Λίγες σκέψεις ατάκτως ερριμμένες σε ένα σακκίδιο που παρασέρνει ένα ποτάμι

http://tourismaboutnepal.blogspot.gr/
 17-3-2014
Ο Σταύρος Θεοδωράκης σε ένα βίντεο στο διαδίκτυο. Ένα πάρκο.Λιγοστοί περαστικοί κοντοστέκονται όρθιοι με χαλαρή διάθεση, άλλοι έχουν καθίσει πίσω από τον ομιλητή, δεν ενδιαφέρονται και τόσο για επαφή πρόσωπο με πρόσωπο.Καπνίζουν και κοιτάνε κουρασμένα προς τα κάτω. Δεν μιλάνε μεταξύ τους όχι τόσο από διακριτικότητα όσο από το γεγονός ότι δεν έχουν τίποτα να πούνε.Ο ομιλητής μιλάει εκτός κειμένου σε μια ασπόνδυλη ομιλία για την εκμετάλλευση των τοπικών αγροτικών προιόντων για την έξοδο από την κρίση.

Η θεωρία του λαχανόκηπου ως εναλλακτική πρόταση για την οικονομική κρίση των 600 δις. Κάποιος ηλικιωμένος κύριος βγάζει την ολιγάριθμη ομήγυρη από την κατάθλιψη υψώνοντας
την φωνή του σε διαμαρτυρία για την θεματολογία του ομιλητή ο οποίος δεν αναφέρεται στα φλέγοντα θέματα της ανεργίας, της φτώχειας, της έλλειψης υγειονομικής περίθαλψης και αποχωρεί λέγοντας ότι έκανε χάρη στον ομιλητή με το να διαθέσει χρόνο για να ακούσει την ομιλία του. Ο ομιλητής αμήχανος τον ευχαριστεί , άγνωστο γιατί, σαν να τελείωσε μια συναλλαγή σε ένα ταχυφαγείο όπου ο  πωλητής έδωσε ένα πακετάκι ανούσιας τροφής, ο πελάτης έδωσε με την σειρά του κάποιο ευτελές  αντίτιμο και έλαβε ένα εξίσου ευτελές και ανούσιο ευχαριστώ από τον υπάλληλο.

Ένα άλλο βίντεο στους δρόμους του Ρεθύμνου. Χοντρόσολο παπούτσι trekking , casual ντύσιμο,τζιν παντελόνι , αντικομφορμισμός. Ένα σακίδιο ριγμένο στην πλάτη. Ψύχραιμα αργά βήματα, μετρημένα λόγια.Το σακίδιο συμβολίζει  τις αποθηκευμένες και ευχερείς σε πρώτη ζήτηση  αρετές του χαρακτήρα και της λογικής του ήρωα ο οποίος δεν είναι ιδιαίτερα ευφραδής όχι λόγω μειωμένης ευφυΐας αλλά λόγω του σεβασμού στον συνάνθρωπο και την ομαλή προσέγγιση του χωρίς περιττό θόρυβο. Υψηλά νοήματα, χαμηλό προφίλ. Εκτεθειμένος στην μέση του δρόμου χωρίς επιτελείο συνεργατών σαν τον πολιτικό κοσμοκαλόγερο δέχεται αδιαμαρτύρητα την περιέργεια, την περιφρόνηση αλλά και τις θωπείες του λαού. Λίγα λόγια, μετράει η πρώτη εντύπωση , η θετική ενέργεια που λένε..
Πραγματικά τίποτα κακό δεν μπορείς να προσάψεις στον ήρωα των παραπάνω εικόνων. Δίχως ίχνος ειρωνείας. Ευχάριστη αλλαγή από τους γραβατωμένους διπλοσάγονους κοιλαράδες με τον ξύλινο και προκλητικό πλέον λόγο επαγγελματίες πολιτικούς. Όαση και δροσιά στην έρημο της κοινοβουλευτικής ερήμου η οποία διαφεντεύεται από τις συμμορίες και φατρίες  ευτραφών  και δασύτριχων αρχηγών με τους σαράντα κλέφτες η κάθε μία. 

Το πολιτικό Ζεν στις δόξες του. Το πρόβλημα για το ''ποτάμι '' δεν είναι το πρόγραμμα και οι προγραμματικές δηλώσεις.Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο όχημα, στο μέσον, στην πλατφόρμα ρε παιδί μου. Το πρόβλημα βρίσκεται στον εαυτό μας , στον χαρακτήρα μα . Η αλλαγή θα πρέπει να συμβεί μέσα μας πρώτα και κατόπιν αναμορφωμένοι και διαφωτισμένοι θα ασχοληθούμε με τα κοινά χωρίς πρόγραμμα με μόνο εφόδιο και οδηγό τον νέο μας εαυτό απαλλαγμένο από πάθη και συντονισμένο με την πηγή του φωτός.
Κάτι από Σκανδιναβικό σινεμά όπου οι ήρωες σε ένα κατατονικό περιβάλλον αντιμετωπίζουν την ζωή με μια γλυκιά παραίτηση , μια ελαφρά αυτοκαταστροφική ταπεινότητα και αποδοχή της διαφορετικότητας .
Εάν δεν καταλαβαίνεις τα παραπάνω εκτός από το ότι συγκαταλέγεσαι στους ΄΄κάγκουρες '' κινδυνεύεις και με διακυβέρνηση από  ένα από τα δύο άκρα , ΣΥΡΙΖΑ -ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Ετσι λένε αυτοί που ξέρουν και θέλουν να σε σώσουν.
Εδώ είναι Βαλκάνια και για την ακρίβεια οι παρυφές  της Μ.Ανατολής. Εδώ ο κόσμος έχει ενέργεια και τρέλα.Οι κάτοικοι εδώ δεν μπορούνε να γίνουν πειθήνιοι ηθοποιοί Σκανδιναβου σκηνοθέτη.
 Οι κάτοικοι εδώ υποφέρουν από ιδεοληψίες και η λογική κατακερματίζεται σε φορτία, φορτώνεται σε τρελά φορτηγά τα οποία συγκρούονται και πάνω από τα συντρίμμια τους μοιρολογούν όλοι προσπαθώντας να διασώσουν το φορτίο το οποίο και τελικά ανασύρουν και συναρμολογούν εκ νέου  αλλά αυτή την φορά με μεγάλες και φανερές ζημιές.
Εδώ το εργασιακά διακαιώματα έχουν φορτωθεί στην ιδεοληψία των αριστερών και το επιχειρείν στην ιδεοληψία των δεξιών. Δεν μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή , ο κοινός τόπος που να συγκεράσει και τις δύο τάσεις . 
Εδώ δεν υπάρχει κοινή λογική αλλά παράταξη. Η λέξη ''ψυχραιμία'' όταν εκφράζεται στην προστακτική θεωρείται στην καλύτερη περίπτωση δείγμα παλαιοαριστοκρατικού  ελιτισμού  και στην χειρότερη βρισιά η οποία υπονοεί ότι ο αποδέκτης της  δεν είναι αρκετά αξιοπρεπής.
Εδώ η οικογένεια ως κοινωνικό κύτταρο έχει μεγαλύτερη αξία από το κοινωνικό σύνολο και τα μέλη κάθε οικογένειας οφείλουν να εργάζονται , να ζουν και να  καταθέτουν το κεφάλαιο της επιτυχίας τους στην οικογένεια και όχι στην κοινωνία . 
Η έννοια της κοινωνικής ευθύνης είναι ανύπαρκτη και το εσωτερικό της μάντρας που περικλείει την αυλή των σπιτιών είναι πιο σημαντικό από τον κοινόχρηστο δρόμο.
Όλα αυτά είναι γνωστά στους διαμορφωτές της κοινής γνώμης , τα πολιτικά κόμματα, τους επιχειρηματικούς παράγοντες και όλους όσους έχουν λόγο να ανησυχούν για την έκβαση κάθε εκλογικής αναμέτρησης .
Η σίγουρη συντριβή του κυβερνητικού σχήματος στις Ευρωεκλογές θα προκαλέσει και βουλευτικές . Εφόσον  είναι αδύνατη η άνοδος των ποσοστών των κομμάτων της κυβέρνησης τότε πρέπει ως ύστατη λύση να μειωθεί η δύναμη των ανταγωνιστών με την διάχυση του εκλογικού σώματος σε διάφορα μικρα κόμματα. 
Η πληθυσμιακή ομάδα στην οποία απευθύνονται τα νέα μικροκόμματα   δεν είναι οι συνταξιούχοι οι οποίοι ψηφίζουν σταθερά το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα το οποίο έχει καταδικάσει ενάμιση εκατομμύριο συνανθρώπους τους στην ανεργία απλά και μόνο για να αποφευχθεί ο ΄΄κομουνιστικός κίνδυνος''. Όχι. Ο στόχος είναι οι νέοι , οι νέοι που πάντα ήταν εύκολο να τους χειραγωγήσει κανείς. Μέχρι και στον πόλεμο μπορείς να τους στείλεις ευτυχισμένους με την κατάλληλη καθοδήγηση. Οι νέοι παθιάζονται εύκολα , απογοητεύονται εύκολα , είναι εύπλαστοι και ευμετάβλητοι. Εύπλαστοι αρκετά για να πιστέψουν σε ένα νέο απολιτικό κόμμα και ευμετάβλητοι αρκετά για να το ξεχάσουν μετά τις Ευρωεκλογές όταν πλέον θα έχει επιτελέσει τον στόχο του.
Και ποια είναι η λύση λοιπόν ; Η λύση δεν έχει σχέση πλέον με εκλογές, τουλάχιστον στην Ελλάδα. Το 40 % των ερωτηθέντων στις δημοσκοπήσεις αρνείται να απαντήσει . Ο λαός διαισθάνεται το αδιέξοδο. Στις Ευρωεκλογές την πρωτιά σε όλη την Ευρώπη θα πάρουν τα ευρωσκεπτιστικά και αντι Ε..Ε κόμματα. Η Ευρωβουλή θα αποτελείται από ευρωβουλευτές που θα πρεσβεύουν την διάλυση της .Οι λόγοι γνωστοί , η κρίση , η Γερμανική ηγεμονία.
 Στην Ελλάδα το κόμμα που θεωρείται ως ο πιθανότερος νικητής έχει πιο ήπιες απόψεις εναντίον της Ε.Ε από κόμματα σε χώρες που δοκιμάστηκαν λιγότερο από την Ελλάδα. 
Η Ελλάδα είναι η χώρα που υπέστη την μεγαλύτερη καταστροφή από όλες αλλά ετοιμάζεται να αναδείξει ως νικητή ένα κόμμα της αριστεράς το οποίο σε σύγκριση με το κόμμα του Φάρατζ στην Αγγλία, της Λεπέν στην Γαλλία, του Πεπε Γκρίλο στην Ιταλία , είναι μακράν πιο ήπιο και φιλοευρωπαϊκό. 

Ο λαός διαισθάνεται πλέον ότι η λύση θα έρθει από αλλού , από την υπόλοιπη Ευρώπη .Η αμφισβήτηση του Ευρώ και της Γερμανικής κηδεμονίας θα γίνει από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε και όχι από την Ελλάδα.Είναι αυτή η έλλειψη κοινωνικής ευθύνης που λέγαμε.

Το ποτάμι δεν πρεσβεύει κάτι το οποίο είναι λάθος αλλά ούτε το μέρος ούτε ο χρόνος είναι κατάλληλα .Η Ελλάδα δεν μπορεί να μετατραπεί σε απολιτική Σκανδιναβία και ύστερα η συγκυρία απαιτεί ηγέτη δυναμικό και συγκεντρωτικό ο οποίος θα ξυπνήσει τους Έλληνες απο τον λήθαργο που προκάλεσε το ''σοκ και δέος '' των Γερμανών.Προς το παρόν όμως δεν υπάρχει κάποιος κατάλληλος .
Greek Spirit

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων