Το «κίνημα του πάρκου Γκεζί» εξελίσσεται σε μια νέα πολιτική πλατφόρμα, που θα υπερβαίνει το παραδοσιακό δίπολο κεμαλιστών - ισλαμιστών


Με τις συγκρούσεις να έχουν εκτονωθεί, οι πολίτες του κινήματος συνεχίζουν τη δράση τους
Διίστανται οι απόψεις σχετικά με την ταυτότητα του κινήματος Γκεζί. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός το χαρακτήρισε «τσούρμο περιθωριακών», ενώ ο καθηγητής Ιστορίας, Ελντέμ, θεωρεί πως είναι πολιτικό κίνημα

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΙ εκείνοι που κατηγορούν τους διαδηλωτές ότι πολώνουν τη διαμάχη ανάμεσα στους κοσμικούς και τους ισλαμιστές

Με τις συγκρούσεις στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης να έχουν εκτονωθεί, μια μερίδα των διαδηλωτών στοχεύει πλέον στη μετεξέλιξη του «κινήματος του πάρκου Γκεζί» σε μια νέα πολιτική πλατφόρμα, που θα υπερβαίνει το παραδοσιακό δίπολο κεμαλιστών - ισλαμιστών. Η πλατεία Ταξίμ συνεχίζει να περιφρουρείται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα οι διαδηλωτές να αναζητούν άλλους δημόσιους χώρους για να συνεχίσουν τη δράση τους, αλλά και να προχωρήσουν σε δημόσια διαβούλευση για το μέλλον του κινήματος.
Το πάρκο Αμπασαγά στην περιοχή του Μπεσικτάς αποτελεί κατά κάποιον τρόπο τον διάδοχο του Γκεζί, συγκεντρώνοντας μεγάλο αριθμό νέων κάθε απόγευμα. Το αμφιθέατρο στην «καρδιά» του πάρκου γίνεται χώρος ανταλλαγής απόψεων με τους πολίτες να παίρνουν τον λόγο με τη σειρά και να προσθέτουν τις ιδέες τους σε μια διαδικασία ζύμωσης, η οποία έχει φουντώσει τις τελευταίες ημέρες. Δεν είναι, όμως, μόνο το Αμπασαγά. Τα πάρκα σχεδόν σε όλες τις γειτονιές της πόλης φιλοξενούν καθημερινά ανοιχτές συνελεύσεις πολιτών. «Οι κινητοποιήσεις σταματάνε, το κίνημα όμως παραμένει ενεργό και εξελίσσεται», εξηγεί ο Ερκάν Σακά, καθηγητής Επικοινωνίας στο πανεπιστήμιο Μπιλγκί, και προσθέτει: «Οι λαϊκές συνελεύσεις αυξάνονται συνεχώς και ταυτόχρονα επιχειρείται η καλύτερη οργάνωση και ο συντονισμός τους, ώστε να επικοινωνούν διαδικτυακά».


«Είναι πολιτικό κίνημα»

Τι είναι, όμως, το «κίνημα Γκεζί»; Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ερντογάν, υιοθετώντας σκληρή ρητορική, το έχει αποκαλέσει τσούρμο περιθωριακών, που καταστρέφει τη δημόσια περιουσία, ενώ τα περισσότερα ΜΜΕ της χώρας παρουσιάζουν τους διαδηλωτές ως αγανακτισμένους νέους χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πολιτική.
Ο καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου Εντχέμ Ελντέμ έχει διαφορετική άποψη: «Είναι πολιτικό κίνημα. Δεν συμφωνώ με όσους βαπτίζουν τους διαδηλωτές αφελείς νέους χωρίς συγκεκριμένο πολιτικό προσανατολισμό. Ο πυρήνας τους -εκείνοι που βρέθηκαν από την αρχή στο πάρκο Γκεζί- πιστεύουν στη δημοκρατία κι αυτή είναι η διαφορά τους σε σχέση με τα πολιτικά κόμματα. Ξέρετε, στην Τουρκία έχουμε έλλειμμα δημοκρατικής κουλτούρας. Η δημοκρατία εδώ ταυτίζεται απλώς με τη νομιμότητα και δεν έχει ως βασική της αρχή την ισότητα, όπως συμβαίνει στις δυτικές δημοκρατίες. Οι διαδηλωτές, λοιπόν, μπορεί να προέρχονται από ομάδες με διαφορετικά χαρακτηριστικά, μοιράζονται ωστόσο την αντίληψη ότι η δημοκρατία πρέπει να βασίζεται στον αλληλοσεβασμό και την ισότητα. Υπό αυτήν την έννοια, μου θυμίζει τον Μάη του '68».

Πολώνουν τη διαμάχη

Δεν είναι λίγοι, ωστόσο, εκείνοι που κατηγορούν τους διαδηλωτές ότι πολώνουν τη διαμάχη ανάμεσα στους κοσμικούς και τους ισλαμιστές, ρίχνοντας αλάτι σε μια παλιά, αλλά πάντα ανοιχτή πληγή για τη χώρα. Σύμφωνα με τον κ. Ελντέμ, «υπάρχει πόλωση, αλλά η ευθύνη δεν μπορεί να αποδοθεί στους διαδηλωτές. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση είναι εκείνες που προσπαθούν να πολώσουν την κατάσταση».
Μπορεί όμως το «κίνημα του πάρκου Γκεζί» να μετεξελιχθεί σε μια ουσιαστική πολιτική πλατφόρμα και ίσως σε έναν νέο, τρίτο πόλο; Ο κ. Σακά, από την πλευρά του, είναι πιο συγκρατημένος: «Υπάρχουν ήδη φωνές για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι αυτό είναι εφικτό προς το παρόν, αλλά σίγουρα υπάρχει προοπτική. Σε κάθε περίπτωση, το κίνημα έχει ήδη επηρεάσει τον τρόπο σκέψης ορισμένων κοινωνικών ομάδων και μάλιστα όχι αφηρημένα, αλλά προς συγκεκριμένη κατεύθυνση».

Τριγμοί στην Κυβέρνηση

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς απείλησε να παραιτηθεί λόγω των διαφωνιών με τον Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποκάλυψε η εφημερίδα Taraf. Η εφημερίδα έκανε λόγο περί σύγκρουσης κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα. Ο Ερντογάν δεν ενέκρινε τα ήπια μηνύματα του Αρίντς στην προσπάθειά του να κατευνάσει τους διαδηλωτές, ενόσω ο πρωθυπουργός πραγματοποιούσε επίσκεψη στη βόρεια Αφρική και ο Αρίντς απάντησε ότι οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού τού μεταφέρουν λανθασμένες πληροφορίες και ότι η κατάσταση ήταν διαφορετική απ' ό,τι νόμιζε.
Οι τόνοι ανέβηκαν και ο Αρίντς αντέδρασε στην κριτική που του άσκησε ο Ερντογάν, απειλώντας να παραιτηθεί τόσο από τη θέση του στην κυβέρνηση, όσο και από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι παρενέβη ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ για να πείσει τον Αρίντς να παραμείνει στη θέση του.
http://www.sigmalive.com 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων