H ΣΕΡΒΙΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥΣΤον Απρίλιο ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ivica Dacic και του Κοσόβου Hashim Thaci συναντήθηκαν στην έδρα της Ε.Ε υπό την αιγίδα της επιτρόπου για την εξωτερική πολιτική και ασφάλειας της Ε.Ε
Catherine Ashton . Στην συνάντηση αυτή κατόπιν συνομιλιών οι δύο πρωθυπουργοί κατέληξαν σε ένα προσχέδιο συμφωνίας που αφορά το βόρειο τμήμα του κρατιδίου το οποίο κατοικείται αποκλειστικά από Σέρβους.
Το Κόσοβο ανακηρύχθηκε de facto αναξάρτητο το 2008  με την στήριξη των ΗΠΑ και της Ε.Ε χωρίς την σύμφωνη γνώμη της Σέρβικης μειονότητας. Η Σερβική μειονότητα ποτέ δεν αποδέχθηκε την εξουσία του Κοσόβου στον τομέα της ο οποίος αποτελεί το 1/3 του Κοσόβου . Παρόλο τις προσπάθειες της διεθνής κοινότητας  για την ομαλή ένταξη της Σέρβικης μειονότητας στις νεοϊδρυθείσες κρατικές υποδομές οι Σέρβοι του Κοσόβου αρνήθηκαν πεισματικά . 
Παρόλο την ισχυρή παρουσία της διεθνής κοινότητας με κλιμάκια του ΟΗΕ , του  OSCE , πολλαπλών ΜΚΟ , και ισχυρής στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ , οι Σέρβοι του Β. Κοσόβου κατάφεραν να στεγανοποιήσουν τον τομέα τους σε ότι είχε σχέση με τον Αλβανικό νότο και την κυβέρνηση που εδρεύει εκεί. Οι Σέρβοι δεν συμμετέχουν καθόλου στην κυβέρνηση του Κοσόβου που εδρεύει στην πρωτεύουσα Πρίστινα στον Αλβανικό νότο. Με την βοήθεια της Σερβίας δημιούργησαν παράλληλες κρατικές υποδομές στον τομέα τους και παρόλο τις φιλόδοξες εξαγγελίες της διεθνούς κοινότητας ο άτυπος διαχωρισμός του Κοσόβου σε νότιο Αλβανικό και Βόρειο Σερβικό ποτέ δεν καταργήθηκε . Οι δύο κοινότητες ζούνε χωριστά και απλά κανείς Σέρβος δεν διανοείται να περάσει στον Αλβανικό νότο για να ζήσει ή να εργαστεί και το αντίστροφο . Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις εργαζομένων που εργάζονται για κάποιο διάστημα στον αντίπαλο τομέα αλλα΄πάντα υπό την επίβλεψη και προστασία της αστυνομίας και της KFOR , της στρατιωτικής δύναμης του ΝΑΤΟ.
Η φτώχεια είναι το κοινό χαρακτηριστικό και για τις δύο κοινότητες του Κοσόβου ,Αλβανούς και Σέρβους . Ωστόσο ο Αλβανικός τομέας είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση λόγω των εμβασμάτων των αποδήμων Αλβανών Κοσοβάρων αλλά και λόγω της ύπαρξης των κυριότερων πλουτοπαραγωγικών πηγών στον νότο του Κοσόβου όπως ορυχεία μολύβδου αλλά και  πεδινές εκτάσεις για γεωργική εκμετάλλευση. Ο Σερβικός βορράς επιβιώνει με την οικονομική βοήθεια της Σερβίας. Η βοήθεια αυτή δεν προορίζεται μόνο για την λειτουργία των παράλληλων υποδομών όπως η παιδεία και η υγεία αλλά και για την συντήρηση της εθνοτικής διαμάχης . Μέρος της οικονομικής βοήθειας  της Σερβίας κατευθύνεται σε τοπικούς ηγέτες οι οποίοι συντηρούν τον Σέρβικο εθνικισμό .
Ο Σερβικός τομέας αποτελεί άβατο για την επίσημη αστυνομία του Κοσόβου και μόνο με τις ειδικές δυνάμεις της αναλαμβάνει κάποιες δράσεις   αλλά για περιορισμένο χρονικό διάστημα υπό τον φόβο των αντιποίνων των Σέρβων. Το κενό στην αστυνόμευση του βόρειου τομέα  αναπληρώνεται με Σερβικής καταγωγής αστυνομικούς αλλά λόγω ανυπαρξίας δικαστικού συστήματος  στο οποίο να παραπέμπονται τα εγκλήματα πολλοί αμφιβάλουν για την αποτελεσματικότητα της αστυνομίας .

Οι Σέρβοι του Κοσόβου πάντα υπολόγιζαν και προσέβλεπαν στην στήριξη της Σερβίας για να αποφύγουν την ένταξη τους σε ένα κράτος στο οποίο ο Αλβανικός πληθυσμός θα ήταν ο κυρίαρχος . Ωστόσο η Σερβία φαίνεται να τους εγκαταλείπει. Η συνομιλίες των πρωθυπουργών της Σερβίας και του Κοσόβου τον Απρίλιο του 2013 δείχνουν ότι η Σερβία αναγνωρίζει το Κόσοβο και τον πρωθυπουργό του , τουλάχιστον ανεπίσημα , και ότι υπάρχει περιθώριο για υποχωρήσεις από την Σερβική πλευρά . Η Σερβία πότε δεν αναγνώρισε την de facto αναγνώριση του Κοσόβου και επίσημα το θεωρεί ακόμα επαρχία της Σερβίας.
 Η Σερβία ουσιαστικά απομονωμένη στην διεθνή διπλωματική σκηνή έχει ως μόνο σύμμαχο την Ρωσία και ψάχνει να βρει θέση στην Ε.Ε και σε διεθνείς οργανισμούς γιαυτό και αρχίζει να δείχνει σημάδια διπλωματικής ''ευλυγυσίας'' . 
Σημαντικό παράγοντα της διαφαινόμενης αλλαγής στάσης της Σερβίας είναι ότι η οικονομική βοήθεια προς τους Σέρβους του Κοσόβου επιβαρύνει την ήδη αδύναμη οικονομία της Σερβίας .
Σύμφωνα με τον Σέρβο πρωθυπουργό τίποτε επίσημο δεν έχει  συμφωνηθεί και σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από το Σερβικό κοινοβούλιο.
Ωστόσο οι Σέρβοι του Κοσόβου νοιώθουν ήδη προδομένοι . Η Σερβία μετά απο μια δεκαετία ανατροφής του Σέρβικου εθνικισμού στο βόρειο Κόσοβο πρέπει να πείσει τους προστατευόμενους της ότι η εποχή αυτή μάλλον τελειώνει . Πολλοί κύκλοι φοβούνται την αντίδραση των Κοσοβάρων Σέρβων ,την έκρηξη βίας και την μονομερή ανακήρυξη  ανεξαρτησίας του βόρειου Κοσόβου από τους κατοίκους του. 
Ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ Σερβίας και επίσημης κυβέρνησης Κοσόβου σχετικά με την σταδιακή ενσωμάτωση της Σερβικής κοινότητας θα θέσει και το τέλος των σεναρίων για ανταλλαγή εδαφών της Σερβικής επαρχίας του Πρέσεβο με το βόρειο Κόσοβο. Το Πρέσεβο είναι επαρχία στον νότο της Σερβίας η οποία συνορεύει με το Κόσοβο και οι κάτοικοι της είναι στην πλειοψηφία Αλβανοί οι οποίοι επιθυμούν την απόσχιση τους από την Σερβία και την ένωση τους με το Κόσοβο . Κατά καιρούς διάφοροι κύκλοι έχουν διαρρεύσει ότι το Πρέσεβο θα έπρεπε να αποσχισθεί από την Σερβία η οποία ως αντάλλαγμα θα έπαιρνε τον Σερβικό τομές του βόρειο Κοσόβου . Αυτή η θέση πότε δεν υποστηρίχθηκε απο την Σερβία και το Κόσοβο και διαψεύστηκε.Ωστόσο υπάρχουν διπλωματικοί κύκλοι στις ΗΠΑ που θεωρούν ότι η λύση αυτή είναι η προσφορότερη, κατά το προηγούμενο της διαμόρφωσης συνόρων Τσεχία -Σλοβακίας.
Greek Spirit

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων