Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρώην αστυνομικός “έστειλε αδιάβαστη” μεγάλη τράπεζα όταν αναμόρφωσε τους όρους της σύμβασης πιστωτικής κάρτας, περιλαμβάνοντας απεριόριστο πιστωτικό όριο και μηδενικό τόκο, ενώ εξασφάλισε ... και την υπογραφή της τράπεζας.
Μεγάλη τράπεζα παγιδεύεται στα “ψιλά γράμματα”
Πηγή: ITAR-TASS

Όλα ξεκίνησαν το 2008, όταν ο τριαντάχρονος πρώην αξιωματικός της Αστυνομίας στην κεντρική ρωσική πόλη του Βορονέζ, Ντμίτρι Αγκάρκοφ, έλαβε ένα mail ρουτίνας με κάποια προσφορά πιστωτικής κάρτας. Οι όροι που περιγράφονταν στη σχετική σύμβαση φαίνεται πως δεν του ταίριαζαν και αντί να την αγνοήσει τη σάρωσε στον υπολογιστή του και στη συνέχεια άλλαξε τους όρους των “ψιλών γραμμάτων” και την έστειλε πίσω στην εκδότρια τράπεζα, Tinkoff Credit Systems
Η εκδοχή της δικής του σύμβασης περιελάμβανε μηδενικό επιτόκιο, απαλλαγή τελών , απεριόριστο πιστωτικό όριο, καθώς και το δικαίωμα του κατόχου της κάρτας να επιβάλλει πρόστιμο 3 εκατομμυρίων ρουβλίων (περίπου 90.000 δολάρια) στην τράπεζα, κάθε φορά που το πιστωτικό ίδρυμα δεν θα συμμορφωνόταν με τους όρους της σύμβασης και άλλα 6 εκατομμύρια ρούβλια (180 χιλιάδες δολάρια) για την ακύρωση της σύμβασης. Οι υπάλληλοι της τράπεζας υπέγραψαν τη συμφωνία που εξέδωσε ο Αγκάρκοφ, παραλείποντας προφανώς να ...διαβάσουν τα “ψιλά γράμματα”.
Δικαστική διαμάχη

Το σκάνδαλο ξέσπασε, πέντε χρόνια αργότερα, καθώς η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια όταν η Tinkoff Systems Credit απαίτησε την κάλυψη απλήρωτων πιστώσεων. Και μέσα σε μια νύχτα ο Αργκάκοφ έγινε ήρωας για χιλιάδες Ρώσους που είχαν εξαπατηθεί πληρώνοντας υπέρογκα τέλη για οφειλόμενες πιστώσεις που περιλαμβάνονταν στα περιβόητα “ψιλά γράμματα” των σχετικών συμβάσεων. “Υπέγραψαν τα έγγραφα χωρίς να τα κοιτάξουν προσεχτικά. Συνήθως οι δανειολήπτες στα δικαστήρια λένε. “Δεν τα διάβασα”, αναφέρει ο δικηγόρος του Αγκάρκοφ, Ντμίτρι Μιχλέβιτς στην οικονομική εφημερίδα Kommersant, συμπληρώνοντας ότι ο πελάτης του θα μπορούσε να αγοράσει ένα νησί κάπου στη Μαλαισία και η τράπεζα σύμφωνα με το νόμο θα έπρεπε να πληρώσει γι 'αυτό”.
Όταν ένας δικαστής , αποφάνθηκε ότι η σύμβαση είναι νομικά δεσμευτική για την τράπεζα, απαιτώντας από τον Αγκάρκοφ να πληρώσει μόνο το υπόλοιπο του λογαριασμού του που ήταν 19.000 ρούβλια, (περίπου 600 δολάρια), η διαμάχη πήρε άσχημη τροπή. Ο Αργκάκοφ τότε δήλωσε ότι θα διεκδικήσει πλήρως τα 24 εκατομμύρια ρούβλια (800,000 δολάρια ) που πιστεύει ότι η τράπεζα του οφείλει, ενώ ο δισεκατομμυριούχος δρυτής της Tinkoff Credit Systems, Όλεγκ Τίνκοφ έγραψε στο Twitter του: “Οι δικηγόροι μας θεωρούν ότι αντί για τα 24 εκατομμύρια που διεκδικεί αυτό που θα πάρει τελικά είναι μια ποινή φυλάκισης 4 ετών για απάτη. Τώρα πλεόν είναι ζήτημα αρχής”.
Ωστόσο, ο κορυφαίος συνεργάτης της Hellevig, Klein & Usov, Ρόμπερι Γκορντιούμοφ διευκρίνισε ότι, “επισήμως οι όροι της σύμβασης πρέπει να γίνουν δεκτοί με τη μορφή που είχαν υπογραφεί και από τα δύο μέρη...Με άλλα λόγια, αν μια τράπεζα αποδέχεται τους όρους του πελάτη, δεν μπορεί αργότερα να αρνηθεί να συμμορφωθεί με αυτούς”.
“Από την άλλη, οι συμφωνίες μεταξύ ιδιωτών και των τραπεζών θεωρούνται νομικά συμβόλαια σύμφωνα με το άρθρο 428 του ρωσικού Αστικού Κώδικα, που σημαίνει ότι μπορεί να αλλάξουν μόνο με μια επίσημη προσθήκη από τη μία πλευρά, μετά την αρχική υπογραφή. Σε αστικές υποθέσεις όπως αυτή, τα δικαστήρια τάσσονται συνήθως στο πλευρό της πιο ευάλωτης πλευράς δηλαδή του πολίτη, και όχι της τράπεζας. Αλλά, εάν αποδεικνυόταν ότι ο κ. Αγκάρκοφ σκόπιμα προσπάθησε να παραβεί το νόμο πλαστογραφώντας τα έγγραφα της τράπεζας , τότε θα μπορούσε να χάσει την υπόθεση”.
“Ευγενική”... διέξοδος


“Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι περιπτώσεις αυτές εξετάζονται από γενικά δικαστήρια, και όχι από διαιτητικά δικαστήρια, πράγμα που σημαίνει ότι οι μάρτυρες μπορούν να ρίξουν το βάρος στα υπογεγραμμένα έγγραφα. Το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσον η τράπεζα θα μπορούσε να αποδείξει ότι εξαπατήθηκε, με τους εργαζομένους της να καταθέσουν ότι δεν διάβασαν προσεχτικά τους όρους της σύμβασης, τη στιγμή που αυτό είναι μέρος της δουλειάς τους. Κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο” κατέληξε ο Γκορνιούμοφ.
Στο τέλος πάντως και οι δύο πλευρές κατέφυγαν σε εξωδικαστικό διακανονισμό. “Αυτή η σύγκρουση δεν είναι εποικοδομητική, κι έτσι αποφασίσαμε να την τερματίσουμε με ευγενικό τρόπο, αποσύροντας όλες τις κατηγορίες και από τις δύο πλευρές”, δήλωσε ο πρόεδρος της Tinkoff Credit Systems, Όλιβερ Χιούγκς , ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι “συμφωνούμε με τον Ντμίτρι ότι οι τράπεζες πρέπει να κάνουν καλύτερη δουλειά εξηγώντας τους όρους της υπηρεσίας προς τους πελάτες. Εργαζόμαστε για την αύξηση των χρηματοοικονομικών γνώσεων, παρέχουμε στους πελάτες μας με όλες τις σημαντικές πληροφορίες και συμβουλές για τη χρήση της πιστωτικής κάρτας”.
Τέλος ο κ. Χιούγκς πρόσθε ότι “από τη στιγμή που ο Ντμίτρι δεν προτιμά τις πιστωτικές κάρτες η τράπεζα εξέδωσε γι' αυτόν μία Tinkoff Black χρεωστική κάρτα ... για την οποία η τράπεζα πληρώνει 10% μερίσματα ετήσιως από τον ισολογισμό και προσφέρει και μετρητά έως 30% σε ορισμένες αγορές”....

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων