Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΧΘΡΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΣΚΑΒΕΙ ΤΟΝ ΛΑΚΚΟ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣΗ Τουρκική οικονομία από καιρό προοριζόταν να περάσει μια δύσκολη περίοδο , όπως όλες οι αναπτυσσόμενες οικονομίες, λόγω των παραγόντων που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια οικονομία.
Ωστόσο η σκλήρυνση της  στάσης του Ρ.Τ Ερντογάν απέναντι στον ιδιωτικό τομέα με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στην πλατεία Γκεζί χειροτερεύει τα πράγματα.
Ο Ερντογάν έχει ήδη δαιμονοποιήσει την επιχειρηματική κοινότητα και με τις κατηγορίες που εκτόξευσε κατηγορίες εναντίον ορισμένων ιδιωτικών εταιριών και επιχειρήσεων για την υποκίνηση των ταραχών . 
Οι κατηγορίες αυτές του Ερντογάν μετουσιώθηκαν σε έκτακτο  οικονομικό έλεγχο του μεγαλύτερου επιχειρηματικού ομίλου στην Τουρκία , του ομίλου Κότς (Koc) . Η κίνηση αυτή έχει εκληφθεί από την επιχειρηματική κοινότητα ως αντίποινα για την παροχή καταφυγίου σε διαδηλωτές από το ξενοδοχείο Ντιβάν -Κοτς ( Divan Hotel) το οποίο κατά την διάρκεια των ταραχών στην Κωνσταντινούπολη είχε ανοιχτές τις πόρτες του και παρείχε άσυλο και περίθαλψη στους διαδηλωτές.
Ο έκτακτος οικονομικός έλεγχος του ομίλου Κότς εν είδει αντιποίνων από τον Ερντογάν έχει πυροδοτήσει επικρίσεις τόσο στην κοινωνία όσο και στους επιχειρηματικούς κύκλους οι οποίοι ανησυχούν για την κλιμάκωση των αντιποίνων και την επίδραση τους στην ομαλή λειτουργία της αγοράς.
Ο Ερντογάν απομονωμένος και περιτριγυρισμένος μόνο από τον Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Φιντάν (διοικητή των μυστικών υπηρεσιών) αρνείται να καταλάβει ότι οι διαδηλώσεις αποτελούσαν ξέσπασμα της αγωνίας και της λαϊκής οργής και ψάχνει για συνωμότες . Τα αντίποινα ενάντια στον όμιλο Κότς εκτός από τον έκτακτο οικονομικό έλεγχο περιλαμβάνουν και άλλα πιο γραφικά μέτρα όπως οι εκκλήσεις του Ερντογάν προς τον Τουρκικό λαό να μην χρησιμοποιεί πιστωτικές κάρτες πιστεύοντας πως θα πλήξει τα κέρδη των τραπεζών που ανήκουν στον όμιλο Κότς. 
Ο όμιλος Κότς αποτελεί το 8% της οικονομικής δραστηριότητας στην Τουρκία , κατέχει το 10% των Τουρκικών εξαγωγών και απασχολεί 125,000 εργαζόμενους .Το ''έγκλημα '' του ομίλου αυτού ήταν να μην πετάξει στον δρόμο τους διαδηλωτές που αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο λόμπι του ξενοδοχείου του ομίλου στην πλατεία Γκεζί όπως επίσης και δήλωση του πρόεδρου του ομίλου κατά την διάρκεια των επεισοδίων υπέρ των αιτημάτων των διαδηλωτών. 
Οι Τούρκοι και κυρίως ξένοι επιχειρηματίες προσβλέπουν πλέον μόνο στην επέμβαση του  Αλί Μπαμπατζάν , ο οποίος όμως έχει τεθεί στην γωνία από το τρίο Ερντογάν -Νταβούτογλου και Χακαν Φιντάν (ΜΙΤ). Ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως και σύμβουλος του πρωθυπουργού , Αλί Μπαμπατζάν , ο οποίος επιβλέπει και όλα τα οικονομικά θέματα , έχει δείξει μέχρι σήμερα την ικανότητα του στην διαχείριση της οικονομίας με θετικότατα αποτελέσματα. 
Η εκδικητικότητα του Ερντογάν, οι εκβιασμοί και τα αντίποινα εναντίον επιχειρηματιών δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας ειδικότερα στους ξένους επενδυτές οι οποίοι βλέπουν ότι δεν υπάρχουν κανόνες και η σχέση κράτους -επιχειρήσεων ορίζεται από τον ψυχισμό , τις ιδεοληψίες και την εκδικητικότητα του κ.Ερντογάν και των στενών συνεργατών του .Είναι βέβαιο ότι αν οι πρόσφατες ταραχές αποτέλεσαν αποτρεπτικό παράγοντα για την εμπέδωση της εικόνα της Τουρκίας ως σταθερής χώρας , οι πράξεις αντεκδίκησης του κ.Ερντογάν είναι το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της προσέλκυσης αλλά και διατήρησης ξένων επενδύσεων στην Τουρκία. 
Εξίσου ανησυχητική είναι και η αδυναμία της τριανδρίας (Ερντογάν -Νταβούτογλου-Φιντάν) να καταλάβει ότι αυτό που προέχει είναι η εύρεση και δημιουργία πλατφόρμας οικονομικής  σταθερότητας και όχι το κυνήγι ανύπαρκτων εχθρών με την ανάλογη κατασπατάληση πόρων . 
Ο Ερντογάν αντί να ασχοληθεί με την οικονομία και το αυξανόμενο εξωτερικό χρέος της Τουρκίας -ειδικά μετά τις ταραχές- και την επιδείνωση των οικονομικών δεικτών αναλώνεται σε σύνταξη και ψήφιση νόμων που δίνουν υπερεξουσίες στην ΜΙΤ . 
Την ίδια στιγμή αγνοεί παντελώς τις δεσμεύσεις του προς τους Κούρδους και θέτει σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία,
Ο Ερντογάν είναι ο πρώτος Τούρκος ηγέτης που συνέλαβε την ιδέα της δημιουργίας ομόσπονδου κράτους το οποίο θα αποτελείται από την σημερινή Τουρκία και το Τουρκικό αυτόνομο Κουρδιστάν. Το όραμα του αυτό το αποδέχτηκαν και οι Κουρδοι μετά απο σχεδόν 30 χρόνια πολέμου . Ο Ερντογάν για να προσελκύσει τους Κούρδους έταξε διάφορες θεσμικές διευκολύνσεις όπως η αναγνώριση του δικαιώματος να δηλώνουν την εθνικότητα τους στα επίσημα έγγραφα-(διαβατήρια -πιστοποιητικά) , το δικαιωμα της σχολικής εκπαίδευσης στην Κουρδική γλώσσα , την απελευθέρωση και αμνήστευση Κούρδων μαχητών κτλ. Σε αντάλλαγμα ο Ερντογάν ήλπιζε στην υποστήριξη του Κουρδικού κόμματος στην βουλή ,όπου ήθελε και να περάσει με πλειοψηφία την αναθεώρηση του συντάγματος που προβλέπει την μετατροπή της Τουρκίας σε από κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία, με υπερεξουσίες του προέδρου. Φυσικά μετά από την αναθεώρηση αυτή ο κ. Ερντογάν θα έθετε υποψηφιότητα για πρόεδρος.
Όι αναπάντεχες ταραχές φρέναραν τα σχέδια του Ερντογάν και παρόλο που κατάφερε να παραμείνει στην εξουσία δείχνει ότι δεν έχει την δυνατότητα για πολιτικό έργο παρά μόνο για κυνήγι των φανταστικών εχθρών του. 
Οι Κούρδοι όμως δεν μπορούν να περιμένουν και ήδη υπάρχουν έντονες αντιδράσεις τους τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και στην αποχώρηση και αφοπλισμό των Κούρδων μαχητών στα βουνά της Ανατολίας.
Το όποιο οικονομικό ''θαύμα '' της Τουρκίας βαίνει ολοταχώς προς το τέλος του . Οι όποιες σοβαρές φωνές στην Τουρκία έχουν περιθωριοποιηθεί από τον Ερντογάν ο οποίος απασχολημένος με τις θεωρίες συνωμοσίας έχει αφήσει την οικονομία της Τουρκίας σε κυβερνητικούς παράγοντες οι οποίοι αρνούνται με την σειρά τους να κατανοήσουν το διεθνές οικονομικό περιβάλλον και την ετοιμαζόμενη έξοδο των ξένων επενδυτών από την Τουρκία . 
Ένας από τους λόγους που η Τουρκία προσέλκυσε ξένους επενδυτές και κεφάλαια ήταν οι υψηλές αποδόσεις , τόκος, που παρείχε. Ο Αλί Μπαμπατζάν βλέποντας τον κίνδυνο αποχώρησης των ξένων κεφαλαίων λόγω πολιτικης αστάθειας στην Τουρκία πρότεινε την αύξηση των επιτοκίων . Ωστόσο ο Μπαπμπατζάν ,καίτοι σύμβουλος του πρωθυπουργού, ποτέ δεν είχε συμπάθειες στην κυβέρνηση Ερντογάν και θεωρείτο ''τεχνοκράτης'' με αντιλαϊκές ιδέες συγκράτησης του πληθωρισμού και τον εξόδων του δημοσίου και την εμπέδωση κλίματος οικονομικής σταθερότητας. Ο Ερντογάν νοιώθοντας την ανάγκη της υποστήριξης των λαϊκών μαζών έχει παραδώσει στους οπαδούς του  οικονομικού λαϊκισμού ο οποίος τρομάζει ακόμα περισσότερο τους ξένους επενδυτές αλλά και δημιουργεί τις συνθήκες για την γρηγορότερη κάμψη της οικονομίας.
Greek Spirit


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων