ΑΔΕΙΑΣΜΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ AΠΟ NEW YORK TIMES -ΤΟΥ ΔΕΙΧΝΟΝ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ

New York Times: Ο Ερντογάν ακολουθεί "καταστροφική πορεία"


Ο Ταγίπ Ερντογάν ακολουθεί «καταστροφική πορεία» υποστηρίζει με κύριο άρθρο της η εφημερίδα "Νιου Γιορκ Τάιμς", καλώντας παράλληλα τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να στείλει «ισχυρό μήνυμα» στον Τούρκο πρωθυπουργό.
Το κύριο άρθρο της εφημερίδας είναι ιδιαίτερα επικριτικό για τον πρωθυπουργό της Τουρκίας. Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται ότι «αυτός, που άλλοτε χαιρετίσθηκε ως ο ηγέτης μιας μουσουλμανικής δημοκρατίας-πρότυπο, έχει δημιουργήσει μια πολιτική καταστροφή, μεταμορφώνοντας την Τουρκία σ΄ ένα αυταρχικό καθεστώς που δημιουργεί κινδύνους όχι μόνο για τον εαυτό του, αλλά και για τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ».

Η αμερικανική εφημερίδα υποστηρίζει, με αφορμή την υπόθεση των σκανδάλων διαφθοράς στην Τουρκία και την αντίδραση του κ. Ερντογάν, πως «ακόμα και αν έχει δίκιο ο Τούρκος πρωθυπουργός και οι διώξεις ήταν πολιτικά υποκινούμενες, ο ίδιος θα έπρεπε να επιμένει στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και όχι να προσπαθεί να την εκτροχιάσει».

Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι «οι αμείλικτοι τρόποι του και η προσπάθειά του να συντρίψει τις διαφωνίες δεν είναι κάτι καινούργιο», ενώ γίνεται αναφορά και στην «καταστολή των διαδηλώσεων», τον περασμένο Ιούνιο.

Όπως αναφέρεται στο κύριο άρθρο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, «είχε δίκιο» όταν δήλωσε, στις Βρυξέλλες, ότι η ΕΕ πρέπει να απαιτήσει από την Τουρκία να επιστρέψει στο κράτος δικαίου.

Τέλος, η Νιου Γιορκ Τάιμς καλεί τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα να στείλει «ισχυρό μήνυμα» στον κ. Ερντογάν για την «καταστροφική πορεία» που ακολουθεί διότι, όπως επισημαίνεται, «το αν η Τουρκία φροντίζει την κεκτημένη με σκληρούς αγώνες δημοκρατία της, η οποία έχει συμβάλει στην εντυπωσιακή οικονομική της ανάπτυξης, ή αν γίνεται αυταρχική, είναι εξίσου κρίσιμης σημασίας εξέλιξη για την περιφερειακή σταθερότητα και για τους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, όσο είναι και για τους Τούρκους». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή:www.capital.gr
http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1948289

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων