ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ - ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ 4 ΗΜΕΡΕΣ

  Ο ΟΗΕ χρειάζεται 4 ημέρες για τις έρευνές του  

ΑΘΗΝΑ 28/08/2013 http://www.nooz.gr/world/o-oie-xreiazetai-4-imeres-gia-tis-ereunes-tou


Οι επιθεωρητές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα χημικά όπλα, οι οποίοι βρίσκονται στη Συρία για να επαληθεύσουν εάν και κατά πόσον έχουν χρησιμοποιηθεί τέτοια όπλα στον εμφύλιο, χρειάζονται τέσσερις ημέρες ακόμη για να ολοκληρώσουν την έρευνά τους και χρόνο για να αναλύσουν τα ευρήματα, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν.

"Εργάζονται πάρα πολύ σκληρά, υπό πολύ ιδιαίτερα επικίνδυνες περιστάσεις", είπε ο Μπαν αναφερόμενος στους επιθεωρητές κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στη Χάγη.

"Αφήστε τους να ολοκληρώσουν το έργο τους για τέσσερις ημέρες (ακόμη) και κατόπιν θα έχουμε χρόνο να αναλύσουμε επιστημονικά (τα στοιχεία που συλλέχθηκαν) με ειδικούς και κατόπιν νομίζω ότι θα πρέπει να παρουσιάσουμε μια αναφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας ώστε (να αποφασιστούν) οι οιεσδήποτε δράσεις".

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν δήλωσε πως μία πλειάδα από πηγές συγκλίνουν στο ότι οι δυνάμεις του αλ Άσαντ ευθύνονται για τη χρήση χημικών όπλων στην εμφύλια σύρραξη στη Συρία.


Συμβούλιο Ασφαλείας

Οι πρεσβευτές των πέντε μόνιμων χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ρωσίας και της Κίνας, συναντώνται σήμερα κεκλεισμένων των θυρών στη Νέα Υόρκη για να εξετάσουν το βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος για τη Συρία, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι το Λονδίνο θα υποβάλει ένα σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο θα καταδικάζεται η "επίθεση με χημικά όπλα" που σημειώθηκε στις 21 Αυγούστου στη Δαμασκό και "θα εγκρίνονται τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των αμάχων", μεταξύ των οποίων και η χρήση στρατιωτικής βίας, στη βάση του άρθρου 7 της Χάρτας του ΟΗΕ. 

Το άρθρο αυτό προβλέπει την επιβολή μέτρων -από απλές κυρώσεις μέχρι στρατιωτικές επιχειρήσεις- στην περίπτωση που απειλείται η ειρήνη και η διεθνής ασφάλεια.

http://admin.nooz.gr/Uploads/Greece/Syria_Attack_oder.jpg

ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας μονομερούς στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας και συζήτησαν με τους συμμάχους τους ενδεχόμενα πλήγματα που θα μπορούσαν να διαρκέσουν περισσότερο από μια ημέρα, δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος.

"Καμιά στρατιωτική δράση δεν θα είναι μονομερής. Πρέπει να περιλαμβάνει τους διεθνείς συμμάχους μας", δήλωσε ο αξιωματούχος προς δημοσιογράφους αφού ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ρωσία

Η Ρωσία ετοιμάζεται να απομακρύνει το προσωπικό της από τη ναυτική βάση που διαθέτει στην Ταρτούς της Συρίας, μετέδωσε το Ιντερφάξ.

Η πληροφορία αυτή δεν έχει επαληθευτεί, ωστόσο αν είναι ακριβής τότε αντανακλά τις ανησυχίες που εκφράζονται για την ασφάλεια των ξένων υπηκόων στη Συρία καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προετοιμάζονται για μια ενδεχόμενη επέμβαση, μετά την καταγγελία ότι το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον αμάχων.

Βρετανία

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (NSC) της Βρετανίας που συνεδρίασε για το θέμα της Συρίας ενέκρινε ομόφωνα την ανάληψη δράσης εναντίον της Δαμασκού σε απάντηση για την φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα εναντίον αμάχων, δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον.

"Το NSC συμφώνησε ομόφωνα ότι η χρήση χημικών όπλων από τον Άσαντ ήταν μια απαράδεκτη ενέργεια και ο κόσμος δεν θα πρέπει να παραμείνει απαθής" έγραψε στο Twitter ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Συρία

Οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ φαίνεται ότι απομάκρυναν το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού τους από τα αρχηγεία των επιτελείων του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας στο κέντρο της Δαμασκού, εν αναμονή πιθανών πληγμάτων από την Δύση, είπαν κάτοικοι και πηγές της αντιπολίτευσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φάιζαλ Μοκντάντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία βοήθησαν "τρομοκράτες" να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα στη Συρία και ότι αυτές οι ίδιες τρομοκρατικές οργανώσεις θα χρησιμοποιήσουν σύντομα τα όπλα αυτά εναντίον της Ευρώπης.

Πρόσθεσε πως παρουσίασε στους επιθεωρητές του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα στοιχεία ότι "ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις" χρησιμοποίησαν αέριο σαρίν σε όλους τους τόπους των φερόμενων επιθέσεων.

"Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα χημικά όπλα θα χρησιμοποιηθούν σύντομα από τις ίδιες οργανώσεις εναντίον του λαού της Ευρώπης", πρόσθεσε.
"Ηφαίστειο εκδίκησης"

Με ένα "ηφαίστειο εκδίκησης" εναντίον της ασφάλειας της συριακής κυβέρνησης και στρατιωτικών στόχων σε αντίποινα για την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα κοντά στη Δαμασκό απείλησε μια οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Ένα παρακλάδι της οργάνωσης "Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε" (ISIL) ανακοίνωσε ότι θα τιμωρήσει τη Συρία για μια σειρά σφαγών, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης με χημικά όπλα την περασμένη εβδομάδα, ύστερα από μια συνάντηση εκπροσώπων οκτώ συριακών οργανώσεων.

Ισραήλ

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την περιορισμένη επιστράτευση εφέδρων την ώρα που το Ισραήλ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο συριακών αντιποίνων έπειτα από μια ενδεχόμενη ξένη στρατιωτική επέμβαση στην Συρία.

Ο ραδιοσταθμός του ισραηλινού στρατού μετέδωσε πως το Ισραήλ αναπτύσσει προληπτικά το σύνολο της πυραυλικής άμυνάς του εναντίον ενδεχόμενων συριακών επιθέσεων αντιποίνων σε περίπτωση που δυτικές δυνάμεις πραγματοποιήσουν πλήγματα εναντίον της Συρίας.

Ο ραδιοσταθμός δεν έκανε γνωστό πόσες αντιπυραυλικές συστοιχίες έχουν αναπτυχθεί. Οι συστοιχίες αυτές περιλαμβάνουν τους πυραύλους μικρού βεληνεκούς Σιδερένιος Θόλος, τους μεσαίου βεληνεκούς Πάτριοτ και τους μεγάλου βεληνεκούς Άροου ΙΙ.

Πρόσφυγες

Περίπου 10.000 Σύροι διέσχισαν το τελευταίο 24ωρο τα σύνορα με το Λίβανο εξαιτίας των ανησυχιών ότι επίκεινται δυτικά πλήγματα εναντίον της χώρας τους, έκανε γνωστό στο Γερμανικό Πρακτορείο ένας λιβανέζος συνοριακός φρουρός.

"Ήταν κυρίως άμαχοι -γυναίκες και παιδιά- που έρχονταν από διάφορες περιφέρειες της Δαμασκού", πρόσθεσε ο φρουρός.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων