Ετσι-με ένα έκτακτο Eurogroup- ξεκίνησε και το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο

To Eκτακτο Εurogroup που κούρεψε τις καταθέσεις 

4 Φεβρουαρίου 2015 : Ανακοινώθηκε ''Εκτακτο Eurogroup για Ελλάδα - Αναμένονται οι νέες αποφάσεις για ELA'' απο τον Ντάισελμπλούμ Περισσότερα ΕΔΩ


Ετσι-με ένα έκτακτο Eurogroup - ξεκίνησε και το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο. Τα έκτακτα Eurogroup δεν είναι ότι καλύτερο-ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει καθώς στα τελευταία Eurogroup γεννήθηκεη μόδα από τους Ευρωπαίους ηγέτες να ανακοινώνουν ξημερώματα τις αποφάσεις τους.

Ηταν 13 Μαρτίου  2013 και τη σύγκληση του έκτακτου Eurogroup για την Κύπρο ανακοίνωσε στο twitter του ο (γνωστός μας) Πρόεδρός του, Jeroen Dijsselbloem.

Η συνεδρίαση θα ξεκινούσε στις 17:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Κύπρου), ανέφερε τότε ο κ. Ντάισελμπλουμ.


Η συνεδρίαση θα γινόταν μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου την Πέμπτη το βράδυ έχει προγραμματιστεί και έκτακτη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών.


Η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Κύπρου θα ήταν το βασικό θέμα της έκτακτης συνεδρίασης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης

Το πλέον ακανθώδες ζήτημα, συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, είναι η συμφωνία σε ένα ποσό στήριξης το οποίο η Κύπρος θα είναι σε θέση να ξεπληρώσει. Μάλιστα, η προεργασία έχει γίνει στις συναντήσεις της τρόικας με την Κυβέρνηση στη Λευκωσία, όπου «η επίσκεψη πηγαίνει καλά και έχει σημειωθεί πρόοδος», σημείωναν οι πηγές της Ευρωζώνης.
Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφερόμενος σήμερα στην εν λόγω συνάντηση, είπε ότι ο Προεδρεύων Χέρμαν Βαν Ρόμπει, έχει συμπεριλάβει στην ημερήσια διάταξη τα θέματα της πορείας της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης, καθώς και της εμβάθυνσης της Ευρωζώνης.
Ερωτηθείς εάν θα γίνει ειδική συζήτηση για την Κύπρο, διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα της Κύπρου το χειρίζονται οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο Eurogroup, ωστόσο σημείωσε ότι ο κάθε ηγέτης θα αναφερθεί στην κατάσταση της χώρας του, και υπό αυτή την έννοια θα μπορούσε να συζητηθεί η Κύπρος, όπως κάθε άλλη χώρα.
Το ρεπορτάζ που μόλις διαβάσατε είχε προηγηθεί της απόφασης για το κούρεμα των καταθέσεων. Διαβάστε τώρα τι συνέβη μετά την απόφαση>

Ο (τότε) Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής δήλωσε  πως η πολιτική συμφωνία στο Eurogroup σχετικά με την δανειακή σύμβαση της Κύπρου απετέλεσε «μια ιστορικά δύσκολη απόφαση ευθύνης», η οποία παρά τις οδυνηρές πτυχές της, αποτρέπει την άτακτη χρεωκοπία της και της δίνει τη δυνατότητα να κάνει με αποφασιστικότητα μια νέα αρχή.

Η πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα τα ξημερώματα περιλαμβάνει ένα έκτακτο ‘κούρεμα’ των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ κατά 6,75% και κατά 9,9% όσων υπερβαίνουν αυτό το ποσόν.

Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι λόγω της προδιαγραφόμενης απειλής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κλείσουν τράπεζες στην Κύπρο και του συνεπακόλουθου χάους, κατέστη εκ των πραγμάτων επιβεβλημένη η αύξηση της φορολογίας στους τόκους των καταθέσεων.

«Από την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και διασφαλίζεται απολύτως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Όπως πρόσθεσε ο Μ. Σαρρής, αντί του προτεινόμενου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κουρέματος των καταθέσεων κατά 40% επετεύχθη ένα εφάπαξ τέλος αλληλεγγύης επί των καταθέσεων, το οποίο θα συνοδεύεται από ισόποση ανταπόδοση του συγκεκριμένου ποσού με μετοχές συγκεκριμένων τραπεζικών οργανισμών.
Ο Σαρρής ανέφερε ότι ύστερα από τη σκληρή διαπραγμάτευση απεφεύχθησαν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων. Επίσης τα Ταμεία Προνοίας ημικρατικών και τραπεζικών οργανισμών διατήρησαν την αυτονομία τους, ενώ αποφεύχθηκε η, όπως τη χαρακτήρισε, χειρίστη εξέλιξη της επιβολής φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Ο κύριος Σαρρής ανέφερε ότι το τελικό ποσό που θα δοθεί ως βοήθεια στην Κύπρο θεωρείται βιώσιμο και διαχειρίσιμο και δεν θα αποτελέσει δυσβάστακτο βάρος για τις επόμενες γενιές.
Εξάλλου, ειδικές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν από το υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα έως την επόμενη Τρίτη, που θα ανοίξουν οι τράπεζες για υλοποίηση του μέτρου της αποκοπής του τέλους αλληλεγγύης από τις καταθέσεις.

Εντός του τριημέρου, και οπωσδήποτε πριν την Τρίτη, θα πρέπει να συγκληθεί εκτάκτως η Βουλή για να εγκρίνει τα νομοσχέδια, που θέτουν σε εφαρμογή τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο Eurogroup .

Ο κύριος Σαρρής σημείωσε ότι η Βουλή της Κύπρου έχει επιδείξει ωριμότητα και κατανόηση στα θέματα του μνημονίου και γνωρίζει ποιές επιλογές είχε η κυπριακή αντιπροσωπεία στη Σύνοδο του Eurogroup . Στις διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν περισσότερο από δέκα ώρες είχαν τεθεί στο τραπέζι πολύ σκληροί όροι και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες υπήρξαν συνεχείς εμπλοκές και ρήξεις στις διαβουλεύσεις, με την Κυπριακή αντιπροσωπεία να αποχωρεί σε κάποιες περιπτώσεις από την τράπεζα των διαπραγματεύσεων.
Μάλιστα, κυκλοφόρησε στους δημοσιογραφικούς κύκλους και η φήμη ότι ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης προειδοποίησε και με αποχώρηση από τη διαπραγμάτευση.
Κρίμα που η ιστορία των αδελφών Κυπρίων δεν φαίνεται να μάς διδάσκε

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων