ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΧΑΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΤΑΡΑΧΩΝ-ΚΕΜΑΛΙΣΤΕΣ-ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ-ΑΛΕΒΙΤΕΣ-ΣΟΥΝΙΤΕΣ-ΦΤΩΧΕΙΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΜΕΙΓΜΑ


Πληθώρα αναλυτών προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα αίτια των ταραχών και της λαϊκής εξέγερσης στην Τουρκία χωρίς να καταλήγουν σε ασφαλή συμπεράσματα.
Πολλοί εντοπίζουν την αιτία στην διαμάχη των Κεμαλιστών και Ισλαμιστών . Μετά το 1922 ο Κεμάλ προσπάθησε να ενώσει τις 72 διαφορετικές εθνικότητες της Τουρκίας και να αμβλύνει τις διαφορές τους εφαρμόζοντας μια δυτικού τύπου δημοκρατία η οποία ωστόσο προσαρμόστηκε στις Τουρκικές συνθήκες . Ο Κεμαλισμός αποτέλεσε το κύριο εμπόδιο για την κυριαρχία του υπερσυντηρητικού σουνιτικού ισλαμισμού , κυρίως στις δυτικές επαρχίες . Ωστόσο από το 1984 ο΄ποτε άρχισε και η ένοπλη δράση των Κούρδων του PKK ο Κεμαλισμός δέχτηκε το πρώτο ρήγμα στην εικόνα του ως εγγυητής της ενότητας των φυλών που απαρτίζουν την Τουρκία. Μεγάλο ρόλο στην κατάρρευση  της εικόνας του Κεμαλισμού έφερε η κακή οικονομική κατάσταση και τα σκάνδαλα των κυβερνήσεων αποτελούμενες από κεμαλικά κόμματα . Οι λαϊκές μάζες , ακόμα και οι οπαδοί του Κεμαλισμού , έφεραν στην εξουσία το 2001 το ΑΚΡ του Ερντογάν το οποίο κατάφερε πολλά στον οικονομικό τομέα  . Οι επιτυχίες του AKP στην οικονομία γέννησαν ελπίδες και έκαναν τους Τούρκους να συγχωρούν τις υπερσυντηρητικές ισλαμικές αγκυλώσεις του Ερντογάν . Η υπομονή όμως αυτή έδωσε το λάθος μήνυμα και η Τουρκική κυβέρνηση προέβη σε παρεμβάσεις στην καθημερινότητα των Τούρκων οι οποίες υπερέβησαν τα εσκαμμένα και τους φόβισαν ότι θα μετατραπούν υπήκοοι μιας σκληροπυρηνικής ισλαμιστικής χώρας.
Άλλοι αναλυτές επικεντρώνουν στην διαμάχη μεταξύ Αλεβιτών και Σουνιτών Τούρκων(περισσότερα εδώ). Οι Αλεβίτες αποτελούνε δόγμα του Μουσουλμανισμού αλλά αποτελούν το πιο προοδευτικό κομμάτι του. Οι δοξασίες και το δόγμα των Αλεβιτών αφορούν περισσότερο στην ερμηνεία των εννοιών του Κορανίου και όχι στην στείρα και απαρέγκλιτη εφαρμογή θρησκευτικών κανόνων. Οι λατρεία των Αλεβιτών έχει συγκεράσει πολλά στοιχεία από την Χριστιανική θρησκεία και από το Σιιτικό Μουσουλμανικό δόγμα . Οι Αλεβίτες έχουν υποστεί διώξεις στην ιστορία της Τουρκίας και ακόμα και σήμερα τους απαγορεύεται η δημόσια λατρεία , ακόμη και εργασία στον Τούρκικο δημόσιο τομέα. Ωστόσο οι Αλεβίτες έχουν καταφέρει να ανέλθουν κοινωνικά και αποτελούν την μεσαία τάξη στην Τουρκία και δεν έχουν καμία σχέση με τους καθυστερημένους πληθυσμούς της Ανατολίας. Παραδοσιακά υποστηρίζουν τα Κεμαλικά πολιτικά κόμματα Ίσως εκεί κρύβεται η εξήγηση για τις ταραχές στην Πόλη , η αντίδραση των είκοσσι εκατομμυρίων  Αλεβιτών της μεσαίας τάξης εναντίον στην υποστήριξη των  Ισλαμιστών της Ανατολίας στο πρόσωπο του Ερντογάν.
Υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι αποδίδουν τις ταραχές σε υποκίνηση από τον στρατό της Τουρκίας.Ο στρατός είναι παραδοσιακά αντίθετος με το ισλαμιστικό μοντέλο του Ερντογάν . Ο Ερντογάν έχει φυλακίσει δεκάδες στρατηγούς με την κατηγορία της συμμετοχής σε πραξικόπημα εναντίον του και οι σχέσεις με τον στρατό έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα. Η πολιτική του Ερντογάν στο Κουρδικό θέμα και η σύναψη ειρήνευσης αποτελεί προδοτική πράξη για τον στρατό ο οποίος διαβλέπει την συρρίκνωση της Τουρκίας.
Υπάρχουν και οι θεωρίες για την υποκίνηση των ταραχών από ξένες δυνάμεις οι οποίες επιθυμούν την διάσπαση της Τουρκίας . Σύμφωνα με αυτή την θεωρία η αποδυνάμωση και  διάσπαση της Τουρκίας σε επιμέρους κράτη ( Αρμενικό-Κουρδικό- Ευρωπαϊκό) θα ευνοήσει την τις ξένες δυνάμεις στον έλεγχο των πετρελαϊκών αγωγών που διαπερνούν την επικράτεια της Τουρκίας . 
Τέλος για πολλούς οι ταραχές αντανακλούν το τέλος της υπομονής των Τούρκων στην ανεργία  τις χαμηλές αμοιβές και τις κοινωνικές ανισότητες . Η οικονομική πρόοδος της Τουρκίας αφορά μόνο στα μακροοικονομικά μεγέθη ,( αποπληρωμή και αποδέσμευση απο το ΔΝΤ -αύξηση παραγωγής και εξαγωγών -εισροή κεφαλαίων και επενδύσεων ) τα οποία λίγο βελτίωσαν τη καθημερινότητα και το εισόδημα του μέσου Τούρκου.
Στην Τουρκία κατοικούν πληθυσμοί και εκτός των Κόυρδων οι οποίοι θέλουν να ανεξαρτοποιηθούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Πόντος και το αντάρτικο του (περισσότερα εδώ ) 
Όλα τα παραπάνω μαζί αποτελούν τις αιτίες των ταραχών και όχι κάθε ένα χωριστά. Η Τουρκία είναι χώρα η οποία λειτουργεί σε καθεστώς οργανωμένου χάους με πολλές αντίρροπες τάσεις . Η ιστορία του Τουρκικού κράτους είναι πάντα η ίδια , πάντα κρύβει τις αντίρροπες τάσεις κάτω από το χαλί μέχρι που το χαλί τραβιέται κάτω από τα πόδια της . 
 Greek Spirit

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων