ΤΙ ΘΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΉΣΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟ GREXIT

5-4-2015
Greek Spirit
Η έξοδος από το  ευρώ θα γίνει σε περίοδο αργίας. Την παραμονή της αργίας θα κλείσουν οι τράπεζες κανονικά και την πρώτη εργάσιμη μετά την αργία τα ΑΤΜ θα είναι κλειστά σε αναμονή πληρώσεως τους από το νέο νόμισμα το οποίο θα είναι η Νέα Δραχμή .
Τα ΑΤΜ θα ανοίξουν σύντομα και χρήματα θα υπάρχουν στα χέρια των πολιτών ΄ισως ακόμα και χωρίς όριο αναλήψεων. Ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα δεν θα είναι η διαθεσιμότητα του νέου νομίσματος αλλά η ισοτιμία του με το ευρώ , το δολάριο και το διεθνές συνάλλαγμα. 

Η ισοτιμία της νέας Δραχμής θα ξεκινήσει πιθανόν από το 1/1 .Ωστόσο εάν η ελληνική οικονομία δεν στηριχθεί με ενέσεις ρευστού από τρίτο εξωτερικό παράγοντα η αξία της νέας Δραχμής θα πέφτει καθημερινά και θα υποτιμάται.

Η υποτίμηση δεν είναι κάτι κακό όταν εξάγεις αλλα΄στην περίπτωση της Ελλάδας όλα σχεδόν τα προϊόντα από πετρέλαιο μέχρι ντομάτες εισάγονται και αυτό επειδή η εγχώρια παραγωγή έχει ατροφήσει εφόσον στο περιβάλλον της ευρωζωνης και του ευρώ ήταν συμφερότερο για τους χονδρέμπορους να εισάγουν από το αγοράζουν εγχώρια προϊόντα και να στηρίζουν την εγχώρια παραγωγή.
Οι εισαγωγές με την νέα Δραχμή θα καταστούν προβληματικές επειδή η ισοτιμία της δεν θα είναι καθόλου σταθερή και θα μεταβάλλεται κάθε μέρα -προς τα κάτω- με αποτέλεσμα οι ξένοι χονδρέμποροι προμηθευτές να αρνούνται την συναλλαγή με νέα Δραχμή μέχρι αυτή να σταθεροποιηθεί .
Θα πρέπει όπως και παλιότερα να χρησιμοποιείται κάποιο σκληρό νόμισμα από τα αποθεματικά του κράτους όπως δολάριο και φυσικά ευρώ. 
Δηλαδή ενώ θα έχουμε φύγει από την ευρωζώνη θα πρέπει και πάλι να έχουμε εξασφαλίσει κεφάλαια σε ευρώ ή και δολάρια για να μπορέσουμε να κάνουμε εισαγωγές , ειδικά σε καύσιμα.
Είναι εύκολο να καταλαβαίνει κανείς ότι τα αποθέματα σε συνάλλαγμα σε μια χρεοκοπημένη χώρα θα είναι ελάχιστα με αποτέλεσμα να τεθεί πλαφόν αγαθών στις εισαγωγές. Το σενάριο αυτό θα δημιουργήσει ελλείψεις σε καύσιμα , τρόφιμα και φάρμακα. Γιαυτό και ο ΥΠΕΘΑ κ Καμένος πρόσφατα κάλεσε την στρατιωτική βιομηχανία φαρμάκων να εντείνει τις προσπάθειες της.
Η έλλειψη καυσίμων θα φέρει περιορισμό ή και μηδενισμό των κινήσεων των πολιτών και μόνο κρατικά αυτοκίνητα θα κινούνται.
Για την έλλειψη τροφίμων θα γίνει προσπάθεια να τροφοδοτηθεί η αγορά με την ασθενική εγχώρια παραγωγή η οποία δεν θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες των αστικών κέντρων δεδομένου ότι όλα τα λαχανικά και τρόφιμα κατά πολύ μεγάλο μέρος εισάγονταν από ο εξωτερικό.
Η έλλειψη αγαθών και η υπερβολική ζήτηση θα ανεβάσει τις τιμές τους και ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί στα ύψη.Η νέα δραχμή θα χάσει την αξία της εφόσον ακόμα και μερικές χιλιάδες δραχμές δεν είναι ικανές να φέρουν στο τραπέζι ένα κιλό ντομάτες.
Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι προσωρινή , της τάξεως μερικών εβδομάδων, μόνο εάν η Ελλάδα λάβει βοήθεια από την Ρωσία τόσο σε χρήμα όσο και σε καύσιμα και τρόφιμα. Κάποιος θα μπορούσε να παρατηρήσει ότι τα τρόφιμα ακόμα και η Ρωσία τα εισάγει, κάτι πολύ σωστό. Ωστόσο σιτάρια και κηπευτικά μπορούμε να εισάγουμε και από την Αίγυπτο και το Ισραήλ , χώρες οι οποίες όπως έχει ήδη αναφερθεί , είναι έτοιμες να σχηματίσουν συμμαχικό άξονα με την Ρωσία και την ευρασιατικη ένωση.Όσο για κκαύσιμα πάντα υπάρχει το πρόθυμο Ιράν να μας βοηθήσει.Το Ιράν έτσι και αλλιώς είναι η μόνη χώρα μέχρι σήμερα που δέχεται να μας πουλάει πετρέλαιο με πιστώση την στιγμή που άλλοι απαιτούν ακόμα και την προεξόφληση δεδομένου της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας
Είπατε τίποτα;
Ορίστε , έστω και με κάποιο εξαναγκασμό , η αρχή της ολοκλήρωσης της ένταξης της Ελλάδας στην ευρασιατική ένωση  
Ωστόσο η ένταση στην Υεμένη αλλά και η προετοιμασία για χτύπημα εναντίον του Ιράν από τις ΗΠΑ - ο Ομπάμα δεν θέλει αλλά είναι υποχείριο της ρεπουμπλικανικής αντιπολίτευσης των neocon- το Ισραήλ και τις χώρες της Αραβικής χερσονήσου ίσως καταστησει την προμήθεια με πετρελαιο από το Ιράν προβληματική έως και αδύνατη.
Οι Ε.Δ θα μείνουν από καύσιμα δεδομένου ότι οι δυνατότητες αποθήκευσης της Ελλάδας σε στρατηγικά αποθέματα είναι συγκεκριμένες. Από την άλλη πλευρά η Τουρκία θα έχει την πολυτέλεια της προμήθειας της από Σαουδαραβικό πετρέλαιο, Καταριανό αέριο , προμήθειες που θα συμπληρώνονται απο τα πετρέλαια του Ισλαμικού Κράτους απο πετρελαιοπηγές που έχουν καταλάβει στο Ιράκ.
Ο μόνος εναλλακτικός προμηθευτής της Ελλάδας θα είναι και πάλι η Ρωσία. Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες φήμες, επαναλαμβάνεται ανεπιβεβαίωτες, ότι η Ρωσία έχει ήδη εξασφαλίσει χιλιάδες φορτία καυσίμων έτοιμα για αποστολή στην Ελλάδα και μάλιστα δωρεάν.

Η ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ
Υπάρχει και η εκδοχή του πα΄ραλληλου νομίσματος . Η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη αλλά στο εσωτερικό της δεν θα διακινείται το ευρώ το οποίο θα παραμείνει ως επίσημο νόμισμα του κράτους αλλά θα αποσυρθεί και θα χρησιμοποιείται μόνο για την αποπληρωμή των δανειστών.
Στο εσωτερικό θα χρησιμοποιηθεί ένα άλλο νόμισμα το οποίο θα είναι μέρος ενός τεράστιου ομολόγου του δημοσίου.
Το ελληνικό δημόσιο θα εκδώσει ένα ομόλογο της τάξη κάποιων δίς ευρώ, ας πούμε 150 δις.
Το ομόλογο αυτό δεν θα το πουλήσει σε επενδυτές στο εξωτερικό αλλά θα το ''σπασει'' σε υποδιαιρέσεις των 2-5-10 και 50 ευρώ, υποδιαιρέσεις οι οποίες δεν θα είναι άυλες αλλά θα έχουν την μορ΄φη χαρτονομισμάτων αντίστοιχης αξίας.Τα χαρτονομίσματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων και των υποχρεώσεων του κράτους στο εσωτερικό. Οι εισαγωγές θα πρέπει και πάλι να γίνονται με ευρώ το οποίο θα ελέγχει απόλυτα το κράτος άρα και πάλι θα πρέπει να θέσει περιορισμούς στις εισαγωγές αγαθών με τα αποτελέσματα που 'ηδη αναφέρθηκαν παραπάνω.
Η λύση του παράλληλου νομίσματος παρουσιάζεται ως η καλύτερη αλλά είναι στην ουσία η χειρότερη διότι η χώρα θα υπομείνει όλα τα δεινά της χρεοκοπίας αλλά θα διατηρήσει την υποχρέωση να διατηρεί αποθέματα σε ευρώ για να πληρώνει του τοκογλύφους. 
Αντιθέτως η χρεοκοπία , το grexit και η επιβολή της νέας δραχμής μας εισάγει μεν σε δεινά αλλά μας απαλλάσσει απο τους τοκογλύφους.
 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων