ΠΟΙΑ ΡΩΣΟΦΙΛΙΑ ; ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ Ο ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ- ΜΑΙΝΕΤΑΙ Ο ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΡΩΣΙΑΣ-ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Greek Spirit
12 Mαρτίου 2015
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ''κατηγορηθεί'' για ρωσοφιλία ,πολλοί αναλυτές υποψιάζονται ότι το σχέδιο ''Β'' Βαρουφάκη δεν είναι τίποτα άλλο από την ένταξη στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας. Ωστόσο.....
Σήμερα η βοηθός γραμματέας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα ενεργειακής διπλωματίας Ρούμπιν Ντάμπιγκαν βρέθηκε στην Ελλάδα και προέβη σε δηλώσεις η οποίες συμπίπτουν με αυτές του κ.Λαφαζάνη , υπουργού ενέργειας και εκπροσώπου της '' καθαρά αριστερής'' πλατφόρμας''  του ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα πως γίνεται ο εκφραστής της πιο αριστερής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνεί με το καπιταλιστικό θηρίο , τις ΗΠΑ , στο ενεργειακό την ώρα που η κυβέρνηση με όλες τις κεντροαριστερές και σοσιαλιστικές πτέρυγες της να φλερτάρει με την Ρωσία , είναι κάτι που χρήζει εξέτασης αλλά σε κάθε περίπτωση και σε πρώτη ανάγνωση επιβεβαιώνει ότι έχει ήδη γραφεί σε αυτό το ιστολόγιο για την διεκδίκηση της Ελλάδας όταν θα εξέλθει της ευρωζώνης τον Ιούνιο απο ΗΠΑ και Ρωσία , σε μια παρασκηνιακή διελκυστίνδα ισοδύναμης έντασης με αυτή της σύγκρουσης μ την Γερμανία.
Η Ελλάδα είναι στο έλεος γεωπολιτικής καταιγίδας και διεκδικείται τόσο απο ΗΠΑ όσο και από Ρωσία και η διαμόρφωση απρόσμενων τάσεων προς την μια ή άλλη κατεύθυνση από τις συνιστώσες της κυβέρνησης δεν είναι απλά μια πολιτική διεργασία και ανίχνευση προθέσεων αλλά η κορυφή του παγόβουνου της διαμάχης των διεκδικητών , διαμάχη η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε εκβιασμούς για πολιτειακή ανωμαλία. Γράφαμε την 3η Ιανουαρίου 2015 σχετικά με την κατάσταση που θα προκύψει στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της 25 Ιανουαρίου 2015 :
<<Την ίδια στιγμή ο Πούτιν διαβλέπει μια χρυσή ευκαιρία να διεισδύσει στην νότια Ευρώπη -ειδικά μετά την ακύρωση του south stream- μέσω φανερής χρηματοδότησης της αριστερής κυβέρνησης και της στήριξης της σε περίπτωση χρηματοπιστωτικής κρίσης.Το ίδιο και σε περίπτωση θερμού επεισοδίου.
Από την άλλη μεριά οι ΗΠΑ οι οποίες έχουν ξεγράψει ως γερμανόφιλους τους τωρινούς αρχηγούς του καθεστωτος(NΔ-ΠΑΣΟΚ) και έχοντας ενοχληθεί σφόδρα από την μετατροπή της Ε.Ε.σε γερμανικό προτεκτοράτο, επιθυμούν τον προσεταιρισμό της νέας κυβέρνησης .Οι ΗΠΑ παρόλο που χρησιμοποίησαν την Γερμανία (και Πολωνία) ως χρήσιμο ηλίθιο στην εκδήλωση της Ουκρανικής κρίσης δεν επιθυμούν την κυριαρχία της στην Ευρώπη στον βαθμό που γίνεται σήμερα.

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν και αυτές οικονομική και διπλωματική βοήθεια στην αριστερή κυβέρνηση με στόχο την έξοδο από την Γερμανική σφαίρα επιρροής .Οι ΗΠΑ θέλουν την Ελλάδα ως το εφαλτήριο τους για την εκ νέου διείσδυση στην Ευρώπη και την επιβολή και επίσπευση της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και επενδύσεων μεταξύ Ε.Ε και ΗΠΑ και η οποία θέλει να μετατρέψει την δυτική Ευρώπη σε δορυφόρο των ΗΠΑ τύπου Λατινικής Αμερικής.
Σε κάθε περίπτωση η νέα κυβέρνηση Τσίπρα θα δεχθεί δελεαστικές προσφορές αλλα και  πιέσεις τόσο από την Ρωσία όσο και από τις ΗΠΑ , πιέσεις οι οποίες μπορούν να κυμανθούν από απειλές έως και πολιτειακές ταραχές από τις εξίσου έμπειρες μυστικές υπηρεσίες των υπερδυνάμεων. Την ίδια στιγμή θα εκδηλώνεται  χρηματιστηριακό ''Κραχ'' και χρηματοπιστωτική κρίση με την αιγίδα της Γερμανίας και των κερδοσκόπων , όλα ενορχηστρωμένα από τους υποστηρικτές του απερχόμενου καθεστώτος .Κερασάκι στην τούρτα θα αποτελέσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.
Η Ελλάδα έχει τα τέταρτα σε  παγκοσμία κατάταξη αποθέματα φυσικού αερίου και διαφεντεύει την είσοδο στην Μαύρη Θάλασσα και στο Σουέζ  και δεν πρόκειται να ξεφύγει από τα νύχια της Γερμανίας, των ΗΠΑ και Ρωσίας αναίμακτα...>>

Δείτε τώρα το παρακάτω άρθρο στο οποίο γίνεται φανερη η προσπάθεια  των ΗΠΑ να επιβληθούν πάνω στην Ελλάδα και να αποσοβήσουν τον κίνδυνο να ενταχθεί στην Ρωσική σφαίρα επιρροής.Εντύπωση προκαλεί ότι οι ΗΠΑ χρησιμοπιούν τον άλλοτε άσπονδο πολέμιο τους , τον κ.Λαφαζάνη , ο οποίος όμως δείχει φυγόκεντρες τάσεις από την ΄΄στρογγυλοποιημένη'' πολιτκή του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που οι Αμερικάνοι ''έπιασαν'' και εκμεταλεύτηκαν ίσως  για να τον προσεταιρισθούν  .Ο αγώνας και το παρασκήνιο για την διεκδίκηση της Ελλάδας στην μετά -ευρω εποχή είναι αδυσώπητος

 

Στο πλευρό του Λαφαζάνη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το σχέδιο κατασκευής του αγωγού ΤΑΡExterior view of US State Department where resumption of Middle East peace talks will take place in Washington

ΠΗΓΗ http://www.7imeres.gr/%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%

Υπάρχουν σημεία στα οποία συμφωνούμε και άλλα που διαφωνούμε με την ελληνική κυβέρνηση, τόνισε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Ρούμπιν Ντάμπιγκαν, η οποία όμως υπεραμύνθηκε του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, σχετικά με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου.

Την ικανοποίησή της για τη στήριξη της ελληνικής Κυβέρνησης στην κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ εξέφρασε η βοηθός γραμματέας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα ενεργειακής διπλωματίας Ρούμπιν Ντάμπιγκαν μιλώντας σήμερα στο ενεργειακό forum που πραγωστματοποιείται στην Αθήνα.

Η κ. Ντάμπιγκαν υπογράμμισε τη σημασία να περάσει μη ρωσικό φυσικό αέριο από το νότιο διάδρομο. Επεσήμανε ωστόσο την ανάγκη να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση των έργων που απαιτούνται στην περιοχή προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια καθώς και να μην αποσπάται η προσοχή σε έργα που απέχουν πολλά χρόνια ή δεν είναι απαραίτητα εφικτά, κατηγορία στην οποία περιέλαβε τον αγωγό Turkish Stream που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο.

Επίσης η Αμερικανίδα αξιωματούχος δήλωσε πως υπάρχουν σημεία στα οποία συμφωνούμε και άλλα που διαφωνούμε με την ελληνική κυβέρνηση, αναφερόμενη στην ομιλία του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, στο ίδιο συνέδριο.

Συμφωνούμε, είπε, ότι η ενεργειακή πολιτική επηρεάζει την πρόοδο και την ευημερία και ότι πρέπει να διασφαλίζουμε ότι όλοι έχουν πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια γιατί αυτό είναι κρίσιμο για την οικονομική ανάπτυξη. Επίσης, η ενεργειακή πολιτική είναι κρίσιμη για τους κλιματικούς στόχους και πρέπει να αποτελεί αφετηρία συνεργασίας.

Η κ. Ντάμπιγκαν χρησιμοποίησε τα παραδείγματα της Ουκρανίας και των χωρών της Βαλτικής για να αναδείξει τη σημασία της διαφοροποίησης των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού.Λαφαζάνης: Δεν είμαστε εξαρτημένο τροϊκανό προτεκτοράτο-Δεν θα γίνουμε ενεργειακή μπανανία

Η Ελλάδα είναι πολύ μικρή χώρα για να παραμείνει εξαρτημένο τροϊκανό οικονομικό προτεκτοράτο που θα συμπληρώνεται από ένα είδος ενεργειακής μπανανίας» επισήμανε νωρίτερα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η Ελλάδα, είπε, «δεν πρόκειται να συνεχίσει να είναι εξαρτημένο πιόνι μονομερών ενεργειακών επιλογών και αξόνων, δεν είναι εξαρτημένος δορυφόρος καμίας μεγάλης δύναμης». Αυτό ανέφερε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από το βήμα του συνεδρίου Athens Energy Forum 2015 που διοργανώνει η International Herald Tribune.

Στο ίδιο μηκος κύματος με όσα είχε πει προ ημερών στο πρώτο του Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, επιτέθηκε «κατά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που όπως είπε ακολουθεί στην ενέργεια η Ευρωπαϊκή Ενωση», μίλησε «για αδιάλλακτη εμμονή της Ευρώπης στις εκποιήσεις» και επανέλαβε ότι «οι στρατηγικές υποδομές ενέργειας δεν πωλούνται».

Αναφέρθηκε σε «μεγάλες καπιταλιστικές χώρες που βλέπουν στον έλεγχο των ενεργειακών δρόμων το εργαλείο για να καταδυναστεύουν τις μικρότερες», για «μικρές χώρες που κινδυνεύουν να γίνουν αθύρματα των μεγάλων πολυεθνικών γιγάντων» και για «ενέργεια που δεν είναι πεδίο για αχαλίνωτη κερδοσκοπία αλλά κοινωνικό αγαθό».

Επανέλαβε τη αντίθεσή του στην προωθούμενη νέα πολιτική από την ΕΕ για έλεγχο εκ των προτέρων από την Κομισιόν των συμβάσεων που υπογράφουν τα κράτη-μέλη με τρίτες χώρες, λέγοντας ότι «κάτι τέτοιο υποσκάπτει την εθνική κυριαρχία». «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει εξαρτημένο πιόνι κανενός, στο όνομα της δήθεν απεξάρτησης των πηγών τροφοδοσίας της ΕΕ», ανέφερε ο υπουργός, υποννοώντας προφανώς τα ενεργειακά ανοίγματα που επιχειρεί η κυβέρνηση προς άλλες χώρες, όπως η Ρωσία.

Για τους αγωγούς ανέφερε ότι «για εμάς οι ενεργειακοί δρόμοι και οι πλατφόρμες, δεν είναι απλοί σωλήνες, αλλά πολύτιμα εργαλεία που πρέπει να συνδέουν τους λαους σε δρόμους ειρήνης και ανάπτυξης».
Τέλος, σχετικά με τους υδρογονάνθρακες, ανέφερε ότι «προτεραιότητα της κυβέρνησης θα είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με τα γειτονικά κράτη, με βάση την πιστή εφαρμογή των κανόνων δικαίου της θάλασσας, που είναι και ευρωπαϊκό κεκτημένο», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα πάρει σύντομα πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση
 Για την υποβολή σχολίων επισκεφθείτε την σελίδα του HELLENIC SUNRISE στο FACEBOOK και στο  hellenicsunrisecontact@yahoo.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων