Μολδαβία: Κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση για Μόσχα και ΒρυξέλλεςΤον τελευταίο χρόνο η Μολδαβία ήρθε πιο κοντά στην ΕΕ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, την οποία ΚΑΚ, η Μόσχα θεωρεί ζώνη προνομιακών συμφερόντων. Και όσο η κρίση στην Ουκρανία γινόταν οξύτερη, τόσο περισσότερο η ΕΕ έδειχνε την εύνοιά της στη μικρή αυτή Δημοκρατία, παρά το πλήθος των άλυτων προβλημάτων, από το εντελώς διεφθαρμένο δικαστικό σύστημα μέχρι την «παγωμένη» διένεξη της Υπερδνειστερίας.

Στα τέλη Ιουνίου, όταν στη νοτιοανατολική Ουκρανία τα γεγονότα εξελίσσονταν με πλήρη ένταση, η Μολδαβία υπέγραψε με την ΕΕ τη συμφωνία σύνδεσης (αυτό το μήνα την επικύρωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο), ενώ το Σεπτέμβριο ενεργοποιήθηκε η ζώνη ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ. Στη Μολδαβία, οι υποστηρικτές των παραπάνω,  διακηρύσσουν ότι πρόκειται για επιτυχίες και διαβεβαιώνουν ότι αυτό ήταν το αποτέλεσμα σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Είναι όμως δύσκολο να αποβάλλει κανείς την αίσθηση, πως το Κισινιόφ βρέθηκε στην αγκαλιά των Βρυξελλών λόγω του εκρηκτικού κύματος της ουκρανικής κρίσης.

Στην -με συνοπτικές διαδικασίες- ευρωπαϊκή ενοποίηση του Κισινιόφ με την Ευρώπη, η Μόσχα απάντησε με τον παραδοσιακό τρόπο, επιβάλλοντας το 2013 εμπάργκο στα αλκοολούχα από τη Μολδαβία ενώ το φετινό καλοκαίρι περιόρισε την εισαγωγή στη Ρωσία γεωργικών προϊόντων. Επίσης, ο αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κισινιόφ, αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντμίτρι Ρογκόζιν, γύρω στις δέκα φορές προειδοποίησε τις μολδαβικές αρχές ότι η προσέγγιση με την Ευρώπη θα έχει κακά αποτελέσματα γι’ αυτές και ότι αντίθετα, η επιστροφή υπό τη ρωσική «σκέπη» θα έχει σημαντικά οφέλη.

Το ισοζύγιο των δυνάμεων

Αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις, στη μολδαβική Βουλή θα εισέλθουν έξι κόμματα, από τα οποία τα μισά θεωρούνται ρωσόφιλα και τα άλλα μισά δυτικόφιλα. Οι «Δυτικόφιλοι», είναι το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό, το Δημοκρατικό και το Φιλελεύθερο Κόμμα. Αυτά προηγουμένως βρίσκονταν σε μια κυβερνητική συμμαχία και τάσσονταν υπέρ της προσέγγισης με την ΕΕ. Οι Φιλελεύθεροι επιμένουν επίσης στην άμεση ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Στους «Δυτικόφιλους» αντιτάσσεται η αριστερή αντιπολίτευση. Και συγκεκριμένα, το Κομμουνιστικό Κόμμα, το κόμμα Patria και οι Σοσιαλιστές του Ίγκορ Ντοντόν. Αυτά, είναι κατηγορηματικά αντίθετα προς το ΝΑΤΟ και σε διαφορετικό βαθμό το καθένα, επικρίνουν την κυβέρνηση και την ΕΕ. Οι Κομμουνιστές αναφέρουν ότι στη συμφωνία με την ΕΕ δεν λήφθηκαν υπόψη τα εθνικά συμφέροντα και αυτή θα πρέπει να διορθωθεί σημαντικά. Το Patria υποστηρίζει ότι η κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής πρέπει να καθοριστεί μέσω δημοψηφίσματος, ενώ οι Σοσιαλιστές υπόσχονται στροφή προς την Ανατολή, αμέσως μόλις βρεθούν στην εξουσία.

Κανένα από τα έξι κόμματα δεν θα εξασφαλίσει στις τωρινές εκλογές την πλειοψηφία, που θα του επιτρέψει να σχηματίσει κυβέρνηση. Δηλαδή, είτε θα πρέπει, μετά τις εκλογές, να συμφωνήσουν σε ένα συνασπισμό, είτε τις συγκεκριμένες εκλογές θα ακολουθήσουν άλλες εκλογικές αναμετρήσεις.

Το “ποντάρισμα”

Όπως και να έχει, η Μόσχα ποντάρει στην αριστερή πτέρυγα. Εδώ και ένα χρόνο γινόταν λόγος για συνεργασία με τους Κομμουνιστές. Κατά το ρωσικό περιοδικό Kommersant «Vlast», το Νοέμβριο του 2013 ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, απέστειλε στον πρόεδρο της χώρας παράκληση να συνδράμει τους Κομμουνιστές της Μολδαβίας και τον κύριο σύμμαχο της Ρωσίας στο μολδαβικό «μέτωπο», και η σχετική συγκατάθεση ελήφθη.

Στις αρχές του έτους, η νίκη αυτή φαινόταν αρκετά πιθανή. Οι Κομμουνιστές έβγαζαν τον κόσμο στους δρόμους, αποκαλούσαν τη σύνδεση με την ΕΕ παράνομη και απαιτούσαν δημοψήφισμα για την ένταξη στην Τελωνειακή Ένωση (Λευκορωσίας, Καζακστάν και Ρωσίας). Τα ποσοστά τους αυξάνονταν, ενώ η δημοτικότητα των κομμάτων της εξουσίας έπεφτε, μαζί με την ιδέα της ενοποίησης με την Ευρώπη. Ομως, ο σχέσεις με τους Κομμουνιστές δεν ευοδώθηκαν. Το Μάιο ο ηγέτης των μολδαβών Κομμουνιστών, Βλαντίμιρ Βορόνιν, πραγματοποίησε εκκαθάριση στο κόμμα απαλλάσσοντας από τα καθήκοντά τους ηγετικά στελέχη τα οποία ασκούσαν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, ενώ παράλληλα μετέβαλλε σε μεγάλο βαθμό τη ρητορική του, παραιτούμενος από την κριτική προς στην ΕΕ.

Ύστερα απ’ αυτό, το Κρεμλίνο επικέντρωσε την προσοχή του στον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ίγκορ Ντοντόν. Στις 4 Νοεμβρίου, με αφορμή την Ημέρα της Εθνικής Ενότητας, συναντήθηκε μαζί του ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Με την επικοινωνιακή και πολιτική στήριξη της Μόσχας, η δημοτικότητα των Σοσιαλιστών άρχισε να αυξάνεται. Ενώ στις αρχές του φθινοπώρου οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι αυτοί, μόλις που λαμβάνουν ένα 4% και δεν ξεπερνούν το όριο του 6% για να μπουν στη βουλή, η νέα έρευνα που διεξήγαγε πρόσφατα το «Βαρόμετρο της κοινής γνώμης» έδειξε ότι κερδίζουν την υποστήριξη του 7% των ερωτηθέντων.

Συνασπισμός κομμάτων;

Η τρίτη και πιο ανεξιχνίαστη πολιτική δύναμη στη Μολδαβία, είναι το κόμμα Patria («Πατρίδα»). Το πρώτο νούμερο στη λίστα τους είναι ο 36χρονος επιχειρηματίας Ρενάτο Ουσάτι, οι μετοχές του οποίου -συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων, ακινήτων και άνω του μισού εκατομμυρίου μετοχών της Gazprom- βρίσκονται στη Ρωσία. Επίσης, αυτός εξακολουθεί να καταλαμβάνει τη θέση του αρχαιότερου αντιπροέδρου της Ένωσης Κατασκευαστών Σιδηροδρόμων της Ρωσίας.

Ο Ουσάτι όμως υποστηρίζει ότι δεν έχει συναλλαγές με κανέναν από το Κρεμλίνο και διεξάγει την εκστρατεία του με τις δικές του δυνάμεις. Πηγές στο κόμμα Patria έχουν αναφέρει ότι ο Ουσάτοφ είχε προσκληθεί για συνομιλίες από το προεδρικό γραφείο της Ρωσίας αλλά ότι εκείνος δήθεν είχε αρνηθεί.

Η δημοτικότητα του Ουσάτι αυξάνεται γρήγορα στον κουρασμένο από την ευρωπαϊκή προσέγγιση πληθυσμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι προτίθενται να τον ψηφίσουν από επιχειρηματίες, μέχρι πωλήτριες στα περίπτερα πώλησης καπνού. Η προαναφερόμενη έρευνα του «Βαρόμετρου» έδειξε ότι τον αντιμετωπίζει με συμπάθεια το 8% του συνόλου των ερωτηθέντων και το 12% των αναποφάσιστων. Ωστόσο, στις 27 Νοεμβρίου το Εφετείο της Μολδαβίας απέπεμψε το κόμμα του Ουσάτι από τη συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές.

Πηγές, καλά πληροφορημένες με την δραστηριότητα της ρωσικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη Μολδαβία, αναφέρουν ότι η Μόσχα υπολογίζει σε ένα κεντροαριστερό συνασπισμό που θα αποτελείται από τους Κομμουνιστές, τους Σοσιαλιστές, και πρόσωπα από τη λίστα του Ουσάτι. Με την προϋπόθεση, ότι αυτοί θα λάβουν τον απαραίτητο για το σχηματισμό συνασπισμού αριθμό εδρών στο κοινοβούλιο, τουλάχιστον 51 εκ των συνολικά 101. Να σημειωθεί, πως τη δημιουργία ενός τέτοιου συνασπισμού δυσχεραίνει και το γεγονός ότι οι Κομμουνιστές θεωρούν τους Σοσιαλιστές προδότες (ο Ίγκορ Ντοντόν ήταν βουλευτής από το Κομμουνιστικό Κόμμα, αλλά μετά πήγε στους Σοσιαλιστές) και έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν θα ενωθούν με αυτούς. 

 Για την υποβολή σχολίων επισκεφθείτε την ομώνυμη σελίδα του Hellenic Sunrise στο Facebook

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων