Τα πάντα αλλάζουν σε Συρία και Ανατολική Μεσόγειο -Πώς αυτά επηρεάζουν την Τουρκία και την Ελλάδα!


SyriaMap1
Τα πάνω κάτω φαίνεται να έρχονται στην Συρία το τελευταίο διάστημα, με αλλαγές που δεν θα περίμενε να διαβάσει κανείς ούτε σε βιβλίο επιστημονικής φαντασίας. Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές αυτή την στιγμή που εκφράζουν τις απόψεις τους προς πάσα κατεύθυνση ο πόλεμος στην Συρία μπορεί να αλλάξει δραστικά.
Πώς; Ο λεγόμενος “Ελεύθερος Συριακός Στρατός” οι δυνάμεις δηλαδή των εξεγερμένων που ξεκίνησαν τον “εμφύλιο” πόλεμο στην Συρία, ενδέχεται να αλλάξει πλευρά και να περάσει στο πλευρό του Προέδρου Ασάντ.
Πώς φτάσαμε ως εκεί;

Από τους μήνες του καλοκαιριού, ο πόλεμος στην Συρία έχει ήδη αλλάξει ριζικά. Λόγω της δυναμικής εμφάνισης ενός τρίτου “αντιπάλου”. Αναφερόμαστε φυσικά στους τζιχαντιστές που υποστηριζόμενοι από το Κατάρ και την Σαουδική Αραβία έσπευσαν στην Συρία προκειμένου να υποστηρίξουν τους “εξεγερμένους”. Αυτοί όμως οι τζιχαντιστές κατέληξαν να είναι περισσότεροι και καλύτερα εξοπλισμένοι από τον “Ελεύθερο Συριακό Στρατό” και δεν άργησε η στιγμή που οι συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ τους ήταν πλέον ανοικτές και εκτεταμένες.
Αλλά ας το πάρουμε από την αρχή. Η βοήθεια και η υποστήριξη που δόθηκε από τις ΗΠΑ και ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες στους “εξεγερμένους” της Συρίας, όταν ακόμη η “αραβική άνοιξη” συγκινούσε τους πολιτικούς, έφτασε μέσω της CIA στην Ιορδανία και στην Τουρκία, από όπου διοχετεύτηκε στα στρατόπεδα που διατηρούσαν οι “εξεγερμένοι”. Πλέον όμως έχει γίνει κοινή γνώση ότι αυτοί οι αρχικοί “εξεγερμένοι” ήταν διεσπασμένοι, ανίκανοι και αυτό που συνέβη ήταν ότι τα πιο ριζοσπαστικά στοιχεία, κυρίως δηλαδή οι αλλοδαποί μαχητές που είχαν έλθει, κυριάρχησαν ανάμεσα στους εξεγερμένους, όσον αφορά την μαχητική τους ικανότητα. Και έτσι πήραν και τα καλύτερα όπλα στα χέρια τους.
Πήραν πυραύλους εδάφους αέρα, αντιαρματικά RPG και όλα τα υπόλοιπα που στέλνονταν από την Δύση. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ότι απέκτησαν έτσι έναν πολλπλασιαστή ισχύος που τους επέτρεψε όχι απλά να πολεμούν τον Ασάντ στην Συρία αλλά να μεταφέρουν μέρος του οπλισμού και τις ισχύς τους στο Ιράκ, του οποίου οι δυνάμεις δεν μπορούσαν να αντισταθούν πλέον. Σε δεύτερη φάση, όταν οι ΗΠΑ το κατάλαβαν αυτό μετά από καιρό επιχείρησαν να ξαναενισχύσουν την κυβέρνηση – μαριονέτα του Αλ Μαλίκ στο Ιράκ, αλλά πλέον ήταν αργά. Γιατί καθώς η Αλ Νούσρα και η Αλ Κάιντα ξαναπόκτησαν τις βάσεις τους στο Ιράκ πλέον η κατάσταση είναι αρκετά πιο δύσκολη. Ειδικά με την εισροή μαχητών/μισθοφόρων από τις χώρες της Βορείου Αφρικής, ανθρώπων με πολεμική εμπειρία και αυτοπεποίθηση.
Και ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας
Σαν να μην ήταν όμως όλα τα παραπάνω αρκετά, η Σαουδική Αραβία προχώρησε σε μια ακόμη... περίεργη κίνηση. Το πρόσφατα δημιουργημένο “ισλαμικό μέτωπο” είναι μία μείξη σαλαφιστών ισλαμιστών και τζιχαντιστικών ομάδων, οι οποίες όμως δεν κινούνται και δεν έχουν τόσο ακραίο λόγο όσο οι ομάδες που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα, αλλά ούτε και βρίσκονται φυσικά κοντά στους “μετριοπαθείς” του “Ελεύθερου Συριακού Στρατού”. Πρόκειται για μία κίνηση που σαν σκοπό είχε το να μετριάσει την επιρροή της Αλ Κάιντα που είχε μετατραπεί σε κυρίαρχη δύναμη στον Βορά της Συρίας και που είχε σχεδόν καταρρακώσει την δύναμη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.
Αυτού του είδους οι εξελίξεις έχουν κάνει πολλούς από τους πρώην “σημαντικούς” παίκτες της συριακής αντιπολίτευσης να σκέφτονται σοβαρά να επιστρέψουν στην “αγκάλη” του Σύριου Πρόεδρου. Και το ίδιο σκέφτονται και σε πολλές δυτικές πρωτεύουσες συμπεριλαμβανομένης και της Ουάσιγκτον. Επί της ουσίας λοιπόν οι υπάρχοντες πόλοι στην Συρία αυτή την στιγμή είναι ο Ασάντ, η Αλ Κάιντα, το σαουδαραβικό ισλαμικό μέτωπο και ο “Ελεύθερος Συριακός Στρατός” που όμως αργοσβήνει, έχοντας χάσει τόσο τον Βορά, όσο και τα περάσματα με την Τουρκία και πιεζόμενος παντού από τους πάντες. Γι' αυτό δεν θα πρέπει να μας φανεί καθόλου παράξενο το ενδεχόμενο μίας τέτοιας εξέλιξης σαν και αυτή της επανένωσης των “εξεγερμένων” με το κοσμικό καθεστώς του Ασάντ.
Πώς αυτά επηρεάζουν την Τουρκία και την Ελλάδα!
Η Τουρκία εξαρχής αντιμετώπισε εντελώς εχθρικά το καθεστώς Ασάντ. Και χρησίμευσε μάλιστα ως χώρα εξοπλισμού και εκπαίδευσης των ανταρτών. Η Τουρκία όμως και το καθεστώς Ασάντ, πολύ δύσκολα μπορεί να έλθουν σε κάποιου είδους modus vivendi με τους τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα ή αυτούς που υποστηρίζονται από την Σαουδική Αραβία, η οποία αποτελεί αντίπαλο δέος για την κυριαρχία στον μουσουλμανικό κόσμο της Τουρκίας.
Επί της ουσίας με το “τελείωμα” του Ελεύθερου Συριακού Στρατού ηΤουρκία χάνει για ακόμη μία φορά σε ένα ακόμη μέτωπο. Κάτι που θα της κοστίσει σημαντικά, τόσο στο κύρος της ως χώρας, αλλά και προσωπικά στον ήδη δοκιμαζόμενο πρωθυπουργό Ερντογάν όσο και στον υπουργό Εξωτερικών Νταβούτογλου.
Και τα δύο πιθανά αποτελέσματα, είτε δηλαδή η επικράτηση των Σύρων κυβερνητικών είτε η επικράτηση των τζιχαντιστών θα είναι μια συντριπτική ήτταν για την Τουρκία καθώς για μία ακόμη φορά τα νότια σύνορά της θα είναι εχθρικά. Ενώ μάλιστα σε περίπτωση επικράτησης των ισλαμιστών είναι σχεδόν βέβαιο ότι η ισλαμιστική βία στην Τουρκία θα αναζωπυρωθεί καθώς οι εκεί πυρήνες των φονταμενταλιστών θα έχουν πολύ κοντά βάσεις λογιστικής και φυσικής υποστήριξης.
Τα νοτιοανατολικά της σύνορα είναι επίσης... φωτιά, με Κούρδους στο Βόρειο Ιράκ και πιο δίπλα το Ιράν. Από τον Βορρά οι Αρμένιοι έχουν αποδείξει ότι δεν “μασάνε”. Ακόμη και η Σερβία τις τελευταίες ημέρες είχε έντονη διαμάχη με την Τουρκία και συγκεκριμένα με τον πρωθυπουργό της Ερντογάν για το ζήτημα του Κοσόβου!
Οπότε μαντέψτε που θα ζητήσει και που θα επιδιώξει η Τουρκία να αποσπάσει νίκες γοήτρου αλλά και ουσίας προκειμένου να διατηρήσει το προφίλ της ως περιφερειακής δύναμης;
Στα σύνορα με την Ελλάδα. Ήδη τις τελευταίες εβδομάδες η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο εντείνεται και στην Κύπρο οι τουρκοκύπριοι γίνονται συνεχώς και πιο αδιάλλακτοι απέναντι σε μια ελληνοκυπριακή πλευρά που για κάποιο λόγο έχει βαλθεί να αποδείξει ότι μπορεί να “δίνει” κάθε μέρα και περισσότερα.
Τα τουρκικά πλοία κάνουν “βόλτες” στο Αιγαίο και οι ελληνικές αρχές διατάζουν το λιμενικό να μην τους... ενοχλεί, σύμφωνα με καταγγελίες λιμενικών. Ενώ η Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ, δεν έχει αφήσει το παραμικρό κιχ να ακουστεί περί ανακήρυξης ΑΟΖ.
Λένε ότι κάποια ζώα μπορούν και μυρίζουν τον φόβο. Και ο ελληνικός φόβος ή μάλλον ο φόβος των ελλήνων πολιτικών ίσως προσελκύσει τις τουρκικές κινήσεις προς την δική μας πλευρά. Τόσο απλά τα πράγματα!
Δημήτρης Παπαγεωργίου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων