτερη σημασία . Είναι μια έμμεση παραδοχή του μέλλοντος .

ΠΗΓΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων