ΡΩΣΙΑ-ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ CHIKEN RUN ΜΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΝΑ ΠΕΦΤΟΥΝ -ΠΟΙΟΣ ΑΡΑΓΕ ΘΑ ΒΓΕΙ ΠΡΩΤΟΣ ΕΚΤΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

29-11-2014 
Greek Spirit
Το Hellenic Sunrise πρώτο από όλους είχε επισημάνει την  συμφωνία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας (προέδρου ΟΠΕΚ) από τον Απρίλιο του 2014 για τεχνητή πτώση τιμών πετρελαίου με την αυξηση της παραγωγής (περισσότερα στο Η ΡΩΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΗ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ΤΗΝ ΔΥΣΗ).
Οι Σαουδάραβες ήρθαν σε επαφή με τον Ομπάμα όταν ο τελευταίος την 1 Απριλίου και μετά τη αποτυχημένη περιοδεία του την Ευρώπη με στόχο να ''εμψυχώσει'' τους Ευρωπαίους μετά το φιάσκο της Κριμαίας επισκέφθηκε την Σ.Αραβία.
Η Σαουδική Αραβία δεν δέχτηκε να αυξήσει την δικιά της παραγωγή αλλά απαίτησε και κατάφερε την δημιουργία της Ισλαμιστικής οργάνωσης ISIS , οργάνωση που ήδη είχε έτοιμο από την CIA εκπαιδευμένο ''χαλίφη'' τον Αλ Μπαγκάντι, με στόχο την επιδρομή στα Ιρακινά και Κουρδικά κοιτάσματα.
Πράγματι ,οι ισλαμιστές μερικές εβδομάδες μετά την συνάντηση Ομπάμα -Σοαυδαράβων , επέδραμαν στο ανατολικό και  βόρειο Ιράκ με ορμητήριο την βόρεια Συρία και αφού επέτυχαν την κατάληψη σημαντικών πετρελαιοπηγών. Αμέσως μετά δημιουργήθηκε το Ισλαμικό Κράτος το οποίο άρχισε αμέσως τις μαύρες εξαγωγές πετρελαίου από τις καταληφθέντες περιοχές του Ιράκ και Ιρακινού Κουρδιστάν, εξαγωγές που κατέληγαν στην Σαουδική Αραβία μέσω Τουρκίας και Ισραήλ.
Μπορεί το Ισραήλ να μην είναι σύμμαχος της Τουρκίας, είναι όμως σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας με κοινό εχθρό το Ιράν.
Βέβαια το Ισλαμικό Κράτος εξυπηρετεί και άλλες σκοπιμότητες πέρα απο τις παραπάνω αναφερόμενες.
Η παραγωγή και η προσφορά του πετρελαίου αυξήθηκε και έτσι θα μπορούσε πλέον να πέσει η τιμή του με στόχο το πλήγμα στην Ρωσική οικονομία η οποία βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις εξαγωγές υδρογονανθράκων .
Οι ΗΠΑ εμπνεύστηκαν τον παραπάνω τρόπο   για την απομείωση της Ρωσικής ισχύος από τα προεόρτια της πτώσης της Σοβιετικής Ένωσης ,πτώση που άρχισε στα μέσα της δεκαετίας του 80 με την πτώση των τιμών του πετρελαίου στο 10 δολ ανα βαρέλι , κάτι που μέχρι το 1989 είχε τσακίσει την Σοβιετική οικονομία και οδήγησε στην κατάρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Ας γυρίσουμε στο σήμερα όμως.
Οι ΗΠΑ με την σειρά τους βοηθούν τον ΟΠΕΚ στην προσπάθεια πτώσης των τιμών και της αύξησης της παραγωγής με τα δικά τους σχιστολιθικά κοιτάσματα.
Σχιστολιθικοί υδρογονάνθρακες είναι το πετρέλαιο και φυσικό αέριο τα οποία δεν είναι παγιδευμένα σε κοιλότητες αλλά ενσωματωμένα σε πετρώματα σχιστόλιθου .Συνεπώς η διαδικασία εξόρυξης δεν είναι η κλασική του τρυπήματος και άντλησης αλλά το σπάσιμο του πετρώματος με υπερυψηλή πίεση νερού και ο διαχωρισμός των υδρογονανθράκων .Η μέθοδος αυτή εφευρέθηκε από τον Ελληνα μετανάστη George Mitchel  ο οποίος απεβίωσε πρόσφατα πλήρης ημερών, στα 94 έτη.Η μέθοδος εξόρυξης με υδραυλική πίεση που εφηύρε ονομάσθηκε Fracking.
Ωστόσο η μέθοδος αυτή έχει δύο βασικά μειονεκτήματα που καθιστούν την εξόρυξη σχιστολιθικων υδρογονανθράκων ασύμφορη κάτω υπό ορισμένες συνθήκες.
Το πρώτο μειονέκτημα είναι ότι μολύνει τους υδροφόρους ορίζοντες με κατάλοιπα επεξεργασίας και διαχωρισμού της εξόρυξης και το δεύτερο είναι ότι απαιτεί μεγάλα ποσά και συμφέρει μόνο όταν οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται πάνω από τα 85-90 δολ. το βαρέλι.
Στις ΗΠΑ υπάρχουν πολλοί επικριτές της εξόρυξης των σχιστολιθικών υδρογονανθράκων ωστόσο ο Ομπάμα έχει βασίσει την εξωτερική αλλά και την οικονομική πολιτική του σε αυτή την μέθοδο.
Σύμφωνα με τις ΗΠΑ η εκμετάλλευση των σχιστολιθικών (SHALE) κοιτασμάτων τις έχει ήδη καταστήσει ενεργειακά ανεξάρτητες ή θα είναι ανεξάρτητες σε βάθος πέντε ετών απο τους Άραβες και την μεσανατολική παραγωγή. Γιαυτό και ο Ομπάμα απέφυγε την εισβολή στην Συρία και έχει έρθει σε επαφή με το Ιράν , αφήνοντας έτσι το Κατάρ και Σαουδική Αραβία εκτεθειμένες. Οι ΗΠΑ μάλιστα δηλώνουν έτοιμες ακόμα και για εξαγωγές στην Ευρώπη εάν ο Πούτιν κλείσει τις στρόφιγγες.
Σε κάθε περίπτωση οι ΗΠΑ συνεισφέρουν σήμερα στην αύξηση της παραγωγής και προσφοράς με στόχο την στήριξη της πτώσεις των τιμών που έχουν διαμορφωθεί σε κάτω από 70 δολ το βαρέλι και συνεχίζουν να πέφτουν.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν στρατό αξιόμαχο αρκετά, αλλά ούτε και αριθμητικά, για να αντιμετωπίσουν την Ρωσία.Ας μην αναλωθούμε σε παραπομπές πηγών , όποιος πιστεύει σήμερα ότι οι ΗΠΑ είναι κυρίαρχες στρατιωτικά είναι απλά απληροφόρητος και θύμα του Χόλιγουντ.Ας μην μπερδεύουμε την αποστολή 100-150  αμερικάνικων τεθωρακισμένων με μερικούς εκατοντάδες στρατιωτικούς στην ανατολική Ευρώπη με προετοιμασία για πόλεμο,αλλά ούτε την διεξαγωγή ασκήσεων 1000-3000 ΝΑΤΟικών με την δημιουργία φοβήτρου στις Ρωσικές Ε.Δ.
Βέβαια τόσο ο ΟΠΕΚ και οι Άραβες όσο και οι ΗΠΑ χάνουν χρήμα από την πτώση των τιμών ωστόσο είναι διατεθειμένοι να υποστούν απώλειες εφόσον η δημιουργία αξιόμαχων δυνάμεων και η διεξαγωγή πολέμου με  εθνικούς στρατούς και σε καθολική κλίμακα και όχι με μισθοφόρους θα απαιτούσε μεγαλύτερα ποσά.
Το ερώτημα είναι το πόσο θα κρατήσει η πτώση των τιμών και έαν η Δύση θα εξαντληθεί οικονομικά πιο γρήγορα ή πιο αργά από την Ρωσία.
Αυτό που δεν έχουν καταλάβει οι Δυτικοί και οι Άραβες είναι ότι ο Πόυτιν ΔΕΝ πρόκειται να δεχθεί την διάλυση και πτώση της Ρωσίας και του Ευρασιατικου οράματος και να επιτρέψει την επανάληψη της διάλυσης παρόμοιας με αυτή της Σοβιετικής Ένωσης.
Είναι λογικό να επιτρέψει την διάλυση αλά Σοβιετική Ένωση ; ή μήπως είναι λογικό και να σκύψει το κεφάλι και να επιτρέψει την είσοδο του ΔΝΤ στην Ρωσία εάν και εφόσον σε βάθος 3-5 χρόνων η ρωσική οικονομία γονατίσει από την πτώση των τιμών; Πως το βλέπετε; 
Σίγουρα όχι, ο Πούτιν δεν γυρνάει από εκεί που ξεκίνησε το 2000 όταν ως πρόεδρος ανέλαβε την Ρωσία διαλυμένη και ετοιμοθάνατη.Το μόνο λάθος των Δυτικών τότε είναι ότι ενώ είχαν τον προκάτοχο του Πούτιν , τον Γέλτσιν, του χεριού τους δεν επέβαλαν το ΔΝΤ στην Ρωσία.Τώρα πιστεύετε ότι ο Πόυτιν εάν η πτώση των τιμών πετρελαίου ''γονατίσει'' πρώτα την ρωσική οικονομία θα σκύψει το κεφάλι και θα ζητήσει διεθνή οικονομικό έλεγχο ;Αστεία πράγματα..
Ο Πούτιν θα πάει σε πόλεμο γνωρίζοντας ότι μέχρι σήμερα τουλάχιστον στο στρατιωτικό επίπεδο έχει το πάνω χέρι.Η απόφαση είναι ειλημμένη, το μόνο που τον καθυστερεί είναι το δίλημμα να επιτεθεί τώρα ή να περιμένει ει την ολοκλήρωση του κολοσσιαίου προγράμματος εξοπλισμών που ολοκληρώνεται το 2024 και ίσως νωρίτερα. Εάν ωστόσο αποφασίσει να επιτεθεί πριν το 2024 τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσει περισσότερα πυρηνικά για να υποκαταστήσει την έλλειψη εξοπλισμών σε συμβατικές δυνάμεις. Η Ρωσία διαθέτει περισσότερα πυρηνικά από την Δύση και θα τα χρησιμοποιήσει εάν χρειασθεί .
Ήδη ο Πούτιν έχει εκφράσει την άποψη του ότι τελικά όλα θα οδηγήσουν σε πόλεμο και ότι οι οποιεσδήποτε κυρώσεις και ελιγμοί από πλευράς δύσης δεν έχουν καμία αξία. Δεν τον ακούμε....
Αναμένουμε να δούμε την εξέλιξη του παιχνιδιού chiken ή chiken  run μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, όπου δύο αυτοκίνητα με πλήρη ταχύτητα είναι σε πορεία σύγκρουσης και χάνει όποιος τελικά πρώτος δειλιάσει  και στρίψει ή βγάλει το αυτοκίνητο του εκτός πορείας σύγκρουσις.
Greek Spirit

 Για την υποβολή σχολίων επισκεφθείτε την ομώνυμη σελίδα του Hellenic Sunrise στο Facebook

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων