ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΛΗΓΕΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ


Οι πρόσφατες ταραχές στην Κωνσταντινούπολη και σε όλη την Τουρκία επέφεραν σημαντικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των σχεδίων του Ερντογάν για την ομοσπονδοποίηση της Τουρκίας με ένα νέο αυτόνομο Κουρδικό κράτος του οποίου η επικράτεια αρχικά θα απλώνονταν στο Τουρκικό τμήμα του Κουρδιστάν.
Ο Ερντογάν παρόλο που χαρακτηρίζεται ως ηγέτης ο οποίος διακατέχεται από θρησκευτικές ιδεοληψίες και ανελαστικό τρόπο σκέψης κατάφερε για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας να καταλάβει ότι η ένοπλη σύγκρουση με τους Κόυρδους είναι ατελέσφορη.

Μετά από σχεδόν 30 χρόνια ένοπλου αντάρτικου των Κούρδων εναντίον της Τουρκίας υπό την αιγίδα του PKK και οι δύο πλευρές βρέθηκαν εξουθενωμένες και κυρίως χωρίς απτά αποτελέσματα. Ο Ερντογάν , από κοινού με τον ΥΠΕΞ Νταβούτογλου έφεραν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Κούρδους μια πρόταση η οποία θα ωφελούσε και τις δύο πλευρές.
Σύμφωνα με το όραμα του Ερντογάν οι Κούρδοι θα αποκτούσαν σε πρώτη φάση πολιτικά αλλά και εθνοτικά δικαιώματα , θα αναγνωρίζονταν η γλώσσα τους , θα δίνονταν αμνηστία στους μαχητές του PKK , θα αποκτούσαν το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται επίσημα  ως Κόυρδοι και όχι ως Τούρκοι.Σε δεύτερη φάση οι Κούρδοι θα αποκτούσαν αυτονομία στα πλαίσια του Τουρκικού κράτους και σε τρίτη αλλά όχι απόλυτα εγγυημένη φάση θα τους επιτρέπονταν να ενωθούμε με το αυτόνομο Ιρακινό Κουρδιστάν και αν οι συγκυρίες το επέτρεπαν , με το Συριακό Κουρδιστάν.
Σε αντάλλαγμα ο Ερντογάν ζητούσε την υποστήριξη του BDP ,πολιτικού κόμματος το οποίο εκπροσωπεί τον Κουρδικό πληθυσμό της Τουρκίας .Συγκεκριμένα ο Ερντογάν είχε συμφωνήσει με το BDP για την υποστήριξη στο AKP ( το κόμμα του Ερντογάν)  σε όλες τις τροπολογίες που θα κατέθετε στο Τουρκικό κοινοβούλιο και που θα αφορούσαν στην αναθεώρηση του συντάγματος για την μετατροπή του πολιτεύματος από κοινοβουλευτική δημοκρατία σε προεδρική , όπου ο πρόεδρος θα υποσκέλιζε το κοινοβούλιο.Κατόπιν ο Εντογάν θα έθετε υποψηφιότητα για πρόεδρος. Φυσικά το Κουρδικό BDP θα συνέδραμε και εκτός κοινοβουλίου στα απαραίτητα δημοψηφίσματα στρέφοντας τις ψήφους των Κουρδων υπέρ του AKP.
Το σχέδιο δεν είχε την έγκριση του στρατού , αλλά με τις διώξεις των στρατηγών του ο στρατός έχει χάσει την ικανότητα να απειλήσει τον Ερντογάν . Αλλά και τα υπόλοιπα Τουρκικά πολιτικά κόμματα , ακόμα και το εθνικιστικο του .Μπαχτσελί  στάθηκαν αδύναμα να εμποδίσουν τον Ερντογάν να μην δημιουργήσει τετελεσμάνα με την ανίερη συμμαχία του με τους Κούρδους η οποία μάλιστα είχε και την ευλογία του έγκλειστου Οτσαλάν.
Ωστόσο οι ταραχές στην Κωνσταντινούπολη είχαν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην εξέλιξη του παραπάνω σχεδίου. Ο λόγος δεν είναι οι Κούρδοι ή το BDP αλλά ο ίδιος ο Ερντογάν . Οι Κούρδοι πιστοί στην συμμαχία τους με τον Ερντογάν δεν συμμετείχαν στις ταραχές και τήρησαν κάθε συμφωνία για την στήριξη του. Ωστόσο ο Ερντογάν αντιδρώντας κύρίως συναισθηματικά μετά το πέρας των ταραχών αποδόθηκε σε κυνήγι εχθρών και εισήλθε σε φάση εσωστρέφειας σταματώντας να λειτουργεί ως πολιτικός άνδρας . Ο Ερντογάν ''κλείστηκε στο καβούκι του '' και εμπιστεύεται μόνο τον ΥΠΕΞ Νταβούτογλου και τον επικεφαλής των Τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Φιντάν.
Ωστόσο οι Κόυρδοι απαιτούν την συνέχιση του σχεδίου και την τήρηση των συμφωνηθέντων . Ο αντιπρόεδρος του BDP Demirtas εχθές δήλωσε ότι αν μέχρι την 1η Οκτωβρίου δεν ισχύσουν και δεν επικυρωθούν τα συμφωνηθέντα αναφορικά με τα δημοκρατικά και εθνοτικά δικαιώματα των Κούρδων τότε θα ξαναρχίσει ο πόλεμος στην Ανατολία.
Ο Ερντογάν έχει όντως προγραμματίσει την έναρξη διαπραγματεύσεων με τους Κούρδους και μάλιστα ως επικεφαλής έχει θέσει τον Χακάν Φιντάν , ενός απο την τριανδρία που κυβερνά την Τουρκία σήμερα (Ερντογάν-Νταβούτογλου-Φιντάν) .
Παρόλα αυτά τα πολιτικά αντανακλαστικά του Ερντογάν και η ικανότητα του να διαβλέπει και να προβλέπει έχουν αμβλυνθεί σημαντικά. Δεν είναι μόνο οι Κούρδοι οι οποίοι τον εγκαταλείπουν αλλά και το ίδιο το περιβάλλον που τον ανέδειξε και τον στήριξε στην εξουσία.
Ο Ερντογάν είναι γνωστό ότι είναι ένας μουσουλμάνος που καλοβλέπει το συντηρητικό ισλάμ . Η πολιτική του άνοδος οφείλετα σε αυτούς ακριβώς τους κύκλους που ανέβασαν και τον Μόρσι στην Αίγυπτο. Οι ΗΠΑ και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι . Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι αποτελούν οργάνωση η οποία δεν περιορίζεται μόνο στην Αίγυπτο αλλά σ όλη την Μ.Ανατολή. Η δράση της έχει περάσει από πολλά στάδια από την ίδρυση της το 1927. Απο τους διωγμούς που εξαπέλυσαν εναντίον της οι Νάσερ και ο Χαφέζ Αλ Άσαντ μέχρι την ασυλία του Κατάρ και την μέχρι πρότινος κυριαρχία στην Αίγυπτο. Στην Τουρκία κύριος εκφραστής του ριζοσπαστικού Ισλάμ δεν είναι ο Ερντογάν αλλά ο Μουφτής Φετουλάχ Γκιουλέν . Ο Γκιουλέν κατοικεί μόνιμα στις ΗΠΑ και χρηματοδοτείται από αυτές κάθε χρόνο με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.. Ο Ερντογάν είναι απλά ο ''μπροστινός'' του κυκλώματος . Ο Γκιουλέν αποτελεί τον πνευματικό πατέρα εκατομμυρίων Τούρκων Σουνιτών , ειδικά στον δημόσιο τομέα και στην αστυνομία. Διατηρεί ιεροδιδασκαλεία και εστίες όπου γίνεται κατήχηση των οπαδών του οι οποίοι αν και προς το παρών υποστηρίζουν τον Ερντογάν αποτελούν δυνάμεις εν υπνώσει οι οποίες την κατάλληλη στιγμή θα εκδηλωθούν υπέρ του Γκιουλέν και του ριζοσπαστικού Ισλάμ.
Ο Ερντογάν μετά τις ταραχές θεωρείται καμένο χαρτί από τις ΗΠΑ και τον Γκιουλέν ο οποίος αποσύρει την υποστήριξη του με όλο και πιο συχνές δηλώσεις εναντίον του .Η πτώση Μορσί στην Αίγυπτο αποτέλεσε ''άδειασμα '' της πολιτικής ΗΠΑ-( με εκφραστή την Χίλαρι Κλίντον ) και δημιούργησε πίεση για τον περιορισμό της διασποράς της Αιγυπτιακής κρίσης στην Τουρκία . Η εικόνα του Ερντογάν έχει τρωθεί κατά τα επεισόδια και θεωρείται πολιτικά ''καμμένο χαρτί'' γιαυτό και πρέπει να αντικατασταθεί .
Την δύσκολη θέση Ερντογάν χειροτερεύουν και οι τυχοδιωκτικές επιλογές στην εξωτερική πολιτική . Η υποστήριξη των ισλαμοφασιστών στην Συρία από κοινού με το Κατάρ και την Σ Αραβία αφήνει εκτεθειμένη την Τουρκία μετά από την διαδοχή του Εμι΄ρεη του Κατάρ Αλ Θανί απο τον υιό του ο οποίος δεν ενδιαφέρεται για την χρηματοδότηση των ισλαμοφασιστών και αποσύρει την υποστήριξη του από το μέτωπο της Συρίας όπως επίσης αποσύρει την υποστήριξη του στους Αδελφούς Μουσουλμάνους στην Αίγυπτο . Στο ίδιο μοτίβο κινείται πλέον και η Σ Αραβία. Η Τουρκία βρίσκεται πλέον μόνη και εκτεθειμένη απέναντι στους ισλαμοφασιστες οι οποίοι πολεμούν ακριβώς στα σύνορα της.Ο Σιιτης Άσαντ φαίνεται να επικρατεί στην Συρία και οι  ισλαμοφασιστες αντάρτες βρίσκονται πλέον σε αναδίπλωση περιμένοντας βοήθεια από την Τουρκία. Πρόσφατα έγινε συνδιάσκεψη των διαφόρων διοιηκητών των ισλαμοφασιστών στην Ν.Τουρκία με την αιγίδα της Τουρκικής κυβέρνησης , αποδεικνύοντας ότι ή Τουρκια πιάστηκε στην παγίδα σαν τον τσιλιαδόρο την στιγμή που τα μεγάλα αφεντικά( Κατάρ -Σ. Αραβία) διέφυγαν.
Η αλλαγή στάσης των σουνιτικών Κατάρ και Σ. Αραβίας δίνει το σύνθημα σε ΄'όλο τον Αραβικό κόσμο να εγκαταλείψει τους ισλαμοφασίστες .Ο μόνος που έμεινε με τον ''μουτζούρη'' είναι η Τουρκία η οποία σε λίγο θα αντιμετωπίσει την οργή των Αράβων.
Μεγάλο πρόβλημα για τον Ερντογάν είναι και η κατάρρευση της οικονομίας .Περα απο τα ελλείμματα της Τουρκικής οικονομίας ανακύπτει και πρόβλημα εμπιστοσύνης των επενδυτών. Ο Ερντογάν αμέσως μετά το τέλος των ταραχών επιδόθηκε σε αγώνα εκδίκησης όσων κατά την γνώμη του τον υπονόμευσαν . Το πρώτο θύμα του ήταν ο επιχειρηματικός όμιλος Κότς , ο οποίος απασχολεί 125 ,000 εργαζόμενους σε τράπεζες και βιομηχανικές μονάδες στην Τουρκία , κατέχει το 25 % των εξαγωγών και το 10 % της οικονομικής δραστηριότητας στην χώρα. Αυτόν το όμιλο επέλεξε να εκδικηθεί ο Ερντογάν επειδή κατά τις ταραχές στην Πόλη ένα από τα ξενοδοχεία του ομίλου στην πλατεία Γκαζί παρείχε καταφύγιο στους διαδηλωτές. Ο Ερντογάν απέστειλε κρατικό κλιμάκιο για έκτακτο οικονομικό έλεγχο στα κεντρικά του ομίλου δίνοντας το μήνυμα ότι ο όμιλος Κότς τίθεται υπό διωγμό. Ο ι ξένοι επενδυτές έντρομοι βλέπουν ότι στην Τουρκία όλα εξαρτώνται από τον ψυχισμό του Ερντογάν και ότι δεν υπάρχουν κανόνες άλλα απλά ''κέφια'' Κανείς δεν πρόκειται να επενδύσει πλέον στην Τουρκία. Η Τουρκική οικονομία αλλά και η χώρα γενικότερα δεν μπορείνα κυβερνηθεί από μια τριανδρία -παρέα όπως ο Ερντογάν-Νταβούτογλου- Φιντάν , οι οποίοι πλέον στερούνται οράματος και βρίσκονται σε αναζήτηση υποθετικών εχθρών και ξεκαθαρίσματος λογαριασμών αλλά και φυγής απο τα πραγματικά προβλήματα.Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων