Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αφγανιστάν: Πηγή αποσταθεροποίησης για την Κεντρική Ασία .

Αφγανιστάν: Πηγή αποσταθεροποίησης για την Κεντρική Ασία Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν Ρωσία και γειτονικές χώρες για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ενόψει της αποχώρησης αμερικανο-ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων από τη χώρα.
Στην εκτίμηση ότι οι σοβαρότερες προκλήσεις και απειλές προέρχονται σήμερα από το Αφγανιστάν, κατέληξαν την περασμένη Δευτέρα στο Σότσι οι ηγέτες των χωρών του Οργανισμού Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), στον οποίο περιλαμβάνονται: Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Ρωσία, Τατζικιστάν.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, οι μελλοντικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν προκαλούν ανησυχία, καθώς η επικείμενη μείωση της παρουσίας των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα με αρνητικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Ναρκοεμπόριο και ισλαμικός φονταμενταλισμός

Στη διάσκεψη κορυφής, του Συμβουλίου Συλλογικής Ασφάλειας, αναφέρθηκε ρητά ότι το Αφγανιστάν αποτελεί σήμερα ζώνη αστάθειας, πηγή επέκτασης των ιδεών του ισλαμικού φονταμενταλισμού, βάση των ένοπλων ομάδων τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών οργανώσεων, αλλά και στρατοπέδων εκπαίδευσης ανταρτών, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν εκπρόσωποι από χέρες μέλη του ΟΣΣΑ. Επιπλέον, στις βόρειες περιοχές της χώρας λειτουργούν πάνω από δυο χιλιάδες εργαστήρια παρασκευής ναρκωτικών, που διοχετεύονται μέσω της κοιλάδας της Φεργκανά (Ουζμπεκιστάν), του Κιργιστάν και του Καζακστάν προς τη Ρωσία, και από εκεί στη Δυτική Ευρώπη.
Για τον λόγο αυτό, το Συμβούλιο αποφάσισε σειρά μέτρων που αποσκοπούν στη μείωση της αρνητικών επιπτώσεων που θα προέρχονται από το Αφγανιστάν μετά το 2014. Μεταξύ αυτών, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της φύλαξης των συνόρων Τατζικιστάν και Αφγανιστάν, με την παροχή στρατιωτικοτεχνικής βοήθειας στο Τατζικιστάν. Έγινε λόγος ακόμη για την ενίσχυση της συνοριακής γραμμής με επιπρόσθετα οπλικά συστήματα και -εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο- με συνοριοφύλακες από τις χώρες του ΟΣΣΑ και κυρίως από τη Ρωσία.
Άμεσα μέτρα προστασίας
Η προεδρία του Οργανισμού πέρασε από το Κιργιστάν στη Ρωσία και ο Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν αυτός που αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της δραστηριότητας του ΟΣΣΑ για το έτος 2014. Εκτός από την επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας των χωρών μελών του ΟΣΣΑ λόγω των αλλαγών της γεωπολιτικής κατάστασης στο Αφγανιστάν, προβλέπεται και η λήψη μέτρων για τη βελτίωση του συστήματος ασφάλειας του ΟΣΣΑ για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού, της διακίνησης ναρκωτικών και της λαθρομετανάστευσης.


Ιδιαίτερη σημασία πρόκειται να δοθεί στην ενίσχυση δυνάμεων και μέσων του συστήματος συλλογικής ασφάλειας, με ένα ενιαίο δίκτυο αντιαεροπορικής άμυνας, αεροπορικών δυνάμεων, όπως και δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων. Τέθηκε ο στόχος να ενισχυθούν οι δυνατότητες των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΣΣΑ προκειμένου να είναι έτοιμες να ανταπεξέλθουν σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις σε οποιαδήποτε από τις χώρες του Οργανισμού , αλλά και να συμμετάσχουν σε ανάλογες δραστηριότητες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Εξετάστηκαν επίσης και θέματα συνεργασίας των χωρών του ΟΣΣΑ για την εξάλειψη των συνεπειών διαφόρων κρίσιμων καταστάσεων, όπως φυσικών καταστροφών, ή στρατιωτικών συγκρούσεων με κύριο βάρος τη συνδρομή στους πληγέντες και την ύπαρξη οικονομικών και υλικών αποθεμάτων για το σκοπό αυτό.
Υπέρ της ρωσικής θέσης για τη Συρία
Οι ηγέτες του ΟΣΣΑ αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή. Εξέφρασαν την κοινή αντίληψη ότι η κρίση στη Συρία μπορεί να διευθετηθεί μόνο με πολιτικά-διπλωματικά μέσα. Οι χώρες του ΟΣΣΑ υποστήριξαν την πρωτοβουλία για παράδοση του συριακού χημικού οπλοστασίου υπό διεθνή έλεγχο και τη μετέπειτα καταστροφή του, με την παράλληλα προσχώρηση της Δαμασκού στον Οργανισμό για την απαγόρευση των χημικών όπλων. Στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Συλλογικής Ασφάλειας του Οργανισμού για τη Συρία, την έγκριση της οποίας προώθησε με δική της πρωτοβουλία η ρωσική πλευρά, τονίζεται επίσης ότι τα μέλη του ΟΣΣΑ προτίθενται να συνεχίσουν τις κοινές προσπάθειες για τήρηση των κανόνων και αρχών του διεθνούς δικαίου, καθώς και για τον κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ στα θέματα διεθνούς σημασίας.
http://rbth.gr/international/2013/09/24/afganistan_pigi_apostatheropoiisi_gia_tin_kentriki_asia_25189.html 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων