Σόιμπλε: Για τα δεινά της Ελλάδας φταίει η ελίτ της χώρας


Σόιμπλε: Οι ελιτ της Ελλάδας φταίνε για ότι έγινε - Χάσιμο χρόνου η επαναδιαπραγμάτευση27-1-2015

Ο Β. Σόιμπλε επαναλαμβάνει πως για τα δεινά που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός δεν ευθύνονται οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν στην ελληνική ελίτ. Οι Έλληνες έχουν δύσκολο δρόμο μπροστά τους.
Για τα δεινά της Ελλάδας δεν ευθύνονται οι αποφάσεις που λαμβάνονται στη Γερμανία ούτε η Ευρώπη, αλλά οι δεκαετίες αποτυχιών της ελληνικής ελίτ. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Αξιολόγησε θετικά τις ως σήμερα παρεμβάσεις της τρόικας σε χώρες της ευρωζώνης και χαρακτήρισε «χάσιμο χρόνου» οποιαδήποτε απόπειρα επαναδιαπραγμάτευσης των όσων έχουν συμφωνηθεί. Αναφερόμενος ειδικά στην Ελλαδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας αναγνώρισε ότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει περισσότερο από άλλους ευρωπαϊκούς λαούς, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτό οφείλεται στα λάθη της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, σε βάθος χρόνου.
"Η Ελλάδα δεν υποφέρει από τις αποφάσεις των Βρυξελλών ή του Βερολίνου αλλά από τις αποτυχίες της πολιτικής ελίτ κατά τις τελευταίες δεκαετίες" δήλωσε ο κ. Σόιμπλε. Ο Γερμανός αξιωματούχος απάντησε στην κριτική που δέχεται η Τρόικα και σε όσους εκτιμούν ότι έχει αποτύχει στον στόχο της. Υπερασπίστηκε την ορθότητα των προγραμμάτων στήριξης λέγοντας: «Δεν είναι αλήθεια ότι το πρόγραμμα δεν ήταν καλό» ενώ τόνισε πως η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από την πορεία των μεταρρυθμίσεων.
Δήλωσε επίσης ότι η Γερμανία, όπως και τα άλλα κράτη της ευρωζώνης προσέφεραν σημαντική στήριξη στην Ελλάδα, την οποία όμως, η χώρα δεν εκμεταλλεύθηκε πλήρως. Προσέθεσε πως δεν μπορεί να πει ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βρίσκεται στη σωστή πορεία, καθώς η χώρα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα. Σημείωσε όμως, ότι οι Έλληνες έχουν δύσκολο δρόμο μπροστά τους, αλλά αν μη τι άλλο βρίσκονται στη σωστή πορεία. 
Μια ημέρα νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την αντίρρησή του σε κούρεμα του ελληνικού χρέους. «Δεν υπάρχει ζήτημα για κούρεμα του χρέους» είπε ο κ. Σόιμπλε στο γερμανικό κανάλι ARD. «Η Ελλάδα δεν είναι υπερφορτωμένη από την εξυπηρέτηση του χρέους» πρόσθεσε. Σημείωσε πως η ευρωζώνη θέλει να συνεχίσει το πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα, αλλά τόνισε πως αυτό είναι απόφαση της νέας κυβέρνησης.
«Δεν μπορούμε να φανταστούμε πως η Ελλάδα, χωρίς μια συνέχιση αυτού του προγράμματος μπορεί να παραμείνει σε ένα εύλογο οικονομικό μονοπάτι. Αλλά οι εκλογές έγιναν μόλις χθες και η κυβέρνηση σχηματίστηκε με αξιοσημείωτη ταχύτητα. Τώρα πρέπει να της δώσουμε τον χρόνο να πάρει την απόφασή της. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε το πρόγραμμα, αλλά αυτό είναι απόφαση της Ελλάδας» επισήμανε.
 Για την υποβολή σχολίων επισκεφθείτε την σελίδα του HELLENIC SUNRISE στο FACEBOOK και στο  hellenicsunrisecontact@yahoo.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων