Στην Ελλάδα και την Κύπρο θαυμάζουν τους Τούρκους διαδηλωτές, αλλά δεν τους μιμούνται…του Μιχάλη ΙγνατίουΟι πολίτες στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και σε άλλες χώρες με οικονομικά προβλήματα, παρακολουθούν με θαυμασμό τις διαδηλώσεις εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν, του ισλαμιστή πρωθυπουργού της Τουρκίας, ο οποίος μεθόδευσε με την ανοχή των ΗΠΑ και της Ευρώπης την επιβολή «ισλαμικών αρχών» στη χώρα του. Η αποκάλυψη της απόφασής του για επίσπευση της αλλαγής του κοσμικού χαρακτήρα της Τουρκικής Δημοκρατίας σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση των κεμαλιστών που για πολλές δεκαετίες έλεγχαν τις Ενοπλες Δυνάμεις, τις δίκες και τις καταδίκες των πολιτικών του αντιπάλων, ήταν οι σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι για τον τουρκικό λαό.
Η επίδειξη δύναμης στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη Κυριακή, δεν πτόησε τους διαδηλωτές, οι οποίοι αρνούνται πεισματικά να κλειστούν στα σπίτια τους και βρίσκουν διάφορους τρόπους για να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους.

Για τους πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών που ταλαιπωρούνται με την οικονομική κρίση, την οποία δημιούργησαν οι πολιτικοί και οι τραπεζίτες, τίθεται ένα σημαντικό ερώτημα, που απαιτεί απάντηση, διότι η εκδήλωση θαυμασμού για τις κινητοποιήσεις άλλων λαών, δεν είναι διέξοδος από τα μύρια προβλήματά τους.
Υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να μιμηθούν τους Τούρκους διαδηλωτές ή θα συνεχίσουν αυτήν την απαράδεκτη –για πολλούς- παθητική στάση απέναντι στην πολιτική της λιτότητας, που ισοπέδωσε τα πάντα, όχι μόνο την αξιοπρέπειά τους.
Δεν είναι εύκολη η απάντηση στο ερώτημα, διότι το μέγα πρόβλημα, που αντιμετωπίζει βασικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι οι εκκλήσεις για να κατεβούν μαζικά οι πολίτες στους δρόμους, δεν εισακούονται. Και είμαι βέβαιος ότι η υπόθεση της ΕΡΤ δεν προβληματίζει μόνο τους ανόητους, που συμβούλεψαν τον πρωθυπουργό να κλείσει μέσα σε μερικές ώρες ένα ιστορικό ίδρυμα, αλλά και τους αντιπάλους του κ. Σαμαρά, οι οποίοι όλο και προβλέπουν την κατάρρευση της κυβέρνησής του και όλο αυτή δείχνει να αντέχει.
Βεβαίως είναι απορίας άξιον και πρέπει να ερευνηθεί και να αναλυθεί αυτή η περίεργη και ανεξήγητη, θα πρόσθετα, ανοχή του λαού προς τους πολιτικούς, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι δημιούργησαν το σκηνικό για την κατάρρευση της οικονομίας, επιμένουν οι ίδιοι, ανάξιοι και αποτυχημένοι, να αναζητούν λύσεις για το μέγα πρόβλημα της Ελλάδας και του λαού της.
Γιατί δεν ξεσηκώνεται ο λαός, που ταπεινώθηκε, που είδε να χάνει ότι έκτισε μέσα μία νύχτα, που είδε το βιός του να εξαφανίζεται… Γιατί επιμένουν οι πολίτες να ανέχονται τα καμώματα των πολιτικών, που αλληλοχαϊδεύονται και αλληλοκαλύπτονται; Και για πόσο θα παρακολουθούν τους άλλους λαούς να ξεσηκώνονται και οι ίδιοι να δείχνουν υποδουλωμένοι στη μοίρα που επεφύλαξαν γι’ αυτούς οι πολιτικοί ταγοί του τόπου.
Το βασικό μου συμπέρασμα είναι ότι οι πολίτες είναι φοβισμένοι και πιστεύουν πως αν αντιδράσουν, θα ακολουθήσουν χειρότερες καταστάσεις για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Δυστυχώς αρκετά ΜΜΕ, που «περνούσαν» την κυβερνητική γραμμή του Γιώργου Παπανδρέου, δεν έβαλαν μυαλό και συνεχίζουν το “θεάρεστο” έργο τους. Ο άλλος λόγος είναι η παντελής έλλειψη εμπιστοσύνης στους αντιπάλους του πρωθυπουργού, οι οποίοι δυστυχώς δεν έχουν πρόγραμμα διάσωσης της χρεωκοπημένης χώρας.
Οι περισσότεροι ανέμεναν ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ θα ήταν η σπίθα που απαιτείτο για να πάρει φωτιά η χώρα. Η αντίδραση στις μέχρι της στιγμής εξελίξεις είναι απογοητευτική. Ο ελληνικός λαός καλύπτει την επιλογή του να μην διαμαρτυρηθεί και να μην αντισταθεί, εκφράζοντας το θαυμασμό του για τους Τούρκους διαδηλωτές, Η λέξη μίμηση είναι εξαφανισμένη από τα ελληνικά λεξικά…
Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων