ΤΟ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΛΠΟ ΓΚΡΟΣΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Γράφει ο Μαινόμενος
1-4-2015
Ο Πούτιν έχει βαλθεί να ανατρέψει την παρτίδα εκ θεμελίων! Και όταν λέω εκ θεμελίων εννοώ ότι πάει πέρα από το τακτικό ακόμα και πέρα από το στρατηγικό επίπεδο και επεμβαίνει εκεί που βρίσκονται τα θεμελιώδη στοιχεία που καθορίζουν την στρατηγική! 

Βάση της θεωρίας rimland και heartland που αποτελεί την θεωρητική βάση της μακροχρόνιας στρατηγικής των ΗΠΑ και της δύσης γενικότερα, η Ρωσσία μαζί με τις χώρες επιρροής της αποτελεί το κεντρικό ηπειρωτικό χώρο της υφηλίου την heartland που είναι αποκομμένη από τις θάλασσες και περικυκλωμένη από την rimland (βλ. εικόνα επάνω) που αποτελείται απο την Αμερική τις υπόλοιπες χώρες της δύσης και τις χώρες επιρροής τους που βρίσκονται στις ακτές του Ινδικού και Ειρηνικού ωκεανού και εμποδίζουν την πρόσβαση της Ρωσσίας στις θερμές θάλασσες περικυκλώνοντάς την! 


Το πλεονέκτημα της rimland είναι ότι ελέγχει τους θαλάσσιους δρόμους και έτσι έχει αφ ενός μεν ευκινησία για τα στρατεύματά της μέσω του τεράστιου ναυτικού της και αφετέρου την δυνατότητα να κάνει αποκλεισμούς στην τροφοδοςία με αγαθά και πρώτες ύλες στις χώρες της heartland! Έτσι την στραγγαλίζει σιγά σιγά έως ότου την εξουδετερώσει! 

Η ανατροπή από μεριά της Ρωσσίας είναι ότι πάει να σπάσει την αποκλειστικότητα του ελέγχου των θαλασσίων οδών από την Δύση! Με οικονομικές,διπλωματικές, αλλά και (συγγεκαλημένες) στρατιωτικές επεμβάσεις θέτει στην επιρροή της στρατηγικά γεωγραφικά σημεία που μπορούν να υποκαταστήσουν ή να διακόψουν την ροή εμπορευμάτων πρώτων υλών και δυνάμεων από τους μέχρι τώρα ελέγχοντες!

Η πρώτη κίνηση ήταν η δημιουργία δεύτερης διώρυγας στην Νικαράγκουα σε συνεργασία με την Κίνα που θα υποκαταστήσει την Διώρυγα του Παναμά! Έτσι αποσπάει από τις ΗΠΑ τον έλεγχο της κίνησης μεταξύ Ατλαντικού και Ειρηνικού ωκεανού! Σε συνδυασμό και με τις στρατιωτικές βάσεις που εγκαθιστά στην Λατινική Αμερική σε χώρες με αντιαμερικανικά πλέον καθεστώτα ,αποκόπτει τις ΗΠΑ από την παραδοσιακή της ζώνη αποκλειστικής επιρροής, στην ουσία άτυπης αποικίας των ΗΠΑ !

Ταυτόχρονα ενεργεί ώστε να θέσει υπό έλεγχο το πέρασμα Ινδικού ωκεανού-Ερυθράς θάλασσας- Μεσογείου ! Η Συρία με την παραδοσιακά φιλορωσική στάση και την νέα βάση της Ρωσσίας που ετοιμάζεται καθώς και η παραχώρηση βάσης στην Κύπρο ελέγχει κατά ένα μεγάλο μέρος την έξοδο της Μεσογίου προς την Ερυθρά θάλασσα! 

Η Αίγυπτος που κατέχει την Διώρυγα του Σουέζ είναι πλέον φιλικά διακείμενη προς την Ρωσσία αν και όχι απόλυτα ελεγχόμενη από αυτήν! Αν τώρα πάρει στην επιρροή της και την Υεμένη που ελέγχει τα στενά του Άντεν που αποτελούν την νότια έξοδο της Ερυθράς! 

Για σιγουριά πιθανώς να επιχειρήσει να εδραιωθεί και στην άλλη πλευρά των στενών όπου βρίσκονται η Ερυθραία και η Αιθιοπία ,χώρες με παραδοσιακά καλές σχέσεις με την Ρωσσία και εύκολα εξαγοράσιμες λόγω της φτώχειας και του πολύ χαμηλού ΑΕΠ τους ! 
Ρωσικές επενδύσεις λίγων δις στις χώρες αυτές θα κάνουν τεράστια διαφορά στο επίπεδο διαβίωσης και στην προοπτική τους και θα τις φέρουν άνετα στην πλευρά της Ρωσσίας ακόμα και με παραχώρηση στρατιωτικών διευκολύνσεων! 

Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα δούμε μιά κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση ,ίσως μάλιστα να προετοιμάζεται ήδη στο παρασκήνιο! Έτσι θα τεθεί η Ευρώπη σε απόλυτη ενεργειακή ομηρία αφού θα μπορεί ανά πάσα να διακοπεί η παροχή αραβικού πετρελαίου παράλληλα με την διακοπή ρωσικού αερίου! Τα αφρικανικά και λατινοαμερικανικά κοιτάσματα δεν επαρκούν για να υποκαταστήσουν αυτή την έλλειψη χώρια που μέρος της παραγωγής τους είναι δεσμευμένο με μακροχρόνια συμβόλαια από την Κίναι και άλλες ασιατικές αναδυόμενες χώρες! Τότε η Ευρώπη θα έχει να επιλέξει μεταξύ ενεργειακού θανάτου και υποταγής της στα κελεύσματα της Ρωσσίας!

Βλέπουμε λοιπόν το κόλπο γκρόσο της Ρωσσίας στην γεωπολιτική σκακιέρα!!!!!

Χτυπάει την rimland στο σημείο από όπου αντλεί την ισχύ της : στον έλεγχο του θαλάσσιου εμπορίου μέσω ελέγχου των κομβικών περασμάτων! Έτσι της αποσπάει την Νότιο Αμερική και σε έναν μεγάλο βαθμό και την Ευρώπη ! Η Αφρική είναι ήδη σε μεγάλο βαθμό στην επιρροή της Κίνας ,Ινδία και Ιράν είναι σύμμαχικά κράτη και σιγά σιγά θα αποσπάει και άλλα κράτη από τις ακτές του Ινδικού και Ειρηνικού ωκεανού!!!

Έτσι η Αμερική απομονώνεται και από πολιορκητής γίνεται πολιορκούμενος!!

Οι Αμερικάνοι δεν μπορεί να μην το βλέπουν αυτό και σίγουρα δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα χέρια! Θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να αποτρέψουν μιά κατάσταση που θα τους ανατρέψει την κυριαρχία τους με μη αναστρέψιμο τρόπο! Θα ενεργήσουν με ό,τι μέσον χρειαστεί πριν να είναι πολύ αργά ! Και το "πολύ αργά" είναι πολύ σύντομα!
Αναμένουμε ραγδαίες εξελίξεις!!!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων