ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Η TOTAL ΚΑΙ ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ ; ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ;

Greek Spirit 
22 Ιανουαρίου 2015
Ο Γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός TOTAL ανακοίνωσε ότι αποσύρει το ενδιαφέρον του και τις έρευνες του στην Κυπριακή ΑΟΖ και στα ΄΄οικόπεδα'' 10 και 11 με επίσημη δικαιολογία την μη εύρεση αξιόλογων κοιτασμάτων ή τουλάχιστον συμφέροντων για υποθαλάσσια εξόρυξη.
Η πτώση των τιμών πετρελαίου διεθνώς καθιστούν βεβαίως την υποθαλάσσια εξόρυξη ασύμφορη εφόσον για να αποδώσουν κέρδος οι υδρογονάνθρακες των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων η τιμή του πετρελαίου θα πρέπει να βρίσκεται στα 80 δολ.το βαρέλι και πάνω.
Ωστόσο η επίπτωση της αποχώρησης της TOTAL  έχει και άλλες βαθύτερες γεωπολιτικές επιπτώσεις και αιτίες . 

Πολλοί αναλυτές (και μη ) συχνά πυκνά καθησύχαζουν την ελληνοκυπριακή κοινή γνώμη μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ αναφέροντας ως επιχείρημα την αδυναμία της  Τουρκίας να πραγματοποιήσει κάποιο θερμό επεισόδιο ή ακόμα και πολεμικό εφόσον στην περιοχή δραστηριοποιούνται Αμερικάνικες, Γαλλικές και Ασιατικές πετρελαϊκές εταιρίες οι χώρες των οποίων δεν θα επέτρεπαν στους Τούρκους να  προβούν σε ενέργειες πέρα από της γνωστές προκλήσεις.

Το επιχείρημα είναι της σχολής των οπαδών της θεωρίας που πρεσβεύει ότι εφόσον η Ελλάδα  ανήκει στην Ε.Ε, ΝΑΤΟ δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε περαιτέρω, η άμυνα της χώρας είναι εξασφαλισμένη....Η παραπάνω θεωρία επεκτάθηκε και στην Κύπρο από την στιγμή που οι πολυεθνικοί πετρελαϊκοί κολοσσοί αγόρασαν διακαιώματα έρευνας στην κυπριακή ΑΟΖ, δηλαδή εφόσον οι ΗΠΑ και η Γαλλία επιθυμούν την εξόρυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων τότε είναι αδύνατον να επιτρέψουν στην Τουρκία να τους εμποδίσει  με κάποιο θερμό επεισόδιο η πολεμική επιχείρηση η οποία θα την φέρει αντιμέτωπη με την διεθνή κοινότητα.

Η αφέλεια της παραπάνω θεωρίας τρομάζει με τον ίδιο τρόπο που τρόμαξε η αφέλεια του αρχηγού του Ελληνικού Στρατού στρατηγού Μπονάνου κατά την εισβολή του 74. Ο Μπονάνος είχε πεισθεί από τις ΗΠΑ ότι ο αποβατικός στόλος των Τούρκων δεν κατευθύνονταν στην Κύπρο αλλά απλά εκτελούσε ασκήσεις και έστελνε διαταγές και μηνύματα για ''ψυχραιμία''!!!!!!!!!!!!.......

Η TOTAL αποτελεί μια γαλλική εταιρία με ισχυρότατους δεσμούς με την Ρωσία του Πούτιν. Η ΤΟΤΑL αποτελεί εταιρία η οποία έχει συνδέσει την λειτουργία της και τον στρατηγικό σχεδιασμό της με την Ρωσία. Η εταιρία αυτή αποτέλεσε μια από τις πρώτες που επένδυσαν στον γερμανικής εμπνεύσεως αγωγό ΤΑΡ ο οποίος ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί και ο οποίος φιλοδοξεί να μεταφέρει το αέριο του Αζερμπαϊτζάν και της Κασπίας στην Ευρώπη δια μέσω Γεωργίας -Τουρκίας-Ελλάδας-Αλβανίας-Ιταλίας.

Ωστοσο η TOTAL συγκαταλέγεται και ανάμεσα στις πρώτες εταιρίες οι οποίες εγκατέλειψαν πριν από μερικούς μήνες το εγχείρημα διαβλέποντας ότι τα κοιτάσματα της Κασπίας(Σαχ Ντενίζ) δεν επαρκούν για να καλύψουν την ευρωπαϊκή ζήτηση .

Αλλά και σε αυτή την περίπτωση η παραπάνω εξήγηση για την αποχώρηση από το επενδυτικό σχήμα του ΤΑΡ ξύνει απλά και μόνο την επιφάνεια.

Η ΤΟΤΑL αυτή την στιγμή εργάζεται απο κοινού με τις ρωσικές εταιρίες για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων τόσο στην δυτική όσο και  στην ανατολική Σιβηρία, κοιτάσματα τα οποία προορίζονται για την αγορά της Κίνας, έχοντας επενδύσει 350 εκ. δολ.
H TOTAL  είναι μια Γαλλική εταιρία, δηλαδή εκπροσωπεί μια χώρα η οποία έχει επιδείξει θέληση για απεξάρτηση από την Γερμανική ηγεμονία όπως και από αυτή των ΗΠΑ με τρανότερο παράδειγμα την συμφωνία για την κατασκευή των ελικοπτεροφόρων πλοίων κλάσης MISTRAL για λογαριασμό της Ρωσίας. Τα πλοία αυτά παρόλο που κατασκευάσθηκαν δεν παραδόθηκαν ποτέ στην Ρωσία μετά από τις λυσσώδεις αντιδράσεις των ΗΠΑ οι οποίες φυσικά δεν επιθυμούν την ενίσχυση του ρωσικού οπλοστασίου.

Τον περασμένο Οκτώβριο ο προεδρος της TOTAL Κριστόφ ντε Μαρζερί , σκοτώθηκε στο ρωσικό αεροδρόμιο Βνούκοβο σε ατύχημα και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Ο ντε Μαρζερί διατηρούσε άριστες σχέσεις τόσο με τον Μεντβεντεφ όσο και με τον Πούτιν και μάλιστα η ρωσική Δούμα εξέφρασε την λύπη της για τον θάνατο του.
Ο ντε Μαρζερί λίγο πριν υποστεί το ατύχημα είχε εκφρασθεί δημόσια υπέρ της καταργήσεως του δολαρίου στις διεθνές συναλλαγές στην αγορά πετρελαίου.
Είναι προφανές ότι το δυστύχημα του ντε Μαρζερί μόνο τυχαίο δεν ήταν και αποτέλεσε έργο δυσαρεστημένων δυτικών κύκλων.

Εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι η TOTAL αποτελεί στήριγμα στην ρωσική προσπάθεια για πρωτοκαθεδρία στον ενεργειακό τομέα και ότι ο λόγος για τον οποίο αποσύρθηκε τόσο από το εγχείρημα του ΤΑΡ όσο και από την κυπριακή ΑΟΖ είναι όχι η υπόδειξη αλλά η πληροφόρηση που έχει από την Ρωσία για τα επικίνδυνα μελλούμενα στην κυπρακή ΑΟΖ.

Σε ότι αφορά τον ΤΑΡ η Ρωσία πληροφόρησε την TOTAL ότι εκτός από την ένδεια των Αζερμπαιτζανικών κοιτασμάτων σκοπεύει και την στρατιωτική επέμβαση στο εγγύς μέλλον στην περιοχή με στοχο την αποτροπή του αγωγού ΤΑΡ ο οποίος θα μπορούσε να απεξαρτήσει την Γερμανία από το ρωσικό αέριο. (περισσότερα στο ΓΙΑΤΙ Η ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΕΙΣΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ Μ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ο ΤΑΡ όπως αναφέρθηκε παραπάνω θα διατρέχει την Γεωργία -Τουρκία-Ελλάδα και Ιταλία, άρα ο πιο πρόσφορος τρόπος για την αποτροπή της υλοποίησης του είναι η εισβολή στην Γεωργία.
Είναι γεγονός ότι τελευταία οι σχέσεις Γεωργία;-Ρωσίας έχουν εξομαλυνθεί και μάλιστα ο Πούτιν βλέπει με περίσσεια ψυχραιμία την προσπάθεια Γερμανίας-Γεωργίας για την σύνδεση της τελευταίας με την Ε.Ε, μαζί με την Μολδαβία.

Ωστόσο ο Πούτιν γνωρίζει ότι ανα πάσα στιγμή μπορεί να (ξανά)εισβάλει στην Γεωργία η οποία δεν μπορεί να παρατάξει αξιόμαχες δυνάμεις και βρίσκεται δέσμιε των δυτικών ΄΄μεντόρων'' της οι οποίοι επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη στην εκπαίδευση, εξοπλισμό και διάταξη του γεωργιανού στρατού με αυτά που διέπραξαν πριν την ρωσική εισβολή το 2008.

Όσο για το Αζερμπαϊτζάν η Ρωσία έχει σχέδιο αδρανοποίησης του με την ενίσχυση και εξοπλισμού του Αρμενικού στρατού αλλά και των Ρωσικών δυνάμεων επιπέδου μεραρχίας που σταθμεύουν στην Αρμενία.Η Αρμενία και το Αζερμπαιτζάν βρίσκονται πολύ κοντά στον πόλεμο λόγω του Ναγκόρνο Καραμπάχ.( η Ρωσία βεβαίως πουλάει όπλα και στο Αζερμπαϊτζάν αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπονομεύει την αμυντική ικανότητα της συμμάχου Αρμενίας)

Τώρα σχετικά με  την Κυπριακή ΑΟΖ η TOTAL ίσως να έλαβε πληροφόρηση από την Ρωσία ότι επίκειται τουρκική εισβολή ή θερμό επεισόδιο και γιαυτό αποχώρησε. Τελευταία μάλιστα η Ρωσία κάνει συνεχώς λόγο για την ανάγκη υπερασπίσεως της Κύπρου και στέλνει ανάλογα μηνύματα. Μόλις χθες (20-1-2015) ο Ρώσος πρέσβης στην Κύπρο δήλωσε ότι η Ρωσία θα υπερασπισθεί την Κύπρο απέναντι σε κάθε επιβουλή.

Η ΤΟΤΑL , στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας γνωρίζει ότι σύντομα στην κυπριακή ΑΟΖ θα υπάρξει ένταση και με την βολική δικαιολογία της πτώσης των τιμών πετρελαίου που καθιστά την εξόρυξη υποθαλάσσιων κοιτασμάτων ασύμφορη, αποσύρθηκε ,όπως αποσύρθηκε και από τον ΤΑΡ και την Γεωργία, αφήνοντας χώρο και χρόνο στην Ρωσία να ΄΄καθαρίσει '' το τοπίο .

Αλήθεια πόσο αφελής μπορεί να είναι κανείς όταν πρεσβεύει ότι μια εταιρία, όσο μεγάλη και να είναι και όσο και μεγάλα συμφέροντα και χώρε να εκπροσωπεί, ότι μπορεί να σταματησει την τουρκική επιθετικότητα ή ένα πόλεμο;

Τώρα που η ΤΟΤΑL φεύγει στην Κυπριακή ΑΟΖ παραμένει η Αμερικάνικη NOBLE.Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τις κινήσεις της Αμερικάνικης εταιρίας . 
Βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι οι Αμερικανικές πετρελαϊκές ελέγχονται και ανήκουν στο ΄΄βαθύ '' ρεπουμπλικανικό κράτος των ΗΠΑ, την αντιπολίτευση του Ομπαμα, η οποία έχει δημιουργήσει το ''Ισλαιμκό Κράτος'' , έχει χρηματοδοτήσει τους ισλαμιστές αντάρτες εναντίον του Άσαντ, έχει χρηματοδοτήσει και οργανώσει την Ουκρανική κρίση (μαζί με την Γερμανία) και τις διάφορες ΄΄χρωματιστές επαναστάσεις '' ανα τον κόσμο. Οι Αμερικάνικες πετρελαϊκές νοιώθουν άνετα μέσα σε ταραγμένες περιοχές εφόσον θέλουν να πιστεύουν ότι ελέγχουν την κατάσταση.
Σε κάθε περίπτωση ο Ερντογάν αποτελεί περισσότερο φερέφωνο των Καταριανών και Σαουδαράβων παρά των ΗΠΑ. Εξάλλου η Τουρκία και η οικονομία της στηρίζονται αποκλειστικά στην μυστική χρηματοδότηση του Κατάρ με πακτωλό χρημάτων και ως αντάλλαγμα προωθεί τόσο την ισλαμική ατζέντα στα Βαλκάνια και Μ.Ανατολή αλλά και θα αποτελέσει τον στρατιωτικό βραχίονα των Αράβων προκειμένου να παρεμποδίσουν την εξόρυξη των αναταγωνιστικών Κυπριακών και Ελλαδικών κοιτασμάτων. 
Greek Spirit
ΠΗΓΗ http://hellenicsunrise.blogspot.gr/2015/01/total.html
Για την υποβολή σχολίων επισκεφθείτε την σελίδα του HELLENIC SUNRISE στο FACEBOOK και στο  hellenicsunrisecontact@yahoo.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων