Η εκλογή του Χασάν Ρουχανί στο Ιράν δημιουργεί ελπίδες οι οποίες ίσως αποδειχθούν αβάσιμες.

 
Η εκλογή του Χασάν Ρουχανί στις προεδρικές εκλογές του Ιράν προκάλεσε κύματα αισιοδοξίας τόσο στους οπαδούς του όσο και στο εξωτερικό. Ο Ρουχανί εκλέχθηκε αφού κατάφερε να να πάρει την έγκριση του συμβουλίου των ''φρουρών της επανάστασης'' , επίτευγμα το οποίο αποδείχθηκε αδύνατο για άλλους υποψήφιους οι οποίοι δεν συνεπλέαν με το απολυταρχικό θεοκρατικό καθεστώς. Ο Ρουχανί αποτελεί παλιό και δοκιμασμένο συνεργάτη του ηγέτη του θεοκρατικού καθεστώτος Αγιατολάχ Χαμενεί . Ο Ρουχανί φέρεται ως μετριοπαθής ο οποίος παρόλο που στο παρελθόν έχει αποτελέσει στέλεχος του σκληρού πυρήνα του θεοκρατικού καθεστώτος στην παρούσα φάση είναι σε αναζήτηση μιας  πιο μετριοπαθούς πολιτικής η οποία θα βγάλει το Ιράν από την διεθνή απομόνωση , θα δώσει ώθηση στην οικονομία και θα αμβλύνει τις ανησυχίες της Δύσης σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο Ρουχανί παρόλο που είναι κληρικός και όχι κοσμικός πολιτικός, εκλέχθηκε με την ψήφο των νέων Ιρανών -οι οποίοι λόγω υπεργεννητικότητας αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού- και την μεσαία τάξη των εμπόρων ,πανεπιστημιακών  , δημοσίων υπαλλήλων και επιχειρηματιών. Ο Ρουχανί περιγράφεται ως άτομο χαμηλών τόνων , με μειλίχιο χαρακτήρα , ένα άτομο αντίθετο σε ακρότητες . Υπήρχαν βέβαια και άλλοι υποψήφιοι αναλόγων προσόντων όπως ο Ραφσατζανί ο οποίος αν και ιερωμένος τα τελευταία δέκα χρόνια έχει απομακρυνθεί οριστικά από τον σκληρό πυρήνα του θεοκρατικού καθεστώτος και έχει υποστηρίξει ανοιχτά με δηλώσεις του και πράξεις την ανάγκη για αλλαγές στην διακυβέρνηση του Ιράν προς όφελος του δοκιμαζόμενου λαού. Όπως είναι φυσικό ο Ραφσατζανί αποκλείστηκε με συνοπτικές διαδικασίες από το συμβούλιο των ''φρουρών της επανάστασης'' όπως και πολλοί άλλοι υποψήφιοι με αντίστοιχες απόψεις.
Η πρόκριση του Ρουχανί ως υποψήφιου ,παρόλο που φέρεται ιδεολογικά ταγμένος κάπου μεταξύ θεοκρατικού καθεστώτος και ανάγκης για την αλλαγή του , κάνει τους ξένους παρατηρητές να αμφιβάλουν για το πόσο ανεξάρτητος είναι και κατά πόσο θα επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στο Ιράν. Το Ιράν διοικείται από μια δυαρχία.Από την μία πλευρά υπάρχει ο αιρετός πρόεδρος της χώρας και από την άλλη ο θρησκευτικός ηγέτης (Αγιατολάχ Χαμενεί) ο οποίος προεδρεύει του συμβουλίου των ''φρουρών της επανάστασης '' οργάνωσή η οποία διαθέτει χιλιάδες μέλη αλλά και ξεχωριστή στρατιωτική δύναμη 100,000 ανδρων οι οποίοι απολαμβάνουν υψηλής εκπαίδευσης αλλά και προνομίων. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι το θεοκρατικό καθεστώς και οι φρουροί της επανάστασης ελέγχουν την χώρα και την πολιτική ζωή . Το σιιτικό καθεστώς του Ιράν έχει ιδρύσει την Χεζμπολά στον Λίβανο , οργάνωση η οποία αποτελεί πολιτικό κόμμα άλλα διαθέτει και παραστρατιωτικό τμήμα το οποίο συνδράμει τον Συριακό στρατό στον πόλεμο εναντίον των σουνιτών ανταρτών. Η υποστήριξη της Χεζμπολά αλλά και το πυρηνικό προγραμμα έχουν ως αποτέλεσμα την επιβολή διεθνών κυρώσεων στο Ιράν οι οποίες έχουν απομονώσει την χώρα και έχουν επιδράσει αρνητικά στην οικονομία της. 
Κατά την διάρκεια των πανηγυρισμών των οπαδών του Ρουχανί ακούστηκαν και συνθήματα εναντίον της υποστήριξης του Ιράν στην Χεζμπολάχ και  της επακόλουθης διεθνούς απομόνωσης της χώρας.Είναι φανερό ότι ο Ρουχανί έχει δημιουργήσει την εντύπωση και τις ελπίδες για μια ειρηνική πολιτκή  επανάσταση .
Ωστόσο ξένοι παρατηρητές είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τις αληθινές προθέσεις του Ρουχανί και πιστεύουν ότι η το πλασάρισμα του ως εγκεκριμένου υποψήφιου αποτελεί ελιγμό του του θρησκευτικού  ηγέτη αγιατολάχ Χαμενεί ο οποίος θέλει απλά να κερδίσει χρόνο για την ολοκλήρωση του πυρηνικού προγράμματος. Ο διττός και αμφιλεγόμενος ιδεολογικός προσανατολισμός του Ρουχανί ίσως κρύβει ένα καλά οργανωμένο σχέδιο για τον αποπροσανατολισμό της Δύσης η οποία θα χρειαστεί χρόνο για να ερμηνεύσει τις αληθινές προθέσεις του Ιρανού προέδρου , χρόνο ο οποίος είναι πολύτιμος για την ολοκλήρωση του πυρηνικού προγράμματος .Παράληλα η δημοφιλία του Ρουχανί θα απομακρύνει την πιθανότητα αναταραχών ενάντια στο καθεστώς ανάλογες με αυτές του 2009 .
GreekSpiritΣχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων