ΙΡΑΝ - ΣΕ ΑΝΤΙΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΕ ΚΗΔΕΙΑ -ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΡΑΝΙΚΗΣ ''ΑΝΟΙΞΗΣ'' ;Δεκάδες χιλιάδες Ιρανοί οι οποίοι παρευρέθησαν στην κηδεία του αντικαθεστωτικού Μουλά Αγιατολάχ ΤζαλαλουντίνΤαχερί διαδήλωσαν φωνάζοντας ''θάνατος στον δικτάτορα'' εννοώντας τον Αγιατολάχ Χαμενεί , ο οποίος είναι ο ανώτατος θρησκευτικός άρχοντας του Ιράν και έχει ισότιμη θέση με τον πρόεδρο του Ιράν . Το πολιτικό σύστημα του Ιράν είναι δυαρχία από πολιτικούς και θρησκευτικούς εκπροσώπους και η μεταξύ τους διάκριση στην άσκηση εξουσίας είναι δυσδιάκριτη. Ωστόσο ο Ιρανικός λαός αισθάνεται ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες με όργανο τους ΄΄φρουρούς της επανάστασης ''χειραγωγούν την πολιτική ζωή προς  όφελος τους.
Η κηδεία η οποία μετατράπηκε σε διαδήλωση έγινε για την ταφή του Αγιατολάχ Αγιατολάχ ΤζαλαλουντίνΤαχερί ο οποίος είχε αναπτύξει έντονη δράση ενάντια στο ιερατείο και στο θεοκρατικό καθεστώς που στην ουσία κυβερνά το Ιράν . Ο Ταχερί είχε παραιτηθεί από όλα τα αξιώματα στα οποία απολάμβανε στο θεοκρατικό καθεστώς το 2002 και έκτοτε είχε αναπτύξει έντονη ρητορική εναντίον της διαφθοράς του θεοκρατικού καθεστώτος , την καταπίεση και τις κοινωνικές αδικ΄κιες , την έλλειψη δημοκρατίας. 
Οι διαδηλώσεις αυτές έρχονται λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές την 15 Ιουνίου 2013 στις οποίες η επεμβάσεις του θεοκρατικού καθεστώτος όσον αφορά τους υποψηφίους έχουν εξοργίσει τους Ιρανούς .
Υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές  οι οποίοι θεωρούνται αντίθετοι με το θεοκρατικό καθεστώς έχουν αποκλειστεί με συνοπτικές και αυταρχικές διαδικασίες από το συμβούλιο των ΄΄φρουρών της επανάστασης '' του οποίου προεδρεύει ο Αγιατολάχ Χαμενεί και είναι κοινό μυστικό οι εκβιασμοί και απειλές για την ζωή των υποψηφίων που δεν αποδέχονται τις αποφάσεις του. 
Το θεοκρατικό σιιτκό καθεστώς του Ιράν είναι ο κύριος χρηματοδότης της Χεζμπολάχ και του προέδρου Άσαντ και είναι μαζί με την Ρωσία ο παράγοντας κλειδί για την ανθεκτικότητα του Άσαντ. 
Σύμφωνα με αναλυτές οι ΗΠΑ και οι σουνιτικές Αραβικές χώρες έχουν διαθέσει 97 εκατομμύρια δολάρια για την δημιουργία Ιρανικής ''ανοιξης'' και την πτώση του θεοκρατικού καθεστώτος η οποία θα συμπαρασύρει και τον Άσαντ και θα ασταμτήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν . (ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΕΔΩ
Ωστόσο το θεοκρατικό καθεστώς έχει βρεθεί και στο παρελθόν αντιμέτωπο με ανάλογες καταστάσεις και έχει καταστείλει με βία τις διαμαρτυρίες γιαυτό και κάθε μορφή διαμαρτυρίας όπως  η χθεσινή μαζικότητα της διαδήλωσης αποκτά μεγάλη σημασία .
Greek Spirit
Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων