ΝΑΤΟ: Δεν σχεδιάζεται στρατιωτική επέμβαση στη Συρία

Γιατί το Πεντάγωνο δεν θέλει να πολεμήσει στη Συρία
25.07.2013
Φωτιές άναψε στον Λευκό Οίκο η έκθεση Ντάμπσι. Τα “γεράκια” επιμένουν στον βομβαρδισμό του στρατού του Ασαντ, ενώ οι ειρηνιστές τονίζουν πως πρόκειται για πολιτική απόφαση με σοβαρές συνέπειες.


Οι υφιστάμενες διαφωνίες ανάμεσα στην αμερικανική πολιτική ελίτ και τις διάφορες υπηρεσίες όσον αφορά τους τρόπους διευθέτησης της κρίσης στη Συρία, αρχίζουν και αποκτούν δημοσιότητα. Ο Λευκός Οίκος, όπως και τον καιρό της «Κρίσης στην Καραϊβική», αμφιταλαντεύεται μεταξύ ειρήνης και πολέμου.

Με το στρατόπεδο των «γερακιών», βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι,
ο οποίος εισηγείται το βομβαρδισμό των θέσεων του στρατού του Μπασάρ Άσαντ. Στην πλευρά των «περιστεριών» της ειρήνης βρίσκεται ο πρόεδρος της Μικτής επιτροπής των αρχηγών των επιτελείων του αμερικανικού στρατού, Μάρτιν Ντέμπσι, ο οποίος, σε αντίθεση με τον υπουργό Εξωτερικών, προειδοποιεί για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι όποιες απερίσκεπτες ενέργειες στη Συρία.

Η διαμάχη μεταξύ των επικεφαλής της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας για το θέμα της Συρίας είχε αρχίσει να εκτυλίσσεται στο περιθώριο της πρόσφατης συνόδου κορυφής της G8 στην Ιρλανδία, ενώ τώρα, το Πεντάγωνο την ενισχύει με συγκεκριμένους υπολογισμούς.

Κόστος ανάλογο του Αφγανιστάν

Η πραγματοποίηση αεροπορικής επιχείρησης θα διαρκέσει το λιγότερο ένα χρόνο και θα στοιχίσει στους αμερικανούς φορολογούμενους ένα δισεκατομμύριο δολάρια ανά μήνα. Δεδομένης και της αναγκαιότητας για παράλληλες επιχειρήσεις στο έδαφος, το κόστος θα αυξηθεί σημαντικά. Είναι περιττό δε, να απαριθμηθούν και όλες οι επιπρόσθετες δυσκολίες που συνδέονται με μια πιθανή άμεση συμμετοχή των ΗΠΑ στη συριακή σύγκρουση, τις οποίες υποδεικνύει ο υψηλόβαθμος αμερικανός στρατιωτικός. Η βασική ιδέα της σχετικής έκθεσης Ντέμπσι που αναλύει πέντε διαφορετικά σενάρια είναι προφανής. Το Πεντάγωνο εκφράζει τη βεβαιότητα ότι το οικονομικό κόστος για τις ΗΠΑ σε περίπτωση στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία θα είναι ανάλογο με εκείνο στο Αφγανιστάν. Ενώ, λαμβάνοντας την απόφαση για άμεση συμμετοχή της χώρας στη σύγκρουση αυτή, ο Λευκός Οίκος θα πρέπει να προβλέψει όχι τις υποθετικές, αλλά τις ρεαλιστικές συνέπειες από ένα τέτοιο βήμα. Το υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι όσο δελεαστική και αν είναι η προοπτική των αεροπορικών βομβαρδισμών στο συριακό έδαφος από απόψεως εξωτερικής πολιτικής, εντούτοις η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να κατανοήσει ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει με την πραγματοποίησή τους.

Και υπουργικές κόντρες

Η διάσταση απόψεων στα ανώτατα αμερικανικά κλιμάκια σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν όσον αφορά τη Δαμασκό, δεν υφίσταται μόνο σε επίπεδο κομμάτων -μεταξύ ρεπουμπλικάνων και δημοκρατών- αλλά και μεταξύ των υπουργείων. Ύστερα από μια μακρά σειρά διαβουλεύσεων με τον Λευκό Οίκο, οι ειδικές επιτροπές οι οποίες είχαν ως αποστολή να αναλύσουν τις διαθέσεις που επικρατούν και στις δυο Βουλές του αμερικανικού Κογκρέσου, ενέκριναν το τροποποιημένο σχέδιο για εξοπλισμό της συριακής αντιπολίτευσης, παρότι πριν από λίγο καιρό το είχαν ομόφωνα απορρίψει. Για την κυβέρνηση Ομπάμα, η απόφαση εφοδιασμού με όπλα των σύρων ανταρτών, είχε πολιτική σημασία. Οι προμήθειες αυτές αποτελούσαν το ισχυρό επιχείρημα των ΗΠΑ στα διάφορα διεθνή συνέδρια με τη συμμετοχή της συριακής αντιπολίτευσης. Επομένως, η άσκηση πίεσης προς το Κογκρέσο για τη συγκεκριμένη υπόθεση, κατέστη για τον Τζον Κέρι θέμα τιμής. Ωστόσο, η αντίδραση του Πενταγώνου ήταν άμεση και είχε τη μορφή της διαρροής προς τα ΜΜΕ των βασικών θέσεων της έκθεσης Ντέμπσι.

Η Συρία στην ατζέντα Λαβρόφ

Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στις ΗΠΑ, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να συναντηθεί αρκετές φορές με τον αμερικανό ομόλογό του. Μεταξύ των θεμάτων που θα περιλαμβάνει η ατζέντα των συζητήσεων θα βρίσκεται η κατάσταση στη Συρία και οι προοπτικές σύγκλησης της δεύτερης διεθνούς διάσκεψης για τη διευθέτηση της κρίσης στη χώρα αυτή. Ο Λευκός Οίκος ελπίζει ότι μέχρι τότε η συριακή αντιπολίτευση θα καταφέρει χάρις στις αμερικανικές προμήθειες όπλων να ανακόψει την επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων και να ανακτήσει τουλάχιστον έναν τμήμα των θέσεων που έχει χάσει τον τελευταίο διάστημα. Εφόσον αυτό δεν συμβεί, οι εκπρόσωποί της θα αρνηθούν να συμμετάσχουν σε διάσκεψη για το θέμα της Συρίας, προκειμένου να μη βρεθούν εκεί στη δυσχερή θέση της πλευράς η οποία έχει ηττηθεί.

http://rbth.ru/ Δευτέρα, 10 Iουνίου 2013
Ο ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη (SACEUR), ο Αμερικανός στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλοβ, δήλωσε σήμερα στην Πρίστινα ότι το ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζει επί του παρόντος στρατιωτική επέμβαση στη Συρία επαναλαμβάνοντας ωστόσο την ανησυχία του για τη σύγκρουση που μαίνεται στη χώρα από τον Μάρτιο του 2011.

"Επί του παρόντος το ΝΑΤΟ επέλεξε να μην σχεδιάσει καμιά αποστολή, δεν σχεδιάζουμε επιχείρηση στη Συρία», δήλωσε ο στρατηγός Μπρίντλοβ σε ενημέρωση του Τύπου στην Πρίστινα.
Ο Αμερικανός στρατηγός, που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κόσοβο όπου έχει αναπτυχθεί ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ, υπενθύμισε ότι η συμμαχία είχε τουλάχιστον αντιδράσει για τον «μεγάλο σύμμαχο, την Τουρκία», με την ανάπτυξη στην έναρξη της χρονιάς πυραύλων Πάτριοτ κοντά στα σύνορα με την Συρία.
Οι πρόσφατες επιτυχίες των πιστών στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ δυνάμεων, κυρίως στο Κουσέιρ και την περιφέρειά του, ενισχύουν την θέση της κυβέρνησης της Δαμασκού στην προοπτική μιας διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης που η Μόσχα και η Ουάσινγκτον προσπαθούν, όχι απρόσκοπτα, να διεξαχθεί τον Ιούλιο.
Μετά την προπαρασκευαστική σύνοδο της Τετάρτης μεταξύ της Μόσχας, της Ουάσινγκτον και του ΟΗΕ, μια νέα τριμερής συνάντηση θα διεξαχθεί στις 25 Ιουνίου.
Την ίδια ώρα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι ο συριακός στρατός καταδίωξε σήμερα τους αντάρτες βορείως του Κουσέιρ, αφού κατέλαβε την πόλη αυτή και γειτονικό χωριό με τη βοήθεια των μαχητών της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Ο στρατός συγκέντρωσε επίσης στρατεύματα στη βόρεια επαρχία του Χαλεπίου, της οποίας πολλές περιοχές δεν τελούν υπό τον έλεγχό του εδώ και πολλούς μήνες.
"Μάχες σημειώθηκαν νωρίς το πρωί μεταξύ ανταρτών και του στρατού γύρω από το χωριό Νταμπάα, βόρεια της πόλης του Κουσέιρ που βρίσκεται στην κεντρική επαρχία Χομς», ανέφερε το Παρατηρητήριο που στηρίζεται σε μεγάλο δίκτυο ακτιβιστών, στρατιωτικών και ιατρικών πηγών. Σύμφωνα με τον διευθυντή του, τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, μαχητές της Χεζμπολάχ παίρνουν μέρος στις μάχες.
Τα επίσημα συριακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η Νταμπάα τέθηκε χθες υπό τον έλεγχο των καθεστωτικών δυνάμεων, ενώ το χωριό ελεγχόταν στο μεγαλύτερο μέρος του από τους αντάρτες.
Ο ανταποκριτής της κρατικής συριακής τηλεόρασης πήρε συνέντευξη από έναν αξιωματικό στο χωριό αυτό, ο οποίος δήλωσε πως οι δυνάμεις του «πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική επίθεση» που οδήγησε στην «απελευθέρωση της Νταμπάα». Το τηλεοπτικό δίκτυο έδειξε επίσης εικόνες με ένα όχημα εξοπλισμένο με βαρύ μυδραλιοβόλο που είχε χτυπηθεί από ταξιαρχία των ανταρτών.
Το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Μάναρ της σιιτικής Χεζμπολάχ έδειξε, από την πλευρά του, εικόνες από μια σήραγγα αναφέροντας ότι αυτή συνδέει την πόλη του Κουσέιρ με το χωριό Νταμπάα.
Ένα άλλο προπύργιο των ανταρτών βορείως του Κουσέιρ, το Μπουάιντα αλ-Σαρκίγια, βομβαρδιζόταν συνεχώς από τον στρατό, ενώ εκατοντάδες τραυματίες και πολίτες είχαν καταφύγει εκεί μετά την κατάληψη του Κουσέιρ.
Τέσσερις αντάρτες σκοτώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης ενώ προσπαθούσαν να απομακρύνουν τραυματίες από το σημείο αυτό, είπε ο Άμπντελ Ραχμάν.
"Ο στρατός θέλει να ελέγξει πλήρως το Κουσέιρ και την περιφέρειά του. Δεν αφήνει ούτε στους αντάρτες, ούτε στους πολίτες ούτε στους τραυματίες καμιά έξοδο. Θέλει ή να αφανίσει τους αντάρτες ή να τους αιχμαλωτίσει».
Ακτιβιστές εξέφρασαν σήμερα την οργή τους για την Χεζμπολάχ, η οποία πριν από την εξέγερση ήταν δημοφιλής στη Συρία και στον αραβικό κόσμο, για τον αγώνα της κατά του Ισραήλ.
"Τα παιδιά του Κουσέιρ πρόσφεραν γλυκίσματα στη Χεζμπολάχ το 2006 (στη διάρκεια του πολέμου της κατά του Ισραήλ). Το 2013 η Χεζμπολάχ μοίρασε γλυκίσματα μετά τον θάνατο των παιδιών στο Κουσέιρ», έγραψε στο twitter ένας ακτιβιστής.
Το 2006 στην περιφέρεια του Κουσέιρ είχαν φιλοξενηθεί πολλοί πρόσφυγες από χωριά του Λιβάνου που υποστήριζαν την Χεζμπολάχ, οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει τον τόπο τους για να γλιτώσουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
Οι αναλυτές δηλώνουν πως μετά το Κουσέιρ, ο στόχος του στρατού είναι να έχει τον πλήρη έλεγχο της πόλης Χομς.
Ο πόλεμος στη Συρία έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 94.000 ανθρώπων, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, ενώ περί τα έξι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.
 http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_07/06/2013_503254

20 Ιουλ 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ PAUL WOLFOWITZ - Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


 30-6-2013

<<Φοβάται ότι η κόπωση των Αμερικάνων απο τους πολέμους στο Ιράκ και Αφγανιστάν θα οδηγήσει τις ΗΠΑ εγκαταλείψουν  τους αντάρτες στην Συρίας στην τύχη τους  όπως ακριβώς αφησαν και τους Ιρακινούς αντικαθεστωτικούς το 1991 οι οποίοι συνετρίβησαν απο τον Σαντάμ. Εξέφρασε την απογοήτευση του για την ελλειπή βοήθεια προς τους αντάρτες στην Συρία αλλά είπε πως η στρατιωτική επέμβαση στην Συρία δεν είναι στο πρόγραμμα .>> Ο Paul Wolfowitz,ένας απο τους πρωτεργάτες και φανατικούς οπαδούς της επέμβασης των ΗΠΑ στο Ιράκ έδωσε τον περασμένο Μάρτιο  συνέντευξη  στην εφημερίδα THE SUNDAY TIMES για την επέτειο των δέκα χρόνων απο την κήρυξη της νίκης και το τέλος των εχθροπραξίων στην επέμβαση στο Ιράκ . Στην συνεντευξη αυτή έκανε έναν απολογισμό των λαθών των ΗΠΑ στο Ιράκ και έδειξε ότι πολύ δύσκολα πλέον θα αναλάβουν  την επέμβαση στην Συρία  .Σύμφωνα με τον Wolfowitz   μία απο τις μεγαλύτερες αποτυχίες στον σχεδιασμό των ΗΠΑ ήταν ότι δεν προέβλεψαν την αντίδραση των Ιρακινών με την μορφή του αντάρτικου. Οι ΗΠΑ δεν είχαν συνειδητοποιήσει την ανθεκτικότητα του καθεστώτος του Σαντάμ στην μετά της εισβολής εποχή . Σύμφωνα με τον Paul Wolfowitz, ακόμα και οι αντικαθεστωτικοί Ιρακινοί με ηγέτη τον Ahmad Chalabi,  οι οποίοι παρείχαν πληροφορίες στις ΗΠΑ πριν την εισβολή δεν ήταν αρκετά ελικρινείς και ότι γενικότερα κανείς δεν ήταν απόλυτα ειλικρινής προς τους Αμερικάνους σε εκείνο το μέρος του κόσμου  . Ο Wolfowitz, είπε ότι η εισβολή θα είχε αποφευχθεί αν οι ΗΠΑ είχαν στηρίξει τους Σιιτες αντικαθεστωτικούς αντάρτες του Ιράκ που δρούσαν εναντίον του καθεστώτος της καταπίεσης του Σαντάμ και ότι αυτό πρέπει να χρησιμεύσει ως μάθημα για την υποστήριξη των ανταρτών στη Συρία σήμερα . Φοβάται ότι η κόπωση των Αμερικάνων απο τους πολέμους στο Ιράκ και Αφγανιστάν θα οδηγήσει τις ΗΠΑ εγκαταλείψουν  τους αντάρτες στην Συρίας στην τύχη τους  όπως ακριβώς αφησαν και τους Ιρακινούς αντικαθεστωτικούς το 1991 οι οποίοι συνετρίβησαν απο τον Σαντάμ. Εξέφρασε την απογοήτευση του για την ελλειπή βοήθεια προς τους αντάρτες στην Συρία αλλά είπε πως η στρατιωτική επέμβαση στην Συρία δεν είναι στο πρόγραμμα .
Ο Paul Wolfowitz  μαζί με  τον  Donald Rumsfeld  ως πολιτικοί  προιστάμενοι του πενταγώνου  και επί προεδρίας  George W. Bush με αντιπρόεδρο τον  Dick Cheney ήταν οι πρωτεργάτες της εισβολής του 2001 αμέσωςμετα την επίθεση στους δίδυμους πύργους.
Απο την  συνέντευξη του φαίνεται καθαρά η στροφή της Αμερικάνικης πολιτικής για τις στρατιωτικές επεμβάσεις . Οι ΗΠΑ στους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν έχουν υποστεί μεγάλες στρατιωτικές απώλειες αλλά και απώλειες στο διπλωματικό επίπεδο εφόσον έχουν γίνει αντικείμενο κριτικής στον Αραβικό και Μουσουλαμνικό κόσμο. Ο Paul Wolfowitz χωρίς περιστροφές προτείνει την υποστήριξη των ισλαμιστών ανταρτών στην Συρία και αποκλείει τηνστρατιωτική επέμβαση . Οι Αμερικάνοι δεν πλέον δεν  θέλουν να εμπλακούν σε μια επέμβαση η οποία θα εξελιχθεί και πάλι εναντίον ένοπλης αντίστασης με ενέδρες και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που έχουν σακατέψει χιλιάδες νέους Αμερικάνους .
Η Αμερική θα παραμείνει μακρυά απο την Συρία και θα επέμβει μόνο διπλωματικά για την ειρήνευση. Ωστόσο σύμφωνα με τον  Paul Wolfowitz  η υποστήριξη των ανταρτών είναι απραίτητη και θεμιτή και θα πρέπει να ενισχυθεί . Την αποστολή αυτή θα εκτελέση η Τουρκία ειδικά μετά τις επιτυχίες του Συριακού στρατού στην πειοχή της HOMS οι οποίες αποκλέισαν τους αντάρτες απο τις γραμμές αναφοδιασμού τους απο τηνΣαουδική Αραβία .

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων