ΠΟΥΤΙΝ -ΑΣΑΝΤ -ΝΑΣΡΑΛΑ-ΧΑΜΕΝΕΪ --ΕΝΑ ΑΛΗΘΙΝΟ SUCCESS STORY-ΜΙΑ ΠΑΡΕΑ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΚΑΛΑ

8 Ιουνίου 2013
Greek Spirit

Η επικείμενη αποχώρηση των Αυστριακών κυανόκρανων στα υψίπεδα του Γκολάν προκάλεσε το ενδιαφέρον της Ρωσίας η οποία αμέσως ανακοίνωσε την πρόθεση της να διαθέσει Ρώσικα στρατιωτικά τμήματα για την αντικατάσταση των Αυστριακών.
Τον περασμένο Οκτώβριο ο Ρώσος ΥΠΕΞ είχε κάνει απαισιόδοξες δηλώσεις για την πιθανότητα να νικηθεί ο κυβερνητικός Συριακός στρατός . Οι ισλαμιστές με την χρηματοδότηση του Κατάρ-Σ. Αραβίας και την υποστήριξη Ιορδανίας και κυρίως Τουρκίας κέρδιζαν τις μάχες με τον Συριακό στρατό. Η Τουρκία είχε αναμμένες της μηχανές των αρμάτων της και ακόνιζε τα δόντια της για εισβολή . Η Ρωσία αντιμετώπιζε τον κίνδυνο να χάσει την ναυτική βάση της Ταρτούς από τους ισλαμιστές.Το μόνο καλό νέο ήταν το βέτο της Ρωσίας και Κίνας στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ εναντίον χερσαίας επέμβασης της ΄΄διεθνής κοινότητας'' Εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι πρόσφυγες σε Τουρκία και Ιορδανία και δεκάδες χιλιάδες νεκροί.
NASHRALLA-ASSAD-AHMΑDINEJAD

Όμως από τότε αλλάξαν πολλά . Μέσα σε οχτώ μήνες η κατάσταση έχει ανατραπεί υπέρ της Συρίας πέραν κάθε προσδοκίας. Το καθεστώς Άσαντ με την βοήθεια της Ρωσίας , της Χεζμπολάχ και του ηγέτη της Χασάν Νασράλα όπως και του Ιράν κατάφερε να καταστρώσει νέα στρατηγική και τακτική και να ανατρέψει τα σχέδια των εχθρών του. Η αλλαγές που ανέτρεψαν την κατάσταση αφορούσαν σε τέσσερις παράγοντες . 

Ο πρώτος ήταν η διπλωματική στήριξη της Ρωσίας η οποία έπαιξε σωστά στην σκακιέρα της Μ.Ανατολής συνδυάζοντας την στρατιωτική διπλωματία με αυτή των σαλονιών. Η παρουσία μονάδων του Ρωσικού στόλου και η τελική μόνιμη εγκατασταση του στην Μεσόγειο μετά από τριάντα και πλέον χρόνια ήταν μια καταλυτική κίνηση . Το Ρωσικό ναυτικό δεν μπορεί ακόμα να συγκριθεί με αυτό των ΗΠΑ ,ωστόσο στην παρούσα συγκυρία  οι έστω μικρής σχετικά ισχύος μονάδες των Ρώσων πέτυχαν την δημιουργία εντυπώσεων και θύμισαν στις ΗΠΑ ότι οι Ρώσοι ακόμα και αν στερούνται μέσων δεν στερούνται θράσους .Χαρακτηριστική η δήλωση Αμερικάνου αναλυτή σε έκθεση για την Μ. Ανατολή σχετικά με την κατάληψη του αεροδρομίου της Πρίστινα στο Κόσοβο το 2000 από τις Ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις οι οποίες κατάφεραν με μια απρόβλεπτη κίνηση να εγκατασταθούν πρώτοι στο εγκαταλειμμένο αλλά τόσο σημαντικο αεροδρόμιο που τόσο χρειάζονταν οι Αμερικάνοι .
Ωστόσο τα Ρωσικά οπλικά συστήματα στους τομείς της αεράμυνας είναι κατά πολύ ανώτερα των δυτικών και οι S300 έγιναν ο εφιάλτης των Ισραηλινών και ένα πανίσχυρο διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια των Ρώσων απέναντι στις απαιτήσεις των ΗΠΑ για την Συριακή κρίση και απομάκρυνση του Άσαντ . 

Ο δεύτερος παράγοντας για την νίκη του προέδρου Άσαντ είναι η αλλαγή του δόγματος επιχειρήσεων. Ο Άσαντ δημιούργησε πολιτοφύλακες και εξόπλισε τον λαό αποδεικνύοντας ότι παρόλο που η κρίση ξεκίνησε από την άγρια καταστολή των λαϊκών  διαδηλώσεων πριν δύο χρόνια , τελικά οι σιιτες-αλαουιτες και χριστιανοί ακόμα αναγνωρίζουν τον Ασαντ ως το ηγέτη εναντίον των σουνιτών τζιχαντιστών.Ο Συροι σιιτες-αλαουιτες και χριστιανοί ενώθηκαν και απέκτησαν ενεργό ρόλο στον πόλεμο . Ωστόσο η μεγαλύτερη αλλαγή στο δόγμα ήταν η συμμετοχή της σιιτικής Χεζμπολάχ με 5,000 έως 7,000 μαχητές και οι Ιρανοί ΄φρουροί της επανάστασης '' που είναι οι εκπαιδευτές της Χεζμπολάχ και συμμετείχαν στην εκπαίδευση της Συριακής πολιτοφυλακής. Η Χεζμπολάχ είναι πολιτικό σιιτικό κόμμα του Λιβάνου με ηγέτη τον Μουλά Χασάν Νασράλα  το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό αλλά έχει και παραστρατιωτικό τμήμα το οποίο χρηματοδοτείται από το Ιράν. Οι μαχητές της Χεζμπόλαχ διεξάγουν μάχες με ένα συνδυασμό τακτικών ανταρτοπόλεμου και τακτικού στρατού.

Ο τρίτος παράγοντας επιτυχίας είναι η αδυναμία της Συριακής αντιπολίτευσης να ενωθεί  Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις στην Συρία χωρίζονται σε δύο τμήματα
Το ένα είναι το  μετριοπαθές Syrian National Coalition (SNC), Η Συριακή αντιπολίτευση και σκιώδη κυβέρνηση η οποία έχει αναγνωρισθεί από την διεθνή κοινότητα είναι  μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του Συριακού λαού σύμφωνα με την ΄΄διεθνή' κοινότητα και έχει ως πολιτικό όργανο συμβούλιο με 63 έδρες.Το SNC συγκεντρώνει τους μετριοπαθείς μουσουλμάνους  αλλά ακόμα και οπαδούς του Michel Kilo , χριστιανού αντιφρονούντα εξόριστου  και ως ισχυρότερη ομάδα του έχει μαχητές χρηματοδοτούμενος από την ΄΄Μουσουλμανική Αδελφότητα'' της Αιγύπτου η οποία με την σειρά της απολαμβάνει την χρηματοδότηση και υποστήριξη του εμιράτου του Κατάρ. 
   Ωστόσο το SNC υποφέρει -εκτός από έλλειψη εξοπλισμού και μαχητικής ισχύς-και από έλλειψη ενότητας  .
Το  SNC παρά τις αδυναμίες του παραμένει ο μοναδικός συνομιλητής   νόμιμα αναγνωρισμένος από την διεθνή κοινότητα και φέρεται ως η μέλλουσα κυβερνητική και πολιτική οντότητα στην Συρία.
Η δεύτερη ομάδα αποτελείται από φανατικούς τζιχαντιστές οι οποίοι έχουν δεσμούς με την Αλ Κάιντα λαμβάνουν οπλισμό και χρήματα από την Σ. Αραβία και αποτελούν μια ενωμένη ομάδα. Η ομάδα αυτή έχει αξιόλογη μαχητική ισχύ ,πολύ ανώτερη από αυτή του SNC  .

Ο τέταρτος παράγοντας είναι η απροθυμία των ΗΠΑ να αναλάβουν στρατιωτική δράση με την μορφή εισβολής στην Συρία . Οι 15,000 άνδρες από διάφορες ΝΑΤΟικές χώρες που έχουν συγκεντρωθεί στην Ιορδανία μόνο ως δυνάμεις εισβολής δεν μοιάζουν . Οι ΗΠΑ και πρόεδρος Ομπάμα έχουν πάρει τα μαθήματα τους από το Ιράκ και το Αφγανιστάν και παρόλο που οι αντάρτες έχουν αποτύχει στο πεδίο των μαχών τίποτα προς το παρών δεν δείχνει ότι θα γίνει εισβολή στην Συρία. 
QUASYR

Οι Πούτιν- Νασράλα-Άσαντ και ο ηγέτης του Ιράν  Χαμενεί έχουν κάθε λόγο να χαμογελάνε. Η πρόσφατη μάχη στην πόλη Κουασίρ είναι η αρχή του τέλους για τους κάθε λογής αντικαθεστωτικούς . Στην μάχη αυτή μετά από τριάντα χρόνια από την ίδρυση της Χεζμπολάχ αναλήφθηκε επιθετική δράση από τους μαχητές της και έγινε επιτυχημένη δοκιμή των νέων δυνατοτήτων της παραστρατιωτικής οργάνωσης . Το Ισραήλ παρατήρησε με κάθε μέσο την μάχη και διαπίστωσε πως η Χεζμπολάχ ( η οποία είναι δημιουργημένη απο το Ιράν για την καταστροφή του Ισραήλ) έχει την μαχητική ισχύ που τόσο έντονα προπαγανδίζει . 

Η Ρωσική προσφορά για την αντικατάσταση των Αυστραικων κυανόκρανων στα υψίπεδα του Γκολάν , δηλαδή στα σύνορα Συρίας Ισραήλ αποτελεί ένα πρόσθετο εφιάλτη εφόσον η Ρωσία έστω και υπό το πρόσχημα του ΟΗΕ θα αποκτήσει μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή. Οι Ισραηλινοί παρέχουν διάδρομο διαφυγής και ανεφοδιασμού στους ισλαμιστές αντάρτες και είναι σίγουρο ότι οι Ρώσοι θα τον αποκλείσουν . Επίσης η ελευθερία κινήσεων των κυανόκρανων θα φέρει τους Ρώσους δίπλα στις Ισραηλινές μονάδες και είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσουν τα μάτια και τα αυτιά του Άσαντ . 

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ έχει κάθε λόγο να χαίρεται για τις επιτυχίες του στην Συρία παρόλο που αρχικά ήταν διστακτικός στην απόφαση του να αποστείλει τους μαχητές του. 

Στο Ιράν ο Αγιατολάχ Χαμανεί βλέπει τον Συροιρανικό άξονα να αντέχει όπως επίσης και την διστακτικότητα των ΗΠΑ και Ισραήλ να χτυπήσουν με αεροπορία τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Βέβαια στο εσωτερικό της χώρας θα πρέπει να αντιμετωπίσει την λαϊκή δυσαρέσκεια για την χειραγώγηση των επερχόμενων προεδρικών εκλογών του Ιουνίου αλλά αισθάνεται ακόμα δυνατός και έτοιμος να καταστείλει κάθε ιδέα ''Ιρανικής αάνοιξης''
HEZBOLLAH


Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε σε πλήρες αδιέξοδο ως μόνο όπλο έχουν την σύγκλιση της συνδιάσκεψης της Γενεύης όπου υποτίθεται θα ασκήσουν πιέσεις προς τον Άσαντ να εγκαταλείψει την εξουσία και να ακολουθήσει ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ των αντιμαχόμενων. Τα μόνα όπλα για άσκηση πίεσης που έχουν είναι η εξαγγελία της επίσημης υποστήριξης με όπλα των ανταρτών , ακόμα και των τζιχαντιστών , εξαγγελία η οποία όχι μόνο πίεση προκάλεσε αλλά σήμανε την 'εναρξη της παράδοσης των S300 στην Συρία από τους Ρώσους . Το τελειωτικό χτύπημα για ΗΠΑ και Ε,Ε ήρθε με την αδυναμία της αντιπολίτευσης να συγκροτήσει σώμα εκπροσώπων στην συνδιάσκεψη και ουσιαστικά την ακύρωση της . 
 Σε άλλες εποχές οι διεθνής κοινότητα θα κατέφευγε στην απαγγελία κατηγοριών χρήσης χημικών όπλων από τον Άσαντ για δικαιολογήσει μια στρατιωτική επέμβαση ,όμως η εισαγγελέας του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης Καρλα ντελ Πόντε δήλωσε ότι χημικά χρησιμοποιούν οι αντάρτες και όχι ο Άσαντ. 

Η Τουρκία και ο Ερντογάν περνάνε πολιτική κρίση η οποία αν συνεχιστεί θα τραβήξει την προσοχή της Τουρκίας απο την Συρία με δυσμενείς επιπτώσεις στην υποστήριξη των ανταρτών

Οι Πούτιν -Άσαντ-Χαμνεί -Νασράλα είναι μία SUCCES STORY  όχι γιαλαντζί όπως σε κάποια σχετικά κοντινή χώρα , αλλά αληθινή και γνήσια  . 

Greek Spirit


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων