ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΕΛΟΣ-Για το θέμα «πρώτη κατοικία»Τέλος στην (πρόχειρη) συζήτηση έβαλε ο Α. Σαμαράς-Τέλος στην άκαιρη και επιπόλαιη συζήτηση γύρω από το φλέγον θέμα της άρσης αναστολής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας έθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την χθεσινή σύσκεψη με 11 υπουργούς,


Σοφία Βούλτεψηhttp://www.elzoni.gr/html/ent/373/ent.37373.asp
21/08/2013

Τέλος στην άκαιρη και επιπόλαιη συζήτηση γύρω από το φλέγον θέμα της άρσης αναστολής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας έθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την χθεσινή σύσκεψη με 11 υπουργούς, καθώς και με γενικούς γραμματείς υπουργείων, με αντικείμενο την αντιμετώπιση των μνημονιακών εκκρεμοτήτων ενόψει του φθινοπωρινού ελέγχου της τρόικας.

Ο θόρυβος και οι διαφωνίες του τελευταίου δεκαπενθημέρου, με υπουργούς και υφυπουργούς να θέτουν ξανά και ξανά το θέμα, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων τόσο μεταξύ των βουλευτών, όσο και μεταξύ των οικονομικών παραγόντων, «κάθισε», όπως ήταν αναμενόμενο, στο τραπέζι της χθεσινής σύσκεψης, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει πως το θέμα είναι πολύ σοβαρό, η συζήτηση γύρω από αυτό δεν μπορεί να γίνει βιαστικά και πως θα επιληφθεί ο ίδιος προσωπικά.

Από την πλευρά του, ο υπουργός των Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, απέφυγε να αναφερθεί στο θέμα (κάτι που είχε πράξει την προπερασμένη Κυριακή με συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα – Real News), λέγοντας πως το θέμα των πλειστηριασμών «δεν το συζητήσαμε καθόλου σήμερα».


Κατά τα λοιπά, στη σύσκεψη έγινε μια τεχνική συζήτηση για όλα τα θέματα, βάσει φακέλου που ο υπουργός Οικονομικών είχε μπροστά του και ο οποίος περιελάμβανε όλα τα προαπαιτούμενα ανά υπουργείο, επί των οποίων έγινε έλεγχος «γραμμή-γραμμή».

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης φέρεται να είπε ότι έχει παραλάβει από όλα τα υπουργεία καταλόγους για το θέμα της μετακίνησης των υπαλλήλων ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την κάλυψη των δεσμεύσεων, από την πορεία του έργου των υπουργών, προσθέτοντας πάντως ότι παρότι είναι ακόμα καλοκαίρι πρέπει να επισπεύσουμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει ώστε να αρχίσουμε σταδιακά να κεφαλαιοποιούμε πολιτικά το θετικό μας έργο.

Σήμερα, φθάνει στην Αθήνα και θα έχει συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να συζητήσει την πρόοδο της χώρας σε ό,τι αφορά την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Το πρακτορείο Ρόιτερς επισημαίνει πως η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται ενώ συνεχίζεται η σεναριολογία, σχετικά με το ενδεχόμενο να χρειαστεί η χώρα περαιτέρω υποστήριξη για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Το πρακτορείο υπενθύμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε την εκταμίευση 5,8 δις ευρώ του δανείου της από τους διεθνείς πιστωτές της τον Ιούλιο και πρόκειται να λάβει άλλο 1 δις ευρώ τον Οκτώβριο, με προαπαιτούμενη την εφαρμογή περαιτέρω μεταρρυθμίσεων.

«Ενόψει της επόμενης αποστολής αξιολόγησης της τρόικας ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ θα επισκεφθεί την Αθήνα για διμερείς συναντήσεις με Έλληνες διαμορφωτές πολιτικής κι εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου για να συζητήσει το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας και τις ευρύτερες εξελίξεις στην ευρωζώνη», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ.
Φωνές από το Βερολίνο
  
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα, με περισσότερη σαφήνεια παρά ποτέ, όπως σχολιάζει το Ρόιτερς, ότι οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας θα χρειαστεί να προσφέρουν στην ελληνική κυβέρνηση ένα τρίτο πρόγραμμα χρηματοοικονομικής συνδρομής.

«Θα χρειαστεί να υπάρξει άλλο ένα πρόγραμμα στην Ελλάδα», δήλωσε χθες ο Σόιμπλε μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στη βόρεια Γερμανία, επαναλαμβάνοντας πάντως ότι δεν θα υπάρξει «κούρεμα» χρέους για την Ελλάδα.

Ο Σόιμπλε είχε και στο παρελθόν πει ότι οι διεθνείς πιστωτές μπορεί να χρειαστεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προσφέρουν ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα αφού εκπνεύσει το τρέχον στα τέλη του 2014, αλλά δεν είχε περιγράψει ποτέ κάτι τέτοιο ως αναπόφευκτο, όπως φάνηκε να κάνει σήμερα.

Στο ίδιο μήκος κύματος όσον αφορά στο νέο «κούρεμα» κινήθηκε χθες και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας στην εφημερίδα Ruhr Nachrichten.

Όπως μετέδωσε η ελληνική υπηρεσία της «Ντόιτσε Βέλε», η κα Μέρκελ δήλωσε για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα ότι «δεν βλέπει» κούρεμα για την Ελλάδα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξηγεί: «Όχι, δεν βλέπω ένα τέτοιο νέο κούρεμα για την Ελλάδα. Προχωρούμε βήμα-βήμα και δεν κρύβουμε ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά στην Ελλάδα, αλλά από την άλλη μεριά βλέπουμε σαφή πρόοδο και την αναγνωρίζουμε. Σε ορισμένους τομείς τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν πάρα πολύ καλύτερα από ότι πριν από έναν χρόνο».

Όπως υπενθύμισε, «πάντα λέγαμε στην ευρωζώνη, ότι θα επανεξετάσουμε την κατάσταση της Ελλάδας το 2014 ή στις αρχές του 2015. Το σωστό είναι να ακολουθήσουμε αυτό το χρονοδιάγραμμα».

Από την πλευρά του, κριτική στην πολιτική της καγκελαρίου για την ευρωζώνη άσκησε και πάλι, σύμφωνα με την ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, ο υποψήφιος της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ.

Μιλώντας στην κομματική εφημερίδα των σοσιαλδημοκρατών «Vorwärts», ο Στάινμπρουκ κατηγόρησε και πάλι τη Μέρκελ ότι αποκρύπτει από τους πολίτες τους κινδύνους που θα είχε ενδεχόμενο κούρεμα για την Ελλάδα.

«Χρειάζεται η Ελλάδα νέο πρόγραμμα βοήθειας; Θα επιτρέψει (η Μέρκελ) να στηριχθούν οι τράπεζες με χρήματα απευθείας από τον Ευρωπαίο φορολογούμενο; Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι αυτό θα συμβεί», εμφανίζεται να λέει ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Κριτική άσκησε και η υποψήφια των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκχαρντ:

«Η σκληρή πολιτική λιτότητας πνίγει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης στην Ελλάδα», σχολίασε, μιλώντας στην εφημερίδα «Kölner Stadt Anzeiger».

Υποστήριξε μάλιστα ότι «αν η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επιμείνει στην μονόπλευρη πολιτική της, 
τότε μάλλον θα γίνει κούρεμα το φθινόπωρο και ενώ θα συνεχίζεται η οικονομική κρίση»

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων