Χωρίς Συμφωνία Έληξαν οι Συνομιλίες της Βιέννης για το Πυρηνικό Πρόγραμα του Ιράν - Παράταση ως την 1η Ιουλίου

24-11-2014


 Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ επιβεβαίωσε εμμέσως το νέο χρονοδιάγραμμα.

ΠΗΓΗ http://www.energia.gr/article.asp?art_id=87809
«Γι’ αυτό λέμε ότι έχουμε στη διάθεσή μας λίγους μήνες πριν την επίτευξη του κοινού μας στόχου: ενός πλαισίου για μια συμφωνία, οι λεπτομέρειες της οποίας θα πρέπει να συμπληρωθούν αργότερα», είπε ο Σταϊνμάγερ, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν επ’ αόριστον.

«Παρά την καλή και πολύ εποικοδομητική ατμόσφαιρα των διαπραγματεύσεων, δυστυχώς δεν φτάσαμε τόσο μακριά όσο ελπίζαμε και ήλπιζα», πρόσθεσε.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι συνομιλίες παρατάθηκαν έως τα τέλη Ιουνίου και είπε σε δημοσιογράφους ότι «σημειώθηκε σημαντική πρόοδος» στη διάρκεια των συνομιλιών.

Ο Φίλιπ Χάμοντ είπε ότι στόχος είναι να επιτευχθεί «συμφωνία επί της αρχής» μέσα στους τρεις επόμενους μήνες.

Παράλληλα, ο Χάμοντ διευκρίνισε ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων το Ιράν θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια (564,2 εκατ. ευρώ) κάθε μήνα από τους πόρους που έχουν παγώσει εξαιτίας των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη.

Ο Χάμοντ διευκρίνισε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας των Έξι θα συνεχιστούν βάσει των όρων της προσωρινής συμφωνίας, που συνήφθη τον Νοέμβριο του 2013 στη Γενεύη.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η συνάντηση έληξε χωρίς συμφωνία δείχνει ότι υπάρχουν αρκετά ακόμα που χωρίζουν το Ιράν και την Ομάδα των Έξι.

Την παράταση των συνομιλιών επιβεβαίωσε και αξιωματούχος του Ιράν.

ΙΑΕΑ: Το Ιράν έχει μειώσει το απόθεμά του σε φυσικό ουράνιο

Από την πλευρά της,  Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας αναγνωρίζει, σε έκθεσή της, ότι το Ιράν έχει μειώσει τα αποθέματά του σε χαμηλού εμπλουτισμού φυσικό ουράνιο και έχει προχωρήσει και σε άλλες ενέργειες για να συμμορφωθεί με τους όρους της περσινής προσωρινής συμφωνίας που σύναψε με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Η ΙΑΕΑ εξέδωσε την εξαμηνιαία έκθεσή της για τη εφαρμογή της προσωρινής συμφωνίας μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) την ημέρα κατά την οποία οι δύο πλευρές συμφώνησαν να παρατείνουν τις διαπραγματεύσεις τους για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας ως τις 30 Ιουνίου 2015.

Η Υπηρεσία ελέγχει αν το Ιράν συμμορφώνεται με τους όρους της προσωρινής συμφωνίας που συνήφθη τον Νοέμβριο του 2013.

Βάσει αυτής, η Τεχεράνη συμφώνησε να σταματήσει το μεγαλύτερο μέρος της πυρηνικής του δραστηριότητας με αντάλλαγμα την άρση κάποιων κυρώσεων. Παράλληλα δεσμεύθηκε να περιορίσει το απόθεμά του σε χαμηλού εμπλουτισμού φυσικό ουράνιο.

Η εμπιστευτική έκθεση της ΙΑΕΑ, η οποία έχει περιέλθει στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, αναφέρει ότι το απόθεμα του Ιράν πλέον ανέρχεται σε λιγότερα από 7.400 κιλά, κάτω από το όριο που συμφωνήθηκε πέρυσι.


Πηγή:www.capital.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων