ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΙΡΑΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΧΑΣΑΝ ΡΟΥΧΑΝΙ

Η εκλογή του νέου προέδρου του Ιράν δημιουργεί ελπίδες για την διπλωματική προσέγγιση του με την Δύση .Το Ιράν εκτός από το πυρηνικό πρόγραμμά του αποτελεί την χώρα κλειδί για την επίλυση της Συριακής κρίσης .Το Ιράν χρηματοδοτεί την Χεζμπολάχ του Λιβάνου , παρέχει οπλισμό και εκπαίδευση στην Συρία και αποτελεί το κύριο συστατικό του Σιιτκού άξονα Συρίας -Χεζμπολάχ-Ιράκ -Ιράν του οποίου την δημιουργία απεργάζεται τα τελευταία 30 χρόνια .Απέναντι στον Σιιτικό άξονα βρίσκονται οι υπόλοιπες Σουνιτικές χώρες της Μ.Ανατολής με κύριους χρηματοδότες το Κατάρ και την Σ.Αραβία. Η  προσέγγιση του Ιράν με την Δύση δεν θα είναι περίπατος και για τις δύο πλευρές την στιγμή που οι εντάσεις στην Μ.Ανατολή είναι βαθιά εδραιωμένες και διαμορφωμένες στην βάση ενός θρησκευτικού πολέμου μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών .Οι δε Σουνίτες( Σ.Αραβία-Κατάρ) έχουν ως υποχείρια  και  ως συμμάχους την Ε.Ε ,τις ΗΠΑ και την ΄΄διεθνή κοινότητα'' με το όπλο την ενεργειακής εξάρτηση  τους και ελέγχουν την Αίγυπτο -Ιορδανία -Λιβύη - Παλαιστίνη . Οι   Σιιτες απολαμβάνουν τις υποστήριξης της Ρωσίας και Κίνας και η πόλωση αυτή έχει αποτυπωθεί με σαφήνεια στην Συριακή κρίση. 
Η απροθυμία των ΗΠΑ και των συμμάχων της να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας αλλά και του Ιράν ,παρ όλες τις εξαγγελίες αλλά και τις πιέσεις του Ισραήλ, μπορεί να βρει δικαίωση  στο πρόσωπο του νεοεκλεγέντος  προέδρου Ρουχανί ο οποίος φέρεται ως μετριοπαθής και έχει την υποστήριξη του Ιρανικού λαού .

Νέα εποχή στο Ιράν με την εκλογή του Χασάν Ρουχανί

Νέος πρόεδρος του Ιράν αναδείχτηκε ο κληρικός Χασάν Ρουχανί με ποσοστό 50, 7%. Δεύτερος, με μεγάλη διαφορά, ήρθε ο δήμαρχος της Τεχεράνης Μπακέρ Καμπιλάφ, σύμμαχος του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι.
Στην πρώτη δήλωση μετά την επιβεβαίωση της εκλογικής του νίκης, ο Ρουχανί κάλεσε τις δυτικές δυνάμεις να μεταχειριστούν το Ιράν με σεβασμό και να αναγνωρίσουν τα δικαιώματα της χώρας του. «Είναι μια νίκη της λογικής, της προόδου, της μετριοπάθειας… κατά του εξτρεμισμού», δήλωσε ο νέος πρόεδρος του Ιράν.
«Μια νέα ευκαιρία δημιουργείται… τα κράτη που μιλούν για δημοκρατία και διάλογο θα πρέπει να απευθυνθούν στον λαό μας με σεβασμό και να αναγνωρίσουν τα δικαιώματα του Ιράν», δήλωσε.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ανάδειξη του μετριοπαθούς Ρουχανί είναι σημαντική επιτυχία για το φιλελεύθερο τμήμα του εκλογικού σώματος, δεδομένου μάλιστα ότι όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι θεωρούνταν εκπρόσωποι της συντηρητικής παράταξης. Το εκλογικό αποτέλεσμα αναμένεται να επικυρωθεί από τον Χαμενέι στις 3 Αυγούστου, ενώ στη συνέχεια ο νέος πρόεδρος θα ορκιστεί ενώπιον του κοινοβουλίου.
http://www.iapopsi.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων