Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οικογένεια Άσαντ: Η δυναστεία με τη «σιδερένια γροθιά» στιγμάτισε τη Συρίαoikogeneia-asant-h-dynasteia-me-th-siderenia-grothia-stigmatise-th-syriaΓράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος 
http://newpost.gr/post/267484/oikogeneia-asant-h-dynasteia-me-th-siderenia-grothia-stigmatise-th-syria
Στα χνάρια της οικογένειας των Καντάφι κινδυνεύει να βαδίσει αυτή των Άσαντ στη Συρία, έπειτα από τέσσερις δεκαετίες στην εξουσία, μιας δυναστείας της οποίας η «σιδερένια γροθιά» δεν δίστασε να πνίξει στο αίμα τη χώρα της Μέσης Ανατολής
.
Ο στρατιωτικός Χαφέζ αλ Άσαντ, πατέρας του σημερινού ηγέτη της χώρας, Μπασάρ, έγινε πρόεδρος της χώρας το 1971 έπειτα από ένα αναίμακτο πραξικόπημα του στρατού στο κυρίαρχο κόμμα Μπάαθ. Ο αλ Άσαντ επέλεξε τον δρόμο του αυταρχισμού στην άσκηση της εξουσίας, ενισχύοντας τον στρατό της χώρας και τις μυστικές υπηρεσίες της, σύμφωνα με το Al Jazeera.
Ένθερμος εθνικιστής, επαινέθηκε για τον εκσυγχρονισμό και την εκβιομηχάνιση της Συρίας, αφού δεν ενίσχυσε μόνο τα σώματα ασφαλείας, αλλά και την οικονομία της χώρας.
Μερικά χρόνια μετά, το 1982, ήρθε η σφαγή της Χάμα, κατά την οποία στοχοποιήθηκαν τα μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων, κατηγορούμενα για δολοφονίες στελεχών του Μπάαθ. Το μακελείο πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του νεαρότερου αδερφού του Χαφέζ, Ριφάατ, με επιχειρήσεις πόρτα-πόρτα που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου 40.000 άνθρωποι. Η σφαγή αυτή δεν ήταν φυσικά η μόνη. Για παράδειγμα, το 1980, στις φυλακές της Παλμίρα, περίπου 1.000 κρατούμενοι δολοφονήθηκαν στα κελιά τους.
Το 1983 ο Χαφέζ αλ Άσαντ αποσύρθηκε λόγω καρδιακών προβλημάτων, διορίζοντας μία επιτροπή που ανέλαβε τις τύχες της χώρας, αποκλείοντας όμως τον Ριφάατ από την ομάδα του. Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ρήξη ανάμεσα στα δύο αδέρφια, η οποία οδήγησε στην εξορία του Ριφάατ δύο φορές, ακόμα και όταν εκείνος κατείχε κυβερνητικές θέσεις, το 1984 (αντιπρόεδρος Θεμάτων Ασφαλείας) και το 1998 (αντιπρόεδρος της χώρας).
Στο μεταξύ, ο Χαφέζ αλ Άσαντ, προάλειφε τον πρωτότοκο γιό του, Μπασέλ, για να αναλάβει την προεδρία. Ο Μπασέλ, υψηλόβαθμο στέλεχος του συριακού στρατού ήταν μια ισχυρή προσωπικότητα, ο οποίος, μάλιστα, έστειλε στη φυλακή τον άνδρα που διάλεξε για σύζυγό της η αδερφή του Μπουσρά, αφού δεν ενέκρινε τη σχέση τους.
Η μοίρα όμως έπαιξε άσχημο παιχνίδι στον Μπασέλ, αφού έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητικό δυστύχημα το 1994 σε ηλικία 33 ετών. Κάπως έτσι η υπόθεση διαδοχή έγινε ακόμα πιο σύνθετη.
Ο Μπασάρ αλ Άσαντ, ο επόμενος ηλικιακά μετά τον Μπασέλ, θεωρήθηκε υπερβολικά σχολαστικός και ότι ενδιαφερόταν περισσότερο για την ιατρική -και ιδιαίτερα για την οφθαλμιατρική- παρά για την διακυβέρνηση της χώρας. Ο Μαχντ, νεότερος των αδελφών Άσαντ δεν εθεωρείτο κατάλληλος για τον ρόλο του ηγέτη, αφού φήμες τον ήθελαν εθισμένο στα ναρκωτικά και καταθλιπτικό. Πέθανε σε ηλικία 43 ετών το 2009 από άγνωστη «χρόνια ασθένεια».
Η ιδιοσυγκρασία του άλλου υιού αλ Άσαντ, Μαχέρ, σε συνδυασμό με τη νεαρή του ηλικία, έφερε τελικά τον Μπασάρ στη θέση του εκλεκτού. Επέστρεψε από τη Βρετανία, έλαβε στρατιωτικές προαγωγές και του δόθηκε το δημόσιο προφίλ, του ατόμου που θα έβγαζε τη χώρα από τη δίνη της διαφθοράς. Ακόμα και το Σύνταγμα χρειάστηκε να αλλάξει για τον 34χρονο Μπασάρ αλ Άσαντ, αφού τα 40 χρόνια ήταν το κατώτατο ηλικιακό όριο για τον ηγέτη της χώρας. Τελικά εξελέγη με ποσοστό 97%.
Σημειώνεται ότι σημαντικό ρόλο στην οικογένεια παίζει η σύζυγος του Χαφέζ αλ Άσαντ και μητέρα του Μπασάρ, Ανίσα Μαχλούφ αλ Άσαντ, με την οικογένειά της να γίνεται ισχυρή έπειτα από τον γάμο με τον Χαφέζ, υπογράφοντας, σύμφωνα με το CNN, συμβόλαια σε βιομηχανικούς τομείς, στις τηλεπικοινωνίες, τον τραπεζικό τομέα, αλλά και της ενέργειας. Ο ανηψιός της Ανίσα, Ραμί θεωρείται ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Συρία, με περιουσία που αγγίζει τα 5 δισ. δολάρια. Η μητέρα του σύρου προέδρου ασκεί επιρροή παρά το χαμηλό προφίλ της (δεν φάνηκε ούτε στην κηδεία του συζύγου της το 2000) αφού θεωρείται ως μέντορας της οικογένειας.
Δεκατρία χρόνια μετά την άνοδο του Μπασάρ αλ Άσαντ στην εξουσία και 42, συνολικά, της δυναστείας των Άσαντ, η ισχυρή οικογένεια φαίνεται πως κινδυνεύει πιο πολύ από ποτέ. Η Δύση έχει αποφασίσει για τα καλά να την εκδιώξει. Με κάθε τρόπο...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων