Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συστήματα αεράμυνας Antey-2500, αντί των S-300 προτείνει η Μόσχα στο ΙράνΗ Ρωσία δηλώνει έτοιμη να εφοδιάσει το Ιράν με συστήματα αεράμυνας "Antey-2500",  αντί για  S-300, προκειμένου να διευθετηθεί η υπόθεση ακύρωσης του συμβολαίου πώλησης S-300, αναφέρει δημοσίευμα της  εφημερίδας  «Kommersant».

Η σύμβαση για πώληση στο Ιράν συστήματος αεράμυνας  S-300  υπεγράφη στα τέλη του 2007, και σύμφωνα με αυτή η Ρωσία θα εφοδίαζε το Ιράν με εξοπλισμό περίπου 800 εκατομμυρίων  δολαρίων. Τρία χρόνια αργότερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, μεταξύ των οποίων ήταν η απαγόρευση της απόκτησης  εξελιγμένων όπλων.
Το 2010 ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψε διάταγμα που προέβλεπε τη απαγόρευση εφοδιασμού του Ιράν με  S-300, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, πλοία. Σε απάντηση, το Ιράν είχε απευθυνθεί στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Γενεύης και υπέβαλε αγωγή 4000 εκατομμύριων δολαρίων εναντίον της  "Rosoboronexport".
Τα συστήματα «Antey-2500» αποτελούν μια τροποποιημένη έκδοση των S-300B.
http://rbth.gr

ΚΑΙ ΤΟ ΙΡΑΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΕΙ S300 ΑΠΟ ΤΟ 2007 ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥΣ ΤΩΡΑ


Σύμφωνα με το Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA NOVOSTI  και το Ιράν έχει παραγγείλει από την Ρωσική  Rosoboronexport  το αντιαεροπορικό οπλικό σύστημα  S300 το 2007 . Το συμβόλαιο προέβλεπε την παράδοση 5 πυροβολαρχιών S 300 PMU 1 κόστους 800 εκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο το 2010 ο τότε πρόεδρος Μεντβέντεφ ακύρωσε την συμφωνία μετά από το ψήφισμα υπ αριθμ.1929 του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο απαγορεύει τον εξοπλισμό του Ιράν με συμβατικά οπλικά συστήματα όπως πολεμικά αεροσκάφη, τεθωρακισμένα , επιθετικά ελικόπτερα και πυραύλους . 


Η Ρωσία πρότεινε στον Ιράν την παραλαβή των ΤΟR M2 , επίσης αντιαεροπορικού συστήματος εδάφους αέρος   αλλά μικρού βεληνεκούς . Το Ιράν δεν αποδέχτηκε την πρόταση και τον Απρίλιο του 2011 κατέθεσε αγωγή ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Διεθνές Επιδιαιτητικό Δικαστήριο της Γενεύης εναντίον της Rosoboronexpor την οποία θα αποσύρει μόνο αν παραλάβει τους S300. 
 Από τον περασμένο  Μαιο  οι Ρωσοι αξιωματούχοι προσπαθούν να ασκήσουν πιέσεις στο Ιράν για την αποδοχή των ΤΟR M2 αντί των S300 αλλά το Ιράν δια στόματος του Ιρανού πρέσβη στην Μόσχα επιμένει για τους S300 και ισχυρίζεται ότι θα πρέπει να επιτραπεί στο Ιράν να τους αποκτήσει εφόσον αποτελούν καθαρά αμυντικό όπλο και όχι επιθετικό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων