Οδηγούν τη Ρωσία σε συνεργασία με τους Τούρκους
Picture 0 for Οδηγούν τη Ρωσία σε συνεργασία με τους Τούρκους3-ΔΕΚ -2014
Μετά τις κυρώσεις της ΕΕ το γυαλί της Ρωσίας με τη Δύση έχει πλέον ραγίσει και η δήλωση του Πούτιν ότι εγκαταλείπεται ο αγωγός South Stream, δεν έγινε τυχαία στην Τουρκία
Έγραψε εχθές η Voria.gr ότι η Ρωσία πλέον εφαρμόζει επιθετική πολιτική, μετά τις κυρώσεις εναντίον της. Το πρώτο μέτρο βέβαια ήταν η τόνωση της εσωτερικής παραγωγής με τους Ρώσους προμηθευτές να τρίβουν τα χέρια τους από την αιφνίδια αύξηση της ζήτησης των προϊόντων τους, που ανέρχεται στο 40% περίπου στα αγροτικά αγαθά, και που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν μπορούν να την ικανοποιήσουν.


ΠΗΓΗ http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=203262

Παραλλήλως, επιδιώχθηκε η οικονομική συνεργασία με χώρες που δεν συμμετείχαν στην ομάδα των χωρών που επέβαλαν τις κυρώσεις, και οι οποίες χώρες είδαν κι αυτές αιφνιδίως να αυξάνονται οι εξαγωγές τους. Όχι μόνον από την δική τους παραγωγή, που δεν επαρκεί στην ζήτηση, αλλά και από προϊόντα άλλων χωρών, τα οποία μεταβαπτίζονταν και υφιστάμενα την «κάθαρση» από τις ρωσικές αντι-κυρώσεις όδευσαν στην ρωσική αγορά.
Φαίνεται πάντως, από τις μέχρι τούδε ενέργειες της Ρωσίας, ότι το γυαλί με την Δύση ράγισε. Ακόμη και αν αρθούν οι κυρώσεις θα υπάρχει μεγάλη καχυποψία σε κάθε κίνηση. Η Ρωσία, ούτως ή άλλως δεν είναι Δύση, υπό την έννοια πως οι κάτοικοί της από την στιγμή της ίδρυσης του ρωσικού κράτους, είτε με αυτοκράτορα είτε με κομμουνιστή ηγέτη, δεν γνώρισαν τον δυτικό τρόπο ζωής. Και ούτε είναι βέβαιο πως θέλουν να τον γνωρίσουν, τουλάχιστον έως τον βαθμό της ενσωμάτωσης.
Η δήλωση του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών κ. Αλεξέι Μεσκόφ, την οποία παρέθεσα εχθές, είναι ενδεικτική: «Οι Δυτικοί είναι εκείνοι που “πάγωσαν” τις σχέσεις μας, εκείνοι θα πρέπει να αναλάβουν την πρωτοβουλία επαναπροσέγγισης και εμείς θα την εξετάσουμε». Αυτό το «εμείς θα την εξετάσουμε», ίσως φανεί προπαγανδιστικό, ίσως φανεί επηρμένο, αλλά αποκαλύπτει μια κατάσταση στην οποία η Ρωσία είναι υποχρεωμένη του λοιπού να αποδεχθεί. Και μάλλον θα της βγει σε καλό, αφού θα αποτελέσει πλέον τον αντιδυτικό πόλο, και όχι τον συνεργαζόμενο. Είναι δε, πολλές οι χώρες που δεν θεωρούν την Δύση αρωγό, αλλά λόγω αδυναμίας υποχρεούνται να συμπορεύονται μαζί της.
Η δήλωση του κ. Πούτιν ότι εγκαταλείπεται ο αγωγός South Stream, δεν έγινε τυχαία στην Τουρκία. Επειδή την ίδια στιγμή αναγγέλθηκε και η ρωσοτουρκική ενεργειακή συνεργασία (ακόμη και στην πυρηνική ενέργεια, για την οποία ενδιαφέρονται οι Τούρκοι). Είναι αλήθεια, όπως θα θυμούνται οι αναγνώστες της στήλης, ότι από καιρό φαινόταν πως η Ρωσία έχει πρόβλημα με τον αγωγό South Stream, όχι τόσο λόγω των προσκομμάτων που θέτουν οι ΗΠΑ και ακολουθεί η Ε.Ε., αλλά κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστους κατασκευής του έργου, ιδίως στο υποθαλάσσιο τμήμα.
Υπολογίσθηκε πως μπορεί η αύξηση να είναι της τάξης του 40%. Λαμβανομένου μάλιστα υπόψη, αφενός της απώλειας μέρους της αξίας του ρουβλίου, αλλά και της μείωσης της τιμής του πετρελαίου -με αναμενόμενη και ανάλογη στο φυσικό αέριο-, το εγχείρημα είναι ασύμφορο.
Τώρα, όπως σημείωσε σε ρεπορτάζ η ιστοσελίδα «τανεα», η Ρωσία έχει σχέδια για εναλλακτική όδευση των εξαγωγών μέσω ενός νέου αγωγού ανταγωνιστικού προς το νότιο διάδρομο, δηλαδή τον ελληνικού ενδιαφέροντος TAP, καθώς και για τη δημιουργία ενός σημείου συναλλαγών (gas hub) κοντά στα ελληνικά σύνορα. Σχέδια για εναλλακτική πρόσβαση του ρωσικού αερίου (παρακάμπτοντας την Ουκρανία) τα οποία φαίνεται να χρησιμοποιήσουν ως βάση την Τουρκία.
Και εκ πρώτης όψεως, μπορεί να μη απειληθεί η δημιουργία του TAP, ωστόσο, για τους Ρώσους ο αγωγός αυτός αποτελεί πλέον την κυριότερη απειλή απέναντι στο μονοπώλιο που έχουν στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, αφού θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν σε αγορές όπως Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιταλία, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την Gazprom.
Αναλυτές εκτιμούν ότι οι δηλώσεις Πούτιν, μάλλον απέβλεπαν να παίξει η Ρωσία το τουρκικό χαρτί, δηλαδή να προσεγγίσει τον κ. Ερντογάν, που το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται δυσαρεστημένος με ΕΕ και ΗΠΑ, αφού δεν πήρε από τη Δύση όσα θα ήθελε στις πρόσφατες επαφές που είχε με αξιωματούχους όπως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κ. Τ. Μπάιντεν.
Να σημειωθεί βεβαίως, ότι η Ρωσία, έχει υπογράψει εμπορική συμφωνία για αύξηση των εξαγωγών της προς την Τουρκία κατά επιπλέον 3 δισ. κυβικά μέτρα, τα οποία θα χρησιμοποιήσουν διαθέσιμη χωρητικότητα στον υφιστάμενο αγωγό «Γαλάζιο Ρεύμα (Blue Stream) που διέρχεται μέσω της Μαύρης Θάλασσας και διασχίζει την Τουρκία.
Για τον ίδιο αγωγό υπεγράφη ένα μνημόνιο κατανόησης, μεταξύ της τουρκικής Botas και της Gazprom, σε συνέχεια των παλαιότερων σχεδίων για αναβάθμισή του.
Πολλοί εκτιμούν ότι τα σχέδια αυτά τώρα ίσως επανέλθουν, με την κατασκευή ενός ακόμη σκέλους του Blue Stream και άρα βελτίωση της χωρητικότητάς του, που θα σημάνει περισσότερες ποσότητες προς τη Δύση.
Όπως και να έχουν τα πράγματα, η αναγκαστική προσέγγιση της Ρωσίας με την Τουρκία, δεν έχει θετικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα. Η οποία θα βρίσκεται απέναντι, χάνοντας έναν πολύτιμο σύμμαχο, ιδίως στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Μακεδών

 Για την υποβολή σχολίων επισκεφθείτε την ομώνυμη σελίδα του Hellenic Sunrise στο Facebook

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων