ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥΤΙΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - Ο ΠΡΟΣΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ

3-12-2014
Greek Spirit
Από τον περασμένο Μάιο η Ε.Ε (Γερμανία ) και οι ΗΠΑ έχουν πέσει με τα μούτρα στον εκβιασμό της Βουλγαρίας προκειμένου να ακυρώσει την συμμετοχή της στην κατασκευή του αγωγού south stream. Εκβιασμούς και απειλές δέχθηκαν και οι Σερβία-Ουγγαρία-Σλοβενία και Αυστρία αλλά με πιο έυσχημο και διακριτκό τρόπο. Η Βουλγαρία δέχθηκε την βάρβαρη επίθεση τόσο του υποτιθέμενου ευρωπαικού κοινοβουλίου όσο και των ΗΠΑ οι οποίες τον περασμένο Μάιο απέστειλαν τον γερουσιαστη Μακ Κέιν επικεφαλής ομάδας γερουσιαστών οι οποίοι ΄΄ξεμονάχιασαν΄΄ τον Βούλγαρο πρόεδρο Πλεβνελίεβ και του έτριξαν τα δόντια για να ακυρώσει την συμμετοχή της Βουλγαρίας στα Ρωσικά σχέδια για αγωγό. Η Βουλγαρία θα αποτελούσε την είσοδο και το πρώτο τερματικό του αγωγού στην Ευρώπη αμέσως μετά την υποθαλάσσια διαδρομή του στην Μάυρη Θάλασσα γεγονός που καθιστα την χώρα ως την πιο σημαντική στην ολοκλήρωση του σχεδίου.

Ο Βουλγαρος πρόεδρος ωστόσο δεν επιθυμούσε να υποταχθεί απολύτως στους εκβιασμόύς ΗΠΑ και Ε.Ε. με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πολιτειακή ανωμαλία και να προκηρυχθούν εκλογές οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν καταφέρει να αναδείξουν μια συμπαγή κυβέρνηση αλλα ένα τουρλουμπούκι απο διάφορους δήθεν πολιτκούς σχηματισμούς.Πρόσωπο κλειδί στην αναταραχή αυτή αποτελεί ο Μπόικο Μπορίσοφ, πρωθυπουργός έως τον Μάιο του 2013 και αρχηγός δεξού κόματος. Από τον Μαίο του 2013 οπότε και χάνει τις εκλογές βρίσκεται στην αντιπολίτευση ανησυχώντας για την αποκάλυψη των σκανδάλων του. Τον Μάιο του 2014 που οι Αμερικάνοι γερουσιαστές καταφθάνουν στην Βουλγαρία κομίζοντας εκβιαστικό μήνυμα στον πρόεδρο Πλεβνελίεφ , ο Μπορίσοφ γίνεται το αγαπημένο τους παιδί και ταξιδεύει μαζί τους στις ΗΠΑ όπου και παραμένει για δύο εβδομάδες.
Σήμερα ο Μπορίσοφ και το κόμα του κατεχουν τηνπλειοψηφία στον συνασπισμό κομάτων που προέκυψε μετά την πολιτειακή ανωμαλία του Μαίου 2014. Ο αγωγός south stream έχει ακυρωθεί πλέον .Για περισσοτερα κάντε τον κόπο να διαβάσετε το  ΚΡΑΥΓΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ο Πούτιν σε πρώτη φάση απέτυχε να σταθεί αποτελεσματικά δίπλα στις Σερβία-Σλοβενία-Ουγγαρία-Αυστρία και Βουλγαρία και να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την ευρωχούντα της Γερμανιας με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Οι Ευρωπαικές χώρες είναι ακόμα στενά εξαρτημένες στην Ε.Ε. και στον ευρωαντλαντισμό .
Η επιρροή του Πούτιν στην ευρωπαική πολιτική και επιχειρηματική σκηνή , στις ευρωπαικές ελίτ δηλαδή, δεν βίσκεται μεν στα σπάργανα αλλά θα απαιτήσει κι άλλο χρόνο δε για να σταθεί απέναντι στην καθεστηκυία τάξη επί ίσοις όροις.
Γιατί όμως ο Πουτιν αναζητά την συμμαχία-συνεργασία της Τουρκιας ;
Η Ρωσία εξάγει αέριο μέσω Τουρκία εδώ και χρόνια- και ειδκά μετά το ξέσπασμα της Ουκρανικής κρίσης - με τον αγωγό BLUE STREAM o οποίος φαίνεται στην εικόνα κάτω

Η εξαγγελία Πούτιν δημιουργεί περισσότερα προβλήματα στην Ευρώπη και αποτελεί Πύρρειο νίκη της Γερμανίας .
Η Τουρκία και Ρωσία έχουν μεν αγεφύρωτες διαφορές στην εξωτερική τους πολιτική με αποκορύφωμα τον κίνδυνο που αποτελεί η πρώτη για την Ρωσία σχετικά με την Τσετσενία. Η Τουρκία ως προστάτης των ισλαμιστών του Ισλαμικού Κρατους-απο κοινού με το Κατάρ το οποίο και χρηματοδοτεί τόσο την οικονομία της Τουρκίας όσο και το Ισλαμικό Κρατος- σχεδιάζει την μεταφορά του πολέμου στην Τσετσενία όπου εδώ και 20 χρόνια οι ισλαμιστές Τσετσενοι πολεμούν με την Ρωσία για την ίδρυση του Ισλαμικού Κράτους της Υπερκαυκασίας. Ο Πούτιν μάλιστα έχει απειλήσει ευθέως την Τουρκία με πόλεμο προκειμένου να σταματήσει την παροχή υποστήριξης προς τους ισλαμιστές .
Παράλληλα όμως η Τουρκία και η Ρωσία είναι εμπορικοί εταίροι τόσο σε επίπεδο ενέργειας ( BLUE STREAM) και κατασκευών  όσο και σε εμπορικές συναλλαγές που κυμαίνονται από εισαγωγές τουρκικών γεωργικών προιόντων και σε εξαγωγές ρωσικών όπλων.
Δεν υπάρχει λόγος να σταματήσει μια προσοδοφόρα σχέση εταξύ των δύο χωρών λόγων διαφορών σε διπλωματικό επίπεδο.Στον σύγχρονο κόσμο δεν υπάρχουν στεγανά στις διεθνείς σχέσεις.
Ωστοσο η διεύρυνση της συνεργασίας Ρωσίας Τουρκίας θα βγάλει την Τουρκία απο την σφάιρα της Γερμανικής επιρροής και αυτό θα είναι το μεγαλύτερο χτύπημα για το Δ΄οικονομικό Ράιχ
Η Γερμανία έχει επενδύσει μαζί με το Κατάρ την ενεργειακή πολιτκή της για τον επόμενο αιώνα και την απεξάρτηση της απο το ρωσικό αέριο στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην μετατροπή  της Τουρκίας σε νέο ενεργειακό κόμβο προς αντικατάστασης της Ουκρανίας. Η Γερμανία μαζι με το Κατάρ θέλουν την δημιουργία του περίφημου Νότιου Ενεργειακού Διδρόμου, ενός συμπλέγματος αγωγών που θα ενώνουν τα κοιτάσματα Αζερμπαιτζάν-Ιράν-Ιράκ -Κουρδιστάν-Συρίας-Αραβικής χερσονήσου αλλά και Ελάδας -Κύπρου και οι οποίοι θα συγκλίνουν στο έδαφος της Τουρκίας . Κατόπιν μέ τον αγωγό ΤΑΡ θα τροφοδοτέιται η Ευρώπη δια μέσω Ελλάδας -Αλβανίας -Ιταλίας.
Βέβαια το σχέδιο της Γερμανίας Κατάρ προβλέπει την πραγματοποίηση του με ή χωρίς την θέληση των χωρών που διαθέτουν τα κοιτάσμα , εξ ου και οι πόλεμοι στην Συρία και το Ισλαμικό Χαλιφάτο αλλά και άλλες εξελίξεις που θα προκύψουν σύντομα.
Εάν η Τουρκία έρθει πιο κοντά με την Τουρκία η Γερμανία θα αποκτήσει μεν μια επιπλέον πηγή αερίου στον Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο , θα χάσει όμως την αποκλειστικότητα της επιρροής της στην Τουρκία. Αυτή την στιγμή  το φιλόδοξο σχέδιο Γερμανίας Κατάρ έχει 'κολλήσει' στην Συρία αλλα΄και στο πείσμα των Κόυρδων και ούτε αγωγός Κατάρ -Συρίας -Τουρκίας έχει κατασκευασθεί αλλά ούτε έχει επιτευχθεί η σταθερή παροχή αερίου και πετρελαίου από το Κουρδιστάν. Όσο για τα κοιτάσματα του Αζερμπαιτζάν δεν γίνεται καν λόγος εφόσον ο αγωγός ΤΑΡ που θα τα μεταφέρει στην Τουρκία και Ευρώπη ΔΕΝ έχει κατασκευασθεί ακόμη και μάλιστα πολλοί απο τους αρχικούς επενδυτές έχουν αποσύρει το ενδιαφέρον τους. Με άλλα λόγια η Γερμανία και η Ε..Ε είναι ακόμα εξαρτώμενες απο το ρωσικό αέριο και μετά την αυτοκτονκή προσπάθεια τους να ακυρώσουν τον south stream  δεν έχουν καταφέρει να προτάξουν αξιόλογη και απτή εναλλακτική.
Συνεπώς ο Πούτιν μέσω BLUE STREAM μπάινει και πάλι στην ενεργειακή αυλή της Ευρωπης από την πίσω πόρτα συνεχίζοντας και εδραιώνοντας την εξάρτηση της, αλλά και αποσπά αργά και σταθερά την Τουρκία απο την σφάιρα επιρροής της Γερμανίας και Κατάρ, αφαιρώντας τους έτσι τον χρήσιμο ηλίθιο -Τουρκία- ο οποίος θα χρησιμοποιούνταν τόσο ως πλατφόρμα διανομής αερίου όσο και ως ''μπαμπούλας΄΄ προς τους ανυπόκτατους γέιτονες που διαθέτουν κοιτάσματα.
Ο Ερντογάν έγινε πρωθυπουργός κα κατόπιν πρόεδρος με την βοήθεια και χρηματοδότηση του Κατάρ. Η Τουρκική οικονομία έζησε την μεγαλύτερη ανάπτυξη όλων των εποχών την τελευταία δεκαετία με την υπόγεια χρηματοδότηση του Κατάρ. Το Κατάρ θέλει την Τουρκία υποχείριο του προκειμένου να φιλοξενήσει τους αγωγούς που θα τροφοδοτούν την Ευρώπη με  καταριανό αέριο .
Η δε Γερμανία  θέλει την Τουρκία υπό την επιρροή της για τον ίδιο λόγο. Γιαυτό και ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι πέρυσι σ εεπίσκεψη στην Τουρκία δήλωσε ότι πρέπει να μπει στην Ε.Ε., γιαυτό και η Γερμανία στο όνομα της Ε.Ε. έχει συνάψει συνθήκη με την οποία από το 2016 ΟΛΟΙ οι Τούρκοι υπήκοοι θα μπορούν να ταξιδέυον ελέυθερα στην Ε.Ε , και τα 80 εκατομμύρια. Η Τουρκία απολαμβανει τις θωπείες και εύννοια Καταρ και Γερμανίας και αποτελεί το κυριότερο εργαλείο για την ενεργειακή απέξαρτηση της τελευταίας αλλά και την διέρυνση των αγορών και της επιρροής του Κατάρ.
Ο Πόυτιν εάν αυξήσει τις εξαγωγές αερίου, με πραγματικό αέριο και όχι ''γιαλαντζί'' Αζερικο ή Κουρδικό ή Συριακό ή Ιρανικό για τα οποία δεν υπαρχουν αγωγοί ακόμα ούτε σαφές χρονοδιαγραμμα, τότε η Τουρκία θα προσδεθεί στο άρμα της Ρωσίας και ο άξονας Κατάρ-Τουρκίας με τις ευλογίες ΗΠΑ , θα χασει το ζωτικό της έδαφος .
Greek Spirit

 Για την υποβολή σχολίων επισκεφθείτε την ομώνυμη σελίδα του Hellenic Sunrise στο Facebook

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων