Tράπεζες-Eγινε το E.L.A. να δισ!-Οι ταμίες των τραπεζών δεν ικανοποιούσαν το σύνολο των απαιτήσεων των πελατών τους, προφασιζόμενοι ότι έχει φύγει η χρηματαποστολή.


 Η εκτίμηση που δινόταν από τα γκισέ των τραπεζών ότι η εκροή καταθέσεων περιορίστηκε τις τελευταίες ημέρες πήγε περίπατο μετά τη βιαστική δημοσιοποίηση της είδησης ότι οι τράπεζες διατύπωσαν αίτημα να αντλήσουν κεφάλαια από τον ELA, όπως λέγεται ο Μηχανισμός Επείγουσας Αρωγής Ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance), ο οποίος αποτελεί και το τελευταίο «καταφύγιο» ρευστότητας των εμπορικών τραπεζών. Ηδη, με το που δημοσιοποιήθηκε η είδηση, η οποία κυκλοφόρησε με ταχύτητα στην αγορά, αρκετοί καταθέτες έσπευσαν στα γκισέ των τραπεζών και απέσυραν μέρος των καταθέσεών τους.
Οι ταμίες
Οι ταμίες των τραπεζών δεν ικανοποίησαν το σύνολο των απαιτήσεων των πελατών τους, προφασιζόμενοι ότι έχει φύγει η χρηματαποστολή.

ΠΗΓΗ http://www.dimokratianews.gr/content/31485/e%CE%B3%CE%B9%CE%BD%CE%B5-%CF%84%CE%BF-ela-%CE%BD%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CF%83
Φαίνεται ότι οι τράπεζες ανησυχούν υπό την πίεση της ολοκλήρωσης της προεκλογικής περιόδου και του κινδύνου να ενταθεί το φαινόμενο αυτό μετεκλογικά, ιδίως αν καθυστερήσει ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης. Ωστόσο, το περίεργο είναι ότι το αίτημα αυτό ανακοινώθηκε από χθες, μολονότι θα εξεταστεί επισήμως την προσεχή Πέμπτη στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, είχε καθαρό προληπτικό χαρακτήρα.


Οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι η στροφή στον ELA για την άντληση ρευστότητας έγινε με αφορμή την αναστάτωση που προκάλεσε η αιφνιδιαστική κατάργηση της ελάχιστης συναλλαγματικής ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου με το ευρώ. Επιπλέον, διαβεβαιώνουν ότι οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα ρευστότητας, αλλά θέλουν να είναι θωρακισμένες σε περίπτωση παράτασης της πολιτικής αβεβαιότητας, αύξησης των εκροών καταθέσεων και πιθανής ανάγκης να στηρίξουν το Ελληνικό Δημόσιο αγοράζοντας έκτακτες εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Γι' αυτό και, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, στόχος είναι να μη χρησιμοποιηθούν άμεσα τα κεφάλαια που μπορεί να εξασφαλίσουν τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέσω του ELA, καθώς διαθέτουν εχέγγυα για χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.


Πάντως, η άντληση ρευστότητας από τον ELA γίνεται με «αλμυρό» κόστος, δεδομένου ότι το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 1,55%, έναντι επιτοκίου μόλις 0,05% με το οποίο χορηγείται η βασική χρηματοδότηση της ΕΚΤ προς τις τράπεζες.
Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες είχαν προσφύγει ξανά στον ELA την περίοδο 2011-2012 για ρευστότητα συνολικού ύψους 120 δισ. ευρώ, με κόστος 4%. Η εξάρτησή τους από τον ELA μηδενίστηκε τον Μάιο του 2014. Εκτοτε έχουν αντλήσει ρευστότητα ύψους περίπου 45 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ.
 
Για την υποβολή σχολίων επισκεφθείτε την σελίδα του HELLENIC SUNRISE στο FACEBOOK και στο  hellenicsunrisecontact@yahoo.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων