ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ -ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΜΕΝΟΣ ΟΣΟ ΠΟΤΕ-ΑΠΕΙΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΙΛΟΚΟΥΡΔΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ

 ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ-Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟ 2015-ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΔΕΥΕΙ ΣΕ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

Οι φιλοδοξίες του Ρ.Τ. Ερντογάν έχουν σχέση με την εκλογή του ως πρόεδρος της Τουρκίας  στις επόμενες προεδρικές εκλογές το 2015 . Ωστόσο ο κ. Ερντογάν επιθυμεί την διεύρυνση των εξουσιών του προέδρου της Τουρκικής δημοκρατίας και  να αντικαταστήσει τοτρέχον Τουρκικό  κοινοβουλευτικό  πολίτευμα με έναν εκτελεστικό προεδρικό καθεστώς , κάτι ανάλογο με αυτό της Γαλλίας όπου ο πρόεδρος της δημοκρατίας έχει συγκεντρωμένη όλη την εξουσία . Ο κ.Ερντογάν έχει υποβάλλει την πρόταση αυτή στην αρμόδια επιτροπή του Τουρκικού κοινοβουλίου η οποία μελετά την αναθεώρηση του συντάγματος το οποίο μετράει 30 και πλέον χρόνια. 

Τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης και της μειοψηφίας  δεν στηρίζουν  αυτή την αλλαγή στο σύνταγμα διότι σύμφωνα με όσα προβλέπει θα χάσουν την δυνατότητα να ασκούν αντιπολίτευση μέσω της κοινοβουλευτικής οδού εφόσον οι εξουσίες του προέδρου θα παρακάμπτουν τις αποφάσεις του κοινοβουλίου.

Ωστόσο η υπερψήφιση της αλλαγής  από το Τουρκικό κοινοβούλιο θα απαιτήσει παραπάνω ψήφους από αυτούς που θα πάρει από το κόμμα του Ερντογάν AKP . 
Για το AKP η σύναψη συμμαχιών για την υπερψήφιση της τροπολογίας είναι σχεδόν αδύνατη με τα κόμματα της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης καθώς είναι κοσμικά και Κεμαλικά κόμματα τα οποία βλέπουν με τρόμο την ισλαμική συντηρητική εκτράχυνση του AKP η οποία οδήγησε στις πρόσφατες ταραχές .Εξάλλου κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν θα στήριζε την τροπολογία η οποία θα το έθετε αποδυναμωμένο σε ένα εξίσου αποδυναμωμένο κοινοβούλιο.
Η μόνη λύση για τον κ.Ερντογάν είναι το BDP , το κόμμα που εκπροσωπεί  νόμιμα τους Κούρδους ψηφοφόρους της Τουρκίας και ήδη έχει κάνει τις πρώτες επαφές με το ηγέτη του Selahattin Demirtaş .
Η πρόταση του κ.Ερντογάν στους Κουρδους για συνεργασία περιλαμβάνει  ανταλλάγματα . Τα ανταλλάγματα για την υποστήριξη της ψήφισης του νέου συντάγματος θα είναι η πιο ελαστική πολιτική για την υπηκοότητα των Κούρδων ,οι οποίοι θα την αποκτούν χωρίς να πρέπει να αποποιηθούν την καταγωγή τους , την άρση των περιορισμών για την εκπαίδευση των Κούρδων στην μητρική τους γλώσσα , μεγαλύτερη αυτονομία στις περιοχές που κατοικούνται αποκλειστικά από Κούρδους και την αποφυλάκιση των Κούρδων αντικαθεστωτικών.
Τα παραπάνω εξηγούν την αλλαγή πολιτικής του Ερντογάν απέναντι στους Κουρδους και την σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μετά από 30 χρόνια συγκρούσεων . Οι Κούρδοι παρόλο που σημείωσαν αξιόλογες επιτυχίες δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν ανεξάρτητο κράτος ή έστω αυτόνομο και μετά από 30 χρόνια αγώνα επιθυμούν κάτι χειροπιαστό. Η δε Τουρκία παρόλο που εμπόδισε την απόσχιση των Κουρδικών περιοχών κατάλαβε ότι οι τρείς δεκαετίες συγκρούσεων είναι αρκετές και ότι ήρθε η ωρα για μαι νέα προσέγγιση.Το εντυπωσιακό είναι ότι την συμφωνία Κούρδων -Τουρκίας για κατάπαυση του πυρός και την πολιτική συνεργασία την πέτυχε ο Ρ.Τ. Ερντογάν ο οποίος κατηγορείται ως αυταρχικός και συντηρητικός .
 Η υποστήριξη του Κουρδικού BDP στο AKP θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάρτιση προσχεδίου συντάγματος το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από τον Τουρκικο λαό με δημοψήφισμα . Είναι ανάγκη ο Ερντογάν να ικανοποιήσει όχι μόνο τον αρχηγό του BDP αλλά και τους Κούρδους της Τουρκίας εφόσον αποτελούν κοντά στο 25% του πληθυσμού αλλά και του εκλογικού σώματος  της Τουρκίας 
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις πρόσφατες ταραχές στις πόλεις της Τουρκίας δεν συμμετείχαν οι Κούρδοι , τουλάχιστον όχι οργανωμένα.
Η προσέγγιση του Ερντογάν με τους Κούρδους αποτελεί προδοσία για τον Τουρκικό στρατό ο οποίος βρίσκεται αποδυναμωμένος με δεκάδες στρατηγούς του να είναι φυλακισμένοι από τον Ερντογάν με την κατηγορία πραξικοπήματος .Ωστόσο παραμένει παράγοντας ο οποίος έχει αρκετή δύναμη και επιρροή .
Εάν τελικά οι Τούρκοι πολίτες συνειδητοποίησουν ότι ο Κουρδικός πληθυσμός της Τουρκίας θα αποτελέσει τον αστάθμητο παράγοντα στήριξης του αυταρχικού και υπερσυντηρητικού Ερντογάν τότε θα θέσει τους Κούρδους για ακόμα μια φορά απέναντι από το 50% του Τουρκικού λαού που δεν ψήφισαν τον Εντογάν . Οι Κούρδοι από αντάρτες και τρομοκράτες θα προβιβαστούν σε υποστηρικτές του αυταρχικού προεδρικού καθεστώτος που ονειρεύεται ο Εντογάν .
Ετσι θα δημιουργηθεί μια πόλωση η οποία θα εγκλωβίσει του Κούρδους στο πλευρό του Ερντογάν και θα τους μετατρέψει απο πρώην εχθρούς σε πειθήνιους σύμμαχους.
Το όραμα του κ.Ερντογάν ωστόσο περιλαμβάνει την ένωση του Ιρανικού-Ιρακινού-Συριακού και Τουρκικού Κουρδιστάν σε ένα κράτος το οποίο θα είναι ομόσπονδο με την Τουρκία .Περισσότερα διαβάστε εδώ .
UPDATE 21-ΙΟΥΝ 2013
Ωστόσο το φιλόδοξο σχέδιο του Ερντογάν δείχνει να επηρεάζεται αρνητικά από τις ταραχές στην Τουρκία και τους χειρισμούς του κατά την διάρκεια τους.
Το πρώτο λάθος του Ερντογάν ήταν όταν κατά την διάρκεια των ταραχών αποκάλεσε δημόσια τον φυλακισμένο ηγέτη των Κούρδων Α.Οτσαλάν τρομοκράτη . Η δήλωση αυτή αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα στις προσπάθειες του Ερντογάν να συνεργαστεί με τον φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη . Η εντολή για την κατάπαυση του πυρός προς τους Κόυρδους αντάρτες δόθηκε από τον ίδιο τον Οτσαλάν ο οποίος αν και φυλακισμένος αναγνωρίζεται ακόμα από τους ένοπλους Κούρδους του PKK ως ηγέτης τους . Η διαταγή αυτη του Οτσαλάν δόθηκε κατόπιν συνεννοήσεως του με τον Ερντογάν και  εγγυήσεων ότι ο Τουρκικός στρατός θα τηρήσει την κατάπαυση πυρός . Η δήλωση του Ερντογάν αποτέλεσε βήμα προς τα πίσω στο χτίσιμο της σχέσης του με τον Οτσαλάν όπως και με τον Κουρδικό πληθυσμό της Τουρκίας.
 Ο Ερντογάν αρνούμενος να παραδεχθεί ότι οι ταραχές ξέσπασαν και διατηρήθηκαν από την λαϊκή αγανάκτηση για την αυταρχική πολιτική του ψάχνει να βρει για εχθρούς και συνωμοσίες με συνέπεια την παύση οποιαδήποτε πολιτικής διαδικασίας και την περιχαράκωση του μέσα σε ιδέες ,ιδεοληψίες , πρόσωπα και Οργανισμούς τα οποία θεωρεί φίλια -όπως η αστυνομία.Ο Ερντογάν αποδυναμωμένος από τις πρωτοφανείς ταραχές σε όλη την Τουρκία αδυνατεί να παράξει πολιτική και βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση και εξιχνίαση των εχθρών του με μόνο στήριγμα του τα αλλαλάζοντα πλήθη των οπαδών του στις αντιδιαδηλώσεις του AKP.
Σε αυτό το πολιτικό σκηνικό το φιλοκουρδικό BDP απαιτεί την εκπλήρωση των συμφωνηθέντων ανταλλαγμάτων .Οι αστικοί πληθυσμοί των Κούρδων δεν συμμετείχαν στις διαδηλώσεις ,  οι Κούρδοι αντάρτες έχουν αποχωρήσει από την Ανατολία τηρώντας την κατάπαυση του πυρός , το BDP έχει αποδεχθεί την πρόσκληση του AKP  για συνεργασία και είναι η ώρα πια για τα ανταλλάγματα που του έχουν υποσχεθεί.
 Εχθές ο  πρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος (BDP), Selahattin Demirtaş και το ηγετικό στέλεχος Gültan Kışanak αρχίσαν να ασκούν πιέσεις για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που αφορούν τους Κούρδους της Τουρκίας .Οι δύο ηγέτες του BDP συναντήθηκαν με τον Τούρκο υπουργό δικαιοσύνης Sadullah Ergin και τον Τούρκο υπουργό παρα τω πρωθυποργώ Beşir Atalay στους οποίους επιδόθηκε ένα προσχέδιο 25 παραγράφων σχετικά με τα αιτήματα των του BDP για την ολοκλήρωση της ειρηνευτικής διαδικασίας και θέματα που άπτονται του εκδημοκρατισμού του νομικού πλαισίου που διέπει τους Κούρδους μειονοτικούς.Το BDP κατηγόρησε την Τουρκική κυβέρνηση ότι καθυστερεί χωρίς λόγο στην εξέταση και διευθέτηση των αιτημάτων του . Σύμφωνα με τα στελέχη του BDP το κοινοβούλιο δεν πρέπει να παύσει τις εργασίες του για τους καλοκαιρινούς μήνες και δήλωσε ότι ΄΄το γεγονός ότι οι μαχητές του PKK έχουν αποσυρθεί δεν σημαίνει ότι δεν θα ξαναγυρίσουν ποτέ''
Η κυβέρνηση Ερντογάν βγαίνει αποδυναμωμένη , αποσβολωμένη απο τις ταραχές την ίδια στιγμή που απαιτείται όσο ποτέ εγρήγορση  και διατήρηση συμμαχιών για την επιβίωση της .
Το πολιτικό τέλος του Ερντογάν έχει φτάσει και τίποτα , ουτε ακόμα και η χθεσινή έγκριση για την χρήση απο την αστυνομία  τεθωρακισμένων στρατιωτικού τύπου εναντίον των διαδηλωτών σε μελλοντικές ταραχές , δεν μπορεί να εμποδίσει την έξοδο του απο την εξουσία.
Greek Spirit

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων