Ενα Ρώσικο ντοκιμαντέρ για το Βυζάντιο το οποίο μας δείχνει το μέλλον.

 30-5-2014
Δείτε ένα ντοκιμαντέρ Ρωσικής παραγωγής με την σύνοψη της Βυζαντινής ιστορίας και με ιδιαίτερο βάρος στα διαχρονικά προβλήματα και αδυναμίες που οδήγησαν στην πτώση της αυτοκρατορίας και την φυσικά την άλωση της Πόλης.
Πέρα όμως από τα παραπάνω το ντοκιμαντέρ αυτό εάν μελετηθεί όπως πρέπει θα αποτελέσει τον απόλυτο οδηγό για την κατανόηση της γεωπολιτικής σκέψης της σύγχρονης Ρωσίας του Πόυτιν .Οι Ρώσοι δείχνουν να έχουν μελετήσει βαθιά την Βυζαντινή ιστορία.
Η διαφθορά , η άρνηση των χριστιανικών αξιών , η άνοδος των ολιγαρχών , η απάθεια του λαού στις τελευταίες δεκαετίες πριν την ολοκληρωτική πτώση αλλά κυρίως η επιρροή της δύσης με τον οικονομικό και εμπορικό έλεγχο σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ αποτέλεσαν τις διαχρονικές αιτίες για την πτώση του Βυζαντίου. 
Εάν κάποιος πάρει την διήγηση το Ρώσου Αρχιμανδρίτη στην ομολογουμένως υπερπροσεγμένη παραγωγή και την προσαρμόσει στην σημερινή γεωπολιτική πραγματικότητα και κινήσεις του Πόυτιν θα διαπιστώσει ότι το ντοκιμαντέρ στην πραγματικότητα δεν αναφέρεται στο παρελθόν , αλλά στο μέλλον που οραματίζεται ο Πούτιν, όραμα της αναβίωσης της αυτοκρατορικής Ρωσίας με την Μόσχα ως τρίτη Ρώμη και πάντα απαλλαγμένη από τα λάθη του Βυζαντίου εκ των οποίων το βασικότερο ήταν οι σχέσεις με την Δύση και οι παραχωρήσεις που έγιναν υπέρ της.
Σε κάθε περίπτωση η ενδελεχής έρευνα και η τεκμηριωμένη παράθεση των ιστορικών γεγονότων έστω και σε τόσο περιορισμένο χρόνο δίνει μια απάντηση στους νεόκοπους ερασιτέχνες αναλυτές-ιστορικούς-παντογνώστες οι οποίοι πιπιλάνε την καραμέλα της Κερκόποτας που δήθεν άνοιξαν οι ''κακοί'' παπάδες χωρίς βέβαια να κρύβει την ενδοτικότητα και το τουρκοπροσκύνημα μέρους της Βυζαντινής ελίτ . Απάντηση δίνει και σε όσους προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα ότι οι υπερασπιστές της Πόλης ήταν μόνο οι αρχαιολάτρες και όψιμοι δωδεκαθεϊστές του Πλήθωνα Γεμιστού οι οποίοι στην πραγματικότητα αποτέλεσαν μια από τις αιτίες διάλυσης της αυτοκρατορίας. 
Ωστόσο το ντοκιμαντέρ δίνει έμφαση στην οικουμενικότητα του Βυζαντίου και την πολυπολιτισμικότητα του εις βάρος της Ελληνικότητας του , υποστηρίζοντας ότι το Βυζάντιο αποτελούσε πρωτίστως ως αυτοκρατορία Ρωμαϊκού τύπου και λειτουργούσε ως χωνευτήρι λαών και δευτερευόντως ως κράτος με Ελληνικά χαρακτηριστικά. Το θέμα δεν είναι εάν έχει δίκαιο ή όχι , το νόημα κρύβεται αλλού.Το ντοκιμαντέρ αποτελεί έμμεση πρόσκληση προς τα Ευρωπαικά ανατολικά και ορθόδοξα κράτη για την ένωση τους με τη Ρωσία και την δημιουργία μια νέας αυτοκρατορίας ,της Ευρασιατικής , με την υπόσχεση ότι όλοι θα είναι ίσοι και όχι μόνο οι Σλάβοι.
Greek Spirit

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων