ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ-ΟΡΙΑ ΑΝΑΛΗΨΕΩΝ ΣΤΑ ΑΤΜ-ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ

Να μην ρισκάρουμε την τύχη της Ελλάδος – Χωρίς συμφωνία στο Eurogroup, περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων και AΤΜς 

Να μην ρισκάρουμε την τύχη της Ελλάδος – Χωρίς συμφωνία στο Eurogroup, περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων και ATMs
16-2-2015
Δεν είναι δυνατό η Ελλάδα να προσβλέπει σε συμφωνία και λίγες ώρες πριν το Eurogroup να ξεσπάει πόλεμος δηλώσεων Ελλάδος και Γερμανίας.
Το έσχατο διάστημα η Ελλάδα σκληραίνει επικίνδυνα την στάση της.
Οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας για το ποιος είναι ανεύθυνος δεν βοηθάει την εξομάλυνση και την επίτευξη συμφωνίας στο κρισιμότατο και ιστορικό Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί 16:00 ώρα Ελλάδος.

ΠΗΓΗ http://bankingnews.gr/%CF%84%
Η στρατηγική της θεωρίας των παιγνίων, μπορεί να καταλήξει σε μηδενικό άθροισμα, παραφράζοντας τους βασικούς κανόνες της θεωρίας των παιγνίων.
Δεν είναι δυνατό η Ελλάδα να προσβλέπει σε συμφωνία και λίγες ώρες πριν το Eurogroup να ξεσπάει πόλεμος δηλώσεων Ελλάδος και Γερμανίας.
Η ΕΕ φέρεται να έχει προτείνει την εξής πρόταση στην Ελλάδα.
Να παραταθεί το μνημόνιο και κάθε φορά που τα ισοδύναμα μέτρα της νέας ελληνικής κυβέρνησης αποδίδουν να διαγράφεται ένα σκληρό μέτρο του τοξικού χρέους όπως έχει ονομαστεί το 30% του μνημονίου καθώς το 70% έχει γίνει δεκτό από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
Η ελληνική πλευρά, ορθώς εναντιώνεται στο αποτυχημένο μνημόνιο αλλά είναι ξεκάθαρο ότι η Ευρώπη και η ΕΚΤ ελέγχουν την Ελλάδα όχι το αντίθετο.
Η ΕΕ μπορεί να προκαλέσει πιστωτική ασφυξία στην Ελλάδα αν η ελληνική κυβέρνηση δεν προσέξει.
Η Ελλάδα είναι ον αδύναμος παίκτης και η ΕΕ ο ισχυρός παίκτης σε αυτή την σκληρότατη διαπραγμάτευση.
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πάει σε ένα λογικό συμβιβασμό για να αποφευχθούν τα χειρότερα εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας, των τραπεζών και της οικονομίας.
Όμως ας δούμε λίγο τα δεδομένα.
Αν δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup υπάρχουν οι εξής κίνδυνοι
1)Η ΕΚΤ την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου του 2015 να μην αυξήσει περαιτέρω το ELA στα 65 δισεκ. ή και ακόμη χειρότερα να αναφέρει ότι δεν πρόκειται να αυξήσει περαιτέρω το ELA των ελληνικών τραπεζών χωρίς συμφωνία.
2)Η ΕΚΤ δεν θα αποσύρει το ELA και χωρίς συμφωνία στο Eurogroup και χωρίς συμφωνία γενικώς αλλά είναι πολύ πιθανό να βάλει ανώτατα όρια στην γραμμή ELA.
3)Αν αυτό συμβεί τότε είναι 100% βέβαιο ότι η ελληνική κυβέρνηση μαζί με την ΤτΕ θα υποχρεωθούν να λάβουν μέτρα για τον περιορισμό της κίνησης κεφαλαίων ενώ θα υπάρξουν και όρια στα ATMs π.χ. ημερήσιο όριο ανάληψης μετρητών 200 ευρώ.
Γιατί όμως υπάρχει αυτός ο κίνδυνος;
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί από την ΕΚΤ συνολικά 78 δισεκ. εκ των οποίων περίπου 65 δισεκ. ELA.
Οι καταθέσεις έχουν μειωθεί στα 145 δισεκ. ή 20 δισεκ. μείωση στο διάστημα 1η Δεκεμβρίου του 2014 με 13 Φεβρουαρίου του 2015.
Τα δάνεια διαμορφώνονται στα 211 δισεκ ευρώ τον Δεκέμβριο του 2014.
Δηλαδή διαφορά δανείων με καταθέσεις -66 δισεκ. ευρώ.
Αν συμπεριληφθούν και οι υπόλοιπες δραστηριότητες των τραπεζών, οι ανάγκες ρευστότητας φθάνουν τα 78 με 80 δισεκ.
Αν η ΕΚΤ αποφασίσει να βάλει όριο στην ανάληψη μετρητών και περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων στις τράπεζες, τότε η ελληνική οικονομία και η κοινωνία θα έχουν δεχθεί ένα ισχυρότατο χτύπημα το οποίο δεν θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ να το διαχειριστεί.

www.bankingnews.gr
Πέτρος Λεωτσάκος

Δημοσιογράφος
Τελευταία τροποποίηση στις 16/02/2015 
 Για την υποβολή σχολίων επισκεφθείτε την σελίδα του HELLENIC SUNRISE στο FACEBOOK και στο  hellenicsunrisecontact@yahoo.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων