Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΡΙΜΩΓΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΣΟ ΓΕΩΠΟΛΙΤΚΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ

Greek Spirit 
7-4-2015
Όποιος τόλμησε το 2012 να μιλήσει για την πιθανότητα  GREXITBANKRUN και παρόμοιους ξενικούς όρους που εισήχθηκαν με τόσο βάναυσο τρόπο στην πραγματικότητα του μέσου Έλληνα, λοιδορήθηκε και πετροβολήθηκε ανελέητα. Τρία μόλις χρόνια μετά οι πρωταγωνιστές της τότε οικονομικής ζωής στην Ελλάδα παραδέχθηκαν τα πάντα, τον φόβο τους για έξοδο από την ευρωζώνη, τα φορτία με ευρώ με στρατιωτικά αεροσκάφη  για το γέμισμα των ΑΤΜ μπροστά στην πρωτοφανή τάση για αναλήψεις μετρητών και την αποφυγή του bank run .

Εάν το 2012 υπήρχε πιθανότητα για grexit  τότε εντός της ευρωζώνης μας κράτησε  η Κίνα η οποία είχε ήδη αποκτήσει το λιμάνι του Πειραιά και ανταγωνίζεται παρασκηνιακά με την Ρωσία για τα λιμάνια του Βόλου και της Αλεξανδρούπολης.


Η Κίνα έχοντας αποκτήσει πρόσβαση σε ευρωπαϊκό έδαφος δεν ήθελε η Ελλάδα να εξέλθει της Ε.Ε γιατί έτσι θα ακυρώνονταν όλα τα πλεονεκτήματα της επένδυσης της.
Επειδή η Κίνα αποτελεί μια τεράστια αγορά στην οποία κατευθύνεται το μεγαλύτερο μέρος των γερμανικών εξαγωγών αλλά και βαρέων  επενδύσεων , μπορεί και εκβιάζει την Μέρκελ , πάντα με το ΄΄γάντι’’ .

Η Γερμανία αφού ακολούθησε κατά μεγάλο ποσοστό την τάση μερίδας της πολιτικοικονομικής  ηγεσία της για στροφή προς την Κίνα με ‘’στύψιμο’’ της Ευρώπης και εγκατάλειψη της σε κατάσταση ημιθανή –ειδικά του νότου-  και ταυτόχρονη έμφαση στην σύσφιξη των οικονομικών δεσμών με την Κίνα  βρίσκεται  τώρα μπροστά σε διαφαινόμενο αδιέξοδο. Από την μία το όλο και ενισχυόμενο αντιγερμανικό μπλόκ στην Ευρώπη οργανώνεται για την αποτίναξη του Δ’  οικονομικού Ράιχ  και από την άλλη η Κίνα η οποία αποδεικνύεται σκληρός στις σχέσεις του εταίρος.

Η Κίνα μοιράζεται τον ίδιο καημό με τις ΗΠΑ (κάθε μια για τους δικούς της λόγους) να παραμείνει δηλαδή η Ελλάδα στην Ε.Ε. ,με την διαφορά ότι  οι ΗΠΑ είναι ανήμπορες πλέον να επιβάλλουν την εξωτερική πολιτική  τους, τουλάχιστον σε σύγκριση με την Κίνα.

Μετά τις εκλογές της 25 Ιανουαρίου 2015 ο πρώτος ξένος αξιωματούχος που επισκέφθηκε το μέγαρο Μαξίμου την επόμενη ημέρα ήταν ο πρέσβης της Κίνας.

Η Κίνα  είναι και πάλι η δύναμη η οποία πιέζει την Γερμανία για να μην εξέλθει η Ελλάδα της ευρωζώνης και το 2015.

Όμως η επιθυμία της Κίνας αντιτίθεται στις βλέψεις της Ρωσίας η οποία θέλει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης και Ε.Ε. 

Η Ρωσία μετά την αποτυχία της Γερμανίας ,με σπόνσορα-χορηγό τις ΗΠΑ, να υποτάξει την Ουκρανία , την κατάκτηση της Κριμαίας και την έναρξη του αποσχιστικού πολέμου στα ανατολικά ήρθε σε συνεννόηση με την Γερμανία για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και Ε..Ε με αντάλλαγμα τον διαμοιρασμό της Ουκρανίας και την απρόσκοπτη παροχή αερίου. Δηλαδή η Γερμανία θα έπαιρνε την δυτική Ουκρανία και θα εξασφάλιζε την ενεργειακή αυτάρκεια της με ρωσικό αέριο εάν έσπρωχνε την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης.

Η Γερμανία αναγκάσθηκε να έρθει σε συμφωνία με τον Πούτιν για την έξοδο της Ελλάδας εκτός Ε.Ε. όταν εκβιάσθηκε ενεργειακά από την Ρωσία κάποια στιγμή τους τελευταίους 12-14 μήνες, Η Ρωσία  εξάλλου σε δυο περιπτώσεις στο παρελθόν , το 2006 και 2009 είχε αποδείξει ότι δεν αστειεύεται  όταν  διέκοψε για λίγο την παροχή αερίου στην Ευρώπη όταν ο Πούτιν εκνευρίστηκε επειδή η Ουκρανία δεν πλήρωνε τις οφειλές της στην GAZPROM.

Η διαπραγματευτική δύναμη της Ρωσίας ενισχύθηκε μετά από την αποτυχία επιβολής φιλογερμανικού-φιλοαμερικανικού καθεστώτος στην Ουκρανία , το χάσιμο της Κριμαίας και τον πόλεμο στα ανατολικά, γεγονότα που στην αρχή έτρεψαν την Γερμανική διπλωματία σε αναζήτηση καταφυγίου  στις ΗΠΑ και κατόπιν σε δεύτερο χρόνο σε επαναφορά στο προσκήνιο με διάθεση για υποχωρήσεις  απέναντι στην Ρωσία και αυτό πέρα από την επίσημη σκληρή γραμμή των ΗΠΑ.

Ο λόγος για τον οποίο η Ρωσία θέλει την Ελλάδα στην σφαίρα επιρροής της είναι ότι πέρα από τα προφανή γεωπολιτικά οφέλη που θα αποκομίσει στα Βαλκάνια και Μεσόγειο θέλει να εντάξει την Ελλάδα σε μια συνομοσπονδία μεταξύ Ισραήλ-Αιγύπτου-Κύπρου η οποία θα τελεί υπό την αιγίδα της και η οποία μαζί με το Ιράν θα αποτελεί  ένα από τα ισχυρά νότια σκέλη της ευρασιατικής ένωσης.

Η Γερμανία έχει ανάγκη το ρωσικό αέριο εφόσον όλες οι προσπάθειες της για κατασκευή αγωγού Κατάρ-Ιορδανίας-Συρίας-Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας-κενρικής Ευρώπης  έχουν αποτύχει παταγωδώς κυρίως λόγω της στάσης  του προέδρου Άσαντ της Συρίας ο οποίος  το 2009 αρνήθηκε την διέλευση του αγωγού από την χώρα του. Ο πόλεμος που ξέσπασε το 2011 και χρηματοδοτήθηκε από το Κατάρ δεν κατάφερε να βγάλει το Άσαντ από το προσκήνιο γι αυτό και δημιουργήθηκε το Ισλαμικό Κράτος στα ανατολικά και βόρεια της Συρίας με απώτερο στόχο να φιλοξενήσει τον αγωγό. Το Ισλαμικό Κράτος όμως ως υβριδικό προϊόν εργαστηρίου έχει μεταλλαχθεί και αρνείται να υποταχθεί πλέον στους δημιουργούς του.

Γερμανία-Τουρκία και Κατάρ αποτελούν συμμαχικό άξονα και το σχέδιο είναι η παροχή αερίου στην Γερμανία από το Κατάρ μέσω Τουρκίας με αντάλλαγμα  την  παράδοση της νότιας Ευρώπης στο Κατάρ με στόχο την αναβίωση της πάλαι ποτέ Αραβικής αυτοκρατορίας.  Έτσι εξηγούνται τα εκατομμύρια μουσουλμάνων μεταναστών στην νότια Ευρώπη αλλά και οι συνθήκες Σένγκεν και Δουβλίνου οι οποίες είναι γερμανικής εμπνεύσεως και έχουν ως στόχο την εισαγωγή μεταναστών στον Νότο και την απαγόρευση διασποράς τους στον ευρωπαϊκό βορά.

Όμως εάν η Γερμανία υποταχθεί στο θέλημα του Πούτιν και αφήσει την Ελλάδα εκτός Ε.Ε θα πρέπει να λογοδοτήσει στο Κατάρ και στην Κίνα, δύο χώρες από τις οποίες εξαρτάται απόλυτα. Από το Κατάρ εξαρτάται η ενεργειακή απεξάρτηση της από την Ρωσία ,από την Κίνα η οικονομία της.

Είναι παρατηρημένο ότι ο κατά τα άλλα λαλίστατος Σόιμπλε δεν έχει ποτέ αναφερθεί στα κοιτάσματα της Κύπρου και Ελλάδας και  αυτό διότι το Κατάρ και Σαουδική Αραβία θέλουν την διαχείριση τους  και τον έλεγχο τους  και σε καμία περίπτωση δεν θα επέτρεπαν στην Γερμανία να αποκτήσει πρόσβαση σε ενεργειακούς πόρους και να χάσει την ιδιότητα του πελάτη-καταναλωτή . Πολύ περισσότερο οι Άραβες δεν θα επέτρεπαν στους Γερμανούς συμμάχους τους να  ‘’βάλουν χέρι’’ σε κοιτάσματα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές τις νότιας Ευρώπης οι οποίες προορίζονται βάση συμφωνίας ως εδάφη-κτήσεις του Αραβικού χαλιφάτου που θέλει να ανασυστήσουν οι Άραβες στα σύνορα της πάλαι ποτέ Αυτοκρατορίας τους με την σταδιακή εθνολογική αλλοίωση που επιφέρει η ανεξέλεγκτη εισροή ΄΄παράτυπων’’ μεταναστών.

Η δε Κίνα συγκρούεται στο Ελληνικό έδαφος εξ επαγωγής με την Ρωσία εφόσον η μεν πρώτη επιθυμεί την Ελλάδα εντός Ε.Ε. η δε δεύτερη εκτός.
Η συμμαχία Κίνας Ρωσίας έχει και άλλα μελανά και αδιευκρίνιστα σημεία με κυριότερο το ενεργειακό.

Η Κίνα έχει ετήσιες ανάγκες σε πετρέλαιο της τάξεως των 600 εκατομμυρίων βαρελιών. Την ποσότητα αυτή προσπαθούσε να καλύψει μέχρι το 2003 με προμήθειες από το Ιράκ. Οι ΗΠΑ θέλοντας να στραγγαλίσουν την οικονομία της Κίνας έπρεπε το 2003 να εισβάλουν στο Ιράκ και να το καταλάβουν ακυρώνοντας έτσι την ικανότητα της χώρας να προμηθεύει την διψασμένη Κίνα, κάτι το οποίο και επετεύχθη.

Η Κίνα αναγκάσθηκε να στραφεί σε άλλες Αραβικές χώρες και η τιμή του πετρελαίου ανέβηκε λόγω μειωμένης προσφοράς κάτι όμως που ωφέλησε την Ρωσία του Πούτιν που αύξησε τα έσοδα της από τις εξαγωγές πετρελαίου και έτσι άρχισε η ανοικοδόμηση της χώρας και των ρωσικών Ε.Δ.

Η Κίνα ωστόσο παρέμεινε ‘’διψασμένη’’ για πετρέλαιο και άρχισε να εξετάζει την πιθανότητα και δυνατότητα εισβολής της στην Μ.Ανατολή . Ήδη η Κίνα από το 2010 έχει συνάψει συμφωνίες και συνθήκες με το Πακιστάν και Ιράν για την ελεύθερη διέλευση κινεζικών στρατευμάτων με πλήρη οπλισμό τόσο από το έδαφος  όσο και απο τους εναέριους χώρους των Πακιστάν και Ιράν , πάντα με στόχο το Ιράκ.

Την τάση αυτή της Κίνας αντελήφθησαν εγκαίρως οι Ρώσοι το 2011 επί προεδρίας Μεντεβέντεφ και υπουργού άμυνας Ανατόλι  Σερντιούκοφ  οι οποίοι κατάλαβαν ότι εάν η Κίνα εισέβαλε στην Μ. Ανατολή οδηγημένη από την δίψα της για πετρέλαιο τότε θα γίνονταν ο κυρίαρχος του κόσμου κάτι που θα έθετε την Ρωσία στο  γεωπολιτικό παρασκήνιο.

Έτσι αποφασίσθηκε η προσέγγιση Ρωσίας - Κίνας με το πρώτο βήμα να το κάνουν οι Ρώσοι οι οποίοι έθεσαν στην άκρη την ανησυχία τους για τις βλέψεις της Κίνας στην Σιβηρία και πρότειναν συμμαχία και συνεργασία σε γεωπολιτικό επίπεδο με ακρογωνιαίο λίθο την ενέργεια. Οι Κινέζοι διαισθανόμενοι την όχι και τόσο ευνοϊκή θέση της Ρωσίας κατάφεραν και σύναψαν συμβόλαια για αγορά ρωσικού  αερίου για την επόμενη πενταετία σε τιμές κατά πολύ χαμηλότερες από τις  ευρωπαικές. Οι Ρώσοι αποδέχθηκαν την συμφωνία και στρώθηκαν στην δουλειά για την κατασκευή αγωγών που θα φέρνουν το ρωσικό αέριο από την Σιβηρία στην Κίνα.

Παράλληλα ενίσχυσαν την σχέση τους με την Κίνα με την δημιουργία των ΒRICS και  ταμείου βοήθειας  το οποίο φιλοδοξεί να αντικαταστήσει το ΔΝΤ και την world bank. Εξάλλου η Κίνα έχει ήδη διεισδύσει ειρηνικά σε όλη την Αφρική υποκαθιστώντας το ΔΝΤ και την world bank χορηγώντας δάνεια σε Αφρικανικές χώρες με ευνοϊκούς όρους και εμπορικά ανταλλάγματα.

Ωστόσο Ρωσία και Κίνα είναι πολύ μεγάλοι παίκτες  ο καθένας χωριστά για ευθυγραμμιστούν σε μια κοινή πορεία χωρίς να έχει ο καθένα ένα σχέδιο ‘’Β’’.
Η Ρωσία δεν έχει καταφέρει ακόμα να τροφοδοτήσει επαρκώς την Κίνα με αέριο και η τελευταία δεν έχει παύσει να στρέφει το βλέμμα της στην Μ.Ανατολή.

Ο Πούτιν θα πρέπει σύντομα η να βρει τρόπο να ικανοποιήσει ενεργειακά την Κίνα ή να την εμποδίσει να διατηρεί ελπίδες για την κατάληψη της Μ.Ανατολής και ο μόνος τρόπος γιαυτό είναι η Ρωσία να καταλάβει την Μ Ανατολή πρώτη, κάτι το οποίο έχει ήδη αρχίσει με  προοίμιο την ενίσχυση της Συρίας , την στενή σχέση με το Ιράν και πρόσφατα την στήριξη των σιιτων Υεμενιτών ενάντια στους σουνίτες που υποστηρίζονται από την Σαουδική Αραβία.

Ο Πούτιν έχει εξάλλου δηλώσει τον Δεκέμβριο του 2013 μετά την τρομοκρατική επίθεση στην πόλη Βόλγογκραντ στον τότε  επικεφαλής των Σαουδαραβικών μυστικών υπηρεσιών ότι θα χτυπήσει την Σαουδική Αραβία με στρατιωτικά μέσα εφόσον την θεωρεί υπεύθυνη για την χρηματοδότηση των Τσετσένων ισλαμιστών αυτονομιστών οι οποίοι εκτός από το αντάρτικο στον Καύκασο συχνά πυκνά εκτελούν τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ρωσία . 

Μεσοπρόθεσμα βλέπουμε ότι ακόμα και εάν η Γερμανία αγνοήσει την Κίνα και θέσει την Ελλάδα εκτός Ε.Ε ικανοποιώντας τον Πούτιν τα συμφέροντα των δύο χωρών θα συγκρουσθούν και πάλι στην  Μ.Ανατολή  από όπου η μεν Γερμανία προσδοκά αύξηση εισαγωγών αερίου που θα την ανεξαρτητοποιήσει από την Ρωσία, η δε Ρωσία εξετάζει είτε εισβολή είτε τον έλεγχο της περιοχής μέσω των σιιτών Ιρανών και Σύρων.

Εάν η Γερμανία αγνοήσει την Ρωσία και κρατήσει την Ελλάδα εντός Ε.Ε.-ικανοποιώντας παράλληλα και τις ΗΠΑ- τότε διακινδυνεύει  ενεργειακή κρίση η οποία ακόμα και αν δεν εκδηλωθεί με κατευθείαν διακοπή παροχής αερίου από την Ρωσία θα μπορούσε να λάβει την μορφή μιας νέας πολιτικής αγωγών του πρ. Πούτιν η οποία  θα καταργούσε την Ουκρανία ως ενεργειακό κόμβο και θα μετέτρεπε σε κόμβο την Τουρκία ή τα Βαλκάνια ενισχύοντας έτσι την επιρροή του στην περιφέρεια της Ε.Ε που μαστίζεται από την φτώχεια του Δ Ράιχ. Μακροπρόθεσμα  ο Πουτιν θα μπορούσε να εισχωρήσει όλο και περισσότερο στην νοτιοανατολική Ευρώπη , εδραιώνοντας την θέση του και κόβοντας τον δρόμο για την δημιουργία του αγωγού Κατάρ-Ιορδανίας Συρίας-Τουρκίας-Ελλάδας-κεντρικής Ευρώπης όχι μόνο στην Συρία αλλά και στα Βαλκάνια.

Όταν πλέον θα έχει ακυρώσει όλα τα σχέδια της Γερμανίας για ενεργειακή απεξάρτηση από την Ρωσία τότε θα μπορούσε να διακόψει για μικρά χρονικά διαστήματα την παροχή αερίου και να υποτάξει την Γερμανία ολοσχερώς.

Σε αυτό το γεωπολιτικό περιβάλλον με τις τόσες μεταβλητές οι Έλληνες πολικοί  είναι αδύναμοι να λάβουν κάποια θέση και απλά παρακολουθούν ανήμποροι τις ισορροπίες να διαμορφώνονται  .Στην προσπάθεια τους να δείξουν ότι παράγουν κάποιο έργο την μια φορά τρέχουν στην Γερμανία , την άλλη στις ΗΠΑ , την άλλη στην Ρωσία, την μια λένε 70-30 συνεκμετάλλευση του Αιγαίου , την άλλη μιλάνε για ΄΄ρήξη΄΄ και ηρωική ‘’έξοδο’’ προς Ρωσία και γενικά τρέχα γύρευε.

Η μόνη σταθερά στην Ελλάδα είναι η επερχόμενη χρεοκοπία η οποία θα συμβεί σε δύο εκδοχές. Η πρώτη και ευνοϊκότερη για το μέλλον μας είναι η χρεοκοπία, στάση πληρωμών και  η έξοδος από την Ε.Ε και ευρωζώνη με την επαναφορά της δραχμής. Η μεγαλύτερη δυσκολία θα αποτελέσει η μείωση των εισαγωγών εφόσον η νέα δραχμή δεν θα έχει καμία αξιοπιστία και μοιραία οι ξένοι προμηθευτές να πληρώνονται σε ευρώ το όποιο δεν θα αποτελεί πλέον το εθνικό νόμισμα αλλά αποθεματικό συνάλλαγμα το οποίο σε μια χρεοκοπημένη χώρα θα είναι περιορισμένο. Επειδή η Ελλάδα δεν παράγει σχεδόν τίποτα, ακόμα και σε είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής –τουλάχιστον σε επαρκείς ποσότητες- θα πρέπει να καταφύγει σε εισαγωγές οι οποίες όμως θα είναι αδύνατες εξαιτίας της έλλειψης συναλλάγματος. Έτσι τα εγχώρια προϊόντα θα αποκτήσουν υπερβολική αξία εξαιτίας της μειωμένης προσφοράς και της υπερβολικής ζήτησης, ο πληθωρισμός θα εκτοξευθεί και κατά τις πρώτες εβδομάδες θα πεινάσει πολύς κόσμος.

Η δεύτερη εκδοχή είναι η παραμονή εντός ευρωζώνης με την έκδοση ενός τεράστιου ομολόγου ύψους δεκάδων δις ευρώ το οποίο θα καταμεριστεί σε χρεόγραφα-χαρτονομίσματα  αξίας 5-10-50-100 ευρώ και το οποίο δεν θα πωληθεί στο εξωτερικό αλλά θα διανεμηθεί στο εσωτερικό και με την αποδοχή του από τους πολίτες και το εμπόριο θα λειτουργήσει ως νέο –παράλληλο νόμισμα.

Το ευρώ θα χρησιμοποιείται και πάλι με κρατικό έλεγχο για εισαγωγές των απολύτως απαραιτήτων αλλά και την αποπληρωμή της Τρόικας, κάτι ο οποίο στην ουσία είναι απλά μια λογιστική εγγραφή παρά συναλλαγή με χρήματος δανειστές εγκρίνουν μια δόση ας πούμε 2 δις ευρώ η οποία ουδέποτε  φτάνει στη χώρα ως ζεστό χρήμα διότι παρακρατείται αμέσως από την ίδια πηγή που την εγκρίνει για αποπληρωμή παλαιών δόσεων. Έτσι οι δανειστές δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή στην Ελλάδα, απλά κάνουν εγγραφοδιαγραφές στα τεφτέρια τους αφήνοντας κάθε φορά όλο και μεγαλύτερο υπόλοιπο από τους τόκους. 

Γι αυτό και η Γερμανία δεν έχει πρόβλημα να προσποιείται ότι μας δανείζει εφόσον δεν μας δίνει ούτε δεκάρα τρύπια και μάλιστα φορτώνει όλο και περισσότερους τόκους . 

Βέβαια δεν όλα τόσο ρόδινα για την Γερμανία διότι εδώ και 3 μήνες και λόγω του στεγνώματος των Ελληνικών τραπεζών κυρίως από αναλήψεις των καταθέσεων -αλλά και γενικότερου στεγνώματος της ουσιαστικά χρεοκοπημένης αγοράς της χρεοκοπημένης χώρας- έχει αναγκασθεί να παρέχει δεκάδες δις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ χρημάτων για να μη ξεμείνουν τα ΑΤΜ από ρευστό( Μιλάμε για τον περίφημο ELA). Μέχρι τώρα η ΕΚΤ ( δηλαδή η Γερμανία) έχει διαθέσει περίπου 90 δις στις ελληνικές τράπεζες και αυτό είναι ανυπόφορο για τους δανειστές γιατί για πρώτη φορά αναγκάζονται να διαθέσουν πραγματικό χρήμα το οποίο μεν είναι υπό μορφή δανείου αλλά δεδομένης της καταστάσεως των τραπεζών ξέρουν ότι δεν θα τα πάρουν πίσω.

Έτσι η Γερμανία έχει ένα πραγματικό λόγο παραπάνω να θέλει την Ελλάδα εκτός Ε.Ε. εφόσον δεν μπορεί επ  άπειρον να την χρηματοδοτεί με πραγματικό-ζεστό χρήμα μέσω  ELA και όχι με ψευδή εγγραφοδιαγραφές  των ‘’δανειακών δόσεων’’.

Η Γερμανία είναι στριμωγμένη σε ένα  περιβάλλον γεωπολιτικό και οικονομικό το οποίο έχει ξεπεράσει τις δυνατότητες της , ακριβώς όπως και στον Β’ ΠΠ .

Όσο για την Ελλάδα , ας μην ανησυχούμε , δεν έχουμε πλέον τίποτα να χάσουμε και μόνο ενα restart  θα μπορούσε να μας ξαναβάλει σε αναπτυξιακή προοπτική. Μόνο ένα σοκ θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε οικονομική ομαλότητα και αυτάρκεια ακόμα και εάν  θα πρέπει να ανήκουμε σε άλλο γεωπολιτικό στρατόπεδο από το σημερινό.

Παράλληλα δε με την σταδιακή απονέκρωση του οικονομικού ιστού στην Ελλάδα και τις διασκεδαστικές φιοριτούρες Ρωσίας-Κίνας και Γερμανίας με καλεσμένους το Κατάρ και τις ΗΠΑ ας έχουμε το νου μας στο επικείμενο χτύπημα στο Ιράν , την αναθέρμανση της έντασης στις σχέσεις Ιαπωνίας-Κίνας και Ινδίας-Πακιστάν  την ίδια στιγμή που αμετανόητοι σχεδιάζουμε τα καλοκαιρινά μας μπάνια πάντα ερωτώντας με ιδιαίτερη γεωπολιτική οξύνοια : Εμένα, εάν γίνει Γ΄ ΠΠ , με πιάνει ; θα έχω μείωση μισθού; Θα πάω διακοπές; Ε; Ε; -ή: Γιατί δεν έρχεται ο Πούτιν να σκάψει για πετρέλαια να φάμε με χρυσά κουτάλια;
Καλό Πάσχα και όλα θα πάνε καλά αφού πρώτα χειροτερεύσουν λίγο ακόμα
Για την υποβολή σχολίων επισκεφθείτε την σελίδα του HELLENIC SUNRISE στο FACEBOOK και στο  hellenicsunrisecontact@yahoo.gr
Όταν αντιγράφετε τα άρθρα του HELLENIC SUNRISE μην ξεχνάτε την αναφορά στην πηγή

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων