ΤΡΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ- ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ''Β'' ΤΟΥ ΑΣΑΝΤ- ΕΝΑ ΠΡΟΦΗΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ HELLENIC SUNRISE ΑΠΟ ΤΟ 2013

 Στις 16-12-2015 Ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ Τζων Κέρυ αφού συναντήθηκε με τον κ.Πούτιν στην Μόσχα προέβη σε δηλώσεις από τις οποίες εξάγεται αβίαστα το συμπέρασμα  ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν την πτώση του Άσαντ και ότι αίρουν την υποστήριξη προς την Τουρκία.Ο Άσαντ με την βοήθεια Ρώσων και Ιρανών είναι ο μοναδικός επιζώντας. Εξάλλου ούτε το Ισραήλ επιθυμεί την πτώση του κοσμικού αλεβίτη Άσαντ και την επικράτηση των τζιχαντιστών στην Συρία με την οποία μοιράζεται σύνορα και ειδικά την περιοχή των υψωμάτων του Γκολάν.
Σήμερα 17 Φεβρουαρίου 2016 πλέον, η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία και το κουρδικό θέμα έχει πλέον αποσαφηνιστεί.Οι ΗΠΑ επιθυμούν και εκφράζονται σχεδόν απροκάλυπτα υπέρ της δημιουργίας Κουρδικού κράτους με τμήματα εδαφών τόσο από την Τουρκία όσο και από την Συρία, και μάλιστα με έξοδο στην θάλασσα. Είναι σίγουρο ότι οι ΗΠΑ και ο Ομπαμα έχουν την σύμφωνη γνώμη του Πούτιν για όλα αυτά.Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που Πούτιν -Ομπαμα συνεννοούνται .Η αρχή έγινε το 2013 με την κοινή προσπάθεια για την αποφυγή χερσαίας εισβολής του ΝΑΤΟ στην Συρία, συνεχίστηκε το 2014 με την προσπάθεια για την αποσόβηση της Ουκρανικής κρίσεως και φυσικά στις μέρες μας εκφράζεται μέσω της προσπάθειας των ΗΠΑ για διπλωματική προσέγγιση με το Ιράν-σύμμαχο της Ρωσίας- και την διευθέτηση των θεμάτων με το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Βέβαια η ζωή στο διπλωματικό πεδίο δεν είναι και τόσο απλή και γιαυτό οι δυο πλευρές απαιτούν εγγυήσεις.Οι ΗΠΑ απέστειλα δήθεν το στόλο τους στο Αιγαίο για την αποτροπή του προσφυγικού κύματος αλλά η αλήθεια είναι ότι θέλουν να δηλώσουν στη Ρωσία ότι εάν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα σχετικά με το Κουρδικό κράτος τότε ο στόλος θα μπορούσε να κλείσει τα στενά ή έστω να  κάνει την ζωή δύσκολη στην Ρωσία στα ελληνικά νερά που είναι η μοναδική έξοδος προς τις θερμές θάλασσες.
Και πάλι όμως όλα τα παραπάνω είναι έωλα εφόσον η Σαουδική Αραβία και Κατάρ έχουν αυτονομηθεί εντελώς και προετοιμάζουν χερσαία εισβολή στην Συρία από κοινού με την Τουρκία, κάτι που θα αλλάξει το σκηνικό και θα φέρει ΗΠΑ και Ρωσία αντιμέτωπες.Η δε Ρωσία θα αναγκασθεί να πολεμήσει εναντίον των Σαουδαράβων και Τούρκων και οι δε ΗΠΑ θα αναγκασθούν να σκληρύνουν την στάση τους απέναντι στους Ρώσους  απλά και μόνο γιατί η Ρωσία δεν πρέπει να βγει νικήτρια και νέα υπερδύναμη στην Μ Ανατολή. Τυχόν συντριβή των Σαουδαράβων και Τούρκων θα κάνει την Ρωσία κυρίαρχο των πετρελαϊκών αποθεμάτων της Μ.Ανατολής!!.
Όμως ας εξετάσουμε το πιο αισιόδοξο σενάριο, αυτό της της νίκης Ρώσων -Ασαντ και την δημιουργία Κουρδικού κράτους με τις ευλογίες ΗΠΑ-Ρωσίας, αλλά και την τριχοτόμηση της Συρίας.
Το σενάριο αυτό υπήρχε ανέκαθεν στο μυαλό των Ρωσων και Άσαντ και τελικά το αποδέχθηκαν και οι ΗΠΑ.
Στο παρακάτω άρθρο θα διαβάσετε την πρόβλεψη του hellenic sunrise απο το 2013 για την επικράτηση του Άσαντ σε ένα μεταπολεμικό σκηνικό τριχοτόμησης της Συρίας.Στο άρθρο δεν αναφέρεται το ισλαμικό κράτος το οποίο προέκυψε ένα χρόνο αργότερα, ωστόσο τίποτα τελικά δεν αλλάζει εφόσον με την βοήθεια της Ρωσίας το Ισλαμικό Κράτος θα αποτελέσει σύντομα  μια παρένθεση, μια αιματηρή παράταση πριν την εκπλήρωση της πρόβλεψης του hellenic sunrise.Το άρθρο δημοσιέυθηκε πρώτη φορά στις 22-7-2013 .
Greek Spirit

  Η ΤΡΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ- ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ''Β'' ΤΟΥ ΑΣΑΝΤ

Greek Spirit

22-7-2013

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Αραβόφωνης εφημερίδα.Αl-monitor της 16 Απριλίου 2013  ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ σε μια συνέντευξη στο Τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Ulusal την 5 Απριλίου 2013 δήλωσε ότι η διχοτόμηση της Συρίας είναι μια πιθανότητα. Ο  ο ίδιος δήλωσε ότι  είναι αντίθετος με αυτή την προοπτική και προειδοποίησε ότι αν η Συρία φτάσει κοντά σε αυτή την προοπτική και αν οι ισλαμιστές αντάρτες αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο στην Συρία τότε η κρίση θα εξαπλωθεί και στις όμορες χώρες και ίσως και σε πιο απομακρυσμένες χώρες και θα διαρκέσει για χρόνια αν όχι για δεκαετίες.Ωστόσο δήλωση πιθανής ήττας και διχοτόμησης της Συρίας είναι αδιανόητη για ένα ηγέτη την στιγμή της μάχης και ο Άσαντ έχει αποδείξει ότι είναι αρκετά σκληρός και ποτέ δεν έχει κάνει ηττοπαθείς δηλώσεις , άλλωστε με τις επιτυχίες του δεν έχει λόγο για ηττοπάθεια. Η δήλωση αυτή του Άσαντ αποτελεί μήνυμα για   τις προθέσεις του σε ότι αφορά το  ΄΄παζάρι ΄΄ με την διεθνή κοινότητα στην ειρηνευτική διαδικασία.

Η δήλωση αυτή του Ασαντ έγινε τρεις ημέρες μετά την ψήφιση από το Συριακό κοινοβούλιο για την δημιουργία τριών νέων Νομών - διοικητικών περιφερειών οι οποίες διαχωρίζονται απο άλλες  . Η πρώτη  νέα διοικητική περιφέρεια έχει ως κέντρο την πόλη Aleppo  στα βορειοδυτικά σύνορα με την Τουρκία . Η δεύτερη έχει ως κέντρο την πόλη  Qamishli στην απομακρυσμένη βορειοανατολική μεθόριο και η τρίτη την πόλη  Palmyra στην νοτιανατολική μεθόριο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα(16 Απριλιου 2013) ο καθορισμός  των νέων επαρχιών παρόλο που επίσημα έγινε για την πιο εύρυθμη λειτουργία του κράτους  ανεπίσημα αφορά ακριβώς σε περιοχές οι οποίες τον Απρίλιο του 2013 βρίσκονταν εξ ολοκλήρου ή κατά το ήμισυ στον έλεγχο των ανταρτών και οι οποίες θα είναι αυτές που θα δοθούν στην Συριακή αντιπολίτευση σε περίπτωση διχοτόμησης.

Οι περιοχές αυτές κατοικούνται κυρίως από Σουνίτες και Κούρδους και  αφορούν την απομακρυσμένη η μεθόριο  και αφήνουν απ έξω τις δυτικές περιοχές και τα παράλια όπως και τον άξονα Δαμασκό - Χόμς και  Χάμα . Απ ότι φαίνεται η Συρία προετοιμάζεται για την διχοτόμηση της φτιάχνοντας πρώτη τον χάρτη όπως της αρέσει

Είναι χαρακτηριστικό ότι αρχές Μαΐου 2013 ο στρατός του Άσαντ μαζί με παραστρατιωτικούς προέβησαν σε σφαγές άμαχων Σουνιτών στην παραλιακή πόλη Baida σηματοδοτώντας εκστρατεία εκαθάρισης των δυτικών επαρχίων (περισσότερα εδώ )  η οποία μέχρι σήμερα -4 Ιουνιου 2013- έφτασε στην ανακατάληψη της Homs και του μεγαλύτερου μέρους της Δαμασκού και των περιχώρων της . 

Ο πρόεδρος Άσαντ έχει ρίξει το βάρος στις δυτικές επαρχίες διότι αυτές σκοπεύει να διεκδικήσει σε περίπτωση που θα δεχθεί πιέσεις από την διεθνή κοινότητα για ειρήνευση μέσω διχοτόμηση. Οι δυτικές επαρχίες κατοικούνται απο Σιιτες και Αλαουίτες και αποτελούν το πλουτοπαραγωγικό κέντρο της Συρίας . Επίσης οι δυτικές επαρχίες περιλαμβάνουν και τα παράλια της Συρίας και την Συριακή ΑΟΖ η οποία μοιράζεται κοιτάσματα με τον Λίβανο 

Οι επιτυχίες του Άσαντ τον ισχυροποιούν και στην επικείμενη συνδιάσκεψη ΗΠΑ-Ρωσίας -ΟΗΕ-Ε.Ε όπως και αντιπροσώπων της Συριακης αντιπολίτευσης στην Γενεύη θα εμφανιστεί πιο ισχυρός . Ωστόσο σε περίπτωση που θα δεχθεί πιέσεις για να εγκαταλέιψει την εξουσία τότε πιθανόν να δεχθεί την διχοτόμησης της Συρίας .Έτσι θα ευχαριστήσει του Κούρδους -επαρχία Qamishli αλλά και θα ''ξεφορτωθεί'' και θα απαλλαχθεί απο τους Σουνίτες και θα δημιουργήσει ενα εξ ολοκλήρου Σιιτικό -Αλαουιτικό κράτος .

 Η  Συρία ανέκαθεν θεωρούσε τον Λίβανο ως προέκταση της τόσο εδαφικά όσο και πληθυσμιακά. Η εκκίνηση διαδικασίας αλλάγης συνόρων στην Μ. Ανατολή είναι ελκυστική για την Συρία εφόσον θα μπορέσει να διεκδικήσει κομμάτι του Λιβάνου. Για όσους πιστεύουν ότι όλα αυτά είναι κάτι απίθανο ας δούνε την συνέντευξη του στρατηγού Ντογάν Γκιορές αρχηγού των Τουρκικών Ε.Δ  το 1990 και τι λέει για την αλλαγή συνόρων στην Μ.Ανατολή ( εδώ ) και τον σχεδιασμό για την διχοτόμηση τουΛιβάνου. Ο Άσαντ έχει ισχυρά ερείσματα στον Λίβανο , τον υποστηρίζει η Χεζμπολάχ άλλωστε.

Τα σύνορα όλων των Αραβικών κρατών ορίσθηκαν μετά τον 1ο Π.Π και αντικατοπτρίζουν τις ζώνες επιρροής των Βρεττανών και Γάλλων αποικιοκρατών και όχι τα εθνοτικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά των υπηκόων τους . Ετσι  φανατικοί έχθροι όπως οι Σιιτες και Σουνίτες αναγκάσθηκαν να ζήσουν μαζί στο Ιράκ -Συρία-Λίβανο και σε αλλες περιπτώσεις δημιουργηθηκαν παράλογοι διαχωρισμοί σε ομοειδείς πληθυσμούς όπως πχ το Ιράκ και το Κουβέιτ.

Ισως ο Ασαντ εκτός απο έκπληξη στο πεδίο της μάχης και σε αντοχή ως ηγέτης να αποδειχθεί ο πρώτος ο οποίος θα δώσει το έναυσμα για την ειρήνευση της Μ.Ανατολής δια μέσω της επαναχάραξης των συνόρων της με εθνικά και θρησκευτικά κριτήρια και όχι αποικιοκρατικά.
Greek Spirit

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων