Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΟΙ ΔΥΟ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΙΧΥΡΗ


Τα καύσιμα της Χρυσής Αυγής…

 του Κώστα Στούπα
 
Είναι αφελείς, άναψαν την φωτιά και τώρα νομίζουν πως θα τη σβήσουν ρίχνοντας λάδι. Νομίζουν πως θα ανακόψουν την άνοδο της ναζιστικής συμμορίας περιορίζοντας την πολιτική της δράση.
Νόμισαν πως προβάλλοντας το ναζιστικό προφίλ της θα ανακόψουν το ρεύμα. Διαψεύστηκαν όμως...

Το κοινό είναι αδιάφορο αν είναι ναζιστές, γιατί η επί δεκατίες ανοχή της ασχήμιας του σταλινισμού με την περιφρόνηση της δημοκρατίας και των θεσμών της το έχει εθίσει στην δομή της ασχήμιας του τέρατος...

Δεν είναι αυτό όμως η αιτία της ανόδου της ΧΑ, ούτε ο εθισμός της κοινής γνώμης στην ανοχή της μικρομεσαίας πολιτικής παραβατικότητας του αριστερού σκέλους του δημοκρατικού τόξου.

Η άνοδος της ΧΑ δεν στηρίζεται στις ιδεολογικές ταυτοποιήσεις αλλά στην πρακτική της να ανοίγει τα κεφάλια όλων όσων δεν της αρέσουν ή στοχοποιούνται σαν υπεύθυνοι της κατάρρευσης του ονείρου της ευημερίας με δανεικά.

Τα τελευταία γεγονότα ανέδειξαν τις λαϊκές γειτονιές, άλλοτε παραδοσιακά κόκκινα κάστρα, τις γειτονιές με ισχυρότερους  πυρήνες και απήχηση της ακροδεξιάς.

Τις γειτονιές που επί τριάντα χρόνια πλήττονται από την αποβιομηχάνιση της χώρας λόγω των παπανδρεϊκών σοσιαλιστικών πειραματισμών (που ακολούθησε με ευλάβεια και η δεξιά). Έκλειναν εργοστάσια λόγω υψηλής φορολογίας και κάλυπταν το κενό με αντιπαραγωγικούς μισθούς που μοίραζε το δημόσιο με δανεικά και επιδοτήσεις.

Μόλις τελείωσαν τα δανεικά, το κενό αποκαλύφθηκε, οι άνεργοι στον ιδιωτικό τομέα έφτασαν το 1,5 εκατ. 

Η συστημική αριστερά και δεξιά όμως επί μήνες κατεβαίνει στο πεζοδρόμιο  για την κινητικότητα και τις 12.000 απολύσεις στο δημόσιο.

Ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν υπάρχουν γιατί υπερφορολογούνται από την παλαβή δεξιά και γιατί η παλαβή αριστερά δεν τις αφήνει να λειτουργήσουν ομαλά.

Το παρασιτικό πελατειακό σύστημα έχει δημιουργήσει στην Ελλάδα δυο κοινωνίες. Τους ημέτερους που είναι εντός και έχουν «κουτάλα» το δημόσιο, είτε απευθείας, είτε από επιχειρήσεις που ζούνε αποκλειστικά από το δημόσιο.  Αλλά και τους εκτός του συστήματος του μη κρατικοδίαιτου ιδιωτικού τομέα.

Το πολιτικό σύστημα συμπολιτευόμενο και αντιπολιτευόμενο ασχολείται με τις μερικές εκατοντάδες χιλιάδες των εντός, που αθροίζουν κάποια εκατομμύρια ψήφων. Τους εκτός τους έχει  αφήσει στην τύχη τους και στις κούφιες υποσχέσεις για ανάπτυξη.

Ποια ανάπτυξη «Αργείοι» με φόρους σοβιετίας και κρατική γραφειοκρατία αρπακτική ως όρνεο;

Γράφαμε προχθές πως κάποιος που παίρνει στο χέρι 1.000 ευρώ στην Ελλάδα, καθαρά στοιχίζει στην επιχείρηση πάνω  1.750 ευρώ. Στην Πορτογαλία στοιχίζει 1.350 και στην Ιρλανδία 1.070. Στη Γερμανία στοιχίζει 1.500 αλλά εκεί έχει δωρεάν παιδεία και υγεία όχι φακελάκηδες και φροντιστήρια.

Το  ένα αίτιο είναι η διάλυση του ιδιωτικού τομέα από την υπερφορολόγηση για τη συντήρηση των πελατών του δημοσίου. Αν δεν ήταν η ΧΑ να αποσπάσει το θαυμασμό τους ανοίγοντας κεφάλια θα ήταν κάποιος άλλος...

Δεν είναι τυχαίο όμως που είναι η ΧΑ που κέρδισε το θαυμασμό τους και όχι κάποια άλλη αριστερού προσανατολισμού αντισυστημική σέχτα. Αυτό οφείλεται στη δεύτερη αιτία.

Η δεύτερη αιτία είναι το γεγονός πως βρισκόμαστε στην αρχή μιας περιόδου τεράστιας μετακίνησης πληθυσμών από την φτωχή περιφέρεια προς την πλούσια Δύση.

Το φαινόμενο της πίεσης της κοινωνίας από τη λαθρομετανάστευση δεν είναι παροδικό και θα εντείνεται για πολλά χρόνια. Αφορά όλη τη Δύση αλλά η Ελλάδα λόγω της θέσης της στα σύνορα της Δύσης και της διάλυσης του κράτους και της δημόσιας τάξης το βιώνει πιο έντονα.

Έχουμε γράψει παλιότερα για τα αίτια της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης. Ένα από αυτά είναι η αύξηση του νεαρού πληθυσμού της περιοχής ταχύτερα από την οικονομική ανάπτυξη.

Στην Αίγυπτο π.χ. που βρίσκεται σε αυτή τη δίνη, κάθε χρόνο ωριμάζουν για την αγορά εργασίας 800.000 νέοι.  Για να δημιουργήσει τόσες θέσεις εργασίας η αιγυπτιακή οικονομία  χρειάζεται ρυθμούς ανάπτυξης  πάνω από 5-6%.

Από την μια πλευρά της Μεσογείου έχουμε πληθυσμό νέων που αυξάνεται και πεινάει και από την άλλη πλευρά πληθυσμό που γερνά, μειώνεται αλλά έχει τα ψυγεία και τα σκουπίδια γεμάτα τρόφιμα και τα σπίτια γεμάτα «καλούδια» που βλέπουν στην τηλεόραση.

Είναι θέμα χρόνου οι πεινασμένοι να περάσουν απέναντι. Έχουν αρχίσει να το κάνουν και θα συνεχίζουν με αυξανόμενο ρυθμό. Δεν είναι μόνο η Αίγυπτος, αλλά δεκάδες χώρες από το Μαρόκο και τη Νιγηρία μέχρι το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Οι μετανάστες αυτοί δημιουργούν θύλακες μέσα στην κοινωνία οι οποίοι αυξάνονται συνεχώς μέχρι που καταλαμβάνουν ολόκληρες γειτονιές εκτοπίζοντας τους ντόπιους και επιβάλλοντας τα δικά τους ήθη και έθιμα που είναι ξένα και ενίοτε αποκρουστικά προς τα δικά μας.  Μου έχουν περιγράψει σκηνές που βρίζουν δικά μας κορίτσια γιατί είναι άσεμνα ντυμένα σε σχέση με τον δικό τους κώδικα.

Επιπλέον οι μετανάστες διεκδικούν ανειδίκευτες θέσεις εργασίας πιέζοντας τα μεροκάματα και εκτοπίζοντας τους ντόπιους ανειδίκευτους.

Όλο αυτό το σκηνικό δημιουργεί μια τεράστια πρώτη ύλη που αποτελεί εύκολη λεία για κηρύγματα μίσους σαν της ΧΑ.

Αυτά είναι τα δύο βασικά προβλήματα που τροφοδοτούν την άνοδο του ναζισμού στην Ελλάδα.

Δυστυχώς το πρώτο, η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, χρειάζεται τολμηρές πολιτικές και μεγάλη πλειοψηφία για να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται.

Το δεύτερο είναι ακόμη πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Όπως λέμε εμείς οι Ηπειρώτες είναι σαν να προσπαθείς να αδειάσεις την λίμνη με παγούρια...

Το καλό και το κακό σενάριο για την αγορά...

Αν όλα πάνε καλά στις γερμανικές εκλογές το πάρτι θα συνεχιστεί στην αγορά με εντονότερους ρυθμούς τις επόμενες εβδομάδες.

Αν δεν πάνε καλά, ενδεχομένως το μικρότερο πρόβλημα θα είναι τα λεφτά που θα χαθούν στο χρηματιστήριο.

Το καλό σενάριο για τις γερμανικές εκλογές είναι κυβέρνηση Μέρκελ με Φιλελεύθερους. Μια από τα ίδια δηλαδή...

Το ακόμη καλύτερο είναι μεγάλος συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών. Οι δεύτεροι θα πιέσουν για λιγότερη λιτότητα, αυτό πρόσκαιρα θα βελτιώσει το κλίμα και θα διευκολύνει τις μεταρρυθμίσεις αν υπάρχει βούληση...

Το κακό σενάριο είναι αν οποιοδήποτε από τα δύο πρώτα συνοδευτεί από μια θετική έκπληξη του κόμματος που είναι υπέρ της αποχώρησης από το ευρώ. 

Αυτό ενδέχεται να ωθήσει το σύνολο της πολιτικής σκηνής σε θέσεις εχθρικές προς τα ελληνικά συμφέροντα και με κάποια πρόφαση να βγάλουν τη χώρα από την «πρίζα».

Υπό το πρίσμα μιας τέτοιας εξέλιξης και το σενάριο της κυβέρνησης, πρωτογενές πλεόνασμα ίσον αναδιάρθρωση χρέους και το σενάριο Τσίπρα-Βαρουφάκη εκβιασμός και επαναδιαπραγμάτευση πάνε περίπατο.

Τα δυο πρώτα μοιάζουν περισσότερα πιθανά πάντως...

Ο περιορισμός της δράσης της Χρυσής Αυγής σε μια κοινωνία που είναι σε απόγνωση και σύγχυση μπορεί να αποδειχτεί μπούμερανγκ.

  Σεμινάρια πολιτικής σκέψης...

Συνεχίζονται τα Σεμινάρια Πολιτικής Σκέψης που διοργανώνει το Ίδρυμα Friedrich Naumann μαζί με την Ευρωπαϊκή Έκφραση και τον Σύλλογο Αποφοίτων Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.


 
 Η βία δεν μπορεί να δώσει απάντηση σε τίποτα. Απάντηση μπορεί να δώσει μόνο ο Νόμος
 
Τα παράλογα άκρα πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν στις κοινωνίες σε ένα μικρό, ασήμαντο ποσοστό. Ο ρόλος τους εξαντλείται στο να οριοθετούν με την ύπαρξή τους το λογικό πλαίσιο, το «κέντρο» στο οποίο συμβιώνουν ειρηνικά οι πλειοψηφίες. Είναι ουτοπικό να φαντάζεται κανείς πως μπορεί να «πάρει τα όπλα» και να μην αφήσει ούτε έναν αντίπαλο ζωντανό. Χιλιετίες ολόκληρες σκοτώνονται οι Άραβες μεταξύ τους με όλους τους δυνατούς συνδυασμούς κι όμως τίποτα δεν έχει αλλάξει.


Πηγή:www.capital.gr http://www.capital.gr/stoupas/?i=i20092013

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων