Η τύχη της Αθήνας στο ευρώ της Καγκελαρίου Angela Merkel
Του Γιάννη Αγγέλη  http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1875504
Ο εξοστρακισμός  του κόμματος των Φιλελεύθερων του κ. Roesler, από το γερμανικό κοινοβούλιο είναι ίσως το ισχυρότερο στοιχείο «χρωματισμού» της σχεδόν σαρωτικής νίκη της κας Merkel.

Οι Γερμανοί ψηφοφόροι φαίνεται να στηρίζουν μια περισσότερο ευρωπαϊκή πολιτική για την Γερμανία, απορρίπτοντας τους αφορισμούς των Φιλελεύθερων που εκφράζονταν με τις γνωστές απαιτήσεις εκδίωξης των... αδύναμων από την Ευρωζώνη.

Μέχρι πριν τις εκλογές το σημαντικότερο ερώτημα ήταν ποιος θα είναι ο εταίρος της κας Merkel στην νέα κυβέρνηση. Τώρα, μετά τον εξοστρακισμό των φιλελεύθερων η απάντηση στο ερώτημα δεν φαίνεται να έχει και ιδιαίτερη σημασία...

Εκείνο που είναι ξεκάθαρο είναι πως η νέα κυβέρνηση θα έχει πλέον την κοινοβουλευτική πολιτική στήριξη για να δώσει -έξι χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης- απάντηση στο ερώτημα με τι όρους θα βάλει βαθύτερα το χέρι στην τσέπη...

Αλλά και εδώ η απάντηση έχει περίπου δοθεί στην διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας: στήριξη με αντίτιμο την αυστηρή εφαρμογή των οικονομικών προϋποθέσεων του MoU και την πολιτική συμφωνία.


Για την Γερμανία η διατήρηση της Ευρωζώνης είναι ζωτικής σημασίας, καθώς ήταν, είναι και θα παραμείνει ο μεγαλύτερος «πελάτης» της.

Και η επιβίωση αυτού του «πελάτη» προϋποθέτει μεγαλύτερη διευκόλυνση  από το «κατάστημα»...

Με άλλα λόγια καλύτερες τιμές και περισσότερη... πίστωση.

Με μία προϋπόθεση, ότι ο «πελάτης» θα συνεχίσει να πληρώνει τις δόσεις και να αγοράζει από το «κατάστημα».

Κάπως έτσι θα κινηθούν τα πράγματα στην νέα περίοδο της κας Merkel. Περισσότερος χρόνος για την εφαρμογή των δημοσιονομικών στόχων ελλείμματος και χρέους, λίγο περισσότερο και φθηνότερο χρήμα γι΄ αυτούς που αυτή την στιγμή βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, περισσότερο χρόνο και  χαμηλότερο τόκο για τα επιπλέον δάνεια. Σ’ όλα αυτά θα κληθεί να παίξει τον ρόλο της και η ΕΚΤ.

Μέσα στους επόμενους μήνες και παράλληλα με την δρομολόγηση των διαδικασιών για την τραπεζική ενοποίηση (αναμένονται σημαντικές εξελίξεις τον Δεκέμβριο), η ΕΚΤ θα πρέπει να βρει τρόπο να αποδείξει στις αγορές ότι το πρόγραμμα υποστηρικτικής αγοράς κρατικών ομολόγων (ΟΜΤ) δεν είναι μόνο λόγια αλλά και έργα όπου και όταν χρειαστεί... Ακόμα και αν αυτό αφορά χώρες όπως η Ελλάδα ή η Ιρλανδία που βρίσκονται ακόμα σε πρόγραμμα στήριξης.

Για την Αθήνα, η νέα κυβέρνηση στο Βερολίνο θα κληθεί να αποφασίσει τελικά αν το νέο επιπλέον πρόγραμμα στήριξης που θα πρέπει να τρέξει από τα μέσα του 2014 και μετά, θα είναι μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο.

Δηλαδή αν το τρίτο δάνειο θα είναι 14 δισ. ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια ή θα αγγίξει τα 80 δισ. ευρώ (μαζί με τα υπόλοιπα του τρέχοντος δανείου) μέχρι και το 2022 (αναλυτικό ρεπορτάζ στο Κεφάλαιο).

Η αξιολόγηση που έχει ήδη αρχίσει από την τρόικα στην Αθήνα θα κρίνει –μέσα στον Οκτώβριο–  σε μεγάλο βαθμό την απόφαση αυτή, η οποία όμως σε κάθε περίπτωση θα έχει ένα ισχυρό πολιτικό στοιχείο. Το τρίτο δάνειο, μικρό ή μεγάλο, όποια μορφή και αν έχει θα συνοδεύεται από ένα νέο μνημόνιο, μόνο που αυτή την φορά είναι πολύ πιθανό το μνημόνιο  να έχει «ονοματεπώνυμο» που θα παραπέμπει σε κάποιο «σχέδιο ανάπτυξης».

Η αλλαγή αυτή κατά πως λέγεται από τους εμπλεκόμενους είναι απολύτως απαραίτητη καθώς η υπογραφή του θα φέρει το ονοματεπώνυμο όλων όσων στο μέλλον είναι πιθανό να το διαχειρισθούν, συμπολίτευση και αντιπολίτευση...

Το σχέδιο αυτό θα έχει και ένα άλλο «νέο στοιχείο», θα δρομολογηθεί με όρους που θα επιτρέπουν μια σχεδιασμένη «χαλάρωση» της σφικτής πολιτικής από τα τέλη του 2014 ή αρχές του 2015.

Σε κάθε περίπτωση ο προϋπολογισμός του 2015 για όλες τις χώρες της ευρωζώνης –και όχι μόνο της Ελλάδας– θα έχει περισσότερες ευκολίες που θα αφορούν στο πως προσδιορίζεται το έλλειμμα και το πλεόνασμα.

Ο σχεδιασμός δείχνει να κινείται με γρήγορους ρυθμούς σε μία κατεύθυνση που θα επιτρέπει κάποιες δαπάνες να μην ασφυκτιούν από την δημοσιονομική πίεση και να μπορούν να στηρίξουν περισσότερο την εσωτερική ζήτηση. Αυτό θα αφορά τόσο τις προβληματικές οικονομίες όσο και τις ισχυρές με πρώτη απ’ όλες την γερμανική.

Όταν όλα αυτά θα αρχίσουν να παίρνουν σάρκα και οστά ο κ. Roesler δεν θα είναι εκεί να... φωνάζει. Βέβαια μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν είναι ακόμα καθαρό το αν στην θέση τους θα βρίσκεται το κόμμα των ευρω-σκεπτικιστών (Aft), αλλά σε κάθε περίπτωση η κυβερνητική πλειοψηφία θα είναι τέτοια που δεν θα προβληματίζει την κα Merkel.


Πηγή:www.capital.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων