ΜΗΠΩΣ Ο ΑΣΑΝΤ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ;


Την 9-6-2013 είχαμε αναρτήσει το άρθρο το οποίο ίσως για πρώτη φορά αποκάλυπτε το σχέδιο του προέδρου της Συρίας Άσαντ για την μεταπολεμική Συρία, σχέδιο το οποίο προβλέπει την τριχοτόμηση της χώρας.
Ο Άσαντ έχει να ωφεληθεί από μία αεροπορική επέμβαση των ΗΠΑ . Μία τέτοια επέμβαση θα αποτελέσει τον καταλύτη για την ολοκλήρωση του Συριακού δράματος με τρόπο που θα ευνοεί όλους τους αντιμαχόμενος . Ο Άσαντ ακόμα και στην προπολεμική Συρία δεν απολάμβανε της υποστήριξης όλου του πληθυσμού. Παρόλο που προσπαθούσε να διατηρεί τα προσχήματα ο κρατικός μηχανισμός αποτελούνταν απο Σιίτες και Αλαουίτες , με τους Σουνίτες παραγκωνισμένους . Η λαϊκή εξέγερση του Μαρτίου 2011 ενάντια στην φτώχεια , την ανεργία και τις κοινωνικές ανισότητες καταπνίγηκε με βία απο τον Άσαντ ο οποίος έβγαλε τον στρατό εναντίον των πολιτών. Το Σουνιτκό Κατάρ και η Σ.Αραβία γρήγορα κατάλαβαν ότι η εξέγερση αυτή αποτελούσε την χρυσή ευκαιρία τους για να επέμβουν απο την πίσω πόρτα στην Συρία και διέθεσαν χρήματα , ανθρώπους και μέσα για να μετατρέψουν μια κοινωνική διαμαρτυρία σε θρησκευτικό εμφύλιο.

Ο Άσαντ όπως όλοι ξέρουμε επιβίωσε με την στήριξη της Ρωσίας , του Ιράν και της Χεζμπολά αλλά γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι αδύνατο για την Συρία να επιστρέψει στην ομαλότητα με την συμβίωση Σουνιτών και Σιιτών . Ο πόλεμος αυτός αποτελεί την τέλεια ευκαιρία για τον Άσαντ να δημιουργήσει ένα αμιγώς Σιιτικό κράτος στις δυτικές και παραθαλάσσιες επαρχίες και το σχέδιο του αυτό έχει την έγκριση των ΗΠΑ .
Η Αμερικάνικη επέμβαση θα αποτελέσει το τέλειο άλλοθι . Οι από αέρος επιθέσεις που έχουν αναγγείλει η Αμερικάνοι θα αποτελέσουν το μέσο για να περάσει ο Άσαντ στους υποστηρικτές του το σχέδιο του , δηλαδή την τριχοτόμηση της Συρίας, επικαλούμενος την πίεση της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ . Η Αμερικάνικη ανάμειξη θα δώσει την ευκαιρία στον Άσαντ να φανεί ως ήρωας ο οποίος πρέπει να υποκύψει στο τετελεσμένο με τις λιγότερες δυνατόν απώλειες. Αμέσως μετά την επίθεση των ΗΠΑ θα δεχθεί την απόδοση των βόρειων επαρχιών στους Κούρδους και των κεντροανατολικών στους Σουνίτες . Η διεθνής κοινότητα θα μείνει ευχαριστημένη και θα επιτρέψει την δημιουργία κρατιδίου Σιιτών στις ανατολικές και παραθαλάσσιες επαρχίες . Οι 10,000 Αμερικάνοι στρατιώτες , μαζί με μερικές χιλιάδες συμμαχικών στρατευμάτων , που εδρεύουν στην γειτονική Ιορδανία θα αποτελέσουν την δύναμη που θα επιβλέψει την δημιουργία Σουνιτικού κράτους στην ανατολική Συρία και Κουρδικού στην βόρεια.
Ο Άσαντ από καιρό έχει αρχίσει τις σφαγές σουνιτών αμάχων στην δυτική Συρία με στόχο τον εκτοπισμό τους και την εκκαθάριση των δυτικών επαρχιών απο το σουνιτικό στοιχείο.
Φαίνεται πως οι ΗΠΑ , η Ρωσία , το Ιράν και το Ισραήλ είναι στο κόλπο .
Η ψυχραιμία της Ρωσίας στην αναγγελία των ΗΠΑ για εναέρια επέμβαση στην Συρία εξηγείται απο τα παραπάνω. Με την σχεδιαζόμενη δημιουργία Σιιτικού κράτους στην δυτική Συρία η Ρωσία διατηρεί την ναυτική βάση της Ταρτούς . Αλλά και το Ιράν μαζί με την Χεζμπολά είναι ευχαριστημένοι εφόσον ο Άσαντ παραμένει στην εξουσία και μάλιστα σε αμιγώς  Σιιτκό κράτος. Ακόμα και το Ισραήλ έχει να κερδίσει με την τριχοτόμηση της Συρίας . Ο Άσαντ θα δημιουργήσει ένα κοσμικό κράτος στα σύνορα του Ισραήλ το οποίο θα είναι σημαντικά μικρότερο κι αποδυναμωμένο από την σημερινή  Συρία αλλά και πρόθυμο να συνεργαστεί στην εξόρυξη του φυσικού αερίου στην Λεβαντίνικη ΑΟΖ . Οι παράκτιες περιοχές της Συρίας -Λιβάνου -Ισραήλ έχουν ικανά αποθέματα υδρογονανθράκων αλλά απαιτείται η συνεργασία και των τριών κρατών για την εκμετάλλευση τους και την εξόρυξη ικανών ποσοτήτων οι οποίες θα επαρκούν για εξαγωγή .
Όφελος για το Ισραήλ θα αποτελέσει και η δημιουργία δεύτερου  Κουρδικού κράτους στην βόρεια Συρία το οποίο θα ασκήσει τρομερές πιέσεις στη Τουρκία και τα επεκτατικά σχέδια της στην περιοχή.
Η Τουρκία και το Ισραήλ μοιράζονται το ίδιο ενδιαφέρον για τα ενεργειακά αποθέματα αλλά και των υδάτινων πόρων  των Κουρδικών περιοχών και έχουν αποδυθεί σε κούρσα επηρεασμού και ανάμειξης στο αυτόνομο Ιρακινό Κουρδιστάν .
Η τριχοτόμηση της Συρίας αποτελεί μέρος του σχεδίου για την επαναχάραξη των συνόρων στην Μ.Ανατολή με κύριο γνώμονα τις θρησκευτικές ιδιαιτερότητες των πληθυσμών και η αποκατάσταση των παραλογισμών των Αγγλογάλλων αποικιοκρατών οι οποίοι χάραξαν τα σύνορα πριν αποχωρήσουν απο την Μ Ανατολή στις αρχές του 20ου αιώνα.

ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ- ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ''Β'' ΤΟΥ ΑΣΑΝΤ ( 'Α ΜΕΡΟΣ)


9-6-2013
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Αραβόφωνης εφημερίδα.Αl-monitor της 16 Απριλίου 2013  ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ σε μια συνέντευξη στο Τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Ulusal την 5 Απριλίου 2013 δήλωσε ότι η διχοτόμηση της Συρίας είναι μια πιθανότητα. Ο  ο ίδιος δήλωσε ότι  είναι αντίθετος με αυτή την προοπτική και προειδοποίησε ότι αν η Συρία φτάσει κοντά σε αυτή την προοπτική και αν οι ισλαμιστές αντάρτες αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο στην Συρία τότε η κρίση θα εξαπλωθεί και στις όμορες χώρες και ίσως και σε πιο απομακρυσμένες χώρες και θα διαρκέσει για χρόνια αν όχι για δεκαετίες.Ωστόσο δήλωση πιθανής ήττας και διχοτόμησης της Συρίας είναι αδιανόητη για ένα ηγέτη την στιγμή της μάχης και ο Άσαντ έχει αποδείξει ότι είναι αρκετά σκληρός και ποτέ δεν έχει κάνει ηττοπαθείς δηλώσεις , άλλωστε με τις επιτυχίες του δεν έχει λόγο για ηττοπάθεια. Η δήλωση αυτή του Άσαντ αποτελεί μήνυμα για   τις προθέσεις του σε ότι αφορά το  ΄΄παζάρι ΄΄ με την διεθνή κοινότητα στην ειρηνευτική διαδικασία.

Η δήλωση αυτή του Ασαντ έγινε τρεις ημέρες μετά την ψήφιση από το Συριακό κοινοβούλιο για την δημιουργία τριών νέων Νομών - διοικητικών περιφερειών οι οποίες διαχωρίζονται απο άλλες  . Η πρώτη  νέα διοικητική περιφέρεια έχει ως κέντρο την πόλη Aleppo  στα βορειοδυτικά σύνορα με την Τουρκία . Η δεύτερη έχει ως κέντρο την πόλη  Qamishli στην απομακρυσμένη βορειοανατολική μεθόριο και η τρίτη την πόλη  Palmyra στην νοτιανατολική μεθόριο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα(16 Απριλιου 2013) ο καθορισμός  των νέων επαρχιών παρόλο που επίσημα έγινε για την πιο εύρυθμη λειτουργία του κράτους  ανεπίσημα αφορά ακριβώς σε περιοχές οι οποίες τον Απρίλιο του 2013 βρίσκονταν εξ ολοκλήρου ή κατά το ήμισυ στον έλεγχο των ανταρτών και οι οποίες θα είναι αυτές που θα δοθούν στην Συριακή αντιπολίτευση σε περίπτωση διχοτόμησης.

Οι περιοχές αυτές κατοικούνται κυρίως από Σουνίτες και Κούρδους και  αφορούν την απομακρυσμένη η μεθόριο  και αφήνουν απ έξω τις δυτικές περιοχές και τα παράλια όπως και τον άξονα Δαμασκό - Χόμς και  Χάμα . Απ ότι φαίνεται η Συρία προετοιμάζεται για την διχοτόμηση της φτιάχνοντας πρώτη τον χάρτη όπως της αρέσει

Είναι χαρακτηριστικό ότι αρχές Μαΐου 2013 ο στρατός του Άσαντ μαζί με παραστρατιωτικούς προέβησαν σε σφαγές άμαχων Σουνιτών στην παραλιακή πόλη Baida σηματοδοτώντας εκστρατεία εκαθάρισης των δυτικών επαρχίων (περισσότερα εδώ )  η οποία μέχρι σήμερα -9 Ιουνιου 2013- έφτασε στην ανακατάληψη της Quasyr και του μεγαλύτερου μέρους της Δαμασκού και των περιχώρων της .
Ο Άσαντ σήμερα και αφού έχει επιβιώσει χρησιμοποιεί την κρίση ως την τέλεια ευκαιρία για να ξεφορτωθεί τους Σουνίτες εφόσον αυτοί θεωρούνται πλέον ως εχθροί της Συρίας .Η πολιτοφυλακή του Άσαντ εκτός από τις επιτυχίες της εναντίον των Ισλαμιστών Σουνιτών ανταρτών ασχολείται με την προσπάθεια εκτόπισης Σουνιτών αμάχων πληθυσμών των δυτικών περιοχών της  Συρίας

Ο πρόεδρος Άσαντ έχει ρίξει το βάρος στις δυτικές επαρχίες διότι αυτές σκοπεύει να διεκδικήσει σε περίπτωση που θα δεχθεί πιέσεις από την διεθνή κοινότητα για ειρήνευση μέσω διχοτόμηση. Οι δυτικές επαρχίες κατοικούνται απο Σιιτες και Αλαουίτες και αποτελούν το πλουτοπαραγωγικό κέντρο της Συρίας . Επίσης οι δυτικές επαρχίες περιλαμβάνουν και τα παράλια της Συρίας και την Συριακή ΑΟΖ η οποία μοιράζεται κοιτάσματα με τον Λίβανο . Η εκτόπιση των Σουνιτών -που ήδη αποτελούν μειοψηφία- από τα παράλια της Συρίας και τις εύφορες και πλούσιες δυτικές περιοχές θα δώσει την δυνατότητα στην Συρία να τις διατηρήσει στην κατοχή της σε ενδεχόμενο σχέδιο διχοτόμησης ή τριχοτόμησης της επιβληθεί από την διεθνή κοινότητα.

Υπάρχουν αναλυτές που υποστηρίζουν πως ο Άσαντ ο ίδιος μετέτρεψε ή τουλάχιστον επωφελήθηκε από την μετατροπή της λαϊκής εξέγερσης του 2011  σε σουνιτική - σιιτική διαμάχη . Τον Μάρτιο του 2011 ξέσπασαν ταραχές στην Συρία ενάντια στα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα τα οποία χρόνιζαν . Ο πρόεδρος Άσαντ κατέστειλε με βιαιότητα τις διαδηλώσεις και έβγαλε τον στρατό στον δρόμο . Η αγριότητα στην καταστολή προκάλεσε πολιτική αστάθεια την οποία εκμεταλλεύτηκαν οι σουνιτικές Αραβικές χώρες -ειδικά Σ. Αραβία και Κατάρ- για να χρηματοδοτήσουν αντάρτες απο ξένες χώρες οι οποίοι παρείσφρυσαν στην Συρία. Τελικά οι κοινωνική αναταραχή και αντίδραση με πολιτκά αιτήματα μετατράπηκε σε πόλεμο μεταξύ σουνιτών και σιιτών και  συσπείρωσε τα 3/4 του Συριακού λαού (Σιιτες-Αλαουίτες-χριστιανοί κ.α.) εναντίον των σουνιτών και ο Άσαντ ξανάγινε αγαπητός ηγέτης .

Οι επιτυχίες του Άσαντ τον ισχυροποιούν και στην επικείμενη συνδιάσκεψη ΗΠΑ-Ρωσίας -ΟΗΕ-Ε.Ε όπως και αντιπροσώπων της Συριακής αντιπολίτευσης στην Γενεύη θα εμφανιστεί πιο ισχυρός . Ωστόσο σε περίπτωση που θα δεχθεί πιέσεις για να εγκαταλείψει την εξουσία τότε πιθανόν να δεχθεί την τριχοτόμησης της Συρίας σε σιιτκό-σουντικό και Κουρδικό κομμάτι .Έτσι θα ευχαριστήσει του Κούρδους -επαρχία Qamishli αλλά και θα ''ξεφορτωθεί'' και θα απαλλαχθεί από τους Σουνίτες και θα δημιουργήσει ένα εξ ολοκλήρου Σιιτικό -Αλαουιτικό κράτος Βέβαια  η περίφημη συνδιάσκεψης της Γενεύης είναι πλέον στον αέρα  αφού οι ΗΠΑ-ΟΗΕ και Ε.Ε. δεν μπορούν να βρούνε εκπροσώπους της επίσης περίφημης Συριακής αντιπολίτευσης

 Η  Συρία ανέκαθεν θεωρούσε τον Λίβανο ως προέκταση της τόσο εδαφικά όσο και πληθυσμιακά. Η εκκίνηση διαδικασίας αλλαγής συνόρων στην Μ. Ανατολή είναι ελκυστική για την Συρία εφόσον μακροπρόθεσμα ελπίζει ότι θα μπορέσει να διεκδικήσει κομμάτι του Λιβάνου τον οποίο ανέκαθεν θεωρούσε Συριακό έδαφος το που έπεσε θύμα της χάραξης των συνόρων απο αποικιοκράτες το 1916. Για όσους πιστεύουν ότι όλα αυτά είναι κάτι απίθανο ας δούνε την συνέντευξη του στρατηγού Ντογάν Γκιορές αρχηγού των Τουρκικών Ε.Δ  το 1990 και τι λέει για την αλλαγή συνόρων στην Μ.Ανατολή ( εδώ ) και τον σχεδιασμό για την διχοτόμηση τουΛιβάνου. Ο Άσαντ έχει ισχυρά ερείσματα στον Λίβανο , τον υποστηρίζει η Χεζμπολάχ άλλωστε.

Τι φοβάται η Τουρκία


Πιθανή  ανάδειξη των Σιιτών και Αλαουιτών στην μεταπολεμική Συρία ως μοναδική δύναμη έστω και σε ένα κομμάτι -το ισχυρότερο- διχοτομημένου κράτους φοβίζει την Τουρκία . Στην Τουρκία το 10% του πληθυσμού είναι Αλεβίτες Μουσουλμάνοι.Ο Αλεβισμός είναι παρακλάδι του Σιιτισμού.  Η Τουρκία ποτέ δεν παραδέχθηκε την ύπαρξη Αλεβιτών και πάντα τους θεωρούσε κίνδυνο για το κράτος . Οι Αλεβίτες στην Τουρκία είναι ουσιαστικά υπό διωγμό παρόλο που είναι και αυτοί Τούρκικης καταγωγής . Ο Αλεβισμός στην Τουρκία αντιμετωπίζεται από το κράτος ως επικίνδυνη αίρεση , τους απαγορεύεται να κατέχουν δημόσιες-κρατικές θέσεις  και απαγορεύεται η φανερή λατρεία της θρησκείας τους. Πρόσφατα δεκάδες Τούρκοι στρατιωτικοί απολύθηκαν διότι κατηγορήθηκαν ότι είναι Αλεβίτες. Οι ίδιοι οι Αλεβίτες υποστηρίζουν ότι αποτελούν το 30% του πληθυσμού της Τουρκίας .Λόγω των διωγμών που έχουν υποστεί θεωρούνται πλέον αποκομμένοι απο την Τουρκική εθνική συνείδηση και είναι επιρρεπείς σε ιδέες ανατροπής του Σουνιτικού καθεστώτος στηνΤουρκία . Η δημιουργία  Σιιτικού -Αλαουτικού κράτους στα Νότια της Τουρκίας θα αποτελούσε για τους Αλεβίτες ότι το Συριακό και Ιρακινό Κουρδιστάν για τους Κουρδους αντάρτες στην Τουρκία. Θα αποτελούσε το εφαλτήριο για τον σχηματισμό ενεργής αντίστασης . Οι Αλεβίτες ήδη θεωρούνται από τις μυστικές Τουρκικές υπηρεσίες αποσταθεροποιητικό παράγοντας εν αναμονή.


Τα σύνορα όλων των Αραβικών κρατών ορίσθηκαν μετά τον 1ο Π.Π και αντικατοπτρίζουν τις ζώνες επιρροής των Βρεττανών και Γάλλων αποικιοκρατών και όχι τα εθνοτικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά των υπηκόων τους . Έτσι  φανατικοί έχθροι όπως οι Σιιτες και Σουνίτες αναγκάσθηκαν να ζήσουν μαζί στο Ιράκ -Συρία-Λίβανο και σε αλλες περιπτώσεις δημιουργηθηκαν παράλογοι διαχωρισμοί σε ομοειδείς πληθυσμούς όπως πχ το Ιράκ και το Κουβέιτ.
Ισως ο Ασαντ εκτός απο έκπληξη στο πεδίο της μάχης και σε αντοχή ως ηγέτης να αποδειχθεί ο πρώτος ο οποίος θα δώσει το έναυσμα για την ειρήνευση της Μ.Ανατολής δια μέσω της επαναχάραξης των συνόρων της με εθνικά και θρησκευτικά κριτήρια και όχι αποικιοκρατικά.
Greek Spirit

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων