Στρατηγός Ντογάν Γκιουρές:Oι ΗΠΑ και η Ε.Ε. επιθυμούν το διαμελισμό της Τουρκίας - Μια φωνή ενός Κεμαλικού απο το 2007


Ο στρατηγός Ντογάν Γκιουρές είχε βρεθεί στην κορυφή της ιεραρχίας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ακριβώς την εποχή του πολέμου του Κόλπου,οταν μετά την παραίτηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Νετζίπ Τορούμταϊ (Necip Torumtay) ανέλαβε αρχηγός του επιτελείου την 3 Δεκεμβρίου 1990.
Σε συνέντευξη του το 2007 ανάμεσα άλλων αποτυπώνει την ανησυχία των οπαδών του Κεμαλισμού και του στρατού για τον διαμελισμό της Τουρκίας και μάλιστα σε εποχή που η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τους Κούρδους ήταν αδιανόητη.
 Ο Ερντογάν έχει ανησυχήσει πολλούς στην Τουρκία με την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Κουρδων ανταρτών και Τουρκίας. Οι πρόσφατες ταραχές ανεξάρτητα από την αιτία και αφορμή , έχουν την υπστήριξη των Κεμαλιστών η οποίοι είναι ενοχλημένοι από την εθνική πολιτική του Ερντογάν. Η προσέγγιση με την Ε.Ε (την οποία θεωρεί δουρειο ίππο των ξένων δυνάμεων που επιθυμούν την συρρίκνωση της Τουρκίας) και η  εκ νέου υποψηφιότητα της Τουρκίας ως μέλος της, οι φυλακίσεις στρατηγών και ανώτατων αξιωματικών , οι ισλαμιστκές νόρμες εναντίον αλκοόλ και αντισύλληψης αποτελούν μόνο μικρό μέρος των διαφωνιών του Ερντογάν με τους Κεμαλιστές .
Ο στρατηγός Ντογάν Γκιουρές προβλεπει απο το 2007 και την επέμβαση του ΝΑΤΟ στην Λιβύη  γεγονός που αυξάνει την αξιοπιστία του ως εκτιμητή των μελλούμενων.

Στρατηγός Ντογάν Γκιουρές :

<<<Υπάρχει κίνδυνος διαμελισμού της Τουρκίας. Το επιθυμούν και οι ΗΠΑ και η Ε.Ε.. Στόχος τους είναι η συρρίκνωση της Τουρκίας. Φοβάμαι ότι κάποια μέρα κάποιος από μας θα αναγκαστεί να πει 'Μόνο βάσανα και προβλήματα μας προκαλούν οι Κούρδοι. Ας τους δώσουμε τα εδάφη τους και να τους αφήσουμε να φύγουν'. Θα δείτε την πόλη Χακκάρι να έχει φύγει και να έχει μετατραπεί σε άντρο του Μπαρζανί". 

Υπάρχει κίνδυνος διαμελισμού της Τουρκίας. Ο κίνδυνος αυτός συνεχίζει να υπάρχει, αφού ο συγκεκριμένος στόχος δεν έχει εγκαταλειφθεί από τους θιασώτες του. Όσο κι αν ο Οτζαλάν μετά το 1993 άρχισε να λέει ότι "εμείς δεν στοχεύουμε στο διαμελισμό της Τουρκίας", μη δίνετε σημασία σε αυτά. Αυτά τα είπε επειδή στριμώχτηκε από τις συγκυρίες. Συνέχισε να λέει τα ίδια και μετά τη σύλληψή του, αλλά κατ' εμέ οι στόχοι του παραμένουν ίδιοι. Τους ίδιους στόχους έχουν και οι Μπαρζανί και Ταλαμπανί. Το ίδιο επιθυμούν και οι ΗΠΑ. Να οι χάρτες που έχουν στα χέρια τους (υπάρχουν χάρτες που δείχνουν την Τουρκία διαμελισμένη). 
Το ζήτησε και ο Τσένι. Ποιος Τσένι; Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Είπαν "οι μοναδικοί φίλοι μας από δυσμάς προς ανατολάς είναι οι Κούρδοι". Η Αμερική το είπε. Πρέπει να δώσουμε προσοχή σε αυτό. Το θέλει και η Ε.Ε.; Ναι το θέλει. Έχουν στόχους. Ποιοι είναι οι στόχοι τους; Η συρρίκνωση της Τουρκίας. Φοβάμαι μήπως κάποια μέρα κάποιοι από μας αναγκαστούν να πουν: "Μόνο βάσανα μας προκαλούν οι Κούρδοι. Ας τους δώσουμε τα εδάφη που διεκδικούν και να φύγουν". Θα δείτε την πόλη Χακκάρι να έχει φύγει και να είναι του Μπαρζανί. 
Ξέρετε τι θα γίνει όταν θα ειπωθεί το "πάρτε αυτά τα εδάφη, να γίνουν δικά σας;" Οι Τούρκοι θα διώξουν όλους τους Κούρδους από την Κωνσταντινούπολη και από τις άλλες πόλεις της Τουρκίας. Αν δούμε το όλο θέμα από διεθνή σκοπιά, υπάρχει περίπτωση να οδηγούμαστε στο Μεγάλο Κουρδιστάν; Ναι ακριβώς. Οι ενδείξεις υπάρχουν. Το λέει ο ίδιος ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. 
Αυτά δημοσιεύονται σε στρατιωτικό περιοδικό των ΗΠΑ. Η Ελλάδα δεν ξέρει τι να κάνει από τη χαρά της. Ο Τσένι είπε "Εκεί ας ιδρυθεί βασίλειο Χασεμιτών και εκτός της Τουρκίας ας πάρει εδάφη και από τη Συρία και το Ιράν". Είναι επίσημα έγγραφα αυτά. Μετά είπε "Στο Νότιο Λίβανο ας υπάρξει ένα χριστιανικό κράτος και στο Βόρειο Λίβανο ένα μουσουλμανικό. Ας πάψει να υπάρχει ως κράτος η Λιβύη και ας προσαρτηθεί στην Αίγυπτο". Όλα αυτά είναι σημαντικές ενδείξεις για την πορεία των εξελίξεων.   
Ας δούμε όμως την εσωτερική διάσταση του προβλήματος... 
Βέβαια! Ας χρησιμοποιήσουν τη μητρική τους γλώσσα, ας βιώσουν τον πολιτισμό τους, ας χορέψουν τους παραδοσιακούς χορούς τους. Κανείς δεν λέει τίποτα για αυτά. Αλλά δεν μπορεί να υπάρξει κατάσταση η οποία θα καταργήσει την ενιαία δομή του κράτους και θα αναγνωρίσει συνταγματικά κάποιο άλλο έθνος εκτός του τουρκικού μέσα στα όρια της τουρκικής επικράτειας. (Απευθυνόμενος στους Κούρδους) Θα αποδεχθείς την Τουρκική Δημοκρατία, τις βασικές της ιδιότητες, την αντίληψή της για το έθνος και την ενιαία δομή της. 
Όσο οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις παραμένουν δυνατές οι Κούρδοι θα νοιώθουν την ισχύ του τουρκικού κράτους και θα το αποδέχονται. Όπως είπα, δεν γίνεται με το "δώστε τα εδάφη τους να φύγουν". Είναι απαράδεκτο. Άλλο πράγμα είναι να μιλάς τη μητρική σου γλώσσα και να βιώνεις τον πολιτισμό σου και άλλο να διαμελίσεις την Τουρκία. Και στο χωριό μου (στο νομό Κίλις, της ΝΑ Τουρκίας, σ.τ.μ.) μιλάνε τσετσενικά, έχουν τις μουσικές τους, τα παραδοσιακά τους όργανα, αλλά όταν τους ρωτήσεις λένε 'είμαι Τούρκος μέχρι το κόκαλο'. Έχουν αποδεχτεί αυτό το κράτος, αυτό το λαό και νιώθουν περήφανοι που είναι μέρος του. Αυτή είναι και η γραμμή που πρέπει να σταθεί η Τουρκία. >>>

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων