Ομπάμα: Δεν έχω αποφασίσει ακόμη για τη Συρία                        REUTERS/KEVIN LAMARQUE
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι δεν έχει λάβει ακόμα την τελική απόφαση σχετικά με μια πιθανή στρατιωτική επίθεση στη Συρία, σημειώνοντας ωστόσο ότι στόχος μιας περιορισμένης δράσης θα είναι να αποτραπεί η μελλοντική χρήση χημικών όπλων.
«Αν πούμε με ένα σαφή και αποφασιστικό, αλλά πολύ περιορισμένο τρόπο, ότι στέλνουμε μία βολή ώστε να σταματήσουν, αυτό θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο μακροπρόθεσμα για την εθνική μας ασφάλεια», ανέφερε ο κ. Ομπάμα σε συνέντευξή του στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο, ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν πως το συριακό καθεστώς ευθύνεται για την επίθεση, που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε προάστιο της Δαμασκού και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι, και πως η συριακή αντιπολίτευση δεν έχει στην κατοχή της χημικά όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια τέτοιου είδους επίθεση.

Ανώτεροι αξιωματούχοι θα ενημερώσουν το Κογκρέσο
Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα αναμένεται να ενημερώσουν σήμερα τα ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου σχετικά με την κατάσταση στη Συρία, όπως δήλωσε υπάλληλος του Κογκρέσου.
Δεν διευκρίνισε ωστόσο το περιεχόμενο της ενημέρωση και εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να αποκαλύψει στους βουλευτές λεπτομέρειες σχετικά με τις πληροφορίες που έχει λάβει για την προφανή επίθεση με χημικά όπλα που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Συρία και στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες αμάχους
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπόενερ, ζήτησε από τον κ. Ομπάμα να παρουσιάσει προσωπικά τα επιχειρήματά του στο Κογκρέσο και τον αμερικανικό λαό για την πιθανότητα στρατιωτικής δράσης στη Συρία.

Σε επιστολή που εστάλη στον αμερικανό πρόεδρο και δόθηκε στα μέσα ενημέρωσης, ο κ. Μπόενερ ανέφερε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τη νομική βάση σχετικά με οποιαδήποτε χρήση στρατιωτικής δύναμης στη Συρία καθώς και τον «προβλεπόμενο αντίκτυπο που θα έχουν πιθανές στρατιωτικές επιθέσεις».
Στο μικροσκόπιο οι πιθανές στρατιωτικές επιλογές
Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, ο οποίος δεν κατονομάζεται, δήλωσε στο Reuters ότι η κυβέρνηση Ομπάμα εξετάζει τις πιθανές στρατιωτικές επιλογές, οι οποίες περιλαμβάνουν πολυήμερες επιθέσεις κατά στόχων της συριακής κυβέρνησης. «Οι επιλογές δεν περιορίζονται σε μία μόνο ημέρα», είπε.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι δεν έχει πάρει ακόμα την τελική απόφαση, αμερικανοί αξιωματούχοι ασφαλείας ανέφεραν πως  οποιαδήποτε αεροπορική επίθεση θα περιλαμβάνει την εκτόξευση πυραύλων κρουζ από τα πλοία των ΗΠΑ που βρίσκονται στη Μεσόγειο.

 Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκοπεύουν να ενεργήσουν μονομερώς εάν επιλέξουν να προχωρήσουν σε στρατιωτική δράση, σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος. «Είμαστε σε επικοινωνία με διάφορους συμμάχους όσον αφορά τη συμμετοχή».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων